Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Anton Vaganov/Reuters

SUA refuză să se alăture efortului internațional de a dezvolta vaccinul COVID-19.

 • Guvernul SUA a declarat că nu va participa la o inițiativă globală de dezvoltare, fabricare și distribuire echitabilă a unui vaccin pentru COVID-19, deoarece efortul este condus de Organizația Mondială a Sănătății. Facilitatea de acces global la vaccinurile COVID-19 (Covax) este un plan dezvoltat de OMS, și este menit să accelereze dezvoltarea și testarea unui vaccin și să acționeze pentru distribuirea acestuia în mod egal. OMS a anunțat luna trecută că peste 170 de țări au fost în discuții pentru a participa la Covax. (The Guardian)

Facebook și Twitter „demontează o rețea rusă” de dezinformare.

 • Facebook spune că a șters o mică rețea de conturi și pagini care făceau parte dintr-o operațiune de influență rusă. Compania a declarat că campania este legată de Agenția de Cercetare pe Internet din Rusia (IRA), o organizație apropiată de guvernul rus și acuzată de intervenție în alegerile din 2016 din SUA. De asemenea, Twitter a suspendat cinci conturi din aceeași rețea. (BBC News)

Angela Merkel reafirmă decizia Germaniei de a finaliza proiectul Nord Stream 2.

 • Cancelarul Angela Merkel a reafirmat determinarea guvernului german de a finaliza construcţia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în pofida încercărilor SUA de a opri proiectul. Merkel, care a vizitat circumscripţia sa din nordul Germaniei, a vorbit despre sancţiunile impuse de Washington entităţilor asociate la construcţia conductei în Marea Baltică şi care, odată finalizată, va livra gaze naturale către Germania şi pe piaţa europeană mai extinsă. (Agerpres)

Charlie Hebdo: 14 suspecți sunt judecați pentru masacrul de la Paris.

 • Paisprezece persoane sunt judecate în Franța pentru atacul mortal asupra revistei satirice Charlie Hebdo din 2015. Majoritatea presupușilor complici se află la Paris, dar trei sunt judecați în lipsă. Aceștia sunt acuzați că i-au ajutat pe militanții atacatori islamiști care au ucis 12 persoane în biroul lui Charlie Hebdo din Paris și în jurul acestuia în ianuarie 2015. (BBC News)

China și Rusia își adâncesc legăturile pe fondul pandemiei, al conflictelor cu Occidentul.

 • Rusia a început să lucreze la una dintre cele mai mari fabrici de polimeri din lume, un proiect de 11 miliarde de dolari care își are viziunea pe piața chineză pe măsură ce crește legăturile economice dintre Beijing și Moscova. Proiectul masiv va produce componente din plastic și va stimula și mai mult comerțul între China și Rusia, în cea mai recentă expunere a relațiilor bilaterale în expansiune, întrucât cele două țări stabilesc un parteneriat economic și politic după decenii de rivalitate. (Radio Free Europe)

China intenționează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear, conform Pentagonului.

 • China intenţionează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear în decurs de un deceniu, cu capacitatea de a lansa rachete balistice cu focoase nucleare de pe sol, mare şi aer, a dat asigurări Pentagonul într-un raport publicat marţi. Potrivit documentului, armata chineză a egalat sau a depăşit deja SUA în mai multe domenii, în special construcţia de nave, rachetele de croazieră sau sistemele de apărare aeriană. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

Spania resimte din plin impactul pandemiei asupra industriei turismului care reprezintă peste 12% din PIB. În același timp, gigantul petrolier Exxon anunță că va face concedieri la nivel global, în timp de Australia înregistrează prima recesiune din ultimii 30 de ani.

UE:PIB-ul Spaniei este lovit din plin de scăderea turismului cu 75%.

 • Turismul a fost una dintre industriile cele mai afectate de pandemie, în Spania înregistrând o scădere cu 75% a numărului de vizitatori pentru luna iulie față de anul trecut. Pierderea dramatică a veniturilor din turism pentru Spania va însemna o mare lovitură pentru economia țării, peste 12% din PIB-ul său provenind din turism în 2018 și 2019.(Euronews)

Gigantul petrolier Exxon anunță posibilitatea unor concedieri la nivel global.

 • Compania a redus cheltuielile cu 30% până la aproximativ 23 de miliarde de dolari și a declarat în august că a planificat reduceri ale cheltuielilor de capital și de exploatare pentru a-și apăra dividendele după raportarea pierderilor în primul și al doilea trimestru.(Reuters)

Australia intra in prima recesiune din ultimii 30 de ani.

 • Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 7% în trimestrul aprilie-iunie comparativ cu ultimele trei luni. Aceasta este cea mai mare scădere din 1959 și vine după o scădere de 0,3% în primul trimestru.O economie este considerată a fi în recesiune dacă are doua trimestre consecutive in scadere. (BBC News)

Business & Tehnologie

Amazon își lansează propriul portofoliu de servicii financiare în India, în încercarea de a-și stabili poziția pe una dintre cele mai mari piețe emergente din lume. În același, Google Cloud lansează opțiunea text-to-speech care le va permite companiilor o mai mare personalizare a brandurilor.

Amazon intră în competiție cu industria fintech din India.

 • Amazon.com a adăugat polițe de asigurări și chiar aur la portofoliul său de servicii financiare din India. Scopul este extinderea bazei de clienți și atragerea cât mai multor abonați pentru programul Prime în contextul unei piețe emergente competitive. (Reuters).

Google Cloud lanseaza optiunea voice-to-speech pentru companii.

 • Google a lansat astăzi câteva actualizări ale produsului său Contact Center AI, cea mai interesantă functie fiind beta-ul noului serviciu Custom Voice, care va permite companiilor să își creeze propriile voci text-to-speech pentru a-și reprezenta cel mai bine propriile branduri. (Techcrunch)

Societate

Sursă foto: ABC News

Trump vizitează orașul Kenosha pentru a sprijini poliția.

 • Președintele SUA a ignorat cererile de a nu se implica și a vizitat orașul Kenosha, Wisconsin, nu pentru a încuraja vindecarea rănilor rasiale, ci pentru a-și declara sprijinul față de poliție. Conducând o țară adânc polarizată, Trump se bazează pe discursul lui în favoarea “legii și ordinii” pentru a-și asigura voturile oamenilor de culoare albă. Printre altele, președintele și-a reiterat dorința de a trimite și mai mulți agenți federali în orașele conduse de către primari democrați.(Reuters)

New York: Școlile încep cu o întârziere de 11 zile, după un acord cu sindicatele privind măsurile de protecție.

 • Sindicatele, în frunte cu Federaţia Unită a Profesorilor (UFT), se declaraseră îngrijorate că autorităţile se grăbesc să deschidă şcolile la 10 septembrie fără să fi luat măsurile adecvate pentru a-i proteja pe elevi, profesori şi restul personalului de riscul infectării cu coronavirus. ‘Ceea ce am convenit este să ne asigurăm că măsurile sanitare vor fi aplicate, să ne asigurăm că este timp pentru pregătirea corespunzătoare pentru educatorii noştri‘, a afirmat Bill de Blasio într-un briefing de presă. (G4 Media)

Ministrul Educației a uitat regulile de distanțare, igienă și siguranță în ziua în care le-a lansat.

 • Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat marți că “de cele mai multe ori și elevii” îi pot conecta pe profesori pe platformă, în pauzele scurte de doar 5 minute, prevăzute de Ghidurile lansate tot marți de către ministru. Oficialul a ignorat astfel regulile de distanțare și igienă, faptul că elevii nu au acces fizic la dispozitivul profesorului – calculatoarele nu pot fi folosite de mai multe persoane în același timp – și că elevii nu au acces la credențialele de autentificare ale cadrelor didactice pe platformele de transmisie online sau pe platformele de învățare. (G4 Media)

Tătaru: România va beneficia de aproape 1,3 milioane de vaccinuri anti-COVID.

 • Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că, în perspectiva apariţiei pe piaţă a unui vaccin împotriva COVID-19, probabil la începutul anului viitor, Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea. Ministrul a arătat că numărul total de doze de vaccin anti-COVID contractat de comunitatea europeană până în prezent se ridică la „300 de milioane de doze”, adăugând că există discuţii pentru un număr suplimentar. (HotNews)

Pakistan interzice Tinder și Grindr datorită conținutului “imoral”.

 • Autoritatea de Telecomunicații din Pakistan a declarat că a emis notificări către Tinder, Grindr, Tagged, Skout și SayHi pentru a înlătura serviciile matrimoniale. Pakistanul este a doua cea mai mare țară musulmană, iar în cadrul societății lor, relațiile din afara căsătoriei și homosexualitatea sunt împotriva legilor țării. Având în vedere această măsură, mai multe grupuri ce protejează drepturile indivizilor sunt îngrijorate, existând posibilitatea că guvernul să caute să restricționeze accesul liber la internet.(Deutsche Welle)

Sursă foto: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here