#Buletin de știri
NewsDigest: Sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta supremaţia dolarului
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Guardian
Negocierile de pace nu au dus până acum la rezultate concrete, spune Zelenski
- “Da, există un proces de negocieri care va continua. Însă până acum sunt doar cuvinte. Nimic concret”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat joi dimineaţa. Zelenski a subliniat că trupele ruse nu s-au retras de bună voie din zonele de lângă Kiev şi Cernigău, ci au fost respinse de acolo de armata ucraineană. În acelaşi timp, Kievul constată o desfăşurare de trupe ruse pentru noi atacuri în regiunea Donbas. (Agerpres)
„Retragerea” trupelor rusești
- Declarațiile Moscovei că va „reduce drastic operațiunile de luptă” din jurul Kievului și orașului Cernigău și că se vor concentra pe „eliberarea” regiunii Donbas sunt privite cu scepticism de americani și britanici. Au toate motivele, pentru că, de fapt, forțele ruse din jurul Kievului se „repoziționează”, nefiind vorba de o „retragere reală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. (Radio Europa Liberă)
Securitatea cibernetică, una dintre cele mai mari provocări ale prezentului
- Digitalizarea accelerată aduce provocări în sfera de securitate cibernetică. Amenințările de această natură sunt tot mai numeroase, iar riscurile tot mai mari, motiv pentru care combaterea criminalității cibernetice necesită o coordonare masivă de forțe pe toate palierele. Trebuie să ne folosim de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție – măsuri juridice, tehnice, organizaționale, de dezvoltare a capacităților și cooperare – pentru a ne conecta între noi și pentru a construi încredere. (G4 Media)
Suedia s-a răzgândit și anunță că nu mai exclude aderarea la NATO
- Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa “nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare. Suedia nu este membră NATO şi este oficial nealiniată militar, chiar dacă ea este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece. (Digi 24)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
FMI: Sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta supremaţia dolarului
- Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze dominaţia dolarului american şi ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Rusia se confruntă cu o multitudine de sancţiuni din partea SUA şi a aliaţilor săi în urma invadării Ucrainei în 24 februarie. (Reuters)
Conflict din Ucraina: Rusia va permite importurile neautorizate din Vest
- Rusia permite importurile fără permisiunea proprietarului mărcii comerciale, ca reacție la sancțiunile care au oprit o serie de produse occidentale. Prim-ministrul Mihail Mishustin a aprobat „importurile paralele” ca parte a unui al patrulea pachet de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Răspunsul Occidentului la războiul Rusiei a determinat o creștere a inflației. (BBC)
Preţurile la gaze şi electricitate au crescut după ce Germania a activat planul de urgenţă
- Preţurile de referinţă în Europa la energie au crescut semnificativ miercuri după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Lockdown Shanghai: Volkswagen reduce operațiunile din oraș
- Afaceri, inclusiv Volkswagen (VW), și-au redus operațiunile din Shanghai, care este blocată din cauza unei creșteri a infecțiilor cu Covid-19. Producătorul german de automobile și-a închis parțial joi fabrica din orașul chinez, invocând lipsa de aprovizionare. Peste o duzină de companii și-au suspendat planurile de a-și lista acțiunile în principalul centru financiar. (BBC)
UE vrea să îi forţeze pe producători să facă bunuri de consum mai sustenabile
- Smartphone-urile şi hainele vor trebui să devină mai durabile şi mai uşor de reparat conform noilor norme de sustenabilitate propuse miercuri de Comisia Europeană. Comisia Europeană a propus noi norme prin care aproape toate bunurile fizice de pe piaţa UE să devină mai ecologice, circulare şi eficiente din punct de vedere energetic pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă, de la faza de proiectare până la utilizarea zilnică, schimbarea destinaţiei şi sfârşitul ciclului de viaţă. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: Political Critique
PiS-FIDESZ: ruptură gravă și pe termen lung. Orban, tot mai izolat
- Reuniunea miniștrilor Apărării din grupul Vișegrad (V4) a fost anulată, ca urmare a nemulțumirilor față de politica pro-rusă a lui Viktor Orban. Mai multe rapoarte de presă arată însă că ruptura nu este doar una de moment, ci va avea consecințe politice pe termen lung. Potrivit publicației ungare Nepszava, de mai multe săptămâni au fost semnale că relația dintre partidul de guvernământ ungar şi partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, s-a răcit. (RFI)
Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, susţine şi şeful spionilor britanici
- După ce miercuri un înalt responsabil american neidentificat a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina întrucât consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, şeful spionilor britanici a venit cu o remarcă similară, în cursul unei vizite în Australia. Potrivit acestuia, Putin “s-a înşelat masiv” în estimarea situaţiei. El a avertizat totodată China să nu devină “aliniată prea îndeaproape” Kremlinului. (Agerpres)
Peste 40 de organizații PNL îi vor cere joi demisia lui Florin Cîțu
- Dacă Floin Cîțu va refuza să demisioneze, liderii organizațiilor PNL vor convoca vineri dimineața ședințe ale Birourilor pemanente județene pentru a cere declanșarea procedurii de organizare a unui Congres extraodinar. Liderii PNL sunt nemulțumiți că Florin Cîțu tensionează relațiile din coaliție cu PSD și că are o imagine slabă care trage partidul în jos în sondaje. Potrivit statutului PNL este nevoie ca majoritatea organizațiilor să ceară convocarea Biroului Politic Național care la rândul său să decidă pentru organizarea unui Congres Național Extraordinar. (G4 Media)
Sondaj Avangarde la comanda PSD: Geoană, Ciucă și Rafila, primii în topul încrederii
- Potrivit ultimului sondaj comandat de PSD, Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă se află la egalitate în topul încrederii românilor, cu 34%. La polul opus este președintele PNL, Florin Cîțu, cotat cu doar 6% încredere a electoratului. În ceea ce privește opțiunea pentru partidele politice, sondajul arată: PSD – 35%, PNL – 16%, AUR – 15%, USR – 12%. (HotNews)
Sursă foto: Reuters
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize
Războiul din Ucraina continuă
#Buletin de știri