#Anti Fake
NewsDigest: Trump dă undă verde procesului de tranziţie spre o administraţie Biden
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake, dar și alte subiecte precum Trump și tranziția către o nouă președinție SUA a lui Joe Biden:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Spania, divizată de strategia privind combaterea dezinformării
Autoritățile spaniole au propus înființarea unei comisii speciale pentru combaterea dezinformării, formată din reprezentanți ai serviciilor secrete și angajați ai ministerelor Afacerilor Externe și Apărării. Mai multe organizații media naționale și partidele aflate în opoziție acuză guvernul că intenționează să instituie un „Minister al Adevărului” care va limita libertatea presei.Totuși, autoritățile din Spania afirmă că măsurile sunt orientate către campaniile de dezinformare lansate de actori statali străini și către informațiile false care vizează domenii esențiale precum sănătatea și securitatea națională.
Citește mai mult:
euractiv.com – Spain’s disinformation battle plan in the dock
apnews.com – Did social media actually counter election disinformation?
O zi din viața unui fact checker
Într-un videoclip publicat pe pagina de Facebook a Națiunilor Unite, cercetătorul Naledi Masheshi – fact checker al organizației non-profit Africa Check – explică modul în care aceasta ajută împotriva răspândirii dezinformării online. O distincție importantă pe care o face Naledi Masheshi este aceea între opinie și fapt. Activitatea se concentrează pe verificarea veridicității faptelor, întrucât acestea pot avea un impact asupra sănătății și vieții oamenilor. Rolul unui fact checker este acela de a investiga exactitatea afirmațiilor factuale pe care anumiți internauți le susțin. Pentru a face asta, consultă paginile oficiale, verificate și bazate pe dovezi științifice, practică ce poate fi implementată și de către oamenii obișnuiți. În încheiere, Naledi Masheshi avertizează că de multe ori dezinformarea este propagată din intenții bune și îi păcălește pe utilizatori să o distribuie deoarece „este concepută să irite”.Citește mai mult:
convorbirieuropene.ro – Cum ne protejăm de epidemia de știri false despre coronavirus? Cinci soluții și două recomandări
convorbirieuropene.ro – Cum ne protejăm de epidemia de știri false despre coronavirus? Cinci soluții și două recomandări
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: CNN
China
China amenință cu «reacții legitime» după vizita unui responsabil militar american în Taiwan.
- Deși Statele Unite nu au confirmat oficial informația, contraamiralul Michael Studeman, comandantul Diviziei de informații a Flotei militare a SUA din Pacific, ar fi efectuat o vizită în Taiwan. Această vizită intervine după ce administrația Trump a aprobat două vânzări importante de arme către Taiwan. Deși SUA nu recunosc oficial Taiwan, America este principalul partener al insulei, menținând contacte neoficiale și cooperând în domeniul apărării. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că «China va avea, pe măsură ce situaţia va evolua, reacţiile legitime şi necesare». (HotNews)
Australia denunță «deteriorarea inutilă a relațiilor cu China».
- Premierul australian Scott Morrison a descris luni «presiunea crescândă» a Chinei asupra fostei colonii britanice. Într-un discurs adresat unui think-tank britanic, el a declarat că Australia dorea să aibă relații bune cu China precum și cu Statele Unite, care sunt partenerii comerciali principali ai Australiei. El a denunțat că atitudinea ostilă a Chinei a condus la «deteriorarea inutilă» a relațiilor sino-australiene. Tensiunile între China și Australia au crescut în ultimele luni, după ce Australia a exclus Huawei din competiția pentru 5G, iar China a oprit anumite exporturi către Australia. (Agerpres)
Alte știri
Turcia a împiedicat percheziționarea unei nave suspectate de transport de arme către Libia.
