Securitate și relații internaționale

Sursă foto: ipolitics.ca
 • Statele Unite ale Americii intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări, a anunţat miercuri Secretarul american al Apărării, Mark Esper. Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington. (Agerpres)
 • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că SUA s-au consultat “îndeaproape” cu aliaţii lor înainte de a anunţa numărul de militari care vor fi relocaţi din Germania. “Pacea şi securitatea în Europa sunt importante pentru securitatea şi prosperitatea Americii de Nord şi, în contextul în care ne confruntăm cu o lume mai imprevizibilă, suntem mai puternici şi mai în siguranţă atunci când suntem uniţi”, a spus Stoltenberg. (Agerpres)
 • Statele Unite ale Americii au impus miercuri noi sancţiuni pentru a tăia fondurile pentru guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, avertizând că oricine face afaceri cu Damascul riscă să fie inclus pe lista neagră. ”Vor urma mai multe sancţiuni în cadrul unei campanii susţinute de presiuni economice şi politice pentru a bloca accesul regimului Assad la resursele pe care le utilizează în războiul împotriva poporului sirian”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. (G4Media)
 • Comisia Europeană a refuzat să acorde fonduri europene din cadrul unui program european care stimulează înfrățirile între orașe unui număr de șase localități poloneze care au adoptat rezoluții anti-LGBT. Acest gest a provocat nemulțumirea Poloniei, care prin vocea ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, a precizat că trebuie luate ”măsuri hotărâte” împotriva acestei decizii. Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a atras atenţia asupra acestei chestiuni marţi pe Twitter, afirmând că deciziile negative au fost luate întrucât ”valorile UE şi drepturile fundamentale trebuie respectate de statele membre şi de autorităţile statale”. (Calea Europeană)
 • Belarus a anunţat miercuri prin intermediul media de stat arestarea a 32 de “combatanţi” ruşi din grupul militar privat Wagner, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, veniţi “să destabilizeze” ţara odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 9 august. Primul canal din Belarus şi agenţia oficială Belta au anunţat aceste arestări, care au fost ordonate după ce autorităţile au aflat despre “sosirea pe teritoriul belarus a 200 de combatanţi care ar urma să destabilizeze situaţia în perioada campaniei electorale”, un anunţ care intervine pe fondul tensiunilor ruso-belaruse. (Agerpres)
 • Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Instrumentul de asistență de urgență al Comisiei va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane euro,  asigurând tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți care prezintă simptome severe de COVID-19. (EuObserver)

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Evenimente internaționale

Turismul înregistrează pierderi masive evaluate la 320 de miliarde de dolari la nivel global în primele 5 luni ale anului 2020. În același timp, investigația Big Tech a congresului american acuză Google și Facebook drept principalii agenți care au încercat folosirea practicilor de eliminare a competiției.

 • Veniturile pierdute de turismul mondial se situează la 320 de miliarde de dolari, numai în primele cinci luni din 2020, ceea ce ameninţă mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Turismului.(Agerpres)
 • Google și Facebook sunt principalii agenți acuzați de practici abuzive în investigația Big Tech. Google și Facebook sunt achetati dur pentru presupusul abuz al puterii într-o audiere congresieră mult așteptată, care a pus sub investigație patru dintre cei mai de seamă lideri ai tehnologiei din America.(Reuters)

Business

În timp ce Volkswagen înregistrează pierderi masive în valoare de 1,4 miliarde de euro, Apple Inc își asumă misiunea de a reduce masiv emisiile de carbon până în 2030. Pe de altă parte, Kodak scapă de amenințarea falimentului, focusându-se pe fabricarea de ingrediente necesare în lupta anti-covid.

 • Volkswagen înregistrează pierderi de 1,4 miliarde de euro. Grupul a înregistrat o pierdere de 1,4 miliarde EUR în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu un profit de 9,6 miliarde EUR în aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile au scăzut cu 23% la 96 miliarde de euro, iar vânzările de autoturisme au scăzut cu 27% la vehicule de 3,9 mil.(Financial Times)
 • Apple Inc.își asumă reducerea masivă a emisiilor de carbon până în 2030. Compania de 1,6 trilioane de dolari a fost responsabilă pentru 25,1 milioane de tone metrice de emisii de gaze cu efect de seră în 2019, aproximativ la fel că în 2018, concurând cu poluarea produsă de țările insulare Cuba și Sri Lanka. (Bloomberg)
 • Acțiunile Kodak cresc cu aproape 1500%. Kodak își recapătă profitabilitatea odată cu refocusarea pe fabricarea de ingrediente necesare luptei contra Covid19. Această redresare vine pe baza obținerii unei linii de finanțare din partea SUA. (Financial Times)

Societate

Sursă foto: BBC