Securitate și relații internaționale

Sursă foto: CNN

Situația din Belarus

Putin îi avertizează pe liderii occidentali cu privire la „amestecarea” în Belarus

 • Vladimir Putin a avertizat Europa să nu se amestece în Belarus, deoarece liderii UE au intrat în discuții pentru a-l îndemna pe liderul rus să contribuie la scoaterea fostei republici sovietice din criza politică în care se află. Domnul Putin a declarat către Angela Merkel, care l-a sunat marți, că această criză din Belarus ar putea escalada dacă „actorii externi vor încerca să se amestece în afacerile interne ale republicii”. Această interferență va fi „inacceptabilă”, a spus el. (Financial Times)

Președintele Lukashenko acuză opoziția că ar fi organizat o lovitură de stat

 • Președintele Alexander Lukashenko din Belarus a acuzat opoziția că a încercat să organizeze o lovitură de stat, pe fondul mâniei cauzate de alegerile disputate. Discutând de faptul că liderii opoziției au format un consiliu pentru organizarea unui transfer de putere, el a spus: „Cu siguranță considerăm acest lucru ca o încercare de a acapara puterea”. Opoziția contestă rezultatele oficiale ale sondajului din 9 august, care i-a acordat domnului Lukashenko 80% din voturi. (BBC News)

Criza din Belarus a fost discutată în Consiliul de Securitate al ONU

 • Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel marţi la luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării crizei în Belarus, cu prilejul unei discuţii consacrate realegerii contestate a lui Aleksandr Lukaşenko şi manifestaţiilor împotriva puterii. Acest dialog a fost solicitat de Estonia şi SUA. Ministrul estonian al Afacerilor Externe Urmas Reinsalu le-a reamintit celorlalţi membri ai Consiliului că au “o responsabilitate-cheie în prevenirea unui conflict violent şi a atrocităţilor în masă”, potrivit unui comunicat. (Agerpres)

Alte știri:

Legătura campaniei Trump din 2016 cu Rusia a reprezentat o „amenințare gravă”, spune raportul Senatului

 • O comisie a Senatului american a concluzionat că contactele campaniei Trump cu Rusia în 2016 „au reprezentat o amenințare gravă a contrainteligenței”. Raportul de aproape 1.000 de pagini al comitetului de informații conține legături între asociații președintelui Donald Trump și oficialii Kremlinului. Este cel de-al cincilea și probabil raportul final cu privire la amestecul rusesc în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. (BBC News)

Trump anunță anularea discuțiilor cu China din cauza răspunsului acesteia la COVID-19

 • Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a anunţat marţi că “a anulat” discuţiile comerciale cu China din cauza răspunsului la coronavirus, la câteva zile după ce o revizuire programată a “Fazei 1” iniţiale a acordului comercial a fost amânată. “Nu vreau să discut cu ei acum. Pentru ce au făcut acestei ţări şi lumii nu vreau să vorbesc cu China chiar acum”, a declarat Trump reporterilor în timp ce se deplasa în Arizona. “Ar fi trebuit să-l oprească, aşa ar fi corect – am anulat discuţiile cu China”, a adăugat el. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Cum prosperă Wall Street-ul în timp de pandemie?

Acțiunile de pe piața bursieră americană ating un nou record datorat optimismului creat de noi stimulente fiscale și de cursa investițiilor pornită de marile corporații tehnologice. În același timp, UE își continuă angajamentul față de schimbările climatice, anunțând noi reglementări care vor obliga administratorii activelor să cuantifice impactul asupra mediului al companiilor în care investesc.

Sunt indicii bursieri detașați de realitate? Cum piața americană a atins un nou record

 • „Main Street trăiește astăzi, în timp ce Wall Street se concentrează pe mâine”, a declarat Sam Stovall, strategul principal de investiții la CFRA. „A existat o cantitate masivă de stimulente monetare și fiscale și există o creștere a încrederii că firmele farmaceutice se apropie mai mult de un vaccin.”(Reuters)

Ecologizarea UE înseamnă mult mai multe responsabilități pentru investitori

 • În curând, industria investititorilor va fi obligată să dezvăluie impactul asupra mediului. Reglementările UE vor obliga administratorii activelor să cuantifice și să dezvăluie cât de mult degradează exploatațiile lor – prin emisii de carbon, degajare de ape uzate și defrișări.(Bloomberg)

Business & Tehnologie

Anul work from home a dus la o cerere fără precedent pentru un nou tip de mobilier de birou adaptat la lucratul de acasă. Pe de altă parte, industria mașinilor electrice a avut un boom datorat modificărilor legislative de pe top globul, de data aceasta Xos Trucks obținând 20 de milioane de dolari în finanțări. Pe de altă parte, SpaceX își continuă inovația cu un nou val de investiții în valoare de 1.9 miliarde de dolari.

