#Buletin de știri
NewsDigest: România așteaptă de la președinția franceză a UE o perspectivă de aderare la Schengen
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Digi 24
Aderarea României la Schengen
România așteaptă de la președinția franceză a UE o perspectivă de aderare la Schengen
- “Am discutat, desigur, despre Schengen şi aderarea României la spaţiul Schengen. Am retransmis aşteptarea României ca o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen să fie luată cât mai curând, având în vedere că România îndeplineşte toate criteriile de aderare, iar criza pandemică ne-a arătat cât este de important să avem un spaţiu Schengen eficient, care să nu mai menţină fragmentări şi care să valorizeze contribuţia reală”, a afirmat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei. (RFI)
Secretar de stat francez: De aproape un deceniu, România așteaptă aderarea la Schengen și trebuie să adere
- România trebuie să adere la Spaţiul Schengen întrucât e a demonstrat că este o ţară serioasă în ceea ce priveşte protejarea frontierelor, a declarat marți secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, aflat într-o vizită la București în contextul în care Franța va asigura în primul semestru al anului 2022 președinția rotativă a Consiliului UE. (Calea Europeană)
Alte știri
Merkel consideră că Macedonia de Nord şi Albania îndeplinesc criteriile pentru a începe negocierile de aderare la UE
- “Atât Albania, cât şi Macedonia de Nord au îndeplinit criteriile pentru a începe negocierile de aderare. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza veto-ului bulgar, dar am promis că vom rămâne aproape de acest proces, întrucât s-a investit în el multă energie”, a spus Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul albanez Edi Rama la Tirana. Pe de altă parte, prim-ministrul Rama a declarat că ambele ţări sunt ostatice ale naţionalismului din interiorul Uniunii Europene. (Agerpres)
Șeful Armatei SUA s-a temut că Donald Trump va declanșa un război cu China
- Șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a fost atât de îngrijorat de sănătatea mentală a lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, încât a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China, potrivit unei noi cărţi. Potrivit unor fragmente publicate de Washington Post şi CNN, generalul Milley i-a pus pe adjuncţii săi să promită că nu vor asculta imediat niciun ordin extrem de la Donald Trump. (Digi 24)
Investigație după atacul cibernetic masiv împotriva T-Mobile US din luna august
- Procurorul general din Massachusetts, Maura Healey, investighează atacul cibernetic masiv împotriva operatorului de telecomunicaţii T-Mobile US, care a expus datele a peste 53 de milioane de oameni. Atacul a expus nume, zile de naştere, numere de securitate socială, informaţii despre permisul de conducere, coduri PIN şi alte date. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
INS: Afacerile din comerțul cu autoturisme și motociclete a crescut cu 34% în primele 7 luni
- Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, pe serie brută, cu 34%, în primele şapte luni faţă de perioada similară din anul anterior, iar cel al cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat, ca serie brută, cu 37,6%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (Agerpres)
IIF: Datoria mondială se apropie de nivelul record de 300.000 de miliarde de dolari
- Nivelul datoriei mondiale a crescut în trimestrul al doilea până la o valoare record de aproape 300.000 de miliarde de dolari, însă raportul datorie/PIB a scăzut pentru prima dată de la debutul pandemiei, pe măsură ce a revenit creşterea economică, a anunţat marţi Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar. (Agerpres)
Lagarde spune că următorul test pentru Europa este implementarea schimbărilor
- Cea mai mare provocare cu care se confruntă economia revigorantă a Europei este dacă autoritățile pot pune în aplicare schimbările necesare pentru a-și transforma potențialul, potrivit președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Ajutorul financiar și fiscal fără precedent și mai multe vaccinări au adus regiunea într-un punct în care „își revine mai repede decât anticipasem”, a spus ea. Se așteaptă acum ca zona euro să atingă nivelurile de producție pre-pandemice înainte de sfârșitul acestui an. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Canva: platformă australiană de design online, evaluată la 40 miliarde de dolari
- Compania australiană de design grafic Canva a devenit una dintre cele mai mari companii private din lume, după ce a fost evaluată la 40 miliarde de dolari. Platforma de design online a declarat că a crescut în timpul pandemiei, pe măsură ce mai mulți clienți lucrau de acasă. Acesta a dezvăluit o nouă rundă de investiții de capital privat de 200 de milioane de dolari – mai mult decât dublarea valorii companiei în cinci luni. Aceasta o face una dintre cele mai valoroase start-up-uri din lume, spun analiștii. (BBC)
Google spune că oferă peste 10 miliarde de dolari în beneficii pentru consumatori în Coreea de Sud
- Google, de la Alphabet Inc, a declarat miercuri că prezența sa în Coreea de Sud echivalează cu aproape 12 trilioane de woni (10,16 miliarde de dolari) în beneficii economice pentru utilizatorii săi, deoarece gigantul tehnologic din SUA se confruntă cu un control sporit din partea autorităților de reglementare și a politicienilor. Anunțul Google a venit la o zi după ce agenția antitrust din Coreea de Sud a amendat Google cu 207 miliarde de câștiguri pentru blocarea versiunilor personalizate ale sistemului său de operare Android, în al doilea obstacol al companiei în țară în mai puțin de o lună. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Radio Free Europe
Alegeri în lume
Frica și cenzura – strategie pentru victoria partidului controlat de Putin
- Autoritățile din Rusia au identificat cea mai sigură cale prin care alegerile pentru Duma de Stat, care încep vineri în Rusia și se încheie duminică, să aibă un final favorabil pentru partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin. Asezonată cu frica și cu teroarea desemnării ca „agent străin”, pentru culpa de a gândi și de a spune sau scrie adevărul, cenzura se dovedește cea mai sigură cale către victorie. (Radio Europa Liberă)
Revoluţie ecologică în Norvegia, sau de ce busola arată nordul
- În Norvegia stânga a câștigat luni 13 septembrie alegerile legislative după ce timp de opt ani s-a aflat în opoziție. Liderul partidului laburist, Jonas Gahr Stoere, un milionar de stânga care a făcut studii în Franța, ar urma să fie viitorul prim-ministru. Cinci partide de opoziţie savurează de fapt această victorie, și împreună ele ar putea controla o sută dintre cele 169 de locuri ale Parlamentului monocameral norvegian, ceea ce ar însemna majoritate absolută. (RFI)
Alte știri
Andrei Baciu: Valul 4, probabil cel mai intens. Cum se va sfârși pandemia?
- Valul 4 al pandemiei va fi probabil cel mai intens de până acum, din cauza contagiozității sporite a tulpinei Delta, dar pandemia nu se va sfârși de azi pe mâine, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Studiile arată că mai devreme sau mai târziu vom reuși să depășim acest moment, însă nu va fi la fel peste tot: în timp ce în unele state nu se vor mai înregistra decât focare izolate, altele se vor confrunta cu epidemia pe termen lung. (Digi 24)
Olanda pune capăt distanțării sociale și anunță un „permis COVID”
- Permisul, care va arăta dovada vaccinării, a recuperării după coronavirus sau unui test negativ, va fi necesar pentru persoanele cu vârsta de cel puţin 13 ani începând din 25 septembrie. Rata de contaminare este în scădere în Ţările de Jos, care la începutul pandemiei au instituit unele dintre restricţiile cele mai slabe din Europa, dar le-au întărit în timpul unui al doilea val mortal. Permisul va fi folosit pentru a intra în baruri, restaurante şi la festivaluri. (G4 Media)
Sursă foto: Romania Insider
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize