#Buletin de știri
NewsDigest: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Mike Pompeo: universitățile să fie reticente față de studenții chinezi.
- Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat în cadrul unei conferințe la institutul Georgia Tech că “dacă nu suntem atenţi şi dacă nu deschidem ochii, vom permite ca Beijingul să ne dea o lecţie”. El a evocat cazul unor studenți chinezi condamnați pentru spionaj, și a îndemnat comunitatea științifică să se mobilizeze împotriva furtului de inovații. Mike Pompeo este liderul ofensivei împotriva Chinei dorită de președintele Trump, iar el a multiplicat anunțurile împotriva Chinei în ultima vreme. (Agerpres)
Iranul anunță sancțiuni împotriva SUA.
- Iranul a declarat ambasadorul SUA în Yemen persona non grata, reciprocând astfel măsurile anunțate de Washington. Administrația Trump a anunțat luni sancțiuni împotriva reprezentativului Iranului lângă rebelii Houthi, care se luptă de 5 ani împotriva guvernului susținut de Arabia Saudită. (Radio Free Europe)
Japonia vrea să se doteze cu rachete capabile să atingă Coreea de Nord.
- Conform unei publicații a Wall Street Journal, guvernul de la Tokyo dorește dezvoltarea unor rachete balistice capabile să atingă obiective în Coreea de Nord. Această dezvoltare face parte dintr-un program menit să sporească capacitățile militare a Japoniei în scopul unui atac preventiv împotriva regimului de la Pyongyang. Japonia a anunțat de asemenea construirea a 2 nave dotate de sistemul de apărare anti-rachetă Aegis. (HotNews)
Erdogan în vizită la Baku după acordul de pace din Nagorno-Karabakh.
- Președintele turc Recep Tayip Erdogan a sosit ieri la capitala azeră pentru o vizită oficială de două zile. Ministrul de externe azer a declarat prealabil că președinții Aliyev și Erdogan vor discuta relațiile bilaterale între țările lor precum și despre situația din Nagorno-Karabakh. Erdogan este așteptat astăzi la o paradă pentru celebrarea victoriei Azerbaidjanului împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabakh, în care Turcia a sprijinit ferm aliatul său azer. (Radio Free Europe)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Facebook se confruntă cu unul dintre cele mai agresive procese intentate împotriva unei companii de tehnologie din partea SUA.Autoritățile americane acuză Facebook de o practică repetată de a cumpăra rivali în mod neconcurențial și solicită vânzarea acestora. Pe de altă parte, motorul de căutare ceh Seznam solicită 427 milioane de dolari de la Google în daune pentru măsurile agresive prin care a restrâns competiția.
Facebook se confruntă cu un proces monumental în SUA care i-ar putea forța vânzarea aplicațiilor Instagram și WhatsApp.
- Plângerile de miercuri acuză Facebook că a cumpărat rivali, concentrându-se în mod special pe achiziționarea Instagram pentru 1 miliard de dolari în 2012 și aplicația de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari în 2014. Autoritățile de reglementare federale și de stat au declarat că achizițiile ar trebui să fie anulate. (Reuters)
Motorul de căutare ceh Seznam solicită 417 milioane de dolari de la Google pentru revendicări de concurență neloială.
- Seznam.cz, cea mai importantă platformă de căutare web a Republicii Cehe, a declarat joi că a pretins daune de 416,74 milioane dolari de la gigantul american Google, spunând că a luat măsuri active pentru a restricționa concurența. Seznam a declarat că Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piața cehă cu sisteme de operare licențiate și magazine de aplicații pentru dispozitive inteligente echipate cu sistem de operare Android.(Reuters)
Evenimente economice internaționale
BCE pregătește un nou pachet de stimulente financiare pentru zona euro în valoare de 500 de miliarde de euro. În același timp, UK încearcă să își pregătească terenul pentru o tranziție lină extern din UE, obținând un acord de free trade cu Singapore în valoare de peste 22 de miliarde USD. Pe de altă parte, datoria publică filipineză a fost sever accelerată de pandemie, Trezoreria declarând că va depăși 50% din PIB.
Banca Centrală Europeană este pregătită să ofere joi noi stimulente monetare pentru a scoate zona euro din criza pandemiei.
