NewsDigest: Sondaj Politico: PSD – 34%, PNL – 18%, AUR – 14%, USRPLUS – 12%
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Pericolul dezinformării despre schimbările climatice
Cel mai recent raport al Panelului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change) este descris drept ”un cod roșu pentru umanitate”. Concluziile sale, fundamentate pe dovezi științifice de ultimă oră, arată că fereastra de acțiune împotriva încălzirii tot mai rapide a planetei se îngustează dramatic. De la ultimul raport din 2014, oamenii de știință au devenit tot mai siguri că trecem în stadiul de criză climatică, iar activitatea umană este indicată drept cauza sigură a încălzirii accentuate și a fenomenelor meteo extreme.
În acest moment de cotitură, se duce o bătălie asupra interpretărilor publice privind cauzele crizei climatice și soluțiile ce se impun. Există riscul ca informațiile false sau înșelătoare cu privire la schimbările climatice să întârzie luarea unor măsuri politice necesare, dar greu de acceptat, deoarece vor impune restructurarea activităților economice și sociale. Conform cercetătorilor, în spatele campaniilor de dezinformare se află uneori grupuri de interese, cum ar fi companiile petroliere, iar rețelele sociale nu au limitat suficient acest fenomen. În plus, tehnicile de dezinformare despre schimbările climatice se adaptează pentru a deveni mai persuasive la nivel local.
Citește mai mult:
futurium.ec.europa.eu/ – Handling climate disinformation
https://www.sciencenews.org/ – Climate change disinformation is evolving. So are efforts to fight back
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Wall Street Journal
Status quo în Afganistan
Joe Biden apără ferm decizia retragerii din Afganistan
- Liderul de la Casa Albă a susținut un discurs în fața națiunii americane și a lumii întregi, după ce Afganistanul a intrat în colaps, ocupat de talibani. “Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată construirea unei națiuni. Am argumentat ani de zile că misiunea din Afganistan trebuie să fie axată asupra combaterii terorismului“, a declarat Biden, subliniind și că nu își poate lăsa soldații să ducă în continuare războiul civil al unei alte țări. (Calea Europeană)
China inaugurează relațiile cu talibanii
- Când talibanii au preluat pentru prima dată controlul Afganistanului în 1996, China și-a închis ambasada. De data aceasta, China primește cu entuziasm evenimentele din Afganistan, fiind chiar gazda unei delegații de talibani în urmă cu două săptămâni. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a investit grupul cu legitimitate, spunând despre talibani că au ,,un rol important’’ în conducerea țării. Prin relațiile cu statele oponente SUA, China urmărește să își consolidează statutul de superputere. (Bloomberg)
Miniștrii de externe din UE, convocați marți într-o videoconferință pentru a discuta despre situația din Afganistan
- În după-amiaza acestei zile, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Joseph Borell, va prezida o întâlnire a miniștrilor de externe ai statelor membre UE. Borell a declarat într-un mesaj public pe Twitter că ”Afganistanul se află la răscruce de drumuri. Securitatea și bunăstarea cetățenilor săi, precum și securitatea internațională sunt în joc”. (Calea Europeană)
Omanul și mişcarea islamistă Hamas felicită talibanii pentru victoria din Afganistan
- Muftiul Sultanatului Oman, cea mai înaltă autoritate religioasă din această ţară, a felicitat marţi „poporul afgan pentru victoria împotriva invadatorilor”. Hamas, gruparea armată palestiniană, considerată teroristă de Israel şi de state occidentale, ,,felicită mişcarea talibanilor şi pe conducătorii săi curajoşi pentru această victorie, care este încununarea îndelungatei sale lupte în aceşti ultimi 20 de ani’’. (G4 Media)
Ministrul german de Interne estimează un aflux ridicat de refugiați afgani – între 300 000 și 5 milioane
- În cadrul unei întâlniri cu colegii săi parlamentari din Uniunea Social-Creştină, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar putea determina între 300 000 şi cinci milioane de afgani să îşi părăsească ţara. Politicianul conservator are o atitudine dură în privinţa imigraţiei, poziţie care a provocat uneori conflicte în relaţia cu cancelarul Angela Merkel. (G4 Media)
Alte știri
Theresa May, viitorul Secretar General al NATO?
