#Buletin de știri
NewsDigest: Școala începe, profesorii sunt în continuare reticenți față de vaccinare
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Financial Times
Evoluții în Afganistan
Primul discurs al lui Joe Biden după retragerea din Afganistan: ”Nu am terminat cu voi”
- Președintele SUA a salutat marți „succesul extraordinar” al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan, într-un discurs adresat Casei Albe la finalul celui mai lung război al națiunii sale. Joseph Biden spune că vor continua să susțină poporul afgan prin presiuni diplomatice și ajutor umanitar, acordând o atenție sporită situației fetelor și femeilor. (RFI)
Armata franceză estimează că mai are de evacuat ”câteva zeci” din foştii săi angajaţi afgani
- Circa “treizeci” de foşti angajaţi (31 plus familiile, respectiv 110 persoane în total) au putut pleca din Afganistan după căderea capitalei Kabul în mâinile talibanilor pe 15 august. Totuși, Jurnalistul Quentin Müller şi senatoarea Nathalie Goulet, care cere crearea unei comisii de anchetă pe această temă, afirmă la rândul lor că 170 de auxiliari cer fără succes să fie primiţi în Franţa chiar de dinainte de căderea capitalei Kabul. (Agerpres)
Alte știri
Coreea de Sud cumpără din România 1,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19
- Cele 1,5 milioane de doze de vaccin pe care Coreea de Sud le cumpără din România sunt de la companiile Pfizer și Moderna. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV, a declarat la sfârșitul lunii iulie că, până la acel moment, România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin, a donat aproape 700.000 de doze şi are mai multe astfel de demersuri în desfăşurare. (G4 Media)
Klaus Iohannis îl primește miercuri pe șeful Parlamentului Republicii Moldova
- Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va efectua o vizită oficială la București pentru a participa la ceremonia de deschidere a lucrărilor Camerei Deputaților. Vizita lui Grosu la București urmează participării președintelui Klaus Iohannis la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, care au avut loc vineri, la Chișinău. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
INS: Rata șomajului în formă ajustată sezonier a urcat la 5,1% în luna iulie
- Rata şomajului a crescut în iulie 2021 cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,1%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform INS, rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât la femei.Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie a anului 2021 a fost de 420.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (408.000 persoane). (Agerpres)
Vicepreședintele Băncii Naționale a Elveției estimează că ratele dobânzilor la nivel global vor rămâne scăzute
- Ratele dobânzilor pe plan global vor rămâne probabil scăzute, alimentând piaţa imobiliară elveţiană deja încinsă, care provoacă riscuri la adresa stabilităţii financiare, a declarat marţi Fritz Zurbruegg, vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB). Îmbătrânirea populaţiei şi declinul productivităţii sunt printre factorii structurali din spatele acestei tendinţe, în timp ce băncile centrale din economiile avansate adoptă politici monetare expansioniste. (Agerpres)
Turcia va înregistra o creștere economică record
- Economia Turciei s-a redresat probabil semnificativ în trimestrul doi din 2021, după ce anul trecut a înregistrat un declin record, în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Analiştii se aşteaptă pentru perioada aprilie-iunie 2021 la o creştere de 21%, comparativ cu trimestrul doi din 2020, şi la un avans de 1% faţă de primele trei luni din acest an. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
India: Economia se bucură de creșteri record în pandemie
- Economia Indiei a revenit la un ritm record în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, chiar dacă un al doilea val devastator de Covid-19 a lovit țara. Restricțiile pandemice mai slabe au permis o mai mare activitate economică în comparație cu primul lockdown la nivel național din 2020. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 20,1% în trimestrul aprilie-iunie comparativ cu un an mai devreme. În aceeași perioadă a anului trecut, economia Indiei a scăzut cu 24%. (BBC)
Xiaomi a finalizat înregistrarea pentru divizia de mașini electrice
- Gigantul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp a declarat miercuri că a finalizat înregistrarea oficială a afacerii pentru unitatea sa de vehicule electrice, marcând cea mai recentă etapă importantă în impulsul său către sectorul auto. Noua unitate, care se va numi Xiaomi EV Inc, s-a deschis cu un capital social de 10 miliarde de yuani (1,55 miliarde de dolari) și CEO-ul Xiaomi Lei Jun ca reprezentant legal al acestuia, a declarat Xiaomi într-un comunicat. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Digi 24
Noul an școlar
Școala începe, profesorii sunt în continuare reticenți față de vaccinare
- Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea școlii, stabilită pentru data de 13 septembrie, cu prezență fizică, valul patru al pandemiei este în plină ascensiune în România, iar profesorii nu se înghesuie să se vaccineze. La Iași, de exemplu, doar jumătate dintre profesori s-au vaccinat până în acest moment. La nivel național, proporția angajaților din învățământ vaccinați este de aproape 60%. (Digi 24)
Măsuri drastice în Moldova: Premierul anunță că profesorii trebui să se vaccineze
- Șefa cabinetului de miniștri al Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat, marți seară că profesorii se vor vaccina obligatoriu, dacă vor să revină la ore în regim normal. Gavriliță a argumentat că dreptul lor de a decide dacă vor să se imunizeze împotriva COVID-19 nu se poate contrapune dreptului elevilor de a învăța într-un mediu sigur. În caz contrar, Gavriliță a declarat că profesorii își pot găsi alte slujbe. (G4 Media)
Alte știri
Cine sunt refugiaţii afgani din Franţa şi din lume?
- Mai multe milioane de persoane au plecat din Afganistan pentru a trăi departe de război. O parte a ajuns în Europa dar nu majoritatea. Anul trecut, 2,6 milioane de afgani se aflau în întreaga lume sub protecţia Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Comunitatea afgană reprezintă 11% din ansamblul refugiaţilor din lume. Sirienii sunt cei mai mulţi – 6,7 milioane de sirieni trăiesc în afara ţării în care s-au născut iar pe locul 2 se află venezuelenii cu o cifră de 4 milioane ce au decis să îşi ducă traiul în altă parte decât în ţara lor. (RFI)
Proteste ale șoferilor români și bulgari împotriva restricțiilor COVID-19, pe drumul spre Podul Ruse-Giurgiu
- Marșul de protest este organizat între 10:00 și 15:00, pe teritoriul bulgar, iar autoritățile recomandă folosirea celorlalte puncte de trecere. Manifestația este autorizată de Primăria Ruse, în intersecția cu sens giratoriu situată pe tronsonul de drum care duce spre Podul Ruse-Giurgiu. Protestul este al șoferilor/transportatorilor cu privire la măsurile/restricțiile Covid impuse atât de România, cât și de Bulgaria. (G4 Media)
Sursă foto: Ziare.com
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Țările europene care au redus restricțiile Covid și cât de mult a...
#Buletin de știri
NewsDigest: Bilanțul Covid-19 crește, autoritățile tac
#Buletin de știri