#Buletin de știri
NewsDigest: Rusia nu exclude plasarea de arme nucleare în Belarus
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti-fake
Fact checkingul săptămânii: Afirmația că „vaccinurile agravează infecția cu COVID-19” – denaturată și atribuită în mod fals lui Anthony Fauci
- Articole și postări pe rețelele sociale au distribuit mai multe secvențe video și imagini care ar arătă că Anthony Fauci recunoaște într-o conversație cu Mark Zuckerberg că vaccinurile împotriva COVID-19 „ar agrava infecția cu COVID-19”, iar persoanele vaccinate ar avea un risc mai mare de infectare. De fapt, în cadrul conversației transmise în direct pe Facebook pe 19 martie 2020, Anthony Fauci și Mark Zuckerberg au discutat despre etapele studiilor clinice în dezvoltarea unui vaccin. Anthony Fauci a menționat că sunt necesare studii pentru a determina dacă un vaccin este sigur pentru utilizare, prezentând două exemple care au ilustrat importanța studiilor clinice eficiente. Acesta nu a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 s-ar fi dovedit a fi ineficiente sau nesigure.
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Brookings
Amenințarea rusească în Europa de Est
Rusia nu exclude plasarea de arme nucleare în Belarus
- Moscova ia în calcul mai multe acțiuni militare dacă NATO va trimite armament în țările din estul Europei, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir, Makei, a transmis anterior că țara sa era pregătită să găzduiască arme nucleare în cazul unei amenințări venite din partea NATO. Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a afirmat, de asemenea, că va propune liderilor de la Moscova să adopte o asemenea măsură dacă NATO decide să trimită arme nucleare în Polonia. (Radio Europa Liberă)
Cetățenii americani, avertizați să evite Ucraina din cauza amenințărilor Rusiei
- Departamentul de Stat al SUA îi avertizează pe cetățenii americani să evite călătoriile în Ucraina atât din cauza Covid, cât și din cauza ”amenințărilor crescânde din Rusia”. Înștiințarea venită de la Departamentul de Stat vine pe fondul deplasării a circa 100.000 de militari ruși la granița cu Ucraina, împreună cu tehnică militară. Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au discutat în urmă cu două săptămâni, iar SUA au cerut Moscovei detensionarea situației. (G4 Media)
SUA au transmis Rusiei că sunt gata să înceapă negocieri diplomatice
- Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, i-a transmis luni omologului său rus că Washingtonul este gata să poate negocieri diplomatice pe mai multe canale, inclusiv printr-o întâlnire bilaterală. Jake Sullivan i-a spus lui Yuri Ușakov, consilierul de politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, că „orice dialog trebuie să se bazeze pe reciprocitate și să privească îngrijorările noastre privind acțiunile Rusiei”. (Digi 24)
Alte știri
Către un triunghi de putere european Berlin-Paris-Roma
- Italia şi Germania au dat asigurări luni, cu ocazia vizitei oficiale la Roma a noului cancelar german Olaf Scholz, că vor să aprofundeze cooperarea în domenii cheie, care să contribuie la o Europă “mai puternică şi mai unită”. Subliniind “profunzimea legăturilor” dintre ţările lor, şeful guvernului italian Mario Draghi a evocat “voinţa de cooperare pentru a răspunde marilor provocări europene”, cum sunt combatarea epidemiei, tranziţia ecologică sau digitalizarea economiei. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
Preţul gazelor naturale în Europa a crescut luni odată cu scăderea exporturilor ruseşti
- Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni cu peste 8%, apropiindu-se de maximele istorice, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti spre Germania prin conducta Yamal-Europe sunt la un nivel foarte redus. Creşterea rapidă a preţului energiei în Europa în acest an a provocat o majorare a facturilor la electricitate, îngrijorări cu privire la efectele secundare asupra inflaţiei şi un colaps al numărului de furnizori de utilităţi în Marea Britanie. (Reuters)
Propunerea de taxare a emisiilor de CO2 generate de încălzirea locuinţelor şi de transporturi împarte statele UE în două tabere
- Extinderea sistemului Uniunii Europene de taxare a emisiilor de CO2 pentru ca acesta să fie aplicat din anul 2026 de asemenea încălzirii clădirilor şi transporturilor rutiere de mărfuri provoacă diviziuni între statele UE, împărţite în două blocuri de această chestiune inclusă de Comisia Europeană în pachetul de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE. (Agerpres)
INS a revizuit datele privind evoluţia PIB în 2020, estimând un declin mai mic – 3,7%
- Produsul intern brut estimat pentru anul 2020, date semidefinitive, a fost de 1.058 miliarde de lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 3,7% faţă de anul 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În varianta provizorie privind evoluţia PIB anul trecut, publicată în primăvară, Institutul Naţional de Statistică a menţinut la 3,9% estimarea privind scăderea Produsului intern brut în 2020. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Oracle va plăti 28,3 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Cerner
- Producătorul de business software Oracle Corp a anunţat luni că va plăti 28,3 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Cerner Corp, obţinând acces la un tezaur de date de la una dintre cele mai mari firme IT din sectorul sănătăţii din Statele Unite. Este cea mai mare achiziţie efectuată vreodată de Oracle. Acţionarii Cerner vor primi 95 de dolari în numerar pentru fiecare acţiune pe care o deţin, reprezentând o primă de 5,8% faţă de preţul de la ultima şedinţă bursieră. (Reuters)
Elon Musk spune că va plăti impozite în valoare de 11 miliarde de dolari în acest an
- Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a postat pe Twitter că va plăti impozit de 11 miliarde de dolari pentru acest an. Musk a fost implicat într-o dezbatere publică pe rețelele de socializare cu privire la taxele pe care le plătește. La începutul acestei săptămâni, senatorul democrat Elizabeth Warren a scris pe Twitter că dl Musk ar trebui să înceteze „să-i încarce pe toți ceilalți”. (BBC)
Societate
Sursă foto: South China Morning Post
Un partid pro-Beijing a câștigat alegerile din Hong Kong. Opoziția aproape a dispărut
- Aproximativ 82 din cele 90 de locuri din Parlament au fost luate de mai multe formațiuni politice pro-China, în urma alegerilor parlamentare ce au avut loc duminica aceasta în Hong Kong. Locuitorii metropolei chineze au putut alege doar 20 din cei 90 de parlamentari înscriși pe lista electorală. Rezultatul alegerilor vine în contextul în care prezența la vot este cea mai scăzută de când orașul a fost revendicat de China în 1997. Aproximativ 30% din cei 4.4 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de vot din oraș. (Radio Europa Liberă)
Proteste pentru libertatea presei în o sută de orașe poloneze
- Polonia protestează în principalele orașe împotriva planurilor Guvernului de a limita accesul jurnaliştilor în Parlament. Legea, adoptată în mod neașteptat vinerea trecută, ar înăspri regulile privind proprietatea străină a mass-media, vizând în mod special un canal deținut de grupul american Discovery. Opoziția este implicată de zile întregi într-o campanie de conștientizare, condusă de liderul Donald Tusk, care a făcut apel la unitate. (G4 Media)
Ceferiștii au primit 10% la salarii. Calea ferată rămâne în secolul trecut
- Protestul spontan de ieri al lucrătorilor de la CFR a avut o cauză: amânarea pentru a doua oară a aplicării legii privind statutul personalului feroviar. Legea trebuia să fie aplicată începând cu septembrie 2021, iar aplicarea a fost amânată, prima oară, până în martie 2022. Acum, prin proiectul de lege a bugetului de stat intrarea în vigoare a statutului feroviarului se amână din nou. (RFI)
Coronavirus: Comisia Europeană a autorizat vaccinul dezvoltat de Novavax
- Decizia Comisiei a intervenit la scurt timp după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni autorizarea vaccinului de la Novavax, care utilizează o tehnologie considerată mai clasică decât cele folosite pentru vaccinurile împotriva COVID-19 deja aprobate în Uniunea Europeană. Vaccinul de la Novavax, denumit Nuvaxovid, poate fi de acum încolo livrat în ţările UE care l-au achiziţionat. (Agerpres)
Sursă foto: US Naval Institute
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize
Cazierul cibernetic al Rusiei
#Analize