Boom-ul Work-from-Home este un bust pentru producătorii de mobilă de birou

 • Atunci când Google Alphabet Inc (GOOGL.O) le-a spus angajaților în luna mai că va rambursa până la 1.000 de dolari pentru a-și îmbrăca birourile de acasă, majoritatea opțiunilor pe care le-au găsit au fost importuri ieftine, vândute de magazinele mari sau Amazon.Între timp inustria de mobilier de birou se schimbă.(Reuters)

SpaceX  strânge finanțări de 1,9 miliarde de dolari 

 • Bloomberga a raportat despre investiție săptămâna trecută, estimând că SpaceX va avea o valoare de 46 miliarde de dolari după tranzacție, citând persoane din conducerea companiei.(Reuters)

Xos Trucks strânge 20 de milioane de dolari pentru a-și extinde numărul de camioane electrice comerciale.

 • Start-up-ul de vehicule electrice comerciale Xos Trucks a strâns 20 de milioane de dolari, finanțare pe care o va folosi pentru a ridica producția înaintea unei noi cereri potențiale.Finanțarea este alimentată de o legea reducerii emisiilor de carbon adoptată de California, care va necesita ca mai mult de jumătate din toate camioanele vândute în stat să fie electrice până în 2035.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: RFI

Redeschiderea școlilor pe plaiurile mioritice

Aseară, după multe săptămâni de dezbateri și declarații, a apărut documentul oficial conform căruia se vor deschide școlile. Măsurile prevăzute de acesta sunt de bun simt: igienă personală, distanțare socială, etc. În schimb, în același timp România a înregistrat cea mai mare rată de moralitate Covid-19 din Uniunea Europeană. Redeschiderea școlilor este o măsură necesară poate, dar trebuie analizate resursele României de a controla mersul fizic la școală. În orașele mari acest lucru este posibil să fie relativ facil, dar trebuie luat în considerare faptul că multe școli din mediul rural sunt departe de controlul autorităților centrale. Cu toate acestea, faptul că există în continuare opțiunea ca elevii să urmeze cursurile de acasă dacă părinții nu sunt de acord ca aceștia să fie prezenți fizic la școală pare a fi lucru bun, deși acest fapt poate avea două tăișuri. Astfel, se pot accentua anumite diferențe dintre clasele sociale: cei ce au resursele necesare să învețe de acasă sunt mai în siguranță decât cei care nu beneficiază de acest lucru. 

Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății.

 • Documentul publicat conține un set de “principii generale”. Distanțarea de 1 metru se va păstra, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare, dar purtarea măstii este obligatorie de către toți elevii și toți profesorii plus personalul auxiliar, potrivit acestor recomandări. De asemenea, elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit documentului publicat de Ministerul Sănătății marți.(G4 Media)

România, țara europeană cu rata cea mai mare de mortalitate Covid în 14 zile.

 • Rata deceselor provocate de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni este condusă de România, cu 3,1, urmată de Bulgaria (1,8), Luxemburg (1), Belgia (0,8) şi de Spania, Italia, Suedia, Polonia şi Portugalia (0,4). Până marţi s-au detectat 1.946.748 cazuri de coronavirus în regiunea europeană, care cuprinde Spaţiul Economic European şi Marea Britanie, cu Spania în fruntea listei, cu 359.082 cazuri, urmată de Marea Britanie (319.197), Italia (254.235) şi Germania (224.014). (Radio Europa Liberă)

Alte știri:

Comuniștii portughezi luptă pentru dreptul de a petrece.

 • Partidul speră că mii de persoane vor veni la festivalul lor anual, Festa do Avante!, unde oamenii beau bere, ascultă muzică și sărbătoresc socialismul. Autoritățile din sănătate sunt îngrijorate, dreapta e revoltată, dar guvernul de stânga spune că nu are cum să interzică festivalul. Cu toate acestea, comuniștii au promis că vor respecta toate normele de siguranță și că numărul maxim de participanți va fi doar o tremie din cel al anului precedent. Experții în sănătate analizează planul în momentul de față, dar au îndoieli în legătură cu siguranță festivalului, invocând riscul de a crea un “super-focar”.(Politico)

Joe Biden a fost desemnat în mod oficial alesul Partidului Democrat pentru scrutinul prezidențial.

 • Doi foști președinți democrați și-au arătat în mod oficial susținerea pentru candidat: Bill Clinton și Jimmy Carter. Mai mult, Clinton a declarant că Trump a cauzat “haos” în Biroul Oval. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în cadrul Convenției Democrate, care a avut loc online datorită pandemiei. Convenția republicană ce va avea loc săptămâna viitoare va fi tot online.(BBC)

Sursă foto: Dmitri Lovetsky / AP Photo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here