Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Studiile false despre COVID-19. De ce ne păcălesc?

Studiile false despre COVID-19. De ce ne păcălesc?

În timpul pandemiei COVID-19, nevoia de informare a oamenilor a crescut semnificativ, cu privire la simptome, riscuri și posibile tratamente. Din nefericire, pe internet circulă un număr de materiale care dezinformează, dar care sunt „împachetate” pentru a căpăta un aer științific.

Cum recunoaștem un studiu fals despre COVID-19?
După ce președintele Donald Trump a lăudat intens virtuțile hidroxiclorochinei, în ciuda faptului că medicamentul a fost retras, în absența unor rezultate palpabile, din protocolul de tratament pentru COVID-19, pe internet au circulat mai multe așa-zise studii care să îi demonstreze eficacitatea. Un exemplu recent este site-ul https://hcqtrial.com/. La o privire rapidă și neavizată, acesta pare că prezintă rezultatele unui studiu amplu, care cercetează rata mortalității în mai multe state care au administrat tratamentul cu hidroxiclorochină, comparativ cu statele care nu l-au administrat.

În realitate, posedă toate indiciile unui studiu fals:

Politicizarea tratamentelor și vaccinului pentru COVID-19, cuplată cu o oarecare credulitate din partea populației, contribuie la amplificarea în sfera publică, a unor rezultate de cercetare singulare sau nevalide. Recomandăm consultarea surselor oficiale pentru informarea despre descoperirile științifice recente privind virusul.

Citește mai mult:
O analiză amanunțită a subiectului:
https://vitals.lifehacker.com/beware-of-fake-covid-studies-1844718627
Despre studiile privind eficiența hidroxoclorochinei:
https://medium.com/@gidmk/hydroxychloroquine-probably-doesnt-work-for-covid-19-60012de28e1a

Filmul Plandemic: Indoctornation. Teoria pandemiei planificate adună tot mai mulți adepți

În mai 2020, apare filmul „documentar” Plandemic care plasează în prim plan teoria unei controversate cercetătoare americane despre pandemia planificată de coronavirus. Aceasta declară că pandemia a fost pusă la cale în urma unui complot dintre experții în sănătate publică și marile companii farmaceutice din SUA pentru a obține câștig financiar și a provoca moartea a milioane de oameni. Partea a II-a, Pandemic: Indoctornation, lansată recent, a continuat promovarea unor falsuri despre crearea virusului într-un laborator și intenția fondatorului Microsoft, Bill Gates, de a microchipa populația globului.

Cum s-a produs dezinformarea?
În câteva zile, până a fi eliminat de către platformele de social media, Plandemic a devenit viral și a adunat peste opt milioane de vizualizări și alte câteva milioane de comentarii și distribuiri pe YouTube, Facebook, Twitter și Instagram. Cea de-a doua parte a filmului a fost distribuită de alte zeci de mii de ori pe Facebook și Instagram, deși platformele au încercat să blocheze promovarea filmului. Videoclipul a fost preluat de numeroase persoane publice adepte ale teoriilor conspirației, mișcărilor anti-vaccinare sau anti-mască și a fost distribuit masiv pe paginile și grupurile de Facebook.

Plandemic în România?
Mai multe persoane cu mii de urmăritori în mediul online au recomandat sau promovat filmul Plandemic, printre care nutriționistul Dumitru Balan sau protestatarul anti-COVID, Pompiliu Diplan. În zeci de grupuri de Facebook cu mesaje anti-vaccin, anti-mască sau anti-carantină, au fost distribuite informații false despre legăturile lui Bill Gates cu un laborator din Wuhan sau monitorizarea populației prin vaccinare cu chipuri. Printre toate aceste informații periculoase, s-au strecurat regulat și mesaje politice, menite să apere sau să denigreze anumite partide, instituții sau persoane publice. Cu ajutorul unor actori care au distribuit și promovat zilnic falsuri și dezinformare, teoria pandemiei planificate a adunat tot mai mulți adepți în România.

Dezinformarea s-a răspândit mai rapid decât virusul
Filmele despre plandemie au adunat în câteva zile milioane de vizualizări. Experții din film au atacat guvernele și companiile farmaceutice, au susținut că apa mării este un tratament împotriva COVID-19, masca ne poate îmbolnăvi, iar vaccinul ne va instala sub piele o tehnologie de monitorizare. Astfel, falsurile promovate au constituit un amestec dintre teorii ale conspirației și informații periculoase pentru sănătate, menite să alimenteze panica, haosul și neîncrederea.

Citește mai mult:
Fact-check al celor două filme despre plandemie:
https://factcheck.afp.com/new-plandemic-film-promotes-coronavirus-conspiracy-theory
https://www.businessinsider.com/what-plandemic-movie-got-wrong-about-coronavirus-vaccines-2020-5
Cum identifici o teorie a conspirației?
https://www.techtimes.com/articles/249662/20200515/here-are-telltale-signs-of-a-conspiracy-theory.htm

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Reuters

Alexey Navalny

Medicii germani au confirmat că Alexey Navalny a fost otrăvit.

UE cere Moscovei o anchetă transparentă în cazul otrăvirii lui Alexey Navalny.

