Securitate și relații internaționale

Sursă foto: AP/Financial Times

Turcia este dispusă să reia dialogul cu Grecia pentru a rezolva divergențele regionale.

 • Ankara a anunţat marţi că este pregătită pentru dialog cu Atena, fără ”condiţii prealabile” în legătură cu disputa dintre cei doi aliaţi NATO privind zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. “Turcia este pregătită de dialog fără condiţii prealabile pentru o împărţire echitabilă”, a declarat marţi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german Heiko Maas. ”Dar acest lucru nu este posibil dacă Grecia impune condiţii prealabile”, a adăugat el. (Agerpres)

China a semnat un acord de colaborare cu Italia și dorește mai multă cooperare cu UE.

 • Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a început marţi în Italia o vizită în cinci state europene şi a semnat la Roma două noi acorduri comerciale cu guvernul italian. Potrivit ministrului italian de externe, Luigi Di Maio, cele două acorduri privesc realizarea de tranzacţii cu compania italiană din sectorul gazelor naturale Snam şi exportul de produse alimentare ”Made in Italy” către China. ”Acestora li se adaugă parteneriate importante în sectoarele energiei şi transporturilor”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene. (Agerpres)

QAnon explicată: teoria conspirației antisemite capătă tracțiune în întreaga lume.

 • QAnon, o teorie largă și fără bază a conspirației pe internet, a ajuns peste tot în societatea americană în august. Mișcarea există pe marginea comunităților de internet de ani buni, dar vizibilitatea sa a explodat în ultimele luni pe fondul tulburărilor sociale și a incertitudinii pandemiei coronavirusului. Citiți pe website un ghid despre această mișcare. (The Guardian)

COVID-19 demonstrează că globalizarea nu va muri, ci se va schimba.

 • COVID-19 nu va ucide globalizarea. Mai degrabă, va accelera tendințele de bază, comprimând în 2020 o transformare a fluxurilor peste granițe care ar fi luat ani de zile în mod normal. Pe măsură ce indivizii și companiile se mută online, granițele naționale devin mai puțin relevante. Întâlnirile virtuale înlocuiesc întâlnirile fizice și călătoriile, cu eficiența lor mai mare ducând la niveluri mai ridicate de implicare. (Financial Times)

Relațiile germano-poloneze s-au răcit în urma întârzierii de a numi pe ambasadorul de la Varșovia.

 • Guvernul german este îngrijorat de întârzierea Poloniei în aprobarea noului său ambasador la Varșovia, într-un caz care a expus tensiuni latente între cei doi vecini. Ambasadorul desemnat, Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, așteaptă de trei luni aprobarea oficială a guvernului polonez, cunoscut în jargonul diplomatic drept „acord”. Fără acesta, el nu își poate asuma atribuțiile de ambasador. (Financial Times)

Suedia trage un semnal de alarmă cu privire la tensiunile cu Rusia din Marea Baltică.

 • Suedia și-a intensificat disponibilitatea militară din cauza „situației crescute de securitate” din Marea Baltică, întrucât tensiunile din regiune au atins cel mai înalt nivel de la războiul rece. Televiziunea suedeză a difuzat, marți, imagini cu vehicule blindate care debarcau de pe bacul de pe insula Gotland, alături de turiștii care conduc vehicule de camping, în timp ce țara scandinavă a căutat să trimită un semnal puternic Rusiei asupra activității sale militare sporite. (Financial Times)

Economie

Sursă foto: Getty Images

PwC se angajează să revizuiască detectarea fraudei după ce scandalul Wirecard zguduie industria financiară

Compania de audit din Big Four, PwC se angajează să-și revizuiască procedurile de detectare a fraudei după eșecul marilor firme în a preveni scandalul Wirecard.Pe de altă parte, business-urile germane recâștigă încrederea investitorilor, indicele de evoluție urcând pentru prima dată în acest an la 92,6 față de 90,4 în urmă cu o lună.În același timp, listarea publică inițială a Ant Group dezvăluie un profit net în 2019 de 2.6 miliarde de dolari.

PwC se angajează să revizuiască detectarea fraudei după ce scandalul Wirecard zguduie industria financiară.

 • Industria de audit este sub atenția publicului după ce a eșuat în repetate rânduri să prevină fradua în sistemul financiar.Auditorul EY, partenerul WireCard este ultimul din seria Big Four care a s-a absolit de vină declarând ca a primit documentație falsă.(Financial Times)

Indicele de încredere în evoluția business-ului german înregistrează o pantă ascendentă.

 • Încrederea în afaceri a crescut la 92,6 în august, de la 90,4 în iulie, a declarat marți Institutul Ifo. Acest lucru a bătut prognoza economiștilor într-un sondaj de la Bloomberg. De asemenea, așteptările s-au îmbunătățit la 97,5 de la 96,7.(Bloomberg)

Ant Group dezvăluie un profit de 2,6 miliarde de dolari, odată cu depunerea IPO-ului

 • Grupul lui Jack Ma a dezvăluit că a câștigat 2,6 miliarde de dolari în profit net anul trecut, în timp ce a depus documentele necesare procesului de listare publică prin care ar putea atrage până la 30 de miliarde de dolari în investiții.(Financial Times)

Business&Tehnologie

Facebook își schimbă numele evenimentului dedicat realității virutale în Facebook Connect.Schimarea în strategia de marketing indică pregătirea platformelor Instagram și Facebook de a integra aceste funcții în aplicațiile mobile.În același timp, FitBit lansează funcția de urmărire a evoluției nivelului de stres prin smartwatch-ul Fitbit Sense. Compania așteaptă încheierea acordului de preluarea de către Google.

Facebook își schimbă numele evenimentului anual de virtural reality precum și strategia de VR/AR.

 • Oculus, conferința anuală de VR a Facebook dedicată programatorilor va fi schimbată în Facebook Conect. Modificarea prevede integrarea tehnologiei direct în aplicația Facebook & Instagram.Prespunerea este alimentată și de alegerea persoanei care conduce acest program  Andrew Bosworth, un executiv loial CEO-ului Facebook.(Techcrunch)

FitBit lansează smartwatch-ul specializat pe detectarea nivelului de stres în timp ce așteaptă preluarea de către Google

 • Fitbit Sense care costă 329 dolari, înlocuiește Fitbit Ioni, cel mai scump smartwatch al companiei. De asemenea, este primul care măsoară activitatea electrodermică sau cât de bine conduce pielea electricitatea. Acest indicator variază odată cu transpirația și poate indica stresul crescut. (Reuters)

Societate

Sursă foto: Time

Organizația Mondială de Sănătate a declarat că poliomielita a fost eradicată din Africa.

 • Poliomielita afectează, în general, copiii de până în 5 ani și poate duce la paralizie și chiar și moarte. Acum 25 de ani, mii de copiii din Africa erau paralizați anual de către virus, iar acum acesta mai poate fi găsit doar în Pakistan și Afghanistan. Deși nu există un leac, vaccinul împotriva poliomielitei imunizează copiii pe viață. (BBC)

Cinematografele, teatrele și sălile de operă s-ar putea redeschide din 15 septembrie.

 • Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, propune o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ, existând trei scenarii. Decizia va fi luată însă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care se va întruni miercuri. Cele trei scenarii propuse, în funcție de evoluția epidemiologică din fiecare județ: în cazul unui județ cu număr redus de cazuri de COVID-19 sau fără niciun caz, se propune chiar deschiderea sălii la o capacitate de 100%, cu păstrarea unor măsuri de precauție – mască, dezinfectare, nebulizarea sălii înainte de spectacol. În scenariul al doilea, care ar putea fi aplicat în București, de exemplu, se propune deschiderea sălilor de spectacol la o capacitate de 66%, putându-se ajunge până la 50%, dacă CNSU nu va accepta propunerea. Cel mai “negru” scenariu, pentru zonele cu un număr foarte mare de noi îmbolnăviri – menținerea de interdicții pentru evenimentele în spațiile închise și pentru cinematografe. (HotNews)

Cristi Puiu nu mai face parte din juriul Festivalului de la Veneţia.

 • Locul cineastului român a fost luat de actorul american Matt Dillon, au anunţat marţi organizatorii. Este posibil ca scandalul în care a fost implicat în urma afirmaţiilor făcute la TIFF 2020 să stea la baza deciziei. La începutul lunii august, cineastul a fost prezent la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost proiectat cel de-al şaselea lungmetraj al său, „Malmkrog”. Aici, el şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că spectatorii trebuie să poarte mască la cinema în aer liber. (G4 Media)

Peste 100 de milioane de lei pentru proiectul ”Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”.

 • “Fondurile sunt destinate investiţiilor pentru asigurarea infrastructurii culturale conform OUG 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării programului cultural naţional ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021’ cu modificările şi completările în vigoare. Astfel, obiective de investiţii precum reconfigurarea clădirii din spital de dermatologie în spaţiu multicultural sau reabilitarea Cinematografului Victoria din Timişoara vor beneficia de posibilitate de angajare a cheltuielilor în anul 2020”, precizează Ministerul Culturii într-o informare cu privire la rectificarea bugetară a instituţiei. (Agerpres)

Moțiunea care se amână și unde duc scenariile ei.

 • PSD și-a schimbat optica după congres și a amânat votul asupra moțiunii de cenzură în luna septembrie, după ce a prelungit sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru ca moțiunea să se discute în această săptămână. PSD amână dezbaterea moțiunii de cenzură, printre altele, și pentru că nu a ajuns încă la o înțelegere cu ProRomânia, UDMR și ALDE. O strategie finală încă nu este adoptată de PNL, urmând ca negocierile cu alte partide decât USR – singurul care a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură – să aibă loc după o discuție și cu președintele Klaus Iohannis. (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: Warsaw Institute

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here