Securitate și relații internaționale

Navalny postează o imagine din patul de spital din Berlin, spune că „se simte în general bine”.

 • Reprezentantul opoziției ruse, Aleksei Navalny, spune că este capabil să respire pe cont propriu și „în general” se simte ca el însuși, în timp ce recuperarea sa după ce a fost otrăvit cu un agent nervos continuă. “Încă nu pot face nimic, dar ieri am putut respira singur toată ziua”, a spus Navalny într-o postare pe Instagram pe 15 septembrie. (Radio Free Europe)

Afacerea Navalnîi: Austria nu doreşte punerea în discuţie a gazoductului Nord Stream 2.

 • Otrăvirea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi nu pune în pericol viitorul gazoductului Nord Stream 2, potrivit Austriei, care a afirmat marţi că nu are în vedere blocarea proiectului pentru a sancţiona Kremlinul, în pofida presiunilor americane. “Acest gen de politici economice se decide în Europa, şi nu la Washington”, a declarat preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen, apropiat ecologiştilor, adăugând că nu vede “nicio legătură între afacerea Navalnîi şi Nord Stream 2”. (Agerpres)

UE nu îl recunoaște în mod oficial pe Lukashenka, spune Borrell.

 • Uniunea Europeană nu recunoaște pe liderul Alyaksandr Lukashenka drept președintele legitim al Belarusului, a declarat, la 15 septembrie, diplomatul de vârf al blocului. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat Parlamentului European că alegerile din 9 august, care au l-au reimpus pe Lukashenka la putere au fost frauduloase. (Radio Free Europe)

Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein semnează la Casa Albă acorduri istorice de normalizare a relaţiilor.

 • Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump. Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani. Acordurile au fost semnate în triplu exemplar, în arabă, engleză şi ebraică. (Agerpres)

John Bolton: O anchetă penală a fost deschisă cu privire la cartea de memorii scrisă de acesta.

 • Fostul consilier pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, John Bolton, este cercetat pentru posibila divulgarea de informații clasificate atunci când și-a publicat memoriile în iunie. Departamentul de Justiție al SUA a lansat un dosar penal după ce nu a reușit să oprească publicarea cărții The Room Where It Happened. (BBC News)

Economie

Sursă foto: Wikimedia

Economia în timp de pandemie

Banca centrală SUA va publica astăzi raportul acțiunilor economice pe care le va lua în perioada următoare împreună cu previziunile pentru restul anului.În același timp, banca elvețiană Julius Baer ar putea plăti milioane de dolari către Departamenul de Justiție al SUA în scandalul legat de spălarea de bani care implică FIFA. Pe de altă parte, Australia este în procesul de extindere a relațiilor comerciale cu India datorită dorinței de a scăpa de dependența față de China.

SUA: Rezerva Federală prevede îmbunătățiri economice, menținându-și angajamentul de a controla atent inflația.

 • Banca Centrală a SUA va menține inflația peste 2% pentru a compensa perioadele, cum ar fi acum, în care se situează sub acest obiectiv. Strategia și planurile adoptate vor fi dezvăluite astăzi după o întâlnire de 2 zile conform noii politici monetare(Reuters).

Banca elvețiană Julius Baer ar putea plăti milioane de dolari către SUA în scandalul FIFA.

 • Julius Baer este în negocieri cu Departamentul de Justiție al SUA cu privire la presupusa spălare de bani și corupție care implică FIFA.Banca privată elvețiană a declarat că rezolvarea situației ar putea duce la plata a milioane de dolari.(Reuters)

Australia caută să își extinde legăturile comerciale cu India în încercarea de a scăpa de dependența față de China.

 • India a depășit China ca fiind cea mai mare sursă de migrație netă către Australia, iar diaspora sa este a treia cea mai mare, chiar în spatele Chinei și Regatului Unit. Populația în creștere a Indiei reprezintă oportunități continue pentru Australia de a diversifica un portofoliu comercial prin care să se elibereze de dependența față de China.(Bloomberg)

Business & Tehnologie

Alibaba va investi 443 de milioane de dolari în compania de supraveghere chineză Dahua.Aceasta este pe lista neagră a Washingtonului printre companiile care ajută Beijingul să monitorizeze minoritățile musulmane.Pe de altă parte, TikTok rămâne sub controlul ByteDance conform acordului cu Oracle, parteneriat care încă așteaptă aprobarea Washingtonului.

Gigantul chinez Alibaba va investi 443 milioane de dolari în compania interzisă de SUA, Dahua.

 • Dahua, al doilea producător de echipamente de supraveghere din China, se numără printre firmele de tehnologie chineze pe care Washingtonul le-a plasat anul trecut pe lista neagră de companii care ajută Beijingul să monitorizeze și să rețină uigurii și alte minorități musulmane. Cei de pe lista neagră nu pot cumpăra tehnologie americană fără aprobarea guvernului SUA.(Reuters)

ByteDance va păstra majoritatea din acțiunile TikTok în cadrul acordului cu Oracle.

 • Comitetul pentru investiții străine din SUA, cunoscut sub numele de Cfius, care include oficiali din Trezorerie, Stat, Comerț și alte departamente, a revizuit acordul marți după-amiaza târziu, dar nu a anunțat imediat o recomandare.(WSJ)

Societate

Sursă foto: Historia

Oasele a 54 de prizonieri politici au fost găsite într-un gulag din estul României.

 • Aceste rămășițe au fost descoperite prin intermediul unei excavari arheologige în zona infamului lagăr de muncă de la Peripava. Majoritatea deceselor au fost cauzate de foamete, frig, lipsa apei potabile și accidente ce se datorau epuizării deținuților. De asemenea, câțiva deținuți au fost descoperiți împușcați, probabil în timp ce încercau să fugă. Consensul cercetătorilor este ca cel puțin 124 de prizonieri politici au murit la Peripava, în zona unde Dunărea se revarsă in Marea Neagră. Lagărul a funcționat exclusiv sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, până in 1965. (Balkan Insight)

Trump afirmă că un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata într-o lună.

 • „Suntem aproape de un vaccin”, a declarat el în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri organizată într-o primărie, cu alegători din Pennsylvania. Câteva ore mai devreme, într-un interviu pentru Fox News, Trump a spus că un vaccin ar putea fi disponibil în „patru săptămâni, sau ar putea fi opt săptămâni”. Potrivit unor experţi, inclusiv directorul Institutului american de boli infecţioase, Anthony Fauci, a susținut că omologarea unui vaccin ar trebui cel mai probabil să aibă loc la sfârşitul anului. (G4 Media)

Statele care vor decide alegerile pentru Casa Albă și cum încearcă Trump și Biden să le câștige.

 • Scrutinul prezidențial din 3 noiembrie din SUA va fi decis de alegătorii din Florida, Pennsylvania, Wisconsin și alte câteva state considerate swing, acolo unde populația este divizată politic. Nici republicanul Donald Trump, nici democratul Joe Biden nu beneficiază de susținerea majorității votanților din aceste state, iar avantajul electoral poate depinde de doar câteva mii de voturi. Aceasta este opinia majorității analiștilor americani, care afirmă că rezultatul final va depinde foarte mult de ceea ce vor face cei doi candidați principali în statele care contează în ziua votului. (G4 Media)

Sezonul record de uragane riscă să lase meteorologii fără prenume pentru acestea.

 • Bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un sezon al uraganelor record, în timp ce coasta de vest a Statelor Unite se luptă cu cele mai mari incendii de vegetaţie de până acum, la fel cum în emisfera nordică se încheie un val de căldură istoric. Şase dintre cele mai mari incendii înregistrate vreodată în California s-au produs anul acesta. Printre acestea se numără şi cel mai mare incendiu înregistrat până acum, care, începând cu luna august, a distrus aproape 3.200 de kilometri pătraţi, potrivit autorităţilor statului american. Între timp, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971. Începând din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite conform unor liste întocmite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite şi apoi de un comitet internaţional al OMM. (Radio France Internationale)

România, țara cu cele mai multe decese provocate de poluare din UE.

 • Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. Agenția insistă însă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion. Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului. Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. (Deutsche Welle)

Sursă foto: Energy Industry Review

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here