Belarus

Cehia acordă ajutor financiar și medical susținătorilor democrației din Belarus.

Poliția urmărește coordonatorii opoziției din Belarus pentru arestare.

Alte știri:

Trump avertizează asupra riscului de fraudare a alegerilor americane.

Preşedintele Donald Trump a adoptat luni un ton sumbru în intervenţia din prima zi a Convenţiei Naţionale Republicane, după ce a fost învestit oficial drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, avertizând fără dovezi că s-ar putea confrunta cu “alegeri măsluite” în noiembrie. Donald Trump a reafirmat şi cu această ocazie că votul prin poştă – modalitate de exprimare a preferinţei electorale cu tradiţie în SUA şi care se aşteaptă să fie folosită anul acesta mult mai mult din cauza pandemiei – ar putea contribui la o creştere a fraudelor. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Evenimente internaționale

În SUA, TikTok dă în judecată administrația Trump pentru adoptarea ordinului executiv conform căruia i se interzice funcționarea strict pe criterii politice.În același timp, Bangladesh solicită fonduri de la Banca Mondială pentru finanțarea Planului Delta 2100.Planul presupune reducerea daunelor cauzate de schimbările climatice și revărsarea excesivă a râurilor.Pe de altă parte, companiile asiatice reconsideră mutarea producției în Mexic pe baza conflictului dintre SUA-China.

TikTok dă în judecată administrația Trump pentru interzicerea funcționării pe teritoriul SUA.

Bangladesh: Un împrumut de 2 miliarde de dolari ar putea să dea startul reformei climatice din țară.

Foxconn împreună cu alte firme asiatice consideră mutarea producției în Mexic pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China cresc.

Tehnologie&Business

Mastercard achiziționează și închide un start-up de evenimente de nișă, IfOnly,  pentru a asimila tehnologia și expertiza în propria sa companie.În același timp, BoltBikes filiala companiei P2P dedicată închirierii bicicletelor pentru livratori este rebranduită datorită unei finanțări de 11 milioane de dolari în Zoomo.

Mastercard a achiziționat și închis IfOnly, un marketplace pentru evenimente de nișă lovit de Covid-19.

O nouă rundă de finanțare în valoare de 11 milioane de dolari, BoltBikes este rebranduit în Zoomo.

Societate

Sursă foto: Deutsche Welle

Reaprinderea protestelor în “Țara tuturor posibilităților”

Weekendul trecut și la începutul acestei săptămâni au avut loc încă două exemple de brutalitate față de afro-americani din partea poliției. Deși un grup foarte mare de oameni din Statele Unite sunt de părere că mișcarea Black Lives Matter ar trebui declarată ca fiind una teroristă, după aceste evenimente, o întrebare răsare: “Nu cumva sunt justificate violențele ce au acum loc în State?”. În mod evident, furturile și distrugerea exagerată de proprietăți ce au avut loc nu sunt în regulă și cel mai probabil nu au fost perpetuate de protestatarii de rând. În schimb, faptul că polițiștii din Louisiana și Wisconsin, în actuala situație instabilă, au decis să recurgă direct la pistol dovedește faptul că fără schimbări majore la temelie, poliția cel mai probabil nu s-ar reforma. Chiar și dacă bărbații împușcăți ar fi fost într-adevăr în cursul comiterii unor crime, fapt ce este constestat, primul instinct al polițiștilor nu ar fi trebuit să fie acela de a scoate pistolul din toc. Având în vedere aceste lucruri, un observator din afara Statelor ar putea conclude că protestele sunt întru-totul justificate și că poliția ar trebui să treacă printr-un vast proces de reformare pentru a pune capăt nedreptății sociale.

Împușcarea unui bărbat de culoare de către poliție pornește noi proteste în SUA.

Proteste reaprinse în Louisiana după împușcarea unui bărbat afro-american de poliție.

Noi evoluții pe plan pandemic

China, inspirată fiind, probabil, de declarațiile lui Putin, și-a arătat cărțile, prezentând o chintă sanitară. În mod interesant, acest atu este valoros indiferent de veridicitatea acestuia. Spre deosebire de Rusia, China chiar deține resursele necesare pentru a putea fi prima țară ce scoate un vaccin împotriva Covid-19. Astfel, și în cazul în care informația propagată de regimul de la Beijing este falsă, aceștia forțează mâinile guvernelor și companiilor occidentale ce lucrează la dezvoltarea unui vaccin. În egală măsură, această declarație arată și “dominanța” unui sistem totalitar și centralizat în fața democrațiilor instabile din emisfera vestică. Având în vedere acest lucru, în ochii oamenilor se formează o nouă imagine în care China a salvat lumea de balaurul feroce, în timp ce Statele Unite nici măcar nu reușesc să reducă numărul de infectari. Acum, lăsând la o parte posibilitățile, rămâne de văzut în următoarele zile care vor fi reacțiile față de aparentul câștig al Chinei în războiul sanitar.

China a declarat că a început testarea publică a unui vaccin anti-Covid-19 cu o lună în urmă.

Covid-19: Cercetătorii din Hong Kong spun că au descoperit primul caz de reinfectare.

Sursă foto: Romanian Insider

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și