#Buletin de știri
NewsDigest: Republica Moldova a ajuns în pragul unei drame demografice
Securitate și relații internaționale
Răspunsul NATO la criza din Ucraina
România, printre țările NATO din Europa de Est care vor primi trupe suplimentare
- Pentru a contracara o posibilă ofensivă militară a Rusiei asupra Ucrainei, țările NATO din Europa de Este au fost de acord să primească trupe militare suplimentare. Printre țările care au acceptat desfășurarea trupelor militare care să intervină în sprijinul Ucrainei se află România, Bulgaria și Ungaria. Concret, ar urma să fie trimiși aproximativ 1.000 de militari în fiecare țară, într-o desfășurare asemănătoare cu grupurile avansate de luptă staționate în prezent în țările baltice și Polonia. (G4 Media)
NATO își menține politica ”ușilor deschise”. Se așteaptă răspunsul Kremlinului
- Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei. NATO a făcut același lucru. Washnigton și Bruxelles au respins cererea Rusiei de garanții că Ucraina nu va fi primită în Alianță. Este așteptat răspunsul Moscovei, în timp ce guvernul american și-a sfătuit cetățenii să părăsească Ucraina. (RFI)
Alte știri
Dosarul nuclear iranian: Teheranul este pregătit pentru negocieri cu Statele Unite
- “Undă verde pentru negocieri directe” a fost titlul de pe prima pagină a ziarului iranian Schargh. Iranul a exclus până acum contactul direct cu SUA la Viena, dar va schimba abordarea. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că acest lucru s-ar putea întâmpla, afirmând că “negocierea cu inamicul în anumite etape nu ar trebui privită drept o capitulare”. Conform Constituţiei, el are ultimul cuvânt în toate chestiunile strategice. Administraţia prezidenţială de la Teheran a făcut şi ea declaraţii similare. (Agerpres)
Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
- Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, joi dimineață. Este vorba de al șaselea test cu rachete pe care țara îl efectuează de la începutul anului. Potrivit oficialilor sud-coreeni, rachetele au zburat aproximativ 190 de kilometri şi s-au prăbuşit în Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord, o putere nucleară autodeclarată, să testeze rachete balistice, dintre care unele tipuri sunt capabile să poarte focoase nucleare. (Digi 24)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de restructurare de până la 2,7 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia
- Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei), anunţă Reprezentanţa CE în România. (Agerpres)
Un comisar UE exclude modificări semnificative ale listei investiţiilor verzi
- Comisia Europeană (CE) nu va face revizuiri fundamentale ale propunerilor care clasifică ca sustenabile energia nucleară şi gazele naturale, a afirmat Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, în pofida obiecţiilor unor state membre UE. (Reuters)
Comisia propune o declaraţie privind drepturile şi principiile digitale pentru toţi cetăţenii UE
- Comisia Europeană a propus miercuri Parlamentului European şi Consiliului semnarea unei declaraţii cu privire la drepturile şi principiile care vor ghida transformarea digitală a UE. Scopul acestui proiect de declaraţie privind drepturile şi principiile digitale este de a le oferi cetăţenilor o referinţă clară cu privire la genul de transformare digitală pe care îl promovează şi susţine Europa. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Tesla se așteaptă la o creștere de 50%, în ciuda problemelor lanțului de aprovizionare
- Vânzările Tesla vor crește cu peste 50% în 2022 comparativ cu anul trecut, în ciuda problemelor din lanțul de aprovizionare, a declarat directorul executiv Elon Musk. Producătorul de mașini electrice a raportat un profit record de 5,5 miliarde de dolari anul trecut. Vânzările companiei au crescut cu 71%, până la 53,8 miliarde de dolari în 2021, deoarece a livrat clienților peste 936.000 de vehicule. (BBC)
Samsung se aşteaptă la o cerere ridicată de cipuri şi vrea să vândă mai multe smartphone-uri în 2022
- Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat că vrea să-şi majoreze anul acesta cota pe piaţa telefoanelor mobile inteligente lansând mai multe modele compatibile 5G, şi a indicat că este posibilă o redresare a preţurilor cipurilor de memorie în primul semestru din 2022. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Digi 24
AUR continuă campania împotriva presei și face ”liste negre”
- În noua postare publicată miercuri seară, AUR afirmă că Digi24 este „cea mai toxică și falsă instituție mass-media”: „Publicul s-a pronunțat: U.M. Digi24 este cea mai toxică și falsă instituție mass-media. Din păcate pentru ei, tinerele speranțe de la G4 Fake Media nu au reușit să obțină decât o mențiune, din partea juriului, la fel ca și colegii lor de la Sputnik”, este postarea AUR. Este pentru prima oară în istoria recentă când un partid politic își asumă un asfel de atac la adresa unei redacții. (G4 Media)
Republica Moldova a ajuns în pragul unei drame demografice
- Republica Moldova trece printr-o criză demografică fără precedent – tinerii pleacă iar natalitatea este de ani buni mult mai mică decât mortalitatea. Școlile se închid rând pe rând din cauza lipsei elevilor iar universitățile abia de mai supraviețuiesc datorită studenților din țările arabe, care vin să-și facă studiile contra cost. Experții economici și demografii vorbesc într-un glas despre o dramă care ar putea lovi Moldova peste doi-trei ani, dacă autoritățile nu vor crea urgent locuri noi de muncă și dacă salariile nu vor fi cel puțin dublate. (Deutsche Welle)
Ziua Holocaustului: Deportarea în Transnistria a fost primul mare cutremur
- Pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Amintire a Holocaustului, ziua în care a fost eliberat lagărul de la Auschwitz. Scriitorul Norman Manea povestește într-un interviu la RFI experiența deportării sale cu familia în Transnistria la vârsta de cinci ani, la ordinul lui Ion Antonescu. (RFI)
După Pfizer, şi Moderna a anunţat că testează un nou vaccin pentru varianta Omicron
- Testele clinice vor include 600 de adulţi, dintre care jumătate au primit deja doua doze de vaccin Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, iar cealaltă jumătate au primit şi doza de rapel autorizată. Prin urmare, rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât şi ca a patra doză. Moderna a raportat, de asemenea, rezultate privind eficacitatea împotriva Omicron a rapelului autorizat anterior. (Digi 24)
Sursă foto: Deutsche Welle
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Ajutorul internațional pentru Republica Moldova
#Buletin de știri
NewsDigest: Noi amenințări Gazprom cu sistarea livrărilor de gaze către R. Mo...
#Buletin de știri