- Fostul premier britanic Theresa May ar putea avea cele mai mari șanse la poziția de Secretar General NATO după plecarea lui Jens Stoltenberg, în septembrie anul viitor, scrie presa europeană. Cotidianul spaniol El Pais menționează că NATO ar putea avea în premieră un conducător femeie. Theresa May este favorită, dar alte două nume sunt și ele vehiculate : Federica Mogherini, fostul Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă și Securitate și actualul ministru german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. (Security News)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Economia României a crescut cu 6,5% în primul semestru al acestui an
- Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 6,5% în primul semestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, pe serie brută, şi cu 6,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit estimării semnal publicată marţi de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul II din acest an, PIB-ul a crescut cu 1,8%, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustată sezonier, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2020 economia a înregistrat o majorare cu 13,6%. (Agerpres)
Prețul la gaze a atins niveluri record în Europa
- Preţul la gazele naturale în Europa, deja ridicate în urma livrărilor ruseşti reduse din această vară, a atins un nou record luni, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare. Potrivit agenţiilor ruse de presă, preţul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depăşind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi imediat după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie. (Agerpres)
China intensifică controlul digital și tehnologic cu reguli privind concurența neloială
- China a mutat marți pentru a întări controlul asupra sectorului său tehnologic, publicând reguli detaliate care vizează abordarea concurenței neloiale și gestionarea datelor critice de către companii. Beijingul și-a consolidat controlul asupra platformelor de internet în ultimele luni, invocând riscul abuzului de putere al pieței pentru a înăbuși concurența, utilizarea abuzivă a informațiilor consumatorilor și încălcarea drepturilor consumatorilor, într-o inversare după ani de abordare mai laissez-faire. (Reuters)
Un singur caz de COVID-19 pune Noua Zeelandă în carantină
- Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a pus națiunea într-un lockdown de trei zile după descoperirea primului caz comunitar de COVID-19 din februarie. Blocarea instantanee va începe la miezul nopții în această seară, în timp ce autoritățile se grăbesc să identifice sursa unei singure infecții în cel mai mare oraș, Auckland, a declarat Ardern într-o conferință de presă marți la Wellington. În timp ce secvențierea genomului nu a fost încă finalizată, se presupune că este varianta delta extrem de infecțioasă, a spus ea. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Tesla își extinde relațiile cu forța de muncă din China
- Tesla Inc angajează manageri pentru echipe de relații juridice și externe din China, potrivit unui post de pe contul său Wechat, întrucât producătorul de mașini electrice se confruntă cu control public în țară legat de reclamațiile privind siguranța și serviciile pentru clienți. Tesla din SUA, care produce berline electrice Model 3 și vehicule utilitare sport Model Y în Shanghai, angajează manageri de relații externe în mai multe orașe chineze, inclusiv Beijing, Shanghai și Shenzhen. (Reuters)
Jeff Bezos dă NASA în judecată
- Compania spațială a lui Jeff Bezos, Blue Origin, dă în judecată NASA pentru decizia de a acorda un contract de 2,9 miliarde de dolari (2,1 miliarde de lire sterline) către SpaceX-ul lui Elon Musk. Compania fostului șef Amazon a spus că există „probleme fundamentale” cu acordul, considerând că este nedrept. Scandalul provine dintr-o decizie din aprilie de a înmâna afacerea către o companie, nu două așa cum era de așteptat, din cauza deficitului de finanțare. NASA încă nu a comentat acest incident. (BBC)
Societate
Sursă foto: Deutsche Welle
Sondaj Politico: PSD – 34%, PNL – 18%, AUR – 14%, USRPLUS – 12%
- Stagnarea campaniei de vaccinare, lipsa reformelor într-un moment critic, la șase luni de la instalarea la Cotroceni, luptele interne și cele două dosare penale ale premierului au determinat prăbușirea PNL-ului. AUR a început să crească direct proporțional cu scăderea USRPLUS, propulsată de amplificarea discursului împotriva măsurilor de combatere a pandemiei și lipsa reformelor promise de coaliția de guvernare. PSD înregistrează o creștere semnificativă și constantă, câștigând în 3 luni 6 procente. (G4 Media)
Prim-ministrul Malaeziei își dă demisia pe fondul criticilor legate de gestionarea pandemiei
- Demisia premierului Malaeziei, Muhyiddin Yassin, contribuie la starea de criză în care se află țara. Coaliția condusă de el a fost instabilă de la început, cu o majoritate subțire și fără a trece testul unor alegeri electorale. Acum, numirea unui nou prim-ministru revine regelui, care va decide cine este cel mai potrivit să reprezinte majoritatea din Parlament, lăsându-l pe Yassin să ocupe această funcție între timp. O alternativă ar fi dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri, însă această soluție ar putea pune în pericol siguranța oamenilor. (The Wall Street Journal)
Israelul solicită ajutor internațional pentru stoparea incendiilor
- Incendiul izbucnit duminică aproape de Ierusalim continuă să se extindă, acoperind 5 000 de acri de păduri și apropiindu-se de dimensiunile celui mai mare incendiu din istoria Israelului, petrecut în 2010. La doar câteva zile după ajutorul acordat Greciei mistuite de flăcări, Israelul caută ajutor pentru a ține sub control propriul dezastru. Ministerul de externe a contactat deja Grecia, Cipru, Italia și Franța. (Haaretz)
Turcia permite administrarea de doze de consolidare Pfizer persoanelor vaccinate cu Sinovac
- Pentru a ușura călătoria spre țările care nu au autorizat vaccinul Sinovac, Turcia permite administrarea de doze de consolidare marca Pfizer-BioNTech persoanelor vaccinate cu Sinovac. Organizația Mondială a Sănătății a aprobat serul chinezesc, însă foarte puține țări europene au procedat la fel. State din Orientul Mijlociu recurg la aceeași strategie, însă din motive de sănătate și siguranță a cetățenilor. Este neclar dacă Turcia are în vedere doar facilitarea călătoriilor. (The Wall Street Journal)
Sursă foto: The Campaign Workshop