#Buletin de știri
NewsDigest: România anunță un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: European Pressphoto Agency
Jens Stoltenberg: Biden va avea același mesaj ca Trump privind bugetele militare europene.
- Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat îmtr-un interviu că poziția lui Joe Biden vizavi de chestiunea bugetelor militare europene va fi aceeași ca cea a lui Trump și a foștilor președinți americani, Trump diferind de predecesorii lui numai prin «stilul lui diferit, mai direct». Donald Trump a insistat în timpul mandatului lui ca statele aliate din cadrul NATO să cheltuiască un minimum de 2% din PIB pentru apărare, această recomandare țintind în mod particular Germania, acuzată de Trump că nu contribuie suficient la NATO. (Agerpres)
Iranul va amâna legea sporind programul nuclear.
- Guvernul Iranului va amâna legea care urma să accelereze semnificativ programul nuclear iranian prin îmbogățirea uraniului până la 20%. Președintele Iranului s-a opus proiectului de lege, considerând că o astfel de lege ar nimici eforturile diplomatice ale țării. Această lege a fost propusă după asasinarea directorului a programului nuclear, drept represalii. (Radio Free Europe)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia la sfârșit de an
Economia la sfârșit de an a înregistrat schimbări fundamentale în domeniul tehnologiei, comerțului online și robotizării și pierderi masive în altele. Pe de altă parte, în SUA pandemia a forțat o remodelare a forței de muncă în funcție de cererea de moment, principalele domenii fiind cele ale depozitării și cumpărăturilor online. China și UE sunt la un pas de a semna săptămâna aceasta un acord istoric prin care UE primește acces pe piața chineză și care îmbunătățește condițiile de concurență dintre cele două entități.
Zece moduri în care Covid-19 a schimbat economia mondială pentru totdeauna.
- Măsurată în funcție de producție, economia mondială este pe cale de a reveni dintr-o criză pe care 7,7 miliarde de oameni au resimțit-o din plin. Vaccinurile ar trebui să accelereze revenirea în 2021. Dar alte moșteniri ale Covid-19 vor forma creșterea globală pentru anii următori.Robotizarea fabricilor și a serviciilor va avansa, în timp ce corporatiștii vor rămâne mai mult acasă. Vor exista mai multe inegalități între țări multe schimbări al căror impact ne este greu de preconizat.(Bloomberg)
Pandemia remodelează ocuparea forței de muncă din SUA, accelerând schimbări în toate industriile.
- Pandemia și restricțiile conexe au șocat piața muncii din SUA la începutul acestui an, ducând la reorganizarea forței de muncă pe măsură ce economia și-a revenit. Locurile de muncă au scăzut la magazinele de retail, restaurante și baruri și au crescut la întreprinderile de depozite și transporturi care deservesc clienții online pe măsură ce comerțul electronic a explodat.(WSJ)
China și UE sunt „la un pas” de acorduri majore de investiții.
- Pactul, așteptat să fie finalizat săptămâna aceasta, va oferi firmelor din UE un acces mai bun la piața chineză și va îmbunătăți condițiile de concurență. Discuțiile cu privire la acordul de investiții au început în 2014, dar au rămas blocate de ani de zile.Tensiunile comerciale în creștere dintre SUA și China au ajutat la schimbarea poziției chineze, au declarat oficialii.(BBC)
Business & Tehnologie
Împărțirea pieței online de reclame între Facebook și Google este în centrul atenției procurilor americani în procesul antitrust intentat la începutul acestei luni. În același timp, Apple a pierdut procesul împotriva unui start-up din Florida, al cărui software identifică bug-uri ale iphone-ului.
Acordul de împărțire a pieței online Google-Facebook în centrul procesului antitrust.
- Procurorii americani au declarat într-un proces la începutul acestei luni că un acord comercial din 2018 între doi giganți publicitari digitali, Facebook și Google, a fost un acord ilegal de stabilire a prețurilor. Parlamentarii solicită investigații suplimentare.(WSJ)
Apple pierde cererile privind drepturile de autor în procesul împotriva exploatării bug-urilor de securitate din SUA.
