#Buletin de știri
NewsDigest: Țările nu își ating obiectivele climatice
Securitate și relații internaționale
Criza energetică din Republica Moldova
UE oferă R.Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice
- Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut o întrevedere cu premierul moldovean, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită la Bruxelles. De partea sa, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a menționat că este ”profund recunoscătoare pentru solidaritatea Uniunii Europene, exprimată în cadrul întâlnirii cu Ursula von der Layen”. (RFI)
Kremlinul neagă presiuni politice în negocierea Gazprom versus Republica Moldova
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat miercuri informațiile publicate într-un articol de publicația britanică Financial Times conform cărora Gazprom ar fi cerut Moldovei să ajusteze relațiile economice cu UE în schimbul unui preț favorabil la gaz. Reacția oficialului rus a venit după ce FT a scris că Gazprom a propus Republicii Moldova să modifice acordul privind comerțul fără taxe vamale cu UE și să amâne adoptarea celui de-al treilea pachet energetic convenit cu Bruxelles-ul prin Acordul de Asocierea UE- Moldova, ce prevede liberalizarea pieței gazelor din Republica Moldova și accesul tuturor jucătorilor din domeniu. (G4 Media)
Alte știri
Președinta Taiwanului confirmă că militari americani antrenează trupe taiwaneze
- Un număr mic de soldați ai armatei SUA se află în Taiwan pentru a antrena forțele militare locale, a confirmat președinta țării, Tsai Ing-wen, într-un interviu dat CNN și citat de Reuters. Informația este confirmată în contextul unor tensiuni tot mai accentuate între China și Taiwan, dar și între SUA și China. Tensiunile au fost escaladate în ultimele săptămâni, mai ales după amenințări ale Chinei care a sugerat că ar putea să anexeze insula prin invazie militară. (Digi 24)
Uniunea Europeană se gândește să redeschidă misiunea diplomatică în Afganistan
- Anunțul, venit din partea Nabila Massrali, purtător de cuvânt UE, nu face referire la un moment precis când blocul comunitar își va relua activitatea diplomatică de la Kabul. Uniunea Europeană va continua, în schimb, politica de nerecunoaștere a guvernării talibane. Anunțul acesteia vine după ce, pe 24 octombrie, Financial Times anunța într-un material că Uniunea Europeană intenționează să redeschidă reprezentanța diplomatică în Afganistan. (Radio Europa Liberă)
De ce ignoră Polonia amenzile UE
- De peste o lună, Polonia refuză să plătească amenda impusă de Curtea Europeană de Justiție pentru activitatea minei Turów, de la graniță cu Cehia. Comisia Europeană a adus recent la cunoștința publicului că încă de pe data de 19 octombrie, aceasta i-a adresat o scrisoare oficială guvernului polonez, în care îi cere să se conformeze deciziei CEJ prin plata amenzii și sistarea activității din mina în cauză. Până în prezent, Comisia a fost ignorată printr-o liniște ce la prima vedere frizează aroganța. (RFI)
Economie
Sursă foto: RFI
Știri economice
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni
- Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). (Agerpres)
Companiile cu afaceri online, printre care şi eMag, cer UE să regândească definiţia ”utilizatorului final activ”
- Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate fi considerat drept “utilizatorul final activ” al serviciilor lor, de teamă că definiţia propusă în prezent ar putea să le dezavantajeze. Uniunea Europeană pregăteşte Actul legislativ privind pieţele digitale (DMA), care va pune la punct reguli pentru marile companii digitale precum Google, Amazon sau Facebook, în ideea de a asigura o competiţie corectă. (Agerpres)
China raționalizează combustibilul pe fondul penuriei
- Benzinăriile din multe părți ale Chinei au început să raționalizeze motorina pe fondul creșterii costurilor și al scăderii livrărilor. Unii șoferi de camion trebuie să aștepte zile întregi pentru a se alimenta, potrivit postărilor de pe site-ul de socializare Weibo. China se află în prezent în mijlocul unei crize masive de energie, deoarece penuria de cărbune și gaz natural a închis fabricile și a lăsat casele fără curent. Și această ultimă problemă este probabil să contribuie la o criză a lanțului de aprovizionare global în curs, spun analiștii. (BBC)
Business & Tehnologie
Tranzacția Romgaz-Exxon: o companie de stat intră într-un proiect de miză mare
- După 30 de ani, un fapt extraordinar, în felul lui, s-a întâmplat în aceste zile. O companie cu capital majoritar de stat a făcut o înțelegere pentru a cumpăra participația deținută de firma americană Exxon pentru exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Mai exact, Exxon deținea jumătate din perimetrul Neptun Deep, cel mai bogat în gaze naturale dintre cele care se vor exploata în zona offshore. (RFI)
Pot LED-urile să înlocuiască în cele din urmă soarele?
- Agricultura are o istorie de 10.000 de ani și este în principal o istorie a tehnologiei. Evoluțiile de la plug și roată până la incintele și miracolele mecanice moderne ale tractoarelor și sortatoarelor alimentate cu gaz au îmbunătățit constant randamentul culturilor, permițând umanității să se extindă de la zeci de milioane de oameni la o populație globală estimată la 10 miliarde în acest secol. Când vine vorba de etapele următoare ale acestui lung curs de inovare, agricultura verticală pare să aibă toate proprietățile potrivite. (TechCrunch)
Societate
Sursă foto: BBC
Schimbări climatice
Țările nu își ating obiectivele climatice
- Aproape 200 de țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice, însă există încă un decalaj uriaș între ceea ce s-a promis și ceea ce oamenii de știință spun că este necesar, potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP). Cele mai recente planuri climatice ale țărilor vor asigura doar un mic procent din cantitatea totală de emisii care este necesar să fie redusă pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. (Digi 24)
Raport Comisia Europeană: Nivelul emisiilor de CO2 în 2020 a scăzut cu 10% față de 2019 și 31% față de 1990
- Raportul intermediar privind acțiunile UE în domeniul climei arată că, în comparație cu 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale UE27 au scăzut în 2020 cu aproape 10%, o scădere fără precedent a emisiilor datorată pandemiei de COVID-19, scăderea totală a emisiilor ajungând astfel la 31 % față de 1990, care este anul de referință pentru obiectivele pe termen lung ale UE în materie de climă. (Calea Europeană)
Prinţul Charles al Marii Britanii va rosti discursul de deschidere a COP26
- Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, va rosti luni un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) pentru a le ura bun venit liderilor mondiali, a precizat biroul lui de presă, la o zi după ce regina Elisabeta a II-a şi-a anunţat retragerea de la summit la sfatul doctorilor. (Agerpres)
Sursă foto: UNEP
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: De ce sunt liderii AUR din ce în ce mai agresivi
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize