#Buletin de știri
NewsDigest: SUA abandonează Afganistanul aflat aproape de colaps
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: New York Times
Status quo în Orientul Mijlociu
O bază militară care găzduieşte soldaţi americani în Irak, atacată cu 14 rachete.
- Baza militară Ain al-Assad, unde sunt găzduiţi soldaţi americani, a fost ieri ținta unui atac cu 14 rachete, soldat cu rănirea a trei persoane. Baza mai fusese atacată și luni. Marți, un atac cu drone-capcană a fost comis asupra Aeroportului Internaţional Erbil. Aceste noi atacuri survin la o săptămână după ce americanii au atacat câteva poziţii ale Forţelor Populare de Mobilizare – o puternică grupare paramilitară pro-iraniană în Irak şi Siria – care au ucis zece combatanţi. (G4 Media)
SUA abandonează Afganistanul aflat aproape de colaps.
- Au trecut mai puțin de trei luni de când președintele Joe Biden a anunțat că trupele americane vor părăsi Afganistanul până la 11 septembrie și deja retragerea este aproape completă. Teoretic, armate și poliția afgane ar fi suficient de pregătite pentru a face față talibanilor, însă, treptat, profitând de slăbirea defensivei, talibanii și-au impus controlul asupra mai multor regiuni din nordul Afganistanului. (The Economist)
Alte știri
Hackerii Moscovei, Cozy Bear, nou atac pe teritoriul SUA.
- Hackeri din gruparea „Cozy Bear” au atacat informatic, săptămâna trecută, calculatoarele Comitetului Național al Partidului Republican, probabil în încercarea de a fura informații de la instituții occidentale care elaborează un vaccin contra virusului COVID-19. Experții în securitate cibernetică ai NATO cred că grupul Cozy Bear ar fi afiliat Serviciului de Informații Externe al Rusiei. Același grup a fost acuzat că a atacat calculatoarele Partidului Democrat în anul 2016. (Security News)
Dezbatere aprinsă în Parlamentul European pe tema respectării statului de drept în Ungaria și Polonia.
- În dezbaterea despre respectarea statului de drept în Ungaria și Polonia, europarlamentarii, în marea lor majoritate, au cerut Comisiei Europene și Consiliului să intervină, inclusiv prin aplicarea articolului 7 din Tratatul Uniunii. Au fost și voci care au susținut că nu ar fi nimic în neregulă cu noua lege ungară și că doar Guvernul de la Budapesta are competența să decidă în legătură cu acest subiect. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Reuters
Business & Tehnologie
Multe state americane susțin că Google păstrează „ilegal” monopolul Play Store.
- Treizeci și șapte de procurori generali ai statelor și districtelor au dat în judecată Google Alphabet Inc, miercuri, susținând că a cumpărat concurenți și că a folosit contracte restrictive pentru a menține în mod ilegal un monopol pentru magazinul de aplicații de pe telefoanele Android. Acuzațiile cu privire la Google Play Store provin dintr-o anchetă care a implicat aproape fiecare stat american, ce a început în septembrie 2019 și a dus deja la alte trei procese împotriva companiei. (Reuters)
Trump dă în judecată Twitter, Google și Facebook.
- Fostul președinte american Donald Trump a intentat un proces împotriva giganților tehnologici Google, Twitter și Facebook, susținând că este victima cenzurii. Procesul de acțiune colectivă vizează și directorii executivi ai celor trei companii. Trump a fost suspendat din conturile sale sociale în ianuarie din cauza preocupărilor de siguranță publică în urma revoltelor din Capitol, conduse de susținătorii săi. (BBC)
Știri economice
România: PIB-ul în creștere după primul trimestru al 2021.
- Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,198 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică. Pe serie brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225,051 miliarde de lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul I 2020. (Agerpres)
România: Banca Centrală menține dobânda cheie la 1,25%.
- Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. (Agerpres)
Comisia Europeană aduce previziuni mult mai optimiste pentru creșterea economică a UE.
- Economia Uniunii Europene va creşte cu 4,8% în 2021 şi cu 4,5% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 4,2% anul acesta şi de 4,4% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate miercuri de Comisia Europeană (CE). Zona euro va înregistra o expansiune similară, de 4,8% în 2021 şi de 4,5% în 2022, după ce în mai era previzionat un avans de 4,3% anul acesta şi de 4,4% anul viitor. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: Economica
Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat.
- În noaptea de marți spre miercuri, președintele haitian, Jovenel Moïse, a fost asasinat în casa sa de la marginea capitalei Port-au-Prince. Într-o apariție televizată, premierul Claude Joseph a anunțat asasinatul președintelui și a declarat stare de asediu. Deși nu se cunosc detalii despre identitățile asasinilor, poliția a ucis patru suspecți într-un schimb de focuri și a arestat încă doi. În ultimele luni, avuseseră loc proteste pentru înlăturarea lui Moïse. (The New York Times)
Viktor Orban, campanie furibundă împotriva lui Soros, Bruxelles-ului, imigrației și minorităților sexuale.
- Guvernul Orban a lansat o nouă consultare națională – un referendum fără efecte juridice, dar de la care se dorește radicalizarea populației. Ungaria s-a umplut de afișe în care cetățenii sunt întrebați dacă sunt înfuriați de Bruxelles, dacă s-au săturat de George Soros sau dacă le este teamă pentru copil din cauza propagandei sexuale. Campania de consultare e lansată înainte alegerilor parlamentare de anul viitor și pe fondul coalizării fără precedent a opoziției. (G4 Media)
Alegeri parlamentare în Bulgaria: trei partide se luptă pentru primul loc.
- Cele trei partide, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), „Există un astfel de popor” (ITN) și Partidul Socialist Bulgar (BSP), au rezultate aproape egale. Analiștii comentează că predomină dorința de schimbare politică cu un nou guvern fără participarea GERB. Previziunea este că va fi imposibil să se formeze o majoritate de guvernământ – o coaliție în jurul oricăreia dintre cele trei principale formațiuni, indiferent care va fi prima. (Hot News)
Proteste în Georgia pentru denunțarea violenței anti-LGBT.
- După ce violențele adversarilor i-au obligat pe activiștii LGBTQ să anuleze un marș al mândriei programat pentru 5 iulie la Tbilisi, mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului din Tbilisi marți, pe 6 iulie. Au fost fluturate steagurile UE și cele ale comunității LGBTQ. După încheierea demonstrației tăcute, adversarii lăsați să intre în zonă au incendiat un steag al UE arborat în fața parlamentului. (Radio Europa Liberă România)
Noul președinte al Israelului, Isaac Herzog, și-a depus jurământul.
- Isaac Herzog și-a depus jurământul în după-amiaza zilei de miercuri, într-o ședință specială a Knesset-ului. Discursul pe care l-a susținut cu această ocazie a fost unul inclusiv și pacifist, pledând pentru o mai bună cooperare și unitate a societății puternic polarizate a Israelului. Ulterior ceremoniei, liderul opoziției și fostul premier, Benjamin Netanyahu, l-a felicitat pe Herzog și i-a urat succes. (Haaretz)
Sursă foto: The Conversation
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Vocea poporului american și Criza Afgană
#Analize
Criza din Afganistan – ce înseamnă pentru China & Rusia
#Buletin de știri