- Un judecător federal din Florida a respins marți reclamațiile Apple Inc. privind încălcarea drepturilor de autor împotriva unui startup din Florida al cărui software îi ajută pe cercetătorii de securitate să găsească vulnerabilități în produsele Apple, inclusiv iPhone.(Reuters)
Societate
Sursă foto: Ziarul de Gardă
Ajutoare pentru Republica Moldova
Republica Moldova va primi echipamente medicale din partea UE și OMS.
- OMS și UE au oferit echipamente medicale Republicii Moldova în valoare de un milion de euro, una dintre cele mai mari donații de până acum. Mai exact, este vorba de 34 de aparate de ventilare pentru pacienții cu COVID-19 și 41 de monitoare. În același timp, jurnaliștii de la Chișinău transmit că în Republica Moldova au ajuns deja consumabilele pentru echipamentul medical donat anterior, cele 356 de concentratoare de oxigen și 210 pulsoximetre. (G4 Media)
România anunță un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.
- Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chișinău, un nou pachet de sprijin pentru cetățenii din Republica Moldova, inclusiv un lot mare de doze de vaccin anti-Covid. Vizita oficialului român la Chișinău are loc la câteva zile de la învestirea în funcție a noului președinte moldovean. Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Președinție de către Maia Sandu și de sute de basarabeni, care au venit cu flori și cu tricolorul românesc pentru a-l saluta pe înaltul oaspete de la Bucureşti și a-i reaminti că România nu a avut graniță la Prut. (Deutsche Welle)
Covid-19 în lume
Vaccinul Oxford AstraZeneca a fost omologat oficial în UK.
- Ministrul sănătății, Matt Hancock a declarat că împreună cu cele 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, Marea Britanie dispune acum de suficiente doze de vaccin pentru a acoperi întreaga populație. Anunțul survine în timp ce mai multe milioane de oameni din Anglia se așteaptă să fie plasați în cel mai ridicat nivel patru de restricții – carantină pe fondul numărului crescut de cazuri de infectare cu Coronavirus. Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze din noul vaccin. (RFI)
Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în Statele Unite și India.
- Ultimele confirmări din 29 decembrie duc la cel puțin 20 numărul țărilor din Europa, Asia, Orientul Mijlociu, precum și Canada și Australia care au raportat infecții care implică noua tulpină, împingând un număr tot mai mare de state să impună restricții de călătorie. Datorită transmisibilității mai mari, agenția UE pentru sănătate a avertizat că tulpina prezintă un risc ridicat pentru creșterea spitalizărilor și a deceselor dacă se infectează mai multe persoane. (Radio Europa Liberă)
Alte știri
Clima: în 2020, dezastrele naturale sunt din ce în ce mai costisitoare.
- Cele zece dezastre naturale au luat, de asemenea, 3.500 de vieți și au strămutat peste 13,5 milioane de oameni, potrivit raportului anual al Christian Aid. De la mega-incendiile care au devastat Australia până la uraganele în serie în Caraibe, adevăratul cost al evenimentelor meteorologice extreme din 2020, intensificat de încălzirea globală, este de fapt mult mai mare, iar majoritatea pagubelor nu sunt asigurate. Și, în mod surprinzător, țările sărace au plătit mai scump, deși doar 4% din pierderile economice cauzate de evenimentele meteorologice extreme sunt asigurate. (RFI)
Argentina a legalizat avortul.
- Senatul argentinian a votat miercuri dimineaţă o lege prin care avortul este legal până în a 14-a săptămână de sarcină. Legea este una revoluţionară pentru America Latină, regiunea unde există unele dintre cele mai restrictive reguli privind avortul. Ea fusese deja aprobată de Camera Deputaţilor, iar Senatul era for decizional. Dacă în 2018 ei au votat, la limită, respingerea ei, acum legea a fost susţinută de Guvern. Biserica Catolică, care are o mare influenţă în ţările din America Latină, se opune acestei schimbări. Ea a cerut senatorilor să respingă legea. (G4 Media)
Sursă foto: Deutsche Welle
#Ultimele buletine de știri
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Vlad Voiculescu, demis de premier. Dan Barna va fi ministrul inte...
#Analize
Sondaj: Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalis...
#Buletin de știri