NewsDigest: SUA se confruntă cu cea mai mare criză de numerar de la Marea Criză
Despre efectele pandemiei asupra economiei, precum criza de numerar din SUA, și alte subiecte importante, în buletinul de știri de mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: CNN
SUA-China: un nou război rece
Un consilier din administrația Trump avertizează despre o nouă era bipolară.
- Robert O Brien, consilierul lui Trump pentru securitate națională, a declarat ieri în cadrul unei conferințe la Hudson Institute că lumea se apropia de o nouă eră bipolară, cu dintr-o parte țările democratice și în cealaltă parte statele autoritate. El a adăugat că această divizie între democrații și regimuri autoritare nu poate fi comparată cu războiul rece, deoarece exista un bloc de țări non-aliniate. În scenariul pe care îl descrie, O Brien descrie imposibilitatea unui bloc neutru, deoarece amenințarea reprezentată de China este prea importantă pentru menținerea unei neutralități. El a lăudat eforturile depuse de administrația Trump privind combaterea expansionismului comercial chinez. Pentru el, această diviziune va fi ilustrată cel mai bine de alegerea tehnologiilor 5G chinezești. (Radio Free Europe)
Trump ar vrea ca Rusia să se apropie de SUA pentru a contracara ambițiile Chinei.
- Fiona Hill, o fostă consilieră din administrația Trump, a sugerat că principalul obiectiv al lui Trump pentru al doilea mandat ar fi normalizarea relațiilor cu Rusia, pentru a-l aduce pe Vladimir Putin în coaliția împotriva Chinei. Deși Rusia și China sunt parteneri apropiați, Rusia este îngrijorată de creșterea rapidă a puterii militare chinezești. Naționaliștii chinezi consideră că o parte din Siberia face parte din China, iar în timpul războiului rece mai multe incidente au avut loc la granița dintre URSS și China, unele terminându-se cu sute de morți. (Radio Free Europe)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
SUA se confruntă cu cea mai mare criză de numerar de la Marea Criză.
- La nivel național, deficitul bugetului de stat din SUA din 2020 până în 2022 s-ar putea ridica la aproximativ 434 miliarde de dolari, potrivit datelor de la Moody’s Analytics. Estimările nu presupun un stimul fiscal suplimentar de la Washington, asumă restricții suplimentare asupra afacerilor și de călătorie, precum și costuri suplimentare pentru Medicaid pe fondul șomajului ridicat.(WSJ)
Industria petrolieră europeană a înregistrat o lovitură de 360 miliarde EUR, în timp ce sursele regenerabile de energie sunt pe o pantă ascendentă.
- Marile companii europene de petrol și gaze au pierdut peste 360 miliarde de euro în valoarea de piață în acest an, în timp ce stocurile de energie regenerabilă și companiile de tehnologice au crescut.(Financial Times)
Business & Tehnologie
Compania UMC își recunoaște vinovăția în cazul acuzațiilor de furt de secrete comerciale.
- Producătorul taiwanez United Microelectronics Corporation a pledat vinovat de acuzația penală din SUA pentru furt de secrete comerciale și a fost amendat cu 60 de milioane de dolari, a doua cea mai mare pedeapsă pentru astfel de cazuri. UMC a scăpat de acuzații mai grave în schimbul cooperării împotriva producătorului chinez Fujian Jinhua, co-inculpatul său în caz, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.(Financial Times)
Louis Vuitton și Tiffany pun capăt negocierilor, stabilind prețul de preluare la 16 miliarde de dolari.
- Noul preț de preluare a fost stabilit la 131,5 dolari pe acțiune, în scădere de la 135 dolari în acordul inițial, au declarat companiile într-un comunicat joi, aducând prețul total la aproximativ 15,8 miliarde de dolari.(Reuters)
Linkedin – Career Explorer ajută oamenii să își aleagă locurile de muncă în funcție de abilități.
- Unul dintre efectele secundare cheie ale pandemiei Covid-19 a fost modul în care a evoluat în economie. În prezent, există doar 12,6 milioane de persoane fără muncă în SUA, estimările Organizației Internaționale a Muncii menționând că la nivel global au fost afectate aproximativ 245 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Pentru a face față acestei provocări, LinkedIn lansează astăzi un nou instrument Career Explorer pentru a ajuta oamenii să găsească noi locuri de muncă.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Al Jazeera
Vaccinul anti-Covid-19
Vaccinul anti-Covid rezistă doar 17 zile.
- Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile din momentul producției și până la administrarea acestuia și că România va trebui să creeze centre speciale de vaccinare, pentru că medicii de familie nu îl vor putea administra. „Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare.”, a declarat Rafila. (G4 Media)
Cei care fac vaccinul antigripal ar putea avea șanse mai mari de a scăpa de Covid-19.
- Procentele variază între 30 și 40% susține Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume în domeniul imunologiei. El a subliniat însă că 40% nu este foarte mult și nu înseamnă că dacă ne vaccinăm antigripal suntem complet protejați. Nu înseamnă că cei care fac vaccinul antigripal nu trebuie să respecte regulile de distanțare socială, nu trebuie să poarte mască și așa mai departe.”, spune cercetătorul Mihai Netea. (Radio France Internationale)
SUA va achiziționa aproape 1 milion de doze din tratamentul cu anticorpi pentru Covid-19.
- Guvernul american va plăti până la 1,19 miliarde de dolari companiei Eli Lilly, pentru asigurarea a aproape 1 milion de doze din tratamentul cu anticorpi al acesteia pentru Covid-19, un medicament similar cu tratamentul primit de preşedintele Donald Trump. Preţul pe doză este de 1.250 de dolari, potrivit contractului, dar fiolele achiziţionate de guvern vor fi distribuite gratuit populaţiei. (G4 Media)
Noi restricții în Europa
Franţa: carantină naţională până pe întâi decembrie, dar şcolile rămân deschise.
- Franţa, confruntată cu o gravă accelerare a circulaţiei virusului, intră din nou în carantină. Preşedintele Emmanuel Macron a intervenit ieri seară la televiziune pentru a le cere francezilor să facă un nou efort substanţial până pe întâi decembrie, să rămână uniţi şi să respecte noile restricţii. Francezii vor avea permisiunea de a se deplasa la locul de muncă, atunci când nu pot adopta telemunca, vor putea să iasă pentru a-şi face cumpărături, pentru a-şi îngriji sănătatea şi vizita rude apropiate. (Radio France Internationale)
Coronavirus: Angela Merkel anunţă noi restricţii.
- Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri împreună cu landurile instituirea unor noi restricţii antiepidemice, care includ închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de COVID-19, ce ameninţă să copleşească spitalele, şi pentru a menţine pe cât posibil deschise magazinele şi şcolile. (Agerpres)
Alte știri
Șefii de la Facebook, Google și Twitter, audiați în Senatul american.
- Cu mai puțin de o săptămână până la alegerile prezidențiale din SUA, președintele Donald Trump și alți republicani s-au plâns că platformele nu doar că sunt părtinitoare, dar suprimă vocile cu viziuni conservatoare. Nemulțumirile lor au crescut mai mult săptămâna trecută când Facebook și Twitter au acționat pentru a limita răspândirea unei știri politice neverificate din New York Post privindu-l pe candidatul democraților Joe Biden. (Radio Europa Liberă)
Despre alte efecte ale crizei economice cauzată de pandemie, citiți în Cât ne va costa, de fapt, să scăpăm de COVID-19? și Pandemia a răpus tot. Mai puțin piața imobiliară.
Sursă foto: Freepik