Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Spune-mi de unde te informezi despre COVID-19, ca să îți spun în ce tabără ești

Sursă foto: Anti Fake
Spune-mi de unde te informezi despre COVID-19, ca să îți spun în ce tabără ești
În timpul pandemiei COVID-19, consumul de știri și interacțiunile pe platformele digitale au crescut semnificativ în intensitate, comparativ cu perioadele anterioare.

Problema apare atunci când conversația publică despre COVID-19 devine puternic polarizată. Un studiu publicat de Medium pe baza datelor furnizate de platforma de monitorizare social media CrowdTangle arată că utilizatorii din SUA se coagulează în grupuri partizane, în funcție de opiniile pro- sau anti- știință. Mai mult decât atât, aceste grupuri reflectă preferințe diferite de consum media și orientări ideologice distincte.

Mai exact, asistăm la formarea a două grupuri:
1. Comunitățile social media cu ideologie liberală și cu poziții pro-știință, care preferă să distribuie și să dezbată știri publicate de surse din mass media tradiționale, indiferent dacă aceste surse au o orientare politică de stânga sau de dreapta.
2. Adepții negaționismului științific, anti-vacciniștii și conspiraționiștii preferă sursele alternative: canale de YouTube, website-uri anti-vacciniste și anti-avort, precum și canale media de propaganda rusă. Se creionează astfel condițiile perfecte pentru un paradis al dezinformării, în care concepțiile greșite sunt consolidate prin consens la nivelul grupului și prin distribuirea obsesivă a diverselor dezinformări produse de sursele alternative menționate.
Ecosistemul media din România, sub semnul unei dualități similare
În România, putem observa aceeași dualitate între sistemul media traditional, format din sursele consacrate de știri (canele TV de știri, împreună cu site-urile aferente, radio și presă online) și cele alternative, care alimentează permanent credințele false ale adepților teoriilor conspirației, anti-vacciniștilor și negaționiștilor de toate tipurile.

De exemplu, o rețea de 15 site-uri de dezinformare privind pandemia COVID-19 (ex. stiridemoment.ro, breackingnews.xyz, romania-veche.ro, justitiarul.ro, bpnews.ro) a fost închisă pe perioada stării de urgență, la inițiativa ANCOM, doar pentru a se redeschide cu un nume asemănător, numărul cititorilor crescând de cel puțin cinci ori pentru fiecare. Pentru publicul acestor site-uri, acțiunile de combatere a știrilor false sunt percepute ca o dovadă că presupusele adevăruri „alternative” deranjează sistemul.

Alte site-uri care au găzduit în mod repetat dezinformări sunt cyd.ro, extranews.ro, adevaruldeazi.ro, matinalromania.ro, news-zone.ro, newsromania.eu, puterearomanilor.ro, romaniamatinal.ro, stirifiltrate.ro și stirisinoutati.ro. Majoritatea site-urilor au creat și pagini de Facebook, extinzând-și astfel audiența și facilitând distribuirea de știri false în comunitățile de pe rețelele sociale. În general, discursul abordat este unul naționalist, conspiraționist, anti-vaccinist și contestatar cu privire măsurile de gestionare a crizei COVID-19.

