#Buletin de știri
NewsDigest: SUA are în vedere includerea României în programul de renunțare la obligativitatea vizelor
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Anticoruptie MD
Criza energetică din Republica Moldova
Maia Sandu, convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen despre criza energetică din R.Moldova
- Șefa Comisiei Europene a anunțat că UE analizează “măsuri suplimentare de sprijin”. “O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact permanent pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter. Discuția are loc la două săptămâni după ce Chișinăul a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova. (RFI)
După gazul din Polonia, Republica Moldova va primi un milion de metri cubi și de la olandezi
- Potrivit Agenției Proprietății Publice, compania Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat apelul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, compania va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova. Amintim că, pe 25 octombrie, Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative. (G4 Media)
Alte știri
SUA are în vedere includerea României în programul de renunțare la obligativitatea vizelor
- Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. “Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. (Calea Europeană)
Gruparea teroristă ISIS-K ar putea avea în şase luni capacitatea să atace SUA
- Gruparea Statul Islamic din Afganistan (ISIS-K), responsabilă de atacul sinucigaș de la aeroportul din Kabul în ultimele zile ale retragerii americane, va avea în circa şase luni capacitatea de a ataca Statele Unite, potrivit unui responsabil de rang înalt al Pentagonului. Colin Kahl, subsecretar pentru politica de apărare, a spus că încă nu este clar şi mai trebuie evaluat dacă talibanii, care sunt inamici ai Statului Islamic, sunt capabili să combată cu succes această grupare (Digi 24)
COP26, reuniunea la care se decide viitorul planetei
- Peste 100 de lideri mondiali se reunesc duminică la Glasgow, la reuniunea COP26, un summit destinat salvării planetei de emisiile poluante. Scopul COP26 este de a aborda criza climatică, la doar câteva luni după Raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) al ONU, care a stabilit că încălzirea globală reprezintă un veritabil „cod roșu pentru umanitate”. Prin urmare, COP26 este considerat un eveniment marcant de către participanții din întreaga lume. (Radio Europa Liberă)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
România are cel mai mic nivel de emisii per capita din ţările UE
- România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi singura ţară din UE care are în prezent cu 55% mai puţine emisii decât nivelul din anul 1990, dar autorităţile nu capitalizează aceste realităţi, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), Răzvan Nicolescu, în cadrul unei dezbateri despre transformarea economiei româneşti. (Agerpres)
Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare, iar tendinţa va continua
- Instituţiile financiare din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare în trimestrul trei din 2021 şi se estimează ca tendinţa să continue în ultimele trei luni din acest an, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE). Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creşterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forţa BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidităţi. (Agerpres)
Rusia vrea un preţ al gazelor mai mic pentru a-şi putea păstra controlul asupra Europei
- Rusia vrea ca preţul gazelor pe piaţa din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% faţă de nivelul actual, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom, au declarat doi oficiali ruşi implicaţi în politica energetică a ţării. Marţi, la hub-ul din Olanda, preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns la 88 de euro pentru un Megawatt oră, adică aproximativ 1.150 de dolari pentru o mie de meri cubi. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Antibiotice Iași va produce tratamente alternative și asociative împotriva Covid 19
- Declarația a fost făcută de directorul general al companiei. Ioan Nani spune că sunt discuții cu Ministerul Sănătății și pentru producerea altor medicamente greu de găsit pe piață cum sunt cele oncologice. Managerul general al companiei Antibiotice Iași face și un apel către vaccinare. Ioan Nani spune că suntem o națiune care s-a învățat cu povești la gura sobei, dar că trebuie să credem în știință și efectele benefice ale vaccinului. (RFI)
SUA revocă licența unei companii de telecomunicații de top din China
- Washingtonul a revocat licența SUA uneia dintre cele mai mari companii de telecomunicații din China, invocând preocupări de „securitate națională”. China Telecom trebuie să înceteze să ofere servicii în America în termen de 60 de zile. Oficialii au spus că influența guvernului chinez asupra companiei i-a oferit acesteia posibilitatea „de a accesa, stoca, întrerupe și/sau direcționeze greșit comunicațiile din SUA”. Acest lucru i-ar putea permite, la rândul său, „să se angajeze în spionaj și alte activități dăunătoare împotriva SUA”, au spus aceștia. (BBC)
Societate
Sursă foto: G4 Media
NZZ despre România: Un front ortodox împotriva Vestului
- Ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung scrie luni pe larg, sub semnătura lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena, despre modul în care “Biserica și Academia amenință prin ideologia naționalist-ortodoxă legăturile României cu Occidentul”. În România, mișcările naționalist-religioase ar fi dobândit importanță publică în ultimii ani, cu sprijin din partea Rusiei, după ce au funcționat multă vreme în substratul politico-social. (Deutsche Welle)
De ce unii tineri fără comorbidităţi suferă forme de COVID-19 grave și ce rol au tiparele genetice în evoluția bolii
- O echipă de cercetare internaţională a identificat tipare genetice care ar putea explica de ce unele persoane tinere şi sănătoase dezvoltă forme de COVID-19 grave şi potenţial letale. Cercetătorii au descoperit, printre altele, că Pacienţii în stare critică au prezentat un proces inflamator mai puternic, o coagulare sangvină sporită şi o intensificare importantă a activităţii a cinci gene. (HotNews)
România a înregistrat o scădere masivă a populației în ultimii 30 de ani
- 4 milioane de locuitori. Cu atât a scăzut populația României din 1990 și până în prezent. Principalele cauze: emigrările masive către Occident, dar și scăderea constantă a natalității. Anul trecut, spre exemplu, țara noastră a înregistrat cel mai mic număr de nașteri de la Revoluție încoace. Pierderea a 4 milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani are deja efecte negative în câmpul muncii. Există un deficit de angajați, iar cele mai afectate domenii sunt HoReCa și construcțiile. (Digi 24)
Angela Merkel și-a încheiat în mod oficial mandatul de cancelar al Germaniei după 16 ani
- După 15 ani și 331 de zile (numărătoarea continuă), șefa guvernului federal va continua să asigure interimatul până când forțele politice vor ajunge la un acord privind formarea unui nou cabinet și numirea unui nou cancelar. Germania se îndreaptă cu pași concreți mai aproape de formarea noului guvern, după ce SPD, Verzii și Liberalii au ajuns la un acord preliminar pentru formarea primului cabinet post-Merkel, creând premisele unei așa numite coaliții “semafor”. (Calea Europeană)
Sursă foto: EURACTIV
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
România - în plin război cibernetic
#Buletin de știri
NewsDigest: Fără restricții anti-COVID în România, de astăzi
#Analize