- Odată cu noile blocaje care afectează economia, vaccinurile abia sosesc, iar Brexit-ul rămâne incert.Factorii de decizie politică sunt așteptați să adauge 500 de miliarde de euro la programul lor de cumpărare de obligațiuni de urgență și să îl extindă până cel puțin la sfârșitul anului 2021. Băncilor li se va oferi probabil mai multe împrumuturi ultra-ieftine pe termen lung.(Bloomberg)
Raportul ponderii datoriei filipineze va ajunge la peste 50% din PIB.
- Datoria publică va crește probabil la aproximativ 53% din produsul intern brut în 2020, după ce a scăzut la un nivel record de 39,6% anul trecut, a declarat Trezoreria în evaluarea anuală a riscului fiscal pentru anul următor. Datoria țării va fi „în cadrul pragului de sustenabilitate recunoscut la nivel internațional, de 60-70%”.(Bloomberg)
Brexit: Marea Britanie și Singapore semnează un acord de free trade.
- Singapore și Marea Britanie au semnat joi un acord de liber schimb. Acordul va acoperi o relație comercială în valoare de peste 22 miliarde USD. Acesta reflectă în mare măsură un acord existent între Singapore și Uniunea Europeană (UE). Acesta face parte dintr-un set mai larg de negocieri comerciale pentru Marea Britanie, întrucât încearcă să reproducă pactele comerciale care vor înceta la încheierea perioadei de tranziție a UE. (BBC)
Societate
Sursă foto: Security Magazine
Tehnologie
România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică.
- „Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a anunțat Bogdan Aurescu. Votul privind desemnarea sediului Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice a fost dat miercuri la Bruxelles. (Radio Europa Liberă)
Alegeri parlamentare 2020
De ce n-au votat tinerii?
- Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la alegerile parlamentare – este cea mai scăzută prezență din ultimii 4 ani. Totuși, la categoria18-24 de ani participarea este mai bună decât la scrutinul de acum patru ani. Trăgând linie, o participare modestă. Surprinzătoare însă pentru ONG-urile de tineret? Unul dintre motive ar fi că majoritatea tinerilor și nu numai, majoritatea cetățenilor din România, considerau că pot să meargă la vot indiferent din ce județ făceau parte sau își aveau domiciliul. În ziua votului, majoritatea și-a dat seama că poate să voteze cel mult în județul în care își are domiciliul sau reședința. (RFI)
Care e profilul votanților partidelor câștigătoare și cum a reușit AUR surpriza electorală.
- La USR-PLUS găsim 37% cu studii superioare, pe când la AUR sunt doar 8%. Din acest punct de vedere, profilul AUR seamănă mai degrabă cu cel al PSD (9% studii superioare) și PNL (16%). PSD nu mai e un partid al pensionarilor, iar pe grupe de vârstă profilurile votanților USR-PLUS și AUR sunt asemănătoare, în schimb, aceste două partide sunt opuse la capitolul studii superioare, menționează sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). (Deutsche Welle)
Alte știri
Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier.
- Florin Cîțu a fost votat în cvasi-unanimitate de liderii PNL. Singurul care s-a abținut a fost Dan Motreanu, care a spus că nu are nimic împotriva lui Cîțu, ci a făcut-o ”din principiu, pentru democrație”. Ca urmare a votului, PNL va merge la consultările oficiale de la Palatul Cotroceni cu varianta Florin Cîțu premier. Liderii PNL au mai votat în ședință ca negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare să fie purtate de o echipă condusă de Ludovic Orban, negocierile să fie făcute exclusiv cu USRPLUS și UDMR, să fie excluse negocierile cu PSD și AUR. (G4 Media)
Trump se alătură acţiunii statului Texas la Curtea Supremă.
- Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că se va alătura acţiunii procurorului general din Texas, Ken Paxton, la Curtea Supremă, care are rolul să anuleze victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden. Un număr de 17 state americane, unde Trump a câștigat alegerile, au informat Curtea Supremă că susţin această acţiune, relatează CNBC. Trump a spus că, pe lângă intervenţia în cazul deschis de Texas, el sau campania sa vor solicita să se alăture proceselor într-un număr de alte state, în cadrul încercărilor de inversare a rezultatelor alegerilor din 3 noiembrie. (Adevărul)
Sursă foto: The Romanian Journal
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: România anunță un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica, Armata şi Academia, pe primele locuri în încrederea rom...
#Analize