NewsDigest: România riscă să distrugă milioane de vaccinuri care expiră
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Thunberg nu neagă existența unei crize climatice.
Videoclipul cu activista suedeză pentru probleme de mediu Greta Thunberg, care s-a viralizat în special pe Instagram și în cadrul căruia ea ar fi negat existența unei crize climatice, a fost editat, iar afirmațiile prezente în varianta editată sunt scoase din context. Aceasta este concluzia echipei de fact-checking de la Reuters, care a analizat videoclipul devenit viral pe rețelele sociale, comparativ cu cel publicat inițial de MSNBC, pe 7 martie 2020.
În varianta scurtă a interviului, la întrebarea legată de sfaturile pe care le-ar da președintelui american Biden cu privire la problemele climatice, răspunsul oferit de Greta Thunberg a fost distorsionat. Mai exact, au fost eliminate anumite fraze-cheie din interviul original, iar noua variantă a mesajului a fost aceea că activista ecologistă ar nega existența unei crize climatice. De fapt, comparând cu forma inițială a mesajului, se observă că Thunberg nu neagă existența unei crize climatice, ci spune că oamenii nu vor lua criza în serios dacă nu cred în existența ei.
Citește mai mult:
politifact.com – Manipulated video distorts Greta Thunberg’s comments on climate change
apnews.com – Video manipulated to make it look like Thunberg denied climate change
usatoday.com – Fact check: Viral video doctored to change Greta Thunberg’s remarks on climate crisis
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Wikipedia
Încercări de gestionare a pericolului
Șeful Forțelor Armate Britanice evocă posibilitatea unui conflict deschis cu Rusia.
- Generalul Sir Nick Carter, șeful Forțelor Armate Britanice, privește la felul în care s-a comportat Rusia în cazul distrugătorului britanic HMS Defender ca la „un exemplu de bătălie pe tărâmul narațiunilor” dusă în contextul războiului modern. Carter a avertizat că o „eroare de calcul” în jocul de-a șoarecele și pisica cu Rusia ar putea duce la un război deschis. Totodată, Londra a reiterat că nu recunoaște anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. (Security News)
Biden promite că va împiedica înarmarea nucleară a Iranului.
- În ultima sa vizită la Casa Albă din postura de președinte al Israelului, Reuven Rivlin a discutat cu Biden problema înarmării nucleare a Iranului. El a avertizat că un Iran ca putere nucleară ar deveni cea mai mare amenințare la adresa securității globale. Președintele american a promis că, în timpul mandatului său, Iranul nu va ajunge să dețină arme nucleare. (Haaretz)
UE în fața provocărilor
Belarusul îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic.
- Lansat în 2009, Parteneriatul Estic al Uniunii Europene propune o apropiere a relațiilor economice şi politice cu foste republici sovietice, în schimbul unor reforme. Pe fondul sancțiunilor impuse Minskului în urma deturnării unui avion de linie european, Belarusul își suspendă participarea și îşi cheamă la ”consultări” ambasadorul la UE. (News.ro)
Angela Merkel insistă asupra organizării unui summit UE-Rusia.
- După ce liderii statelor membre ale UE au respins propunerea franco-germană de organizare a unui summit UE-Rusia, cancelarul german Angela Merkel revine asupra ideii și atrage atenție că până și în perioada Războiului Rece exista comunicare, iar ,,tăcerea nu este folositoare în rezolvarea problemelor“. Merkel crede că ar trebui urmat exemplul președintelui american, Joe Biden, care și-a apărat interesele discutând cu președintele Vladimir Putin. (Calea Europeană)
Alte știri
România și-a încheiat participarea de aproape două decenii în Afganistan.
- Ultimul detașament românesc din teatrul de operaţii Afganistan a fost repatriat sâmbătă noapte, încheind o prezență de 19 ani a forțelor militare române în cadrul celor mai importante operațiuni militare din istoria Alianței Nord-Atlantice. Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, în discursul său de la ceremonia de repatriere, a adus un omagiu celor 27 de soldați români care și-au pierdut viața și a subliniat că cei 227 de răniți vor continua să fie sprijiniți. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: PA Media
Business & Tehnologie
Facebook atinge valoarea de 1 trilion de dolari după ce judecătorul respinge plângerile de lipsă de încredere.
