Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Tasos Katopodis

Securitate internațională

 • Preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut marţi gravitatea pandemiei COVID-19 în Statele Unite, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema “virusului din China”, după cum îl numeşte. “Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora. Nu-mi place să spun asta, dar aşa e”, a declarat liderul administraţiei de la Casa Albă, înainte de a îndemna “pe toată lumea” să poartă mască, atunci când distanţarea fizică nu este posibilă. (Agerpres)
 • Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara “ameninţarea” reprezentată – potrivit lui – de China, acuzând Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese. Preşedintele Trump identifică China drept principalul rival al SUA şi l-a acuzat pe omologul său chinez Xi Jinping că profită de comerţ şi nu spune adevărul despre pandemia de coronavirus, pe care Trump o numeşte “ciumă chineză”. (Agerpres)
 • Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale, au decis liderii europeni la summitul încheiat marţi. Obiectivul fondului este să ”favorizeze competitivitatea, eficacitatea şi capacitatea de inovare a bazei industriale şi tehnologice a apărării europene, susţinând acţiuni de colaborare şi de cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune, în fiecare etapă a ciclului industrial al produselor şi tehnologiilor de apărare”. (Agerpres)
 • Ministrul german de externe Heiko Maas a apreciat – marţi, la Atena – că relaţiile între UE şi Turcia nu se vor putea ameliora decât cu condiţia ca “Ankara să renunţe la provocările sale în estul Mediteranei”. Şeful diplomaţiei germane, a cărui ţară prezidează în prezent Consiliul Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, a insistat asupra “importanţei de a duce un dialog” cu Turcia, “o ţară importantă din punct de vedere strategic în cadrul NATO şi în problema migraţiei”. (Agerpres)

Fake news și dezinformare

 • Facebook a eliminat unul dintre cele mai mari grupuri anti-mască de pe platformă pentru încălcarea politicilor sale împotriva răspândirii dezinformării cu privire la COVID-19. Grupul „Unmasking America!” avea peste 9000 de membri, iar conţinutul postat prezenta informaţii eronate legate de coronavirus. Pagina grupului „Unmasking America!” a inclus postări cu fotografii ale membrilor care poartă măști încrustate cu sloganul „Make America Great Again” sau alte referințe la președintele Trump, de obicei ca un mod de a protesta față de cerințele de mască. Alte postări au descris experiențe legate de magazinele care necesită măști, iar altele conțineau întrebări despre cum să obții o „scutire” de la regulile de mască. (Deschide.md)
 • Twitter contracarează QAnon, blochează răspândirea de teorii ale conspirației de la subiecte și elimină 7.000 de conturi legate de acestea. Twitter a evidențiat marți acțiunile întreprinse pentru a limita utilizatorul QAnon, spunând că teoria conspirației din partea dreaptă are potențialul de a duce la daune în viața reală, întrucât adună popularitate pe social media și astfel are efecte la nivel societal și politic. (Forbes)

Economie

Sursă foto: Pixabay

În timp ce piața europeană primește încrederea investitorilor datorită planului de redresare economică, UK-ul devine din ce în ce mai nepopular din cauza atmosferei economice incerte asociată cu Brexit. Pe de altă parte, legislația europeană de taxare digitală a principalelor corporații americane își continua dezvoltarea, în ciuda presiunilor din partea SUA.În același timp, atuul economiei grecești, turismul, nu produce rezultatele scontate, iar impulsul economic se lasă așteptat.

 • Diferențele dintre piețele europene și cele din U.K. mai accentuate ca niciodată. Euro este aproape la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2019.În ultimul sondaj realizat de Bank of America Corp., investitorii și-au majorat alocarea către acțiunile din zona euro cu 9 puncte procentuale, cea mai mare creștere a ponderii pentru orice regiune.În schimb, U.K. rămâne profund nepopular. Lira a slăbit în acest an, iar stocurile Index FTSE 100 au scăzut cu 17% în 2020.(Bloomberg)
 • Grecia: Impulsul economic din turism se lasă așteptat. Hotelurile de pe continent sunt în jur de un sfert ocupate în conformitate cu hotelierii locali. În iunie, sosirile de pasageri aerieni în Grecia au scăzut cu 93% la doar 588.186 din aproape 8,4 milioane anul trecut.(Politico)
 • UE pregătește legislația de taxare digitală, în ciuda retragerii SUA din discuții. UE pregătește o bază legislativă care ar putea permite Comisiei Europene să contracareze taxele vamale americane, impunând sancțiuni asupra proprietății intelectuale a unor companii precum Amazon, Google și Facebook.(Politico)

Evenimente din business

Compania americană de videoconferinte, Zoom își continuă expansiunea în India, în timp ce vânzările Coca-Cola înregistrează o scădere cu 28%.Pe de altă parte, Bangladesh interzice strategia companiilor de social media precum Facebook și Twitter de a oferi acces gratuit la propriile platforme, denumită și acorduri de zero rating.

