#Buletin de știri
NewsDigest: Rusia recurge la un patronaj agresiv asupra regiunii transnistrene
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Cât de eterogenă este opinia presei internaționale despre summit-ul SUA-Rusia?
- „Puține așteptări și puține rezultate”, ,,strălucit de ambiguu” și ,,progrese minime” sunt câteva dintre remărcile făcute de unele voci importante ale presei mondiale. Altele mai optimiste atrag atenția la decizia repunerii la post a ambasadorilor, la discuțiile despre războiul cibernetic și despre armele nucleare, intuind un ,,licăr de încredere”. De cealaltă parte, agenția rusă RIA Novosti difuzează titluri triumfaliste precum „În SUA a dispărut iluzia că Rusia poate fi sugrumată prin sancțiuni”. (Security News)
Rusia recurge la un patronaj agresiv asupra regiunii transnistrene.
- Duma de Stat a Rusiei a adoptat pe 16 iunie o declarație în care invocă „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea Transnistria, menționând și că criza politică din timpul alegerilor prezidențiale din Moldova, în 2020, „a fost însoțită de o implicare vădită din partea României, a SUA și a altor țări occidentale”. Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat oficial, însă fostul ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu, a spus că „Declarațiile Dumei au devenit insuportabil de sterile și banale”. (Security News)
Pe măsură ce trupele americane părăsesc Afghanistan, talibanii avansează.
- Talibanii anexează zilnic noi mici teritorii slab populate, în vreme ce forțele guvernului își concentrează eforturile în apărarea centrelor mai populate. Deja au fost accesate și zonele periferice ale câtorva capitale de provincii. Retragerea trupelor americane a slăbit foarte mult moralul afganilor. Totuși, talibanii nu vor rămâne în teritoriile cucerite, tactica lor este să producă distrugeri și să ia ostatici, neasumându-și o guvernare. (The Wall Street Journal)
Din interiorul UE
Viktor Orban susține că UE devine un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor sale.
- Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că ,,la Bruxelles se construieşte un suprastat”, fapt care obligă la reformare. Orban a spus că Parlamentul European ar trebui şi el reformat, crescând competenţele parlamentelor naţionale, care ar trebui să aibă dreptul să blocheze procesele legislative dacă ar considera că acestea contravin intereselor ţărilor comunităţii europene. (G4 Media)
Kövesi: Nu există nicio țară în UE care să nu fi făcut fraudă cu fonduri europene.
- În ciuda discrepanțelor uriașe dintre statele membre în ce privește frauda cu fonduri europene, „nu există nicio țară curată”, spune Procurorul-șef european. Kövesi a precizat că instituția pe care o conduce a înregistrat până acum mai mult de 300 de cazuri care i-au fost sesizate de la lansarea din 1 iunie şi a estimat prima punere sub acuzare până la sfârşitul anului. Ea s-a plâns de nevoia mai mare de personal specializat, de analişti de caz şi investigatori financiari. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
UE va ridica embargoul care împiedică opt bănci să participe la emisiunile sale de obligațiuni.
- Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni sindicalizate, care finanţează programul de relansare al Uniunii Europene, vor fi autorizate să ia parte la viitoarele emisiuni, a anunţat vineri Comisia Europeană. (Agerpres)
Coronavirus: Institutul Ifo din Germania vede o amenințare uriașă din partea variantei delta.
- Institutul german de cercetare economică Ifo a avertizat că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei, întrucât numărul de cazuri ar putea creşte din nou. Deşi nu totul ar fi pierdut dacă infecţiile ar creşte din nou ca urmare a răspândirii variantei, redresarea economică ar fi frânată, mai ales în sectoarele afectate puternic de pandemie, respectiv turismul, restaurantele şi comerţul. (Agerpres)
Șefii birourilor de călătorie din Marea Britanie pregătiți de alt lockdown.
- Rata crescută a infecției cu coronavirus din Marea Britanie extinde o ruptură între companiile aeriene și autoritățile sanitare în legătură cu decizia guvernului de a menține unele dintre cele mai stricte reguli privind călătoriile în Europa.(Bloomberg)
Dolarul SUA se confruntă cu o săptămână volatilă.
- Dolarul se confruntă cu o săptămână de tranzacții volatile, în timp ce o mulțime de reprezentanți ai Rezervei Federale și datele privind inflația din SUA testează investitorii care încearcă să evalueze ritmul de înăsprire monetară.(Bloomberg)
Business & Tehnologie
Criptomonedele se prăbușesc pe fondul eforturilor Chinei împotriva minerilor de bitcoin.
- Criptomonedele s-au prăbușit luni, pe măsură ce represiunea Chinei împotriva mineritului bitcoin s-a extins în provincia Sichuan. Bitcoin a scăzut la 32288 USD pentru prima dată din 8 iunie și a scăzut ultima dată cu 7,9%, în jur de 32 781 USD. (Reuters)
Poluatorii corporativi întârzie stabilirea obiectivelor climatice.
- Oamenii de știință spun că lumea trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 45% până în 2030 pentru a avea orice speranță de a atinge obiectivele Acordului de la Paris pentru mijlocul secolului și de a preveni încălzirea globală ireversibilă. (Reuters)
Societate
Sursă foto: BBC
Alegeri în lume
Alegeri regionale în Franța: Macron și Le Pen dezamăgesc deopotrivă.
- Exit poll-urile arată cum atât partidul lui Macron cât și partidul lui Le Pen au performat mai slab decât preconizau în acest prim tur al alegerilor regionale – 11% și, respectiv, 19%. Dreapta conservatoare a obținut 29%, iar partidele de stânga împreună cu partidele verzi au obținut 34%. Un sondaj recent a arătat că cetățenii francezi nu știau ce fel de alegeri sunt. Următorul tur este pe 27 iunie. (Bloomberg)
Partidul premierului armean Nikol Pashinyan a câștigat alegerile parlamentare anticipate.
- Partidul Contractul Civil al lui Pashinyan a obţinut 53,9% din voturi după numărarea a 100% din buletinele de vot, ceea ce îi va permite să formeze singur un nou guvern şi să îl numească din nou în fruntea acestuia pe actualul prim-ministru. Blocul ”Armenia” al lui Robert Kocharyan a primit 21% din buletinele de vot, potrivit aceleiaşi surse. (Digi 24)
Rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Iran: câștigă Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati.
- Principalul favorit, ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran din primul tur de scrutin cu peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate sâmbătă dimineaţă. Preşedintele în exerciţiu, Hassan Rouhani, a felicitat oamenii pentru votul lor și a validat deja alegerea lui al-Sadati. (RFI)
Alte știri
Israelul reintroduce obligativitatea purtării măștii în zonele cu noi focare de COVID-19.
- Două noi focare de coronavirus apărute în şcoli au determinat autoritățile să reintroducă obligativitatea purtării măștii, la cinci zile după ce a ridicată această măsură. Într-o şcoală din Binyamina, 45 de elevi au fost testaţi pozitiv, iar în Modiin au fost înregistrate săptămâna trecută aproximativ 20 de cazuri de infectare. Se pare că varianta indiană delta este responsabilă pentru epidemie. (RFI)
Sursă foto: Euractiv
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize