NewsDigest: Trump, încă o dată la judecata Senatului
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Identitățile false și dezinformarea digitală
„Furturile” de identitate au devenit un fenomen relativ frecvent în ultimii ani. Pe măsură ce platformele digitale au început să dezvolte noi metode și tehnici de a detecta conturile false, cei care le creează au găsit modalități inovatoare de adaptare. Aceștia au început să folosească tot mai des identități ale unor persoane reale, cu expertiză într-un domeniu anume – de exemplu, jurnaliști, profesori sau chiar cercetători – pentru a oferi credibilitate conținutului pe care îl pun în mișcare și pentru a amâna sau chiar evita să fie detectați. Impactul viralizării unui conținut de acest tip este greu de măsurat, însă efectele unor astfel de practici asupra reputației persoanei căreia i-a fost folosită identitatea în scopul dezinformării sunt evidente. Un alt lucru sigur este acela că utilizarea unei identități false pentru a răspândi mesaje înșelătoare reprezintă o problemă ce ar trebui tratată cu seriozitate în contextul, mai larg, al luptei împotriva acelor forme emergente de dezinformare digitală care se bazează pe tehnologia „deepfake”.
Citește mai mult:
rcmediafreedom.eu – Online harassment of journalists: the trolls attack
miteksystems.com – Friend or fraud? What is a deepfake and how does it impact fraud?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: European Commission
Erdogan vrea un summit UE-Turcia până la sfârșitul lunii iunie.
- Președintele turc Recep Tayip Erdogan și-a exprimat dorința de a organiza un summit între Turcia și UE până în vară, în timpul unei videoconferințe cu cancelarul Germaniei Angela Merkel. Acest anunț intervine după luni de tensiuni între Turcia și UE, cauzate de acțiunile agresive ale Turciei în Marea Mediterană estică. (Agerpres)
ONU: Coreea de Nord și Iranul au reluat cooperarea pentru dezvoltarea de rachete.
- Un raport al ONU a acuzat colaborarea dintre Coreea de Nord și Iran pentru dezvoltarea unor rachete cu rază de acțiune sporită, care ar fi reluat în cursul anului 2020. Cele două țări ar fi schimbat componente cruciale pentru dezvoltarea rachetelor. (RFERL)
Marina franceză a patrulat marea Chinei de Sud.
- Ministrul francez al apărării Florence Parly a anunțat luni într-o conferință de presă că două nave franceze au realizat o patrulă «extraordinară» în marea Chinei de Sud, zonă revendicată de Beijing și sursă de tensiuni majore. (Agerpres)
Germania, Polonia și Suedia vor expulza diplomați ruși drept represalii.
- Cele trei țări au anunțat că vor expulza câte un diplomat rus, drept răspuns la expulzarea unor diplomați europeni în timpul vizitei lui Josep Borell (șeful diplomației europene) la Moscova. Kremlinul a motivat această expulzare prin faptul că diplomații expulzați ar fi participat la mitingul pro-Navalny. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: CoinGape
Business & Tehnologie
Bitcoin atinge 48.000 de dolari pentru prima dată datorită Tesla.
- Bitcoin a atins marți un record de peste 48.000 de dolari marți, după anunțul Tesla Inc. despre o investiție de 1,5 miliarde de dolari în cea mai mare criptomonedă. Jetonul a crescut cu până la 7,9%, la aproape 48 216 dolari. Compania a mai spus că va începe să accepte moneda digitală ca formă de plată pentru mașinile sale electrice. (Bloomberg)
Evaluarea Reddit se dublează la 6 miliarde USD după o nouă runda de finanțare.
- Reddit a declarat luni că a strâns 250 de milioane de dolari într-o rundă de condusă de firma de capital de risc Vy Capital. Anterior, aceasta a fost evaluată la 3 miliarde de dolari în februarie 2019, potrivit PitchBook, un furnizor de date de pe piața privată. (WSJ)
Analiză: pierduță în mania „Gamestonks” – Ce se întâmplă de fapt cu GameStop?
- Acțiunile companiei au crescut cu peste 1.600% în ianuarie, deoarece investitorii individuali, solicitați de popularul forum Reddit WallStreetBets, au cumpărat acțiuni ca o modalitate de a pedepsi fondurile speculative care au luat un pariu scurt supradimensionat împotriva acestuia. Acțiunile companiei au scăzut cu 5,9% la 60 USD la tranzacționarea de luni. (Reuters)
Știri economice
Economia franceză se stabilizează la 5% sub nivelurile pre-pandemice.
- Activitatea economică franceză se desfășoară cu 5% sub nivelurile dinaintea crizei, întrucât guvernul se abține de la impunerea unui blocaj complet Covid-19 dincolo de orele stricte și închiderile actuale din unele sectoare, a declarat marți Banca Franței. (Bloomberg)
Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020.
- Valoarea medie zilnică de tranzacţionare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane de lei (11,07 milioane de euro), un plus de şase procente faţă de prima lună a anului anterior. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: ABC News
A doua anchetă a lui Trump
Trump, încă o dată la judecata Senatului.
- Începe astăzi, cu o dezbatere de patru ore urmată de vot privind constituționalitatea judecării unui fost președinte, procesul senatorial în care Donald Trump este acuzat de incitare la insurecție. Conform înțelegerii la care au ajuns ieri liderii celor două partide din Senat, mâine va începe a doua fază a procedurii, expunerile de argumente. Se pot supune apoi votului plenului eventuale solicitări de probe adiționale sau convocări de martori. (RFI)
Trump solicită abandonarea procesului său în Congres fiindcă îi afectează imaginea.
- Actul de acuzare adoptat după asaltul asupra Capitoliului este „neconstituțional în mai multe moduri și doar unul singur ar fi suficient pentru a-l declara imediat nul”, au scris avocații fostului prețedinte într-o argumentație de 78 de pagini trimisă camerei superioare a Congresului în ajunul deschiderii dezbaterilor. (HotNews)
Biroul secretarului de stat din Georgia a deschis o anchetă în privinţa lui Trump.
- Biroul secretarului de stat din Georgia a deschis o anchetă în ce priveşte eforturile fostului preşedinte Donald Trump de a răsturna rezultatul defavorabil al alegerilor din 2020 din acest stat. Presiunile pentru desfăşurarea de anchete sunt una din ilustrările pericolelor judiciare cu care se confruntă Trump de când şi-a pierdut protecţia constituţională. (Agerpres)
Alte știri
Controverse privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca împotriva mutațiilor.
- Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu este cazul să se tragă concluzii pripite despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca în tratarea unei variante a coronavirusului, după ce un studiu din Africa de Sud a ajuns la concluzia că acest vaccin este mai puțin eficient în fața mutației locale. Implicațiile studiului sunt imense mai ales pentru țările mai sărace, care se bazează pe acest vaccin și pe platforma COVAX, creată de OMS. (Radio Europa Liberă)
Franţa: Amnesty International denunţă detenţiile arbitrare ale unor manifestanţi paşnici.
- Represiunea contra manifestanţilor continuă în Franţa. O scrie ONG-ul Amnesty International într-o anchetă publicată luni, 8 februarie. Numeroşi manifestanţi paşnici au fost victimele unor detenţii arbitrare în urma „marşului libertăţilor” organizat la Paris în data de 12 decembrie 2020 contra proiectului de lege zis „al securităţii globale”. (RFI)
Sursă foto: Sky News