Securitate și relații internaționale

Sursă foto: roma.repubblica.it

Dezinformare din partea presei italienești cu privire la România

 • La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii considerate prestigioase în Italia infectează opinia publică din peninsulă cu ştiri false despre România. Mesajul jurnaliştilor italieni a fost rezumat de Gazeta Românească într-o singură propoziţie: „CORUPŢIE la frontiera României cu R. Moldova, aşa ajung moldovenii în Italia cu 100 de euro!”. (Adevărul)

Acord maritim între Egipt și Grecia

 • Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat duminică mişcările “extrem de preocupante” ale marinei turce în Marea Mediterană după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia. “Ultimele mobilizări navale în Mediterana orientală sunt extrem de preocupante” pentru că “ele vor conduce la un antagonism şi o neîncredere sporite”, a avertizat Borrell într-un comunicat. (Agerpres)

Ucraina propune cooperare țărilor din regiunea Mării Negre pentru a contracara Rusia

 • Într-un interviu acordat agenției de presă turce Demirören, prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emine Djaparova, a declarat că țara sa intenționează să creeze Platforma Crimeea, deoarece militarizarea peninsulei și politica agresivă a Kremlinului în zonă privește toate țările din regiunea Mării Negre. Oficialul ucrainean a avansat ideea creării Platformei și în cadrul unei discuții cu ambasadorul Regatului Unit în Ucraina, Melinda Simmons, precizând că inițiativa ar trebui să determine conștientizarea de către comunitatea internațională a urgenței ridicate cu care trebuie abordată problema Peninsulei Crimeea. (Deschide.md)

SUA vor urmări îndeaproape posibilele ingerințe în alegeri din partea Rusia, China și Iran

 • Președintele SUA, Donald Trump, spune că administrația sa va urmări îndeaproape eventualele ingerințe în alegerile prezidențiale din noiembrie din partea Rusiei, Chinei și a Iranului. El a declarat că are impresia că ultimul lucru pe care și l-ar dori oricare dintre cele trei țări este ca el să câștige. „Îi vom urmări pe toți. Trebuie să fim foarte atenți ”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă din 7 august. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Getty Images

În timp ce companiile americane se află într-o stare de nesiguranță din cauza interzicerii tranzacțiilor cu proprietarii WeChat și TikTok asupra investițiilor sale.În același timp, compania de stat Saudi Aramco își menține angajamentul plății dividendelor, în ciuda pierderilor survenite în pandemie.Cea mai mare companie petrolieră din lume se bazează pe o revenire a pieții în anul următor.

Companiile americane din China în incertitudine odată cu interzicerea WeChat de către Casa Albă

 • Președintele american Donald Trump a dezvăluit joi interdicții de extindere a tranzacțiilor din SUA cu proprietarii WeChat și TikTok, pe care administrația sa a numit-o „amenințări semnificative”.Nu este clar în ce măsură ordinele executive, care intră în vigoare în 45 de zile, ar avea impact asupra afacerilor WeChat și dacă flota de investiții a Tencent în SUA și în alte părți ale lumii ar avea de suferit.(Reuters)

Saudi Aramco își menține plata dividendelor, în ciuda scufundării în câștiguri din cauza pandemiei

 • Saudi Aramco avansează cu planurile de a plăti 75 miliarde de dolari în dividende în acest an, în ciuda unei scăderi puternice a câștigurilor, întrucât grupul energetic a pariat pe o revenire pentru sectorul petrolier lovit de pandemie.(Financial Times)

Business & Tehnologie

Conglomeratul indian Reliance Industries se extinde în economia indiană de telecomunicații cu ajutorul finanțării obținute din partea multinaționalelor americane pentru a contracara influența chineză în sectorul 5G.În același timp, sectorul e-commerce este previzionat ca axându-se din ce în ce mai mult pe roboți care să automatizeze procesele.Pe de altă parte, Microsoft rămâne principalul posibil partner Tik Tok, dar Twitter intră în competiție semnalând o posibilă alianță.

Reliance Industries își extinde monopolul în India cu ajutorul multinaționalelor americane

 • Conglomeratul indian Reliance Industries își folosește monopolul recent obținut pentru a se extinde în alte sectoare ale economiei indiene în parteneriat cu Google, Facebook și Microsoft. Acțiunile sale în sectorul 5G sunt un semnal că acum face parte din alianța globală de a contracara influența Chinei în industria 5G.(Asia Times)

Twitter, TikTok au susținut discuții preliminare despre un posibil parteneriat

 • Twitter Inc. a purtat discuții preliminare despre un parteneriat cu TikTok, populara aplicație de partajare a videoclipurilor pe care administrația Trump a declarat-o amenințare la adresa securității naționale datