Securitate și relații internaționale

Sursă foto: DW

Alexei Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină din grupul Noviciok.

 • Angela Merkel a confirmat că substanța cu care fusese intoxicat Alexei Navalnîi în Rusia a fost identificată într-un laborator special al armatei germane, Bundeswehr. Opozantul rus, unul dintre principalii adversari ai lui Putin, se află în comă și e tratat la clinica berlineză Charité, unde a fost adus cu avionul pe 22 august. Fundaţia politicianului în vârstă de 44 de ani a descoperit noi şi noi cazuri de corupţie şi a expus stilul de viaţă luxos al membrilor elitei ruse. În trecut, el a tot fost arestat şi atacat fizic în repetate rânduri. (DW)

Secretatul General al NATO condamnă otrăvirea ”șocantă” a lui Alexey Navalny.

 • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea “şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă. “Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat. (Agerpres)

DHL avertizează asupra problemelor de livrare a vaccinului COVID-19.

 • Două treimi din populația lumii este puțin probabil să aibă acces ușor la orice vaccin COVID-19 care trebuie depozitat la temperaturi de îngheț, a avertizat gigantul german de logistică Deutsche Post DHL. Cercetările efectuate de DHL și de firma de consultanță McKinsey au constatat că instalațiile de răcire insuficiente în ultima etapă de livrare și lipsa depozitării în clinicile din părți mari din Africa, Asia și America de Sud ar reprezenta „cea mai mare provocare” pentru administrarea unui vaccin la scară largă. (Financial Times)

Liderului german al SPD i s-a permis să-i numească pe protestatari „Covidiots”.

 • Co-liderului social-democraților germani i s-a permis să se refere la persoanele care protestează împotriva măsurilor guvernamentale de sănătate drept „Covidiots”, au declarat miercuri autoritățile berlineze. Mii de persoane au organizat proteste în capitala Germaniei împotriva restricțiilor coronavirusului în ultimele săptămâni, inclusiv în weekendul trecut, când unii au încercat să asalteze clădirea parlamentului german. (Politico)

SUA cere încetarea violenței în Belarus, pe măsură ce mai multe zeci de acuzații apar față de protestatari.

 • Secretarul de stat Mike Pompeo declară că Statele Unite solicită încetarea imediată a represiunii violente de către guvernul din Belarus împotriva susținătorilor opoziției după alegerile disputate din 9 august care i-au dat liderului autoritar de lungă durată Alyaksandr Lukashenka un nou mandat de șase ani. Pompeo, vorbind în cadrul unei conferințe de presă din 2 septembrie, a mai spus că Statele Unite, în consultare cu partenerii săi transatlantici, revizuiesc sancțiuni semnificative specifice asupra oricui este implicat în abuzuri ale drepturilor omului în Belarus. (Radio Free Europe)

Rusia neagă implicarea în timp ce ONU oferă transporturi de arme în Libia.

 • Principalul oficial al ONU pentru Libia spune că susținătorii străini ai guvernelor rivale ale țării devastate de război au intensificat transporturile de arme, încălcând un embargo internațional asupra armelor. Trimisul interimar al ONU pentru Libia, Stephanie Williams, a declarat Consiliului de Securitate pe 2 septembrie că aceste transporturi exacerbează conflictele și constituie „o încălcare alarmantă a suveranității Libiei, o încălcare flagrantă a embargoului ONU asupra armelor”. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

BCE anunță că aprecierea excesivă a monedei euro va cauza o întârziere în recuperarea economică a zonei euro.În același timp datoria publică a SUA va depăși 100% din PIB în 2021 conform previziunilor economice publicate de congres.Pe de altă parte, Franța lanseză un nou pachet de stimulente economice în valoare de 100 de miliarde de euro.

Previziune: Datoriile SUA vor depăși 100% din PIB în 2021.

 • Biroul bugetar al Congresului a declarat miercuri că datoria federală deținută de public va atinge sau va depăși 100% din produsul intern brut. SUA se va alătura unui grup restrâns de țări care au întâmpinat această situație precum: Japonia, Italia și Grecia.(WSJ)

Banca Centrală Europeană: Creșterea excesivă a monedei euro trage un semnal de alarmă.

 • Mai mulți membri ai consiliului de guvernare al BCE au declarat că ritmul de creștere al monedei euro față de dolarul american și multe alte valute riscă să împiedice redresarea economică a zonei euro. Consiliul se întrunește săptămâna viitoare pentru a discuta politica monetară.(Financial Times)

Franța lansează un nou pachet de recuperare economică în valoare de 100 de miliarde de euro.

 • Planul alocă 35 de miliarde de euro pentru a face a doua cea mai mare economie a zonei euro mai competitivă, 30 de miliarde pentru energie regenerabilă și 25 de miliarde pentru sprijinirea locurilor de muncă.(Reuters)

Business&Tehnologie

În lumea business-ului, gigantul platformelor imobiliare PropertyGuru primește o finanțare de 220 de milioane de dolari pentru a-și extinde activitate, iar Intel lansează în parteneriat cu Dell și Samsung noi cip-uri integrate în 50 de modele de laptopuri. Acestea vor fi lansate înainte de sărbători.

PropertyGuru primește 220 milioane de dolari finanțare de la KKR și TPG.

 • Veniturile vor alimenta deja ambițioasa propunere a PropertyGuru pe piațele din Singapore, Thailanda, Indonezia, Vietnam și Malaezia unde operează platforme imobiliare.(Techcrunch)

Intel lansează noi chip-uri pentru laptop în directă rivalitate cu Apple.

 • Compania a declarat că a lucrat cu producători de laptopuri, inclusiv Dell Technologies și Samsung Electronics și că chip-urile vor fi incluse în 50 de modele diferite care vor fi lansate înainte de sărbători.(Reuters)

Societate

Sursă foto: Evening Standard

O nouă zi, un nou bărbat negru ucis de către poliție

Precum poate fi văzut în știrile de mai jos, un caz este de ieri, iar unul din martie, nefiind făcut public datorită lipsei de cooperare din partea poliției în legătură cu filmările camerelor de corp. Cazul din martie arată, în mod special, cât de nepregătiți sunt polițiștii, de fapt, în situațiile ce nu implică violență directă. Este bine cunoscut faptul că Daniel Prude avea probleme de sănătate mintală, iar poliția din SUA, din păcate, nu este învățată și/sau echipată pentru a avea de-a face cu așa ceva. Având în vedere acest lucru, ei au pus presiune fizică mare pe el în timp ce purta o glugă anti-Covid-19 ce îi restricționa respirația, cauzându-i moartea. În cel de-al doilea caz prezentat mai jos nu există destule date momentan, dar se așteaptă filmările camerelor de corp pentru a determina exact dacă polițiștii au fost nevoiți pe bună dreptate să recurgă la armă de foc. 

Un bărbat de culoare, ucis de poliție în Washington.

 • Potrivit autorităţilor, poliţia se afla în partea de sud-est a oraşului la scurt timp după ora 16:00 GMT (20:00 GMT) pentru a ancheta informaţii despre prezenţa unor ”bărbaţi înarmaţi la bordul unui vehicul”. ”Când s-au apropiat de vehicul, unii dintre suspecţi au fugit pe jos şi un poliţist a tras cu arma lui”, omorând unul dintre ei, a declarat şeful poliţiei din capitala SUA, Peter Newsham. Victima este ”un tânăr afro-american”, a declarat pentru mass-media Trayon White, un politician local, cerând să fie difuzate imaginile captate de camerele poliţiştilor. (G4 Media)

Daniel Prude, un bărbat de culoare din New York, a decedat în urma unei altercații cu poliția.

 • Daniel Prude, în vârstă de 41 de ani, suferea de probleme de sănătate mintală când poliția l-a reținut în martie. Acesta a murit o săptămâna mai târziu în spital, cu două luni înaintea lui George Floyd. Camerele de corp ale polițiștilor îl arată pe Daniel zăcând gol în zăpadă și nu părea a rezista arestul. Acesta spusese că e infectat cu Covid-19, așa că polițiștii i-au pus o glugă specializată, în timp ce îl țineau la pământ. Examinarea post-mortem arată că Daniel Prude a murit de asfixiere și că avea PCP în sânge. Cazul nu a devenit public mai devreme din cauza faptului că a durat luni de zile ca filmările camerelor de corp ale polițiștilor să fie publicate.(BBC)

Alte știri:

Zeci de persoane au fost rănite miercuri la Sofia şi 35 au fost arestate.

 • Mai multe manifestații violente au avut loc miercuri, la Sofia, dar și în alte oraşe din Bulgaria, printre care Ruse şi Varna, împotriva premierului Boiko Borisov. Potrivit autorităţilor, circa 20 de poliţişti sunt răniţi şi alte zece persoane au fost spitalizate cu iritaţii oculare şi probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine. Manifestanţii au aruncat spre forţele de ordine cu ouă, pietre şi roşii şi au încercat să blocheze accesul în parlamentul aflat în prima zi a sesiunii după vacanţa de vară. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanţii şi a permite accesul deputaţilor în clădirea legislativului. Este a 56-zi de proteste la Sofia împotriva premierului de dreapta Boiko Borisov. (G4 Media)

România, în topul celor mai violente țări din UE.

 • Un total de 3 124 de persoane au murit în Uniunea Europeană, în 2016, ca urmare a unui atac, mai puțin cu 312 față de anul precedent și cu 901 mai puține decât în 2011. Majoritatea victimelor erau bărbați (65%), arată Eurostat. Cu 285 de decese care au legătură cu un atac (lovituri cauzatoare de moarte și omoruri în toate formele de agravare), România depășește țări cu o populație dublă, așa cum ar fi Polonia și este, din punct de vedere numeric, apropiată de nivelul unor țări cu populație triplă (Italia – 302 omoruri pe an) sau chiar de patru ori mai mare (Germania – 367 de omoruri pe an). Oltenia și Moldova sunt printre cele mai nesigure zone din Europa, cu o rată a omorurilor de peste 1,5 omoruri pe an la sută de mii de locuitori în Oltenia și peste 2,5 omoruri la sută de mii de locuitori în nordul Moldovei.(Radio Romania Liberă)

Sursă foto: Civil Liberties Union for Europe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here