Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Teoriile conspirației despre COVID-19 – de ce credem în ele și cu ce efecte?

Teoriile conspirației despre COVID-19: de ce credem în ele și cu ce efecte?

Pe toată perioada pandemiei, teoriile conspirației despre COVID-19 au circulat în spațiul public și în special în ecosistemul media digital. Aceste valuri de teorii conspiraționiste au câteva trăsături spectaculoase:

1. Manifestă similaritate la nivel global și adaptabilitate la nivel local
În România, narațiunile conspiraționiste au urmat același tipar ca în alte părți ale Globului și au oglindit îndeaproape evoluția crizei COVID-19. Au circulat conspirații privind originile virusului (creat în laborator), existența sau inexistența acestuia (raportări exagerate, decese atribuite în mod fals virusului), interesele din spate (Bill Gates, oculta mondială, companii farmaceutice), cauzele virusului (5G), măsurile de gestionare a crizei (pretext pentru dictatură, controlul populației). Alte teorii conspiraționiste au fost formulate ca reacție la  obligativitatea purtării măștii și măsurării temperaturii, sau au fost dezvoltate în jurul cursei pentru găsirea unui vaccin.  În ciuda similarității remarcabile cu subiectele conspiraționiste din alte țări, în România acestea au fost îmbogățite cu tușe locale, căpătând pe alocuri un caracter religios sau naționalist și actualizând narațiuni toxice care au circulat cu alte ocazii în spațiul public.

2. Au o putere de convingere dincolo de așteptări
Un studiu al asociației Eurocomunicare realizat în fazele de început ale pandemiei a relevat puterea teoriilor conspirației. Studiul a măsurat credința în cele mai populare 5 teorii ale conspirației de la momentul respectiv. Rezultatele, reprezentative la nivel național, au arătat că procentul românilor care credeau că aceste teorii sunt adevărate varia între 20% și 40%, în funcție de enunț.

În mod neașteptat, portretul-robot al unei persoane care crede în teoriile conspiraționiste are mai mică legătură cu nivelul de educație și mai mare legătură cu factori contextuali și de personalitate. Oamenii cred în teoriile conspirației despre COVID-19 din nevoia de a înțelege impactul bolii, din nevoia de sens și control, pentru a reduce anxietatea și ca răspuns la gradul ridicat de incertitudine al situației. În plus, persoanele narcisiste (cărora le place să creadă că au acces la informații secrete) și cele care nu au încredere în alți oameni sunt mai vulnerabile în fața acestor teorii.
 
3. Au efecte semnificative asupra gestionării eficiente a crizei COVID-19
În general, credința în teoriile conspirației afectează negativ încrederea în instituții, în ecosistemul de știri și în sursele de informații oficiale.  În România, același studiu Eurocomunicare menționat anterior relevă că pe măsură ce credința în teoriile conspirației crește, încrederea în persoanele și instituțiile implicate în gestionarea crizei COVID-19 scade. Acest mecanism ar putea explica reticența anumitor segmente ale populației de a respecta măsurile de prevenție și limitare a infectării impuse de autorități.
 
Citește mai mult:
ec.europa.eu –  Identifying COVID-19 conspiracy theories
devex.com – Interactive- What COVID-19 conspiracy theories mean for vaccine delivery 
romania.europalibera.org – Șase luni de COVID-19 – un munte de minciuni, conspirații și manipulare:
Campaniile Rusiei de dezinformare cu privire la cazul Navalny și la protestele din Minsk

Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) a monitorizat mai multe campanii de dezinformare din partea Rusiei, cu privire la otrăvirea opozantului rus, Alexey Navalny, și la  protestele din Belarus. Mesajele erau distribuite pe platforme precum Telegram și în cadrul agențiilor media de stat, RT și Sputnik.