- Un judecător american a respins luni plângerile federale și de stat împotriva Facebook Inc care au încercat să forțeze compania de socializare să vândă Instagram și WhatsApp, declarând că plângerea federală este „insuficientă din punct de vedere legal”. Acțiunile Facebook au crescut cu peste 4% după decizie. Creșterea prețului acțiunilor a pus pentru prima dată capitalizarea de piață a Facebook peste 1 trilion de dolari. (Reuters)
SpaceX vizează lansarea primului test orbital al navei Starship în iulie.
- Starship a fost în curs de dezvoltare în ultimii ani și a făcut zboruri de testare mai scurte, rămânând în atmosfera Pământului, de anul trecut. Cel mai recent zbor a inclus și prima sa aterizare complet reușită, care este un ingredient cheie în dezvoltarea sistemului de lansare Starship, care este conceput pentru a fi primul SpaceX care este complet reutilizabil. (TechCrunch)
Știri economice
BNR: Cota de piață deținută de băncile cu capital majoritar privat autohton s-a majorat la 18,8% în 2020.
- Cota de piaţă, în funcţie de activul net, deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton s-a majorat la 18,8% anul trecut. BNR menţionează că s-a consemnat o creştere a cotei de piaţă, în funcţie de activul net, deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar de stat, de la 8,2% la 31 decembrie 2019 la 10,6% la 31 decembrie 2020 şi de către instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton, de la 18,1% la 31 decembrie 2019 la 18,8% la 31 decembrie 2020. (Agerpres)
Falsurile de bancnote românești expertizate la BNR au totalizat o creștere de 12,9% în 2020.
- Falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat anul trecut 3.959 de bucăţi, în creştere cu 12,9% faţă de 2019, bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate fiind cea de 100 lei, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României. (Agerpres)
Statele membre UE aprobă reforma Politicii Agricole Comune.
- Statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde luni reformării Politicii Agricole Comune (PAC), după trei ani de negocieri privind reglementările prin care agricultura europeană devine mai verde şi sprijină fermele mai mici. Negociatorii au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politică Agricolă Comună, care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: G4 Media
Evoluția campaniei naționale de vaccinare
România riscă să distrugă milioane de vaccinuri care expiră.
- Începutul anului găsea România în fruntea clasamentului european privind vaccinarea, câteva luni mai târziu, lucrurile s-au schimbat. Dintr-un stoc de peste 6 milioane de vaccinuri care se află acum în țară, 85% vor expira în intervalul 30 iunie – 31 octombrie. Primele vaccinuri expiră săptămâna aceasta – 35.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca, care au termen de valabilitate data de 30 iunie. (Europa Liberă România)
România va trimite un milion de doze de vaccin în Danemarca.
- În contextul interesului în scădere pentru imunizare, România va renunța la o parte din vaccinuri, fie donându-le, fie punându-le la vânzare cu prețul achiziției. Premierul Florin Cîțu a declarat că un milion de doze vor ajunge în Danemarca. Pe același fond, România a renunțat și la o parte din cantitatea de vaccinuri pe care urma să o primească de la producători în această vară. (RFI)
Alte știri
Partidul Comunist Chinez își sărbătorește centenarul.
- La implozia URSS-ului, în 1991, vocile spuneau că următoarea va fi China. China nu doar că a supraviețuit, ci astăzi este a doua cea mai mare economie la nivel mondial. Putem pune asta pe seama a trei motive – nu face compromisuri și aplică violența fără rețineri (masacrul din Piața Tiananmen), agilitatea ideologică cu ale sale putere de adaptare și reinventare și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, pentru a-i menține satisfăcuți și obedienți. (The Economist)
Antony Blinken s-a întâlnit cu papa Francisc la Vatican.
- Antony Blinken este primul înalt oficial din administrația Biden care ajunge la Vatican. Vizita vine după ce congregația episcopilor romano-catolici din SUA a votat un amendament cu privire la împărtășanie care ar duce la refuzarea de la sfânta taină a politicienilor care susțin dreptul la avort. Decizia vine în pofida recomandărilor Vaticanului, care a avertizat că acesta ar fi extrem de divizivă. (Hot News)
Sursă foto: Forbes