- Turcia a împiedicat luni o fregată germană să percheziționeze o navă turcească suspectată că transporta arme către Libia. Fregata germană făcea parte din misiunea UE Irini care are scopul de a preveni furnizarea de arme către diferitele facțiuni care se luptă în Libia. Soldații germani s-au urcat la bordul navei suspecte, dar Turcia a protestat față de misiunea UE și soldații germani au trebuit să abandoneze nava. Un incident similar a avut loc pe 10 iunie, când o navă militară turcească a somat o fregată franceză să se îndepărteze după ce a vrut să controleze un cargo suspectat de contrabandă cu arme. (HotNews)
Secretatul general al NATO: Vom decide dacă rămânem în Afganistan în februarie.
- Secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a declarat ieri în cadrul unui eveniment NATO că o decizie privind menținerea misiunii NATO în Afganistan urma să fie luată în februarie. Ministrul al apărării norvegian a declarat în cadrul acestui eveniment: “Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua”. Acest anunț intervine după ce Pentagonul a anunțat retragerea unui număr important de militari americani din Irak și Afganistan. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Bloomberg analizează impactul pe termen lung pe care valul de îndatorare din 2008 și 2020 îl va avea asupra Europei de Est, în frunte cu o detaliere a valului de datorii pe care România le-a acumulat. EAU slăbește regulile cu privire la dreptul de proprietate al investitorilor străini într-o politică intensă de atragere de investitori. Pe de altă parte, Hong Kong-ul va oferi o plată unică de 645 de dolari persoanelor infectate care nu se încadrează în schema de ajutor social pentru a evita ca aceștia să muncească în timp ce sunt purtători.
Bloomberg – Analiză în exclusivitate despre economia României și a Europei de Est.
- Epoca cu datorii reduse pentru Europa de Est se încheie din cauza Covid și a crizei din 2008. Frica de împrumuturi care a caracterizat odată mare parte din contingentul ex-comunist este eliminată în urma crizei globale din 2008 și a pandemiei. O mare parte din regiune, care a condus creșterea economică a continentului de ani de zile și numără cinci membri ai zonei euro, va suporta o îndatorare mai mare pe termen lung. (Bloomberg)
Emiratele Arabe Unite slăbesc regulile privind dreptul de proprietate a firmelor pentru a atrage investitorii.
- Emiratele Arabe Unite au eliminat o serie de limite privind proprietatea străină a companiilor, a informat luni presa media de stat, în cea mai recentă ofertă a țării de a-și crește statutul global și de a atrage investitori străini.Revizuirea semnalează încă o schimbare uimitoare, în timp ce se confruntă cu consecințele economice ale pandemiei.(AlJazeera)
Pandemia relevă costurile economice ale sistemelor sociale de tip welfare.
- Hong Kong intenționează să plătească o singură dată oricui contractează local Covid-19 și suferă financiar, deoarece nu poate munci și este blocat în spital. Măsura, care implică o plată de 645 USD este o consecință a cazurilor în care persoanele cu simptome Covid-19 au continuat să lucreze, în profesii precum taximetrie care nu sunt eligibile pentru somaj tehnic.(WSJ)
Business & Tehnologie
În lumea business-ului, investițiile în tehnologie cresc fulminant. Bitcoin-ul este cumpărat și tranzacționat la cote înalte, investitorii estimând o cifră incredibilă de 100.000 de dolari pentru evaluarea unei singure criptomonede până în 2021. Uberul chinezesc Manbang nu se lasă mai prejos și primește o nouă rundă de finanțări de nu mai puțin de 1.7 miliarde de dolari.
Bitcoin la 100.000 de dolari în 2021? Scandalos pentru unii, o frenezie pentru susținători.
- Din ianuarie, Bitcoin a câștigat 160%, susținut de o cerere instituțională puternică, deoarece companiile de plăți precum Square și Paypal îl cumpără în numele clienților.Trecerea de la 18.000 $ la 100.000 $ într-un an nu este o exagerare, a declarat Brian Estes, director de investiții la hedge fund Off the Chain Capital.(Reuters)
Uber chinezesc Manbang susținut de Google a strâns finanțări incredibile în valoare de 1.7 miliarde de dolari.