Citește mai mult:
Business Insider – BREMMER: Globalism lifted me out of poverty — but now, it’s clear why everyone is so angry 
The Atlantic – The Dark Psychology of Social Networks
Zuckerberg: Facebook nu va elimina postările anti-vaccinare
Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, a declarat într-un interviu pentru Axios că nu este pregătit să acționeze împotriva conținutului anti-vaccinare în aceeași măsură în care a acționat împotriva dezinformării despre coronavirus.
 „Dacă cineva publică un mesaj pe Facebook despre un vaccin pe care îl consideră periculos sau de care este îngrijorat, din perspectiva mea, este dificil să spui că ar trebui să interzici exprimarea în astfel de cazuri”, a declarat Mark Zuckerberg.Experții Axios consideră că dezinformarea despre vaccinare s-a răspândit rapid pe platformele marilor companii tehnologice, fapt care ar fi contribuit la izbucnirea unor noi focare de rujeolă, în țări în care boala a fost deja eradicată.România nu face excepție când vine vorba de conținut anti-vaccin promovat pe rețelele sociale. Zeci de grupuri, pagini, comunități și persoane publice active cu zeci de mii de urmăritori promovează zilnic mesaje împotriva vaccinării, fie că e vorba de vaccinarea copiilor sau de un potențial vaccin împotriva COVID-19.Cei mai mulți dintre cei care se declară împotriva vaccinării susțin că vaccinurile ar fi toxice sau că ar putea duce la apariția unor boli, fie că acestea au scopul de eradica, controla și monitoriza populația umană, de a implanta microcipuri sau de a crea genetic „noul om”.Rezultate
Datele OMS indică un declin al ratelor de vaccinare în țările Europei de est și sud-est și izbucnirea unor focare de rujeolă, în țări ca Ucraina, Georgia, Serbia, România sau Moldova.  Cercetările arată că țările din estul Europei au fost ținta unor ample campanii de dezinformare anti-vaccin, provenite din Rusia, care au putut să contribuie la subminarea încrederii în vaccinare și în medici. În România, „epidemia uitată” de rujeolă a înregistrat peste 20.000 de cazuri și 64 de decese în ultimii patru ani. Decese care puteau fi evitate.

Citește mai mult:
The Guardian – ‘It’s psychologically easier’: how anti-vaxxers capitalised on coronavirus fears to spread misinformation
Science Daily – Vaccine misinformation and social media 

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: EPA

Kremlinul anunţă că Rusia va retrage trupele de rezervă de la frontiera cu Belarus.

Brexit: Proiectul de lege controversat al premierului Boris Johnson a fost adoptat în Camera Comunelor.

UE: Comisia Europeană devansează prezentarea reformei politicii Uniunii în domeniul migraţiei.

Putin a învățat arta de a-și destabiliza adversarii de la Stasi, poliția secretă a Germaniei de Est.

Economie

Sursă foto: Russian Presidential Press Service via AP

Economia în timp de pandemie

Rusia anunță o mișcare de consolidare a influenței sale în Belarus prin oferirea unui împrumut de 1.2 miliarde de euro.În același timp, economia SUA este în așteptarea aprobării programului de sprijin de peste 1 miliard de dolari, amânat din cauza apropierii alegerilor. Pe de altă parte, Marea Britanie suferă grav din cauza pandemiei, înregistrând aproape 700.000 de locuri de muncă pierdute.

Rusia anunță ca va împrumuta Belarus cu 1.2 miliarde de euro.

Economiștii avertizează: SUA fără stimulente financiare va avea grav de suferit.

UK: Pandemia duce la pierderea a 700.000 de locuri de muncă.

Business & Tehnologie

În lumea business-ului platforma de e-commerce indiană CashKaro primește finanțare sud-coreeană în valoare de 10 milioane de dolari.Acest acord subliniază direcția tot mai pronunțată a companiilor indiene de a se orienta economic în afara relațiilor cu Republica Chineză. În același timp, compania de fintech europeană Klarna își pregătește listarea la bursă, obținând o evaluare de 10 miliarde de dolari pe piața de capital.

Platforma de e-commerce indiană CashKaro primește 10 milioane de dolari în investiții sud-coreene.

Platforma suedeză Klarna evaluată la 10 miliarde de dolari.

Societate

Sursă foto: Wired

Forme de viață pe Venus.

Metroul din Drumul Taberei a fost deschis traficului de călători.

Singura certitudine a noului an școlar este incertitudinea.

Donald Trump a minimalizat, râzând, rolul schimbărilor climatice în incendiile din California.

Raport UNESCO: Creștere puternică a numărului de agresiuni împotriva jurnaliștilor în timpul manifestațiilor pe plan mondial.

Sursă foto: Brookside Optometric Group

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și