Narațiunile promovate:Cele mai multe narațiuni susțineau că Uniunea Europeană și SUA se află în spatele protestelor din Minsk și că acestea le oferă suport financiar participanților la proteste.Alte narațiuni legau otrăvirea lui Navalny de intențiile unor state vestice de a opri lucrările la gazoductul Nord Stream 2 care va pompa gaze din Rusia către Germania. Printre titlurile articolelor RT sau Sputnik: „Acuzațiile de otrăvire a lui Navalny reprezintă eforturile Vestului împotriva Rusiei” „Țările din Vest se folosesc de cazul Navalny pentru a opri lucrările la conducta Nord Stream 2 și a-i face rău lui Putin”, „Otrăvirea lui Navalny: campanie de dezinformare masivă împotriva Rusiei”.O cercetare realizată de EuvsDisinfo arată că articolele RT Deutsch ocupă a doua poziție în topul celor mai distribuite știri de pe social media.Criteriile după care au fost analizate campaniile de dezinformare au inclus nu doar analiza conținutului promovat, dar și modul în care acesta a fost distribuit (intenționat, coordonat sau într-un mod manipulator).

Citește mai mult:
dw.com – Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj
forbes.com – Russia Accuses U.S. Of Plotting Coup In Belarus

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Agerpres

ONU: ”Casa noastră comună este în dezordine”, afirmă Emmanuel Macron.

COVID-19 oferă resurse noi pentru dezinformarea rusă anti-UE.

Miniștrii UE doresc să impună sancțiuni în Belarus după discuțiile cu Tihanovskaia.

Sancţiunile împotriva Belarus nu trebuie să fie legate de cele care ar putea viza Turcia, consideră Franţa.

Turcia: Ankara denunţă sancţiunile UE în dosarul libian care vizează şi o companie turcă.

Economie

Sursă foto: Pexels

Business & Tehnologie

Airbus aduce viitorul industriei aviației și dezvăluie planurile pentru 2 avioane cu 0 emisii pe bază de hidrogen.În același timp un nou unicorn start-up își anunță existența, aplicația de jocuri pe mobil Playco, evaluată la peste 1 miliard de dolari.

Airbus anunță planurile pentru avioane 0 poluante alimentate cu hidrogen.

Un nou unicorn în lumea start-up-urilor, aplicația de jocuri Playco.

Economia în timp de pandemie

Norvegia își propune diversificarea portofoliului de investiții național.Propunerea aflată încă în parlament este  de a vinde o parte dintre acțiunile europene. Măsura are ca scop creșterea investițiilor în SUA de la 41,6% la 48%. Pe de altă parte, Rusia investește pentru prima dată din 2014 mai mult în economie decât în armată, măsură forțată de situația pandemică. În același timp, firma de cercetare IHS Markit a înregistrat o recuperare a comerțului global, exporturile crescând în 34 de țări în august comparativ cu 4 în iunie.

Norvegia propune schimbarea ponderii investițiilor sale dinspre Europa către SUA.

Comerțul global își revine mai rapid decât se anticipa, pericolul pandemiei persistă.

Rusia va investi pentru prima dată din 2014 mai mult în economie vs armată.

Societate

Sursă foto: Wikipedia

Ce înseamnă schimbarea unui judecător la Curtea Supremă a SUA?

Moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, o emblemă pentru lupta progresistă în Statele Unite și nu numai, înseamnă că locul acesteia este liber, iar o propunere consevatoare din partea lui Trump ar trece de Senat întrucât Republicanii dețin majoritatea. Astfel, toate cazurile și legile ce ar ajunge la Curtea Supremă ar fi decise de o majoritate conservatoare. Ce înseamnă asta concret? Ei bine, de exemplu, în iunie Curtea a invalidat o lege din  statul Louisiana ce ar fi închis aproape toate clinicile de avorturi. Acesta este doar un singur caz ce ar fi arătat cu totul altfel într-o lume in care Curtea Supremă este majoritar conservatoare. Decizia de a o înlocui pe Ruth Bader Ginsburg ar putea afecta negativ viețile tuturor americanilor, fie ei democrați sau republicani, liberali sau conservatori.

Donald Trump anunță propunerea pentru Curtea Supremă până la finalul săptămânii.

Miza scandalului care întoarce pe dos suflarea progresistă.

Alte știri

Ce este „Comisia pentru educație patriotică” dorită de Trump și de ce democrații o compară cu Hitlerjugend.

OMS: 2 miliarde de doze de vaccin, până la sfârşitul lui 2021.

După alegerile prevăzute în 2023 Italia va reduce cu o treime numărul parlamentarilor.

Sursă foto: Chicago Tribune

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și