#Buletin de știri
NewsDigest: Seful diplomatiei americane : “Vom revitaliza NATO”
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Anthony Blinken a avertizat Germania că riscă sancțiuni legate de Nord Stream 2.
- Secretarul de Stat american Anthony Blinken a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că administrația Biden era determinată să sancționeze proiectul Nord Stream 2 și că «nu exista nicio ambiguitate» în opoziția față de SUA față de proiect. Acest anunț intervine după ce administrația Biden a fost acuzată de mai mulți Republicani și Democrați de laxism față de proiect. (Agerpres)
Seful diplomatiei americane : “Vom revitaliza NATO”.
- Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis “să reconstruiască şi să revitalizeze” NATO, să se consulte cu aliaţii în privinţa oricărui plan american privind o posibilă retragere din Afganistan şi a avertizat totodată Germania cu privire la gazoductul Nord Stream 2. Blinken a insistat că s-a deplasat în capitala Belgiei deoarece SUA vor “să-şi reconstruiască” alianţele, “mai întâi şi mai întâi cu aliaţii noştri din NATO”. (Security News)
Washington pune Ankara sub presiune la NATO.
- Secretarul de Stat Anthony Blinken a somat Turcia să renunțe la sistemul de apărare antiaeriană S-400 cumpărat din Rusia. El a mai avertizat Turcia privind situația din Marea Mediterană de Est și s-a declarat preocupat de retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul asupra prevenirii violențelor domestice împotriva femeilor. (Agerpres)
UE și SUA vor coopera pentru a contracara «atitudinea provocatoare » a Rusiei.
- Diplomații americani și europeni s-au înțeles la Bruxelles pentru a coordona eforturile lor pentru a adresa politica externă agresivă a Rusiei precum «agresiunea împotriva Ucrainei și Georgiei». De asemenea, Anthony Blinken și Josep Borrell au anunțat împreună că vor relansa dialogul bilateral despre China. (RFERL)
Nou test balistic în Coreea de Nord.
- Coreea de Nord a testat astăzi două rachete balistice de rază scurtă peste Marea Japoniei. Rachetele au zburat 450km înainte să cadă în mare. Premierul japonez și ministrul de externe coreean și-au exprimat îngrijorarea față de acest test, iar ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cerut reluarea dialogului cu Coreea de Nord pentru rezolvarea situației. (APnews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
CDR solicită ca reforma ANAF să fie detaliată în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
- Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită ca reforma ANAF să fie individualizată şi detaliată în versiunea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care va fi înaintată Comisiei Europene pentru începerea negocierilor. (Agerpres)
Doar un angajat din 10 care lucrează remote vrea să revină la birou (sondaj PwC).
- Aproape jumătate dintre angajaţi (48%) consideră că angajările tradiţionale nu vor mai exista şi că abilităţile vor fi “vândute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de acestea, în timp ce doar unu din zece salariaţi (9%) care lucrează de la distanţă vrea să se întoarcă la birou, arată rezultatele unui sondaj realizat de PwC. (Agerpres)
Încrederea franceză în afaceri crește chiar înainte de noi restricții.
- Încrederea în afacerile franceze a crescut cu șapte puncte în martie, depășind așteptările economiștilor și atingând cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei Covid. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Europa are nevoie de 300 miliarde de euro pentru lansarea 5G, conform studiilor industriale.
- Europa trebuie să pompeze 300 de miliarde de euro în infrastructura sa de telecomunicații până în 2025, dacă dorește să lanseze 5G-ul rapid pentru a stimula creșterea economică și pentru a valorifica potențialul tehnologiei. (Reuters)
Pe măsură ce mai mulți artiști și muzicieni își îndreaptă atenția către NFT-uri, așa, fac și evazioniștii fiscali.
- Punctele de vânzare care urmăresc industria criptografică au observat o tendință, care, potrivit datelor de căutare Google, sugerează creșterea interesului pentru jetoanele nefungibile sau NFT-urile. Acum, experții în tranzacțiile blockchain văd din nou potențialul de abuz cu NFT-urile, în ciuda caracterului trasabil al jetoanelor. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Economist Intelligence Unit
Campania de vaccinare în UE
Germania, presiuni pentru Comisia Europeană să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V.
- Este al doilea mare dosar sensibil în care Germania se plasează pe aceeași linie cu Moscova, după controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2, criticat dur de majoritatea statelor membre UE și de SUA. Vaccinul rusesc este în procedură de avizare la Agenția Europeană a Medicamentului. (G4 Media)
Klaus Iohannis: Trebuie să accelerăm vaccinarea.
- Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în cadrul unor declarații de presă, că țările membre ale Uniunii Europene trebuie să accelereze procesul de vaccinare și să ia măsuri împreună cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a crește viteza procesului de imunizare, subliniind că România nu dorește o carantină națională și excluzând ca țara noastră să importe vaccin din țări precum Rusia sau China. (Calea Europeană)
Estimări UE: 56% din români pot fi vaccinați cu ambele doze până în iulie.
- Cotidianul economic ceh Hospodářské noviny publică estimările oficiale ale Uniunii Europene cu privire la proporția de persoane ce ar putea fi vaccinate cu ambele doze până la sfârșitul lunii iunie. Potrivit acestuia, România este statul din fostul spațiu socialist care stă cel mai bine. Potrivit documentului, România, Spania, Belgia și Franța sunt statele membre UE care au comandat numărul maxim de doze de vaccin de la toți producătorii. (G4 Media)
Alte știri
Reducerea programului magazinelor și extinderea carantinei de noapte, posibile noi restricții.
- Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește astăzi și ar urma să decidă noi restricții între care reducerea programului magazinelor și mall-urilor. Primarul Cristian Popescu Piedone le-a luat-o înainte și a anunțat că, în sectorul 5, agenții economici vor trage obloanele la ora 19 în timpul săptămânii și la ora 15 în weekend. Prefectura îi transmite edilului că încalcă legea și îi cere să revoce de urgență decizia. (RFI)
Vladimir Putin primește dreptul să rămână președinte până în 2036.
- Această lege concepută pentru a pune “legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei”, conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus, vine după referendumul constituţional din vara lui 2020. Un amendament controversat votat la referendum permite menţinerea la putere a preşedintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024. (Curs de Guvernare)
Sursă foto: Berlin Policy Journal
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: NATO se va conforma hotărârii americane de a retrage toate trupel...
#Buletin de știri
NewsDigest: NATO își afirmă unitatea în fața Rusiei
#Analize