Securitate și relații internaționale

Sursă foto: ipolitics.ca
 • Statele Unite ale Americii intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări, a anunţat miercuri Secretarul american al Apărării, Mark Esper. Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington. (Agerpres)
 • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că SUA s-au consultat “îndeaproape” cu aliaţii lor înainte de a anunţa numărul de militari care vor fi relocaţi din Germania. “Pacea şi securitatea în Europa sunt importante pentru securitatea şi prosperitatea Americii de Nord şi, în contextul în care ne confruntăm cu o lume mai imprevizibilă, suntem mai puternici şi mai în siguranţă atunci când suntem uniţi”, a spus Stoltenberg. (Agerpres)
 • Statele Unite ale Americii au impus miercuri noi sancţiuni pentru a tăia fondurile pentru guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, avertizând că oricine face afaceri cu Damascul riscă să fie inclus pe lista neagră. ”Vor urma mai multe sancţiuni în cadrul unei campanii susţinute de presiuni economice şi politice pentru a bloca accesul regimului Assad la resursele pe care le utilizează în războiul împotriva poporului sirian”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. (G4Media)
 • Comisia Europeană a refuzat să acorde fonduri europene din cadrul unui program european care stimulează înfrățirile între orașe unui număr de șase localități poloneze care au adoptat rezoluții anti-LGBT. Acest gest a provocat nemulțumirea Poloniei, care prin vocea ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, a precizat că trebuie luate ”măsuri hotărâte” împotriva acestei decizii. Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a atras atenţia asupra acestei chestiuni marţi pe Twitter, afirmând că deciziile negative au fost luate întrucât ”valorile UE şi drepturile fundamentale trebuie respectate de statele membre şi de autorităţile statale”. (Calea Europeană)
 • Belarus a anunţat miercuri prin intermediul media de stat arestarea a 32 de “combatanţi” ruşi din grupul militar privat Wagner, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, veniţi “să destabilizeze” ţara odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 9 august. Primul canal din Belarus şi agenţia oficială Belta au anunţat aceste arestări, care au fost ordonate după ce autorităţile au aflat despre “sosirea pe teritoriul belarus a 200 de combatanţi care ar urma să destabilizeze situaţia în perioada campaniei electorale”, un anunţ care intervine pe fondul tensiunilor ruso-belaruse. (Agerpres)
 • Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Instrumentul de asistență de urgență al Comisiei va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane euro,  asigurând tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți care prezintă simptome severe de COVID-19. (EuObserver)

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Evenimente internaționale

Turismul înregistrează pierderi masive evaluate la 320 de miliarde de dolari la nivel global în primele 5 luni ale anului 2020. În același timp, investigația Big Tech a congresului american acuză Google și Facebook drept principalii agenți care au încercat folosirea practicilor de eliminare a competiției.

 • Veniturile pierdute de turismul mondial se situează la 320 de miliarde de dolari, numai în primele cinci luni din 2020, ceea ce ameninţă mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Turismului.(Agerpres)
 • Google și Facebook sunt principalii agenți acuzați de practici abuzive în investigația Big Tech. Google și Facebook sunt achetati dur pentru presupusul abuz al puterii într-o audiere congresieră mult așteptată, care a pus sub investigație patru dintre cei mai de seamă lideri ai tehnologiei din America.(Reuters)

Business

În timp ce Volkswagen înregistrează pierderi masive în valoare de 1,4 miliarde de euro, Apple Inc își asumă misiunea de a reduce masiv emisiile de carbon până în 2030. Pe de altă parte, Kodak scapă de amenințarea falimentului, focusându-se pe fabricarea de ingrediente necesare în lupta anti-covid.

 • Volkswagen înregistrează pierderi de 1,4 miliarde de euro. Grupul a înregistrat o pierdere de 1,4 miliarde EUR în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu un profit de 9,6 miliarde EUR în aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile au scăzut cu 23% la 96 miliarde de euro, iar vânzările de autoturisme au scăzut cu 27% la vehicule de 3,9 mil.(Financial Times)
 • Apple Inc.își asumă reducerea masivă a emisiilor de carbon până în 2030. Compania de 1,6 trilioane de dolari a fost responsabilă pentru 25,1 milioane de tone metrice de emisii de gaze cu efect de seră în 2019, aproximativ la fel că în 2018, concurând cu poluarea produsă de țările insulare Cuba și Sri Lanka. (Bloomberg)
 • Acțiunile Kodak cresc cu aproape 1500%. Kodak își recapătă profitabilitatea odată cu refocusarea pe fabricarea de ingrediente necesare luptei contra Covid19. Această redresare vine pe baza obținerii unei linii de finanțare din partea SUA. (Financial Times)