- Compania, care rulează o aplicație care organizează șoferii de camioane și comercianții care transportă marfă și oferă servicii financiare camioanelor, a fost formată dintr-o fuziune între rivalii Yunmanman și Huochebang în 2017. A fost un moment în care nebunia „economiei p2p” a Chinei a început să vadă consolidarea urmată de o ascensiune fără precedent.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: BBC
Rezultatele alegerilor din SUA
Trump dă undă verde procesului de tranziţie spre o administraţie Biden.
- Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o ”luptă dreaptă” în timp ce demersurile sale în justiţie se înmulţesc, fără succes, pentru a încerca să demonstreze fraude în alegerile din 3 noiembrie. ”Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ”ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Trump pe Twitter. (HotNews)
Joe Biden numește o parte din echipa care va conduce SUA în era post-Trump.
- Anthony Blinken în funcţia de secretar de stat, ca șef al diplomației SUA, și fostul secretar de stat John Kerry reprezentant special pentru climat, sunt primele nominalizări făcute de preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden, arată agențiile internaționale de știri. „Am nevoie de o echipă pregătită în prima zi. Aceste persoane sunt pe cât de experimentate şi încercate în crize, pe atât de inovatoare şi creative”, a precizat Joe Biden într-un comunicat. (Radio Europa Liberă)
Vaccinul rusesc anti-Covid-19
Rusia își apără vaccinul: Este mai ieftin și va putea fi transportat la temperaturi pozitive.
- Anunțul a fost făcut luni de Kiril Dmitriev, şeful FIDR, însărcinat cu vânzarea şi distribuţia vaccinului rusesc Sputnik V. Oficialul a amintit că eficacitatea vaccinului rusesc este de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia. Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este privit, însă, cu scepticism în multe ţări, asta pentru că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice şi pentru că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice. (Digi 24)
Ungaria va testa vaccinul rusesc pentru Covid-19.
- Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că Ungaria merge mai departe cu testarea vaccinului rusesc pentru coronavirus după e a devenit prima țară europeană care primește mostre din Sputnik-V în urmă cu o săptămână. Szijjarto a spus luni că 10 doze din vaccin – prezentat în august de Vladimir Putin drept primul vaccin pentru Covid-19 certificat în lume – vor trece prin procedurile de siguranță și eficacitate din Ungaria. Mai mult, Szijjarto arată că sunt în desfășurare discuții între o companie farmaceutică maghiară și partenerii ruși privind posibila producție domestică a vaccinului. (Radio Europa Liberă)
Alte știri
Sondaj: românii, încredere solidă în UE.
- Mai întâi de toate, Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor. Cei mai mulți privesc cu optimism viitorul construcției europene și sunt de părere că Uniunea a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Astfel, aproape două treimi dintre români (mai précis 64%) susțin că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. În timp ce puțin peste 25% au o opinie contrară. (Radio France Internationale)
Google riscă o nouă amendă în Rusia pentru filtrarea insuficientă a conţinuturilor interzise.
- Potrivit organismului rus de reglementare în sectorul comunicaţiilor Roskomnadzor, Google nu a eliminat circa 30% din ”conţinuturile periculoase”, prin urmare a fost deschis un ”dosar administrativ” care ar putea conduce la o acţiune în instanţă împotriva acestei companii. Legislaţia rusă interzice, printre altele, difuzarea de informaţii care conţin propagandă de război, incitare la ură etnică, rasială sau religioasă, care neagă valorile familiei ori promovează relaţiile sexuale ne-tradiţionale, precum şi cele care incită la prostituţie, consum de droguri, etc. (G4 Media)
Despre Trump și SUA mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Victoria lui Biden și eșecul lui Trump: între două Americi și Ce se întâmplă dacă Trump refuză să-și recunoască înfrângerea?
Sursă foto: Politico
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Organizația Trump, în pericol
#Buletin de știri
NewsDigest: Donald Trump revine pe scenă și nu exclude posibilitatea de a can...
#Analize