#Buletin de știri
NewsDigest: Războiul a schimbat Europa – și aceasta, pentru totdeauna
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: VOX
Războiul a schimbat Europa – și aceasta, pentru totdeauna
- Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este unul dintre acele evenimente epocale care schimbă fundamental ideile și politicile. Va fi nevoie de timp până când consecințele vor putea fi evaluate, la adevăratele lor dimensiuni. Dar deja, câteva schimbări sunt vizibile, în întreaga Europă. Mai întâi de toate, europenii au înțeles cu toții un lucru: că Vladimir Putin este un pericol pentru toți deopotrivă, de la Helsinki la Atena și București, de la Varșovia la Berlin și Paris. Indiferent de felul în care acest război se va încheia, vremea așa-ziselor relații pragmatice cu Rusia s-a sfârșit. (RFI)
Șeful diplomației de la Beijing a transmis că țara sa ”nu este parte” a războiului din Ucraina
- Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă. Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi. (G4 Media)
Strategii totalitare. Răpirea primarilor ucraineni de forțele lui Vladimir Putin
- Guvernul Ucrainei i-a acuzat, duminică, pe militarii ruși de răpirea lui Yevhen Matveiev, primarul orașului Dniprorudne, ocupat de forțele Rusiei în cadrul războiului ordonat de Vladimir Putin. Acuzația vine la doar două zile după ce primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de soldații ruși ce reușiseră să ocupe anterior evenimentului orașul. (Radio Europa Liberă)
Israel: Site-uri guvernamentale ţinta unui atac cibernetic
- “În ultimele ore, a fost identificat un atac de tip denial of service (DDoS) asupra unui furnizor de comunicaţii care, în consecinţă, a împiedicat pentru o scurtă perioadă de timp accesul la o serie de site-uri, inclusiv site-uri guvernamentale”, a indicat direcţia naţională de securitate cibernetică. “În prezent, toate site-urile şi-au reluat activitatea”, a scris acest organism pe Twitter. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Rusia interzice exporturile de cereale şi zahăr în Uniunea Economică Eurasiatică
- Premierul rus Mihail Mişustin a semnat luni un decret prin care se interzice exportul de zahăr alb şi zahăr brut, până pe 31 august, şi exportul de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), se arată într-un comunicat al Guvernului. (Reuters)
UE va înăspri sancţiunile împotriva companiilor petroliere ruseşti dar nu va interzice importul de ţiţei rusesc
- Statele membre UE urmează să adopte noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, dar vor continua să cumpere petrol de la ele. Cele trei mari companii petroliere ruseşti sunt deja supuse unor restricţii europene cu privire la împrumuturi şi finanţarea datoriilor. (Reuters)
Preţul gazelor naturale continuă să scadă în Europa graţie noilor negocieri dintre Rusia şi Ucraina
- Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa şi-au continuat luni tendinţa de scădere începută săptămâna trecută, în condiţiile în care negocierile dintre oficialii ruşi şi ucraineni au intrat în cea de-a patra rundă. La bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu până la 16%. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Ucraina primește un instrument performant de recunoaștere facială
- Un sistem care caută într-o bază de date cu miliarde de imagini faciale ar putea ajuta Ucraina să descopere infiltrații ruși, să lupte cu dezinformarea și să identifice morții, a spus o companie. Firma de recunoaștere facială Clearview AI și-a oferit serviciile guvernului Ucrainei. Compania spune că are o bază de date în care pot fi căutate peste 10 miliarde de chipuri provenite de pe web. (BBC)
Gigantul de cipuri Arm se pregătește să elimine 15% din personalul său după ce tranzacția eșuează
- Designerul britanic de cipuri Arm Holdings a declarat că intenționează să reducă cu până la 15% din forța de muncă. Redundanțele au apărut la doar o lună după prăbușirea vânzării companiei de 40 de miliarde de dolari către producătorul american de cipuri Nvidia. Dacă propunerile vor merge înainte, cele mai multe pierderi de locuri de muncă ar avea loc în Marea Britanie și SUA, a spus compania din Cambridge. (BBC)
Societate
Sursă foto: BBC
Aproape 200.000 de oameni au părăsit Rusia de la începutul invaziei Ucrainei
- Aproximativ 200.000 de ruși au emigrat în Occident și țările din vecinătatea Rusiei, după ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, potrivit unui economist rus. Dintre aceștia, aproximativ 25.000 au ajuns doar în Georgia. Cei care au ajuns în fosta republică sovietică mărturisesc că se confruntă cu un mediu ostil prezenței lor. Experții avertizează că sancțiunile vor duce economia Rusiei înapoi cu cel puțin 30 de ani și vor reduce nivelul de trai pentru următorii cinci ani. (Radio Europa Liberă)
Aproape 30.000 de copii ucraineni, în România
- Peste 75 de mii de cetățeni ucraineni se află, în acest moment, în România, dintre care aproape 30.000 sunt copii, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Toți minorii care intră în țară neînsoțiți vor fi înregistrați, a spus la rândul său președintele Autoritățile Naționale de Protecție a Copilului, Elena Tudor. (RFI)
Prima voce importantă din Rusia care a condamnat public războiul început de Putin
- Șeful Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Arkady Dvorkovich, care a fost viceprim-ministru al Rusiei în perioada 2012-2018, a condamnat acțiunile întreprinse de Vladimir Putin în Ucraina. Arkady Dvorkovich a devenit primul fost oficial de la Kremilin care condamnă public războiul început de ruși în Ucraina. El nu a dorit să le dezvăluie americanilor locația sa din Rusia, dar i-a asigurat pe aceștia că este “în siguranță, alături de familie”. (Digi 24)
Parlamentul, acuzat că a incriminat delictul de opinie
- Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea. După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. (G4 Media)
Sursă foto: War on the Rocks
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Războiul din Ucraina continuă
#Buletin de știri
NewsDigest: Aproape 2000 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ...
#Analize