NewsDigest: Trump și Biden aruncă cu jigniri în prima dezbatere electorală
Securitate și relații internaționale
Mircea Geoană avertizează: atacurile cibernetice pot activa articolul 5 al NATO.
- Conform articolului 5, semnatarii tratatului Alianţei convin că un atac împotriva unuia sau mai multora dintre ei, în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor, fiecare sprijinind partea atacată prin acţiuni pe care le consideră necesare, inclusiv atacuri armate. Mircea Geoană a spus că NATO va stabili un Centru de Operaţii Cyber, ca parte a structurii de comandă, adăugând că un atac militar cyber asupra unei ţări va determina celelalte ţări să-i sară în ajutor. (Monitorul Apărării)
Conflictul dintre Armenia și Azerbaijan
Nagorno-Karabah: Consiliul de Securitate al ONU cere o “încetare imediată a luptelor”.
- Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat “sprijinul pentru apelul lansat de secretarul general ambelor părţi de a pune capăt imediat luptelor, de a dezamorsa tensiunile şi de a relua fără întârziere negocieri constructive” se arată în declaraţia adoptată în cadrul reuniunii organizată la solicitarea Belgiei, Estoniei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii. (Agerpres)
Armenia spune că avionul său de luptă „a fost doborât de Turcia”.
- Armenia spune că unul dintre avioanele sale de luptă a fost doborât de un avion turc într-o escaladare majoră a conflictului privind regiunea disputată Nagorno-Karabakh. Ministerul armean de externe a declarat că pilotul avionului SU-25, fabricat de sovietici, a murit după ce a fost lovit de F-16 turc în spațiul aerian armean. Turcia, care susține Azerbaidjanul în conflict, a respins afirmația. (BBC News)
Rusia: Putin lansează un apel la reţinere în conflictul din Nagorno-Karabah.
- Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi un apel la reţinere părţilor beligerante în conflictul din regiunea disputată Nagorno-Karabah, în cadrul unei convorbiri cu premierul armean Nikol Pashinyan, potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin. Putin a subliniat necesitatea urgentă a unei încetări a focului şi ca toate părţile să ia măsuri pentru o dezescaladare a crizei, a indicat Kremlinul. (Agerpres)
Alte știri
Canada, Marea Britanie anunță sancțiuni pe măsură ce se creează presiune asupra conducerii din Belarus.
- Canada și Regatul Unit au anunțat sancțiuni pentru mai mulți oficiali înalți din Belarus, inclusiv pentru liderul său autoritar Alyaksandr Lukashenka, în timp ce presiunea internațională continuă să crească. Cele două națiuni au anunțat sancțiuni comune, inclusiv o interdicție de călătorie și înghețarea activelor „pentru a trimite un mesaj clar” „regimului violent și fraudulos” al lui Lukashenka. (Radio Free Europe)
Nord Stream 2: Gerhard Schroeder respinge apelurile de a suspenda proiectul ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.
- Fostul cancelar federal german Gerhard Schroeder a respins apelurile de a suspenda proiectul de gazoduct Nord Stream 2 ca răspuns la otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi. “Una nu are nicio legătură cu alta”, a spus Schroeder în cel mai recent interviu al său înregistrat, adăugând că sunt în joc 10 miliarde de euro investiţii în acest gazoduct. (Agerpres)
Procurorii moldoveni spun că Plahotniuc este în Turcia și vor solicita extrădarea.
- Procurorii moldoveni s-au mobilizat pentru a solicita extrădarea din Turcia a unui magnat cu influență politică, care locuia în Statele Unite de mai bine de un an după ce a fugit din Moldova. Cererea, anunțată de Procuratura Generală într-o declarație din 29 septembrie, a fost prima confirmare oficială a localizării lui Vladimir Plahotniuc. În declarație se menționează că procurorul general a fost „înștiințat oficial” că Plahotniuc a sosit în Turcia pe 10 septembrie. (Radio Free Europe)
Economie
Economia în timp de pandemie
Banca Mondială anunță un plan de finanțare global de 12 miliarde de dolari menit să susțină țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în achiziționarea unui viitor vaccin.Pe de altă parte, economia Arabiei Saudite se contractă cu 7% în al doilea trimestru pe fondul crizei petrolului declanșată de pandemie.În același timp, prețul locuințelor din UK înregistrează cea mai ridicată creștere din 2016.
Banca Mondială anunță dezvoltarea unui plan de finanțare global pentru distribuirea unui potențial vaccin.
- Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat marți că solicită aprobarea consiliului pentru un plan de finanțare a vaccinului de 12 miliarde de dolari pentru a ajuta țările sărace și în curs de dezvoltare să obțină o parte suficientă a dozelor de vaccin atunci când acestea vor fi disponibile în următoarele luni.(Reuters)
Economia Arabiei Saudite s-a micșorat cu 7% față de 2019 pe fondul crizei petrolului declanșată de pandemie.
- Sectorul petrolier a scăzut anual cu 5,3%, în timp ce economia non petrolieră a scăzut cu 8,2%, potrivit datelor publicate miercuri de autoritatea statistică. Șomajul a crescut la 15,4% în perioada aprilie-iunie, în ciuda unui program guvernamental de stimulare care acoperea 60% din salariile multor muncitori saudiți.(Bloomberg)
UK – Prețurile caselor din UK au cea mai rapidă creștere anuală din 2016.