 • Zoom va deschide un centru tehnologic în India. Compania americană a înregistrat o creștere de peste 6.700% a înregistrărilor gratuite ale utilizatorilor în India, în timp ce abonamentele au crescut cu cel puțin 400. Acum, compania intenționează să deschidă un centru tehnologic în Bangalore, pe lângă birourile sale din Mumbai și Hyderabad.(Asia Times)
 • Vânzările de Coca-Cola scad cu 28%, dar primele semne de recuperare încep să apară. Coca-Cola a declarat că veniturile au scăzut cu 28% până la 7,15 miliarde de dolari pentru trimestrul încheiat pe 26 iunie, în scădere față de 10 miliarde de dolari un an mai devreme. (Wall Street Journal)
 • Acordurile de tip “zero rating” ale companiilor de social media interzise în Bangladesh. Autoritățile de reglementare din Bangladeshului au ordonat operatorilor de telecomunicații și furnizorilor de internet să nu mai ofere acces gratuit la serviciile de socializare, devenind cea mai recentă piață din Asia care ia o poziție împotriva acordurilor de tip zero rating.(TechCrunch)

Societate

Sursă foto: Radio Europa Liberă

Pandemia pe plaiurile mioritice

În momentul de față suntem martori la noi recorduri de infectari și decese în fiecare zi. Deși cifrele de ieri au apărut în urma unui număr mare de teste: 17,204 și poate fi spus că procentual cifrele de fapt sunt mai mici decât în alte zile, problema este că în curând statul român s-ar putea să nu mai aibă resursele să gestioneze criză. Mai exact, în România există un număr limitat de aparate și spitale care pot să trateze pacienții. Astfel, în ritmul actual, nu este exclus ca în viitorul foarte apropiat aceste resurse menționate mai sus să nu fie îndeajuns pentru a trata toți oamenii în stare gravă. În altă ordine de idei, precum a declarat premierul, în următoarele câteva zile s-ar putea să asistăm la primele carantinări locale conform cu noua lege promulgată de către președinte.

 • Orban: În Argeş şi Braşov sunt câte 3 localităţi sub supraveghere pentru carantină. Premierul a explicat că, odată cu intrarea în vigoare a legii, există posibilitatea de a impune carantină zonală pentru comunităţi locale sau pentru zone, acolo unde este cazul. Întrebat care sunt acele localităţi care ar putea fi carantinate, premierul a replicat: “Nu vă dau astfel de informaţii. Când vor fi localităţi, vom demara procedura şi vom anunţa public”.(Agerpress)
 • În ziua precedentă, România a înregistrat numere record de infectari Covid-19 și decese. Ieri s-au înregistrat 994 de cazuri noi de infectare și 36 de decese, cel mai mare număr de până acum. Grupul de Comunicare Strategică precizează că numărul cazurilor raportate sunt cazuri noi, nefiind vorba de retestări. Până ieri, 21 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate. (Digi 24)

Evoluții sociale în Asia

Cele două știri de mai jos relevă două stări de spirit diametral opuse în Hong Kong și Singapore. În Hong Kong protestele încă mai continuă, cu număr de participanți redus, iar răspunsul autorităților a fost unul neîntârziat, reținând sute de persoane în conformitate cu noua lege a securității impusă de către guvernul de la Beijing. Astfel, în Hong Kong pot fi observate ultimele încercări de reîntoarcere la normalitate din partea unei populație extenuată. La 2,500 km în sud, în Singapore, semnele par să indice un posibil sfârșit al sistemului monopartid de facto. Un număr mult mai mare de oameni decât până acum s-a unit în a protesta prin vot, alegând astfel principalul grup din opoziție care a câștigat în jur de 10% din locurile din parlament. Este just faptul că cifrele încă sunt foarte mici, dar s-ar putea să asistăm la schimbarea status-quo-ului în viitor, iar această schimbare să fi pornit de la votul popular exprimat în protest de către cetățenii orașului-stat.

 • Poliția din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene și a reținut sute de persoane. Trupele speciale de poliţie au desfăşurat marţi o vastă operaţiune într-o localitate de pe teritoriul Hong Kongului pentru a împiedica militanţii să comemoreze o manifestaţie prodemocraţie care a fost atacată de grupuri proguvernamentale în urmă cu un an. Sute de persoane au fost reţinute şi percheziţionate de-a lungul nopţii şi poliţia a informat că a efectuat cel puţin cinci arestări. Poliţiştii au lansat avertismente prin difuzoare atrăgând atenţia asupra „adunărilor ilegale”. (G4 Media)
 • Alegerile din Singapore și votul de protest pentru partidul din opoziție. Singapore, deși este printre cele mai moderne și bogate țări din lume, nu a avut niciodată un partid oficial în opoziție. Rezultatul alegerilor este unul surprinzător ce poate denota posibile schimbări în Singapore în viitor. Partidul de la conducere, People’s Action Party (PAP), a câștigat și de data această, dar cu o majoritate redusă. Cel mai mare grup al opoziției, the Workers’ Party, a reușit cel mai bun rezultat al sau de până acum, câștigând 10 locuri în parlament. Susținerea unui partid din opoziție a fost văzută până acum ca un vot de protest, dar lucrurile s-ar putea schimba. (BBC)

Sursă foto: Jakarta Post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here