Societate

Sursă foto: BBC

Lupta justificată sau nejustificată a guvernelor cu social media

În Statele Unite au loc în momentul de față două anchete diferite asupra platformelor de social media din două motive total diferite: ancheta TikTok pentru probleme de securitate și anchetele Facebook, Amazon, Apple și Google pentru monopol. În Turcia, lucrurile stau puțin diferit. Precum era de așteptat, Erdogan încearcă să restrângă accesul populației la informații prin impunerea a diferite piedici companiilor de social media. În schimb, acest fapt nu prezintă o noutate. Erdogan întotdeauna a considerat că platformele de social media sunt imorale, și observând măsurile luate de acesta de când este la putere, e cert faptul că social media nu se potrivește cu valorile și viziunea neo-otomană propagată de către liderul turc.

 • Aplicația TikTok, anchetată oficial de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA.  Secretarul de stat Mike Pompeo vehiculase deja ideea interzicerii TikTok în Statele Unite, deoarece este proprietatea companiei chineze ByteDance. Administraţia de la Washington a înăsprit în ultima vreme măsurile împotriva firmelor IT din China, avertizând că acestea prezintă riscuri de securitate. Platforma media a insistat că nu pune datele utilizatorilor la dispoziţia guvernului de la Beijing şi că acţionează cu bună-credinţă în SUA.(G4 Media)
 • Giganții tehnologiei sub tirul întrebărilor politicienilor americani. Jeff Bezos de la Amazon, Mark Zuckerberg de la Facebook, Tim Cook de la Apple și Pichai de la Google au apărut în față Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanților din SUA, fiind acuzați de comportament monopolist. Concluzia audierii va fi rezumată într-un raport al comisiei, care va trebui să stabileazca dacă și cum au încălcat giganții legislația anti-monopol.(Mediafax)
 • Parlamentarii turci votează pentru a restrânge accesul la social media. Legea votată stipulează că platformele de social media cu mai mult de 1 milion de utilizatori turci trebuie să își deschidă sediu local și trebuie să se conformeze cu deciziile guvernului de a elimina conținut. Dacă acestea refuză, vor primi amenzi și guvernul ar putea să limiteze viteză de internet a utilizatorilor în timp ce accesează aceste platforme. Facebook, Twitter și Youtube încă nu au răspuns. (BBC)

O posibilă detensionare a protestelor americane

După mai multe săptămâni în care trupele federale s-au desfășurat în orașele mari din Statele Unite, Portland în mod special, se pare că acestea se vor retrage treptat. Administrația Trump, după ce a fost criticată vehement pentru această decizie, este posibil să își fi dat seama că prezența federală într-un oraș care cere reformarea poliției mai degrabă escaladeaza conflictul decât să îl pacifice. Acum, mingea este la protestatari. Dacă aceștia doresc ca trupele federale să se retragă, trebuie să facă concesii. Specific, manifestanții trebuie cel puțin să nu atace clădiri federale. Acțiuni de diminuare a violențelor putem observa a fi întreținute de către așa-zisul “Zid al Mamelor”. Mamele, ce au pornit în Portland și s-au extins în mai multe orașe, se poziționează între protestatari și angetii federali și cânta sau împart flori pentru a detensiona situația și pentru a opri violențele.

 • Grupul “Zidul Mamelor” se mobilizează la nivel național în SUA. Mișcarea care a pornit cu câteva zeci de mame în Portland a crescut și acum poate fi regăsită în mai multe orașe mari din State. Acestea au participat la protestele din Portland, cântând cântece de adormit copiii și formând baricade între protestatari și trupele federale. Manifestantele “Zidului” sunt majoritar albe și multe dintre ele protestează pentru prima oară.(New York Times)
 • Protestele din Portland: trupele federale sunt pregătite pentru o retragere treptată. Administrația Trump plănuiește să retragă o parte din trupele federale după săptămâni de ciocniri cu protestatarii. Condiția retragerii a fost ca poliția locală să protejeze clădirile federale după plecarea lor. Portland a fost zguduit de 62 de zile consecutive de protest, multe dintre ele conținând incaierari cu poliția locală sau trupe federale.(BBC)

Sursă foto: BBC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here