- Valorile au urcat cu 5% față de 2019 la o medie de 226.129 lire sterline (290.000 dolari), a declarat miercuri Nationwide Building Society. Raportul vine la o zi după ce datele Băncii Angliei au arătat că aprobările ipotecare au atins un nivel maxim din ultimii 13 ani.(Bloomberg)
Business & Tehnologie
În lumea business-ului, Disney anunță că va concedia 28,000 de angajați pe fondul restricțiilor pandemice din cauza cărora nu-și pot redeschide parcurile tematice.În acelaști timp, start-up-ul israelian de administrare HR în cloud strânge 40 de milioane de dolari în noi finanțări.
Disney va concedia 28.000 de angajați din cauza incertitudinii datei de redeschidere a celebrului parc tematic.
- Walt Disney a declarat că va concedia aproximativ 28.000 de angajați în cadrul parcurilor sale tematice, făcând anunțul la scurt timp după ce statul California a semnalat că Disneyland Resort va trebui să rămână închis din cauza Covid-19.(WSJ)
Papaya Global strânge 40 de milioane de dolari în finanțare.
- Papaya Global, un startup israelian care oferă un sistem de salarizare în cloud, precum și servicii de angajare, integrare și conformitate pentru organizațiile care angajează cu normă întreagă, cu jumătate de normă sau contractori în afara țării lor de origine, a strâns 40 milioane dolari într-o serie de finanțare condusă de Scale Venture Partners.(Techcrunch)
Societate
Dezbaterea anului și implicațiile sale
Aseară s-au întâlnit cei doi candidați într-un eveniment ce aduce mai mult a luptă în cușcă decât a dezbatere prezidențială. Dacă acum 20 de ani, dezbaterea prezidențială din SUA era o instituție respectată de toți candidații, până astăzi a involuat într-o ceartă fără sens în care armele cele mai puternice sunt injuriile și zvonurile false. Deși mulți s-ar aștepta ca doar Trump să fie vinovat de aceste fapte, Biden nu a fost mai prejos. Din nevoie mai mult decât din dorință, Biden a adoptat același tactici precum Trump, folosindu-se inclusiv de informații exagerate. Cu toate acestea, domnul Biden a reușit să dovedească în cadrul acestei dezbateri că este capabil de a acționa și vorbi sub presiune și că vârsta sa nu este un impediment atât de mare pe cât era crezut până acum. Astfel, având în vedere faptul că Trump doar și-a dezlănțuit alter ego-ul de pe Twitter, în timp ce Biden și-a arătat capacități necunoscute de către oameni, am putea spune că fostul vice președinte a fost câștigătorul acestei seri. Cu toate acestea, mai este o luna până la alegeri și deși Biden se află în frunte, nimic nu e bătut în cuie.
Cine a câștigat prima dezbatere Trump-Biden?
- Într-o dezbatere ce poate fi comparată cu o bătaie cu mâncare, cel care a câștigat este cel care a ieșit din ea mai curat. Marți seară, acest om a fost Joe Biden, deoarece scopul lui principal a fost să arate că poate rezista sub presiune în pofida vârstei sale înaintate. Președintele Trump, în schimb, și-a adus alter ego-ul asociat cu contul sau de Twitter, fiind astfel neconvențional, jignitor, grandoman și zvonitor. Din păcate pentru președinte, multor americani nu le place această personalitate de-ale sale. (BBC)
Alegeri SUA: Dezbateri aprinse, atacuri personale de la un capăt la altul.
- Dezbaterea s-a axat pe gestionarea pandemiei de coronavirus, nominalizarea pentru postul vacant de la Curtea Supremă, siguranță publică și inechitățile rasiale, printre altele. Cei doi au vorbit frecvent unul peste altul, Biden l-a numit pe Trump „mincinos” „clovn” sau „cățelușul lui Putin”, iar la un moment a izbucnit: „Vrei să taci, omule!”. La rândul său, Trump a afirmat despre Biden că „stânga radicală îl are la degetul mic”. (Radio Europa Liberă)
Verificarea informațiilor de la prima dezbatere prezidențială.
- În această dezbatere, președintele Trump a dat dovadă că este dispus să mintă, să exagereze și să inducă în eroare, intrerupandu-l constant pe fostul vice președinte. De asemenea, domnul Trump a refuzat să condamne persoanele de extremă dreapta, blamând în mod exclusiv ”radicalii de stânga” pentru violențele ce au loc în Statele Unite în prezent. Deși Biden a fost mai sincer, și el a exagerat niște informații. De exemplu, a declarat că la sfârșitul mandatului său, economia era în plină expansiune și că Trump a cauzat recesiunea din pandemie, fapte ce sunt false.(New York Times)
Alte știri:
Scurtă enciclopedie a fraudelor electorale 2020.
- Alegerile locale nu au fost doar despre schimbare. Ci și despre ce poți face când îți cunoști drepturile și ți le protejezi. Despre cum pui presiune pe sistem, cum îl privești în ochi și cum îl obligi să te ia în serios. Astfel, o întreagă paletă de exerciții de fraudare a alegerilor a ieșit la iveală și, cel mai probabil, ceea ce se vede este doar vârful unui iceberg ce ține captivă societatea românească de 30 de ani. Cazurile descoperite au fost raportate electoral și penal, s-au rostogolit în online și au devenit subiect pentru principalii vectori media. (Deutsche Welle)
Bruxelles promite să reglementeze mediul online.
- Cele doua persoane ce susțin asta sunt Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene, responsabilă cu valorile și transparența, și Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. Potrivit celor doi comisari, ne aflăm într-o situație paradoxală. Media nu s-a bucurat niciodată de atâția cititori, ascultători și telespectatori. Cu toate acestea, veniturile scad din cauza pierderilor legate de publicitate. Tehnologiile digitale au adus în același timp și noi riscuri pentru libertatea de exprimare și pluralismul mass-mediei. (Radio France Internationale)
Sursă foto: Star Tribune