NewsDigest: SUA au depăşit pragul de 200.000 de decese din cauza COVID-19
Securitate și relații internaționale
Putin cere un tratat pentru interzicerea armelor în spaţiu şi oferă angajaţilor ONU vaccinul rus anti-COVID.
- Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru un tratat internaţional pentru interzicerea armelor în spaţiu şi a oferit gratis vaccinul rus pentru COVID-19 angajaţilor ONU, în cadrul unui discurs înregistrat prezentat marţi la ONU. “Rusia este gata să furnizeze ONU toată asistenţa calificată necesară. În special, ne oferim să furnizăm gratis vaccinul nostru, pentru inocularea voluntară a personalului ONU şi al agenţiilor sale”, a spus Putin. (Agerpres)
UE îndeamnă Ucraina să lucreze „constructiv” cu FMI pentru a debloca ajutorul de la Bruxelles.
- Josep Borrell a declarat pe 22 septembrie că Kievul trebuie să colaboreze „constructiv” cu FMI pentru a asigura ajutorul UE ca să facă față impactului economic al pandemiei COVID-19. Amenințările la adresa independenței organelor de aplicare a legii și a băncii centrale au blocat un acord cu FMI de 5 miliarde de dolari de când a fost semnat în iunie și a ridicat semne de alarmă principalilor susținători occidentali ai Kievului cu privire la progresul reformelor. (Radio Free Europe)
ONU: Macron afirmă că europenii ‘nu vor face compromisuri’ în respingerea sancţiunilor reintroduse de SUA împotriva Iranului.
- Emmanuel Macron a declarat marţi, în Adunarea generală a ONU, că Franţa şi aliaţii săi europeni Germania şi Regatul Unit nu vor face compromisuri în ceea ce priveşte refuzul lor de a susţine reintroducerea de către SUA a sancţiunilor ONU împotriva Iranului. (Agerpres)
Adunarea Generală a ONU: tensiunile SUA-China se aprind asupra coronavirusului.
- Tensiunile dintre SUA și China au venit în prim-planul Adunării Generale ONU anuale de la New York, președintele american Donald Trump acuzând China pentru răspândirea coronavirusului. El a cerut ca China să fie trasă la răspundere pentru pandemie. În discursul său, președintele chinez Xi Jinping a declarat că țara sa nu are „nicio intenție de a intra într-un război rece cu nicio altă națiune”. Legăturile dintre cele două puteri mondiale sunt tensionate pe mai multe fronturi. (BBC News)
Bulgaria: Manifestaţiile anticorupţie au marcat sărbătorirea Zilei Independenţei.
- Aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au adunat marţi la Sofia, cu ocazia celebrării Zilei Independenţei, pentru a cere “independenţa faţă de mafie” precum şi demisia guvernului pe care îl acuză de legături cu oligarhia. Demonstraţiile anti-guvernamentale au adunat mii de protestatari în mai multe oraşe din Bulgaria. (Agerpres)
Economie
Evenimente economice internaționale
Facebook, Youtube și Twitter scapă de boycotul multinaționalelor precum Unilever și Nike prin care acestea își opriseră orice formă de publicitate pe platforme. Acordul stabilește definiții ale discursului care incită la ură, dar împuternicește și raportarea armonizată. Pe de altă parte, China dă semne din ce în ce mai clare că nu va accepta acordul dintre TikTok și Oracle, deadline-ul unui acord fiind deja depășit. Nu în ultimul rând, Japonia încă este la limita ieșirii din contracție economică, producția în septembrie scâzând suficient cât să facă imposibil acest salt.
Boycotul multinaționalelor asupra Facebook, Youtube și Twitter ia sfârșit.
- Negociat prin intermediul Federației Mondiale a Agenților de Publicitate, acordul stabilește pentru prima dată definiții comune ale conținutului, cum ar fi discursul care incită la ură și agresiunea, stabilește standarde de raportare armonizate pe toate platformele și împuternicește auditorii externi să supravegheze sistemul, care va fi lansat în a doua jumătate a anului 2021. (Financial Times)
China nu va aproba acordul dintre Oracle și TikTok.
- China nu are niciun motiv să aprobe acordul „murdar” și „nedrept” care permite Oracle și Walmart să preia în mod eficient TikTok pe baza „agresiunii și extorcării”, a criticat un editorial publicat miercuri în China Daily, un ziar oficial în limba engleză al Partidul Comunist Chinez. Termenul limită din 20 septembrie pentru o pretinsă vânzare TikTok a trecut deja, dar părțile implicate nu au stabilit încă termenii acordului.(Techcrunch)
Activitatea industrială a Japoniei se luptă pentru o revenire în forță în timp ce producția scade.
- Indicele industrial Jibun Bank Flash Japonia a fost în mare parte neschimbat, la 47,3 în septembrie, comparativ cu 47,2 din luna precedentă.Producția s-a contractat într-un ritm mai alert pentru prima dată în patru luni, scăzând indicele principal, râmânând sub pragul de 50,0 care separă contracția de expansiune pentru a 17-a lună.(Reuters)
Business & Tehnologie
Yandexul, motorul de căutare local din Rusia care întrece Google, dorește să achiziționeze cea mai mare bancă online din țară în valoare de 5.5 miliarde de dolari. În același timp, start-up-ul fintech din Singapore, Syfe primește finanțare de 18.6 milioane de dolari. Investiția va fi folosită pentru a-și extinde platforma și a mări gradul de acces la investiții în Asia.
Yandex cumpără cea mai mare bancă online din Rusia pentru 5.5 miliarde de dolari.
- Yandex, unul dintre puținele motoare , cu o cotă de piață locală mai mare decât Google, a făcut recent achiziții în domenii diverse de la taxiuri și e-commerce până la divertisment. Acordul potențial, va zgudui piețele tehnologice și bancare din Rusia, într-un moment în care companiile de stat domină în ambele sectoare.(Financial Times)
Start-up-ul fintech Syfe strânge 18.6 milioane de dolari pentru a mări accesibilitatea investițiilor în Asia.
- Syfe a anunțat astăzi că a închis o serie A de 18,6 milioane USD condusă de Valar Ventures, o firmă de investiții axată pe fintech. Fondat în 2017 de directorul executiv Dhruv scopul Syfe este de a face investițiile mai accesibile. Nu este necesară o sumă minimă pentru a începe investiția, iar structura sa de dobânzi variază de la 0,4% la 0,65% pe an. (Techcrunch)
Societate
Facebook avertizează că și-ar putea închide operațiunile din UE din cauza legislației privind datele utilizatorilor.
- Facebook a avertizat că și-ar putea stopa operațiunile din Europa dacă autoritățile din Irlanda – unde compania americană își are sediul central din UE – confirmă interdicția de a transmite în SUA datele colectate în Uniunea Europeană. Irlanda trebuie să ia o decizie după ce Curtea de Justiție a UE a decis în luna iulie că transferul de date din UE către SUA nu e suficient de bine protejat față de eventualele intruziuni ale agențiilor americane de informații. Decizia Irlandei va veni la capătul a aproape un deceniu de bătălii juridice. Primul pas a fost făcut în 2011 de Max Schrems, un avocat austriac, care a depus plângeri împotriva Facebook la autoritatea națională de protecție a datelor. (G4 Media)
Dezinformarea și extremismul, două fețe ale aceleiași monede.
- Un studiu realizat de grupul Avaaz, care luptă pentru drepturile omului, arată că în ciuda acțiunilor tot mai frecvente ale Facebook de ștergere a unor conturi false și în ciuda opririi distribuirii unor informații false, platforma de socializare acționează ca un vector pentru cei care cred în conspirații. S-a ajuns chiar în situația în care paginile de fake-news să fie mai vizualizate decât cele ale instituțiilor oficiale de sănătate. În ultima perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus, am observat cum au căpătat un succes extraordinar paginile unor conspiraționiști din România. De la câteva zeci de reacții câte aveau la o postare înainte de pandemie, acum au ajuns la mii de distribuiri și like-uri pentru un simplu comentariu cu tentă conspiraționistă, menit să stârnească panică sau să provoace acțiuni de revoltă anti-guvernamentale. (HotNews)
Prima dezbatere electorală Trump-Biden.
- Preşedintele Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden vor discuta timp de 90 de minute despre Curtea Supremă, coronavirus, integritatea votării şi ”rase şi violenţă în oraşele noastre”, în prima lor dezbatere electorală faţă în faţă, programată pe 29 septembrie, transmite Reuters. Trump şi Biden vor aborda fiecare dintre aceste patru subiecte, pe lângă economie şi rezultatele personale, pe parcursul a şase segmente, fiecare de câte 15 minute, a anunţat Comisia pentru Dezbaterile Prezidenţiale. Aceasta va fi prima dezbatere a unei campanii electorale perturbată de pandemia de coronavirus, care a complicat planurile de a organiza votul în secţiile de votare, a omorât peste 200.000 de americani şi a lăsat milioane de oameni fără un loc de muncă. (G4 Media)
Coronavirus: SUA au depăşit pragul de 200.000 de decese.
- ”COVID va fi a treia cauză de deces în acest an în SUA, mai mult decât accidentele, accidentele vasculare cerebrale şi Alzheimer”, a scris pe Twitter Tom Frieden, fost director al Centrului de prevenire şi combatere a bolilor (CDC). ”Noi subestimăm acest virus pe riscul nostru şi pe riscul celor pe care îi afectează deciziile noastre”, a avertizat el. Numai în ultima săptămână circa 5.300 de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în SUA, faţă de circa 2.000 în Uniunea Europeană, unde epidemia se intensifică din nou, după valul din primăvară. (Agerpres)
Parteneriatul civil pentru cuplurile gay ar putea fi obligatoriu de anul viitor.
- Parteneriatul civil, inclusiv pentru persoane de același sex, ar putea fi reglementat anul viitor după decizia CEDO, care se așteaptă să fie pronunțată împotriva României, după cum ne-a spus șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. Concluzia specialistului în drepturile omului, vine după ce Dunja Mijatovici, comisara pentru drepturile omului din cadrul CEDO, și-a publicat textul, numit în jargon juridic amicus curiae, în care a criticat absența unui cadru legal pentru recunoașterea și protejarea relațiilor dintre persoanele de același sex. Prin această decizie, parlamentul de la București va fi obligat să adopte legea parteneriatului civil, prin care și cuplurile de același sex să aibă drepturi administrative similare cu persoanele căsătorite. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: BioWorld