Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Rata somajului în Spania va urca până la 22% conform OCDE

Securitate și relații internaționale

Uniunea Europeană

Conflicte internaționale

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Economie europeană

Franța adaugă 100 de miliarde de euro în planul de relansare economică, în timp ce Spania speră la ajutor din partea UE pentru a face față previziunilor de somaj care pot ajunge la 25.5% până la sfârșitul anului. În același timp, Ungaria limitează activitatea Airbnb, iar Marea Britanie anunță excluderea Huawei din dezvoltarea propriei rețele 5G.

Evenimente economice internaționale

În timp ce în China se plănuiește prima testare la scară largă a criptomonedei creată de stat, yuanul digital, în SUA băncile au fost obligate să își facă depozite de urgență care le-a impactat consistent profitul trimestrial.Citigroup înregistrează o scădere cu 73% față de 2019.

Societate

Sursă foto: Radio Europa Liberă

Menținerea stării de urgență în România

Guvernul și autoritățiile par să fi găsit în sfârșit un numitor comun în prelungirea stării de urgență. Deși de trei zile încoace avem proteste în Piața Victoriei ce caracterizează starea de urgență și carantinarea ca fiind nedemocratice, Guvernul a continuat în a introduce măsuri de prevenire a virusului. Cu toate acestea, s-ar putea ca prelungirea stării să fie prea puțin și prea târziu. Se pare că neavând și măsuri coercitive pe care să poată să le ia autoritățile, populația nu respectă regulile de distanțare, după cum am văzut în ultima perioada, în special pe litoral. Așadar, deși intenția a fost, probabil, una bună, s-ar putea să nu fie destul pentru a limita împrăștierea virusului.

Instabilitate în fostul bloc estic

Atât protestele din Belarus, cât și cele din Bulgaria se datoareaza corupției și comportamentului iliberal ale forțelor din stat. În Belarus, protestele împotriva lui Lukashenko, care este președinte din 1994, sunt recurente, ultimele având loc în luna iunie a acestui an. Deși populația își exprimă în mod constant furia față de președintele autoritar, nimic nu pare să se schimbe întrucât puterea liderului este bine înrădăcinată în sistemul politic din Belarus.

La mai mult de 1000 de km în sud, în Sofia continuă pentru a 5-a zi consecutivă protestele anti-guvernamentale. În Bulgaria, o țară democratică și membră a Uniunii Europene, lucrurile sunt puțin diferite. Având și susținerea președintelui liberal, dacă protestele continuă și se alătură mai mulți oameni, dorința populației de a-l înlătura pe Boyko Borissov de la putere s-ar putea să fie împlinită, chiar dacă șansele sunt, totuși, nefavorabile.

În România protestele sunt de o altă natură față de cele două menționate mai sus. Deși protestatarii ar putea fi desconsiderați ca fiind o ceată de conspirationisti și nimic mai mult, ei sunt reprezentativi pentru un bun segment din populație care nu mai are încredere nici în organizațiile internaționale de sanitate și nici în măsurile luate de către autorități.

Sursă foto: WAMU

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și