Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Protestele din Bulgaria: in pragul iliberalismului ungar

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Agepres

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, la Sankt-Petersburg, că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea – potrivit Ministerului Apărării rus – fiind în faza finală de testare, informează Reuters şi EFE. Noile arme, dintre care unele nu au fost încă desfăşurate, cuprind drona nucleară subacvatică Poseidon, concepută pentru a fi transportată de submarine şi rachetă de croazieră hipersonică Zircon, care poate fi desfăşurată pe nave de suprafaţă. (Agerpres)

O delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani, pe fondul alarmei de la Washington cu privire la testarea recentă a unei arme anti-satelit de către Moscova. Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013. Cu o zi înainte, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia. (Calea Europeană)

Pe data de 24 iulie bazilica Sfînta Sofia va redeveni în mod oficial moschee, deşi în afara orelor de rugăciune ea va putea fi în continuare vizitată de turişti. Preşedintele turc Erdogan a ales această dată întrucît are o încărcături simbolică. Jurnalistul şi scriitorul turc Ece Temelkuran, care trăieşte în exil, explică într-un articol publicat în presa anglosaxonă şi reluat de cotidianul Le Monde că preşedintele Erdogan doreşte în prezent să distrugă tot ceea ce a construit modernizatorul Turciei, Atatürk. „Odată cu transformarea bazilicii Sfînta Sofia în moscheie Erdogan a încheiat transformarea Turciei într-o ţară supusă lui”, scrie jurnalistul turc. El îi mai avertizează pe occidentali că Recep Tayyip Erdogan este un foarte bun manipulator, un as al politicii de diversiune. Citez din articolul lui Ece Temelkuran: „Cine se pricepe cît de cît la politica internaţională şi cunoaşte Turcia, ştie că Sfînta Sofia a fost întotdeauna diversiunea politică favorită a lui Erdogan. În momentul cînd atenţia întregii lumi este acaparată de problema muzeului care redevine moscheie, alte probleme majore devin invizibile.” (RFI Romania)

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a respins posibilitatea de a permite revenirea Rusiei în G7, după ce președintele american Donald Trump a ridicat posibilitatea ca Moscova să reintre în grupul țărilor cel mai dezvoltate economic. „Motivul pentru excluderea Rusiei a fost anexarea Crimeei și intervenția în estul Ucrainei”, a afirmat Heiko Maas într-un interviu publicat luni de Rheinische Post și Bonner General-Anzeiger. „Cât timp nu avem o soluție aici, nu văd nicio șansă” ca Rusia să se reîntoarcă, a transmis șeful diplomației de la Berlin. (RFE/RL)

Consiliul Europei, alarmat de intenția Poloniei de a se retrage din Convenția de la Istanbul, este pregătit pentru dialog constructiv cu guvernul de la Varșovia, potrivit unei declarații oficiale a secretarului general al organizației. Ministrul Justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro, a declarat într-o conferință de presă, că ministerul său va lua măsuri pentru a se retrage din Convenția de la Istanbul, întrucât conține “elemente de natură ideologică, pe care le considerăm dăunătoare”. Demnitarul polonez a explicat că apartenența la Convenție a impus școlilor să-i învețe pe copii despre gen și a adăugat că reformele introduse în țară în ultimii ani oferă protecție suficientă femeilor. (Calea Europeană)

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că uneori regretă postările sale de pe Twitter, recunoscând că utilizează impulsiv această platformă şi că i-ar fi benefică o abordare mai prudentă. Preşedintele american a adăugat însă rapid că nu consideră că propriile sale comentarii online sunt o problemă, ci cazurile în care preia postări de pe conturile fanilor. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Fnlondon.com

Evenimente economice internaționale

Peste 100 de țări în curs de dezvoltare se împrumută masiv pentru a face față efectului economic al pandemiei, pavând calea unui viitor incert în care le plătesc. În același timp, economia europeană înregistrează un potențial de creștere în 2021 superior celui american, drept o consecință directă a politicilor adoptate în repornirea economiei.Pe de altă parte, Africa de Sud începe un proiect masiv de infrastructură pe următorii 10 ani în valoare de 138 de miliarde de euro.

FMI spune că peste 100 de țări au solicitat ajutor pentru a-și finanța lupta împotriva coronavirusului din martie. Din totalul de 250 de miliarde de dolari finanțat de FMI, aproximativ o treime a fost aprobat în ultimele patru luni.(Wall Street Journal)

Economia europeană înregistrează un potențial de recuperare superior celui american. JPMorgan se așteaptă ca economia zonei euro să scadă 6,4% în acest an, puțin mai slabă decât contracția de 5,1% înregistrată în Statele Unite. Pentru 2021, banca prevede o revenire de 6,2% pentru zona euro, mai mult decât creșterea  Americii prevăzută  cu 2,8%.(Bloomberg)

Africa de Sud a desemnat proiectele de infrastructură prioritare ale țării, deschizând calea pentru începutul investițiilor private într-un program de 138 miliarde de dolari. Consiliul prezidențial al Comisiei de coordonare a infrastructurii a emis o listă de proiecte, de la dezvoltarea principală a aprovizionării cu apă și a irigațiilor, până la planuri de energie, drumuri, locuințe și piscicultură.(Bloomberg)

Evenimente din business

AstraZeneca semnează un contract istoric în valoare de 6 miliarde de dolari în scopul cercetării și dezvoltării tratementelor împotriva cancerului cu Daiichi, companie japoneză.În același timp, băncile europene se pregătesc pentru previziuni sumbre din cauza pandemiei, adăugând fondurilor de urgență încă 23 de miliarde de euro.

Societate

Sursă foto: Criticatac.ro

Dansul european cu iliberalismul

În Ungaria continuă acțiunile guvernului de a submina total și ireversibil libertatea presei, reducând la tăcere ultima redută a jurnalismului independent. Ca răspuns, 70 de jurnaliști și 3 editori au plecat de la Index, trustul discutat în articolul de mai jos, și s-au aprins proteste în Budapesta. Este puțin probabil ca protestele sau demisiile să pornească o schimbare în leadership-ul ungar, dar a atras, pentru ultima oară, poate, atenția vestului și a lumii liberale asupra măsurilor nedemocratice luate de către guvernul lui Orbán. În extrema sudică a Uniunii, în Bulgaria, unde protestele împânzesc țară de mai bine de două săptămâni, am putea asista la apariția unui nou sistem iliberal, fapt ce ar fi dezastruos pentru stabilitatea europeană. Astfel, dacă protestele nu vor fi soluționate prin demisia lui Boyko Borissov, s-ar putea ca și Bulgaria să se alăture clubului iliberal din Europa, format deja din Ungaria și Polonia.

Protestele din Bulgaria – in pragul iliberalismului ungar. După numeroase zile consecutive de proteste anti-corupție, apar temeri în Bruxelles că s-ar putea confruntă cu un nou caz de iliberalism în Uniune. Acuzațiile aduse la adresa premierului bulgar, Boyko Borissov, au adus în vederea parlamentariilor europeni faptul că pe viitor s-ar putea ca Bulgaria să se confrunte cu Uniunea Europeană pe valori fundamentale ale acesteia, precum fac deja Polonia și Ungaria.(euronews)

Jurnaliștii de la Index din Ungaria și-au dat demisia. Mai bine de 70 de jurnaliști au plecat de la trustul independent după ce editorul-șef, Szabolcs Dull, a fost concediat marți. Jurnaliștii au declarat că demiterea lui Dull este o dovadă clară a interferențelor în media din partea statului. Ore mai târziu, în Budapesta s-au strâns sute de manifestanți care protestează pentru libertatea presei. Presiunea pusă de guvern asupra trustului Index înseamnă distrugerea ultimii voci independente în media din Ungaria.(BBC)

Neîncredere în măsuri și dezvoltarea vaccinului – Covid-19 în lumea vestică. În momentul de față, populațiile țărilor vestice au o percepție proastă și foarte proastă asupra măsurilor luate de către guverne pe timpul pandemiei. În țări precum SUA, răspunsul federal la pandemie a fost aproape inexistent, lăsând la latitudinea fiecărui stat să procedeze cum crede mai bine. Acest lucru a dus, în mod evident, la cel mai mare număr de cazuri și de morți din lume. Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici în vestul Europei. Astfel, Regatul Unit a început pandemia pe picior greșit, neluând măsuri la momentul potrivit și tocmai de aceea încrederea populației este la 35%, în pofida măsurilor recente de carantinare. În altă ordine de idei, cursa pentru găsirea leacului continuă, având companii atât de stat, cât și private care se luptă pentru a încheia pandemia. Majoritatea experților consideră că am putea avea un vaccin disponibil pe scară largă pe la mijocul anului 2021.

Studiu: Scade susținerea populară pentru măsurile anti-Covid luate de statele occidentale. Studiul a fost efectuat în şase ţări importante – Franţa, Regatul Unit, Germania, Japonia, SUA şi Suedia – și arată pentru luna iulie o tendinţă de scădere a încrederii în autorități, comparativ cu luna iunie. Astfel, în Regatul Unit numai 35% dintre cei chestionaţi percep pozitiv acţiunea guvernului, cu 3 puncte procentuale mai puţini decât în iunie. Susţinerea pentru guvern a scăzut şi în SUA, unde 44% din cei chestionați sunt nemulţumiţi (faţă de 40% la jumătatea lui iunie) și în Japonia, unde mai mult de un respondent din doi (51%, faţă de 50%) estimează că autorităţile gestionează prost criza.(Curs de Guvernare)

Compania Moderna începe faza a treia a testării vaccinului împotriva COVID-19. Statele Unite şi-au dublat investiţia destinată companiei farmaceutice Moderna pentru susţinerea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Vaccinul său experimental, care în prima fază a testării clinice a creat anticorpi pentru toţi cei 45 de voluntari, va începe astăzi etapa testării pe 30.000 de voluntari. Jumătate dintre aceştia vor primi o doză de 100 de micrograme, iar ceilalţi un placebo. (G4 Media)

Sursă foto: Balkan Insight

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și