NewsDigest: Românii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Pe urmele fake-ului: Cum să supraviețuim în jungla informațională.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Fact-checking-ului, sărbătorită anual pe 2 aprilie, Google oferă câteva sfaturi simple care ne-ar putea ajuta să navigăm mai ușor prin „jungla informațională”, atât de populată de diferite forme de dezinformare. În primul rând, este recomandat să verificăm cu atenție sursa informațiilor. Mai mult, este util să căutăm relatări diferite, din mai multe surse, ale subiectului respectiv, pentru a avea acces la o perspectivă mai cuprinzătoare. Dacă este posibil, putem apela la organizațiile de fact-checking pentru a verifica, încă o dată, veridicitatea informațiilor. În cazul în care sunt folosite imagini, este indicat să verificăm în ce măsură acestea sunt refolosite sau dacă au fost scoase din context. De asemenea, pentru a analiza autenticitatea imaginilor, putem utiliza diferite instrumente de verificare a locației, cum ar fi Google Maps, Google Earth sau Street View. Aceste sfaturi sunt menite să ne încurajeze să ne raportăm cu precauție la informațiile pe care le întâlnim în mediul digital, astfel încât, dacă este cazul, să putem identifica rapid un conținut problematic.
Citește mai mult:
indianexpress.com – International Fact-Checking Day: How to spot misinformation and fake news online
morningbrew.com – 5 and a 1/2 Steps for Fact Checking Your Social Media Feed
theconversation.com – 6 tips to help you detect fake science news
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: AP News
SUA cere Rusiei să «explice provocările la granița cu Ucraina ».
- Departamentul de Stat american a cerut explicații din partea Kremlinului privind manevrele sale militare la granița cu Ucraina. Acest anunț intervine după ce administrația Biden a asigurat Kiev-ul de sprijinul său neclintit pentru menținerea integrității teritoriale a Ucrainei. (VOAnews)
China desfășoară exerciții militare navale în apropierea Taiwanului.
- Un grup naval al Chinei a început exerciții militare în apropierea Taiwanului. Grupul este condus de portavionul Liaoning, primul portavion operațional al marinei chineze. Marina militară chineză a declarat că «Exerciţii similare vor fi întreprinse pe baze regulate în viitor». (Agerpres)
Putin a semnat legea care îi va permite să rămână la putere până în 2036.
- Putin a semnat o lege modificând constituția, permițându-i astfel să rămână la putere până în 2036. Legea a fost aprobată recent de parlamentul rus. Schimbările constituționale au fost supuse unui referendum anul trecut. (RFERL)
Lupte la granița între Columbia și Venezuela.
- Mai multe lupte se desfășoară între armata venezueliană și grupări armate columbiene la granița între cele două țări. Președintele disputat al Venezuelei a cerut ajutorul ONU pentru a dezamorsa minele instalate de grupări armate columbiene. Aceste violențe sunt cauzate de dorința narcotraficanților columbieni de a-și extinde influența în Venezuela. (Le Monde)
Economie
Sursă foto: Agerpres
Știri economice
Ministrul Finanţelor: Comisia Europeană ne va evalua în aprilie-mai pe procedura de deficit excesiv; România nu are voie să nu performeze.
- După apariţia raportului Eurostat care a dat România cu creştere cu 4,8% în trimestrul 4 din 2020 s-a produs o serie de reaşezări, în sensul în care România este privită cu mai mult optimism. Iar această rată de creştere este una reală, credibilă, cumva acceptată, atât de Banca Mondială, cât şi de ceilalţi actori internaţionali, agenţii de rating şi Comisia Europeană. (Agerpres)
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut la 5,7%, în februarie.
- Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,6% pentru luna februarie 2021 (4,7% în cazul bărbaţilor şi 4,5% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna februarie 2021. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Capitalizarea pieței criptografice crește la 2 trilioane de dolari, bitcoin aflându-se la 1,1 trilioane de dolari.
- Creșterea a fost condusă de bitcoin, care și-a atins propriul record, menținându-se la un plafon de piață de 1 trilion de dolari timp de o săptămână. Bitcoin a crescut ultima dată cu 1,4%, la 59.045 USD. (Reuters)
Următorul lider al cursei bateriilor pentru mașini electrice ar putea fi european.
- Alimentată de un sprijin de stat de cel puțin 6,1 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) și de planuri de investiții de 10 ori mai mari decât, cursa este în plină desfășurare. Printre concurenți se numără startup-urile Northvolt AB din Suedia, Britishvolt Ltd. și compania franceză Automotive Cells Co., precum și centralele electrice Tesla Inc. și Volkswagen AG. BloombergNEF estimează că Europa ar putea vedea cota sa din producția globală de baterii crescând cu 31% până în 2030 de la doar 7% anul trecut. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: The Atlantic
Vaccinarea anti-Covid-19
Sunt vaccinurile anti-COVID-19 experimentale?
- Faptul că vaccinurile anticoronavirus sunt monitorizate permanent nu înseamnă că ele sunt experimentale, transmite luni Ministerul Sănătății. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar și cele care există de foarte mulți ani pe piață, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilență, mai transmite instituția. (RFI)
Românii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive.
- Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea. (G4 Media)
Antony Blinken: SUA își doresc să ajute cu vaccinuri și alte țări ”cât de rapid posibil”.
- SUA iau în considerare să împartă mai mult din resursele de vaccin și cu alte țări în perioada ce urmează, a precizat secretarul american de stat Antony Blinken. Până acum, președintele Joe Biden a promis să schimbe radical atitudinea SUA în ceea ce privește ajutorul țărilor mai sărace. Astfel, SUA va contribui cu patru miliarde de dolari pentru dispozitivul COVAX de vaccinare anti-COVID-19. (Calea Europeană)
Alte știri
Cum a golit Donald Trump conturile suporterilor săi.
- Schema la care a apelat Trump a fost descrisă astfel de New York Times: „Confruntându-se cu o criză de bani și fiind clar depășiți de Democrați la cheltuieli de campanie, echipa a început din luna septembrie să seteze donații recurente în mod implicit pentru donatorii online, pentru fiecare săptămână de campanie”. Contributorii trebuiau să se chinuiască printr-un text lung (disclaimer), scris mărunt, ca să debifeze manual acea căsuță de donație recurentă. (Digi 24)
Franța: Ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria este încă prematură.
- Raportul vine la o lună după ce premierul Cîțu spunea că eliminarea MCV pentru România va fi făcută la finalul acestui an. Dacă este general admis că, fără MCV, voinţa politică a guvernelor de a pune în operă reformele nu ar fi fost aceeaşi, România şi Bulgaria nu au progresat în acelaşi ritm şi nici într-o manieră lineară. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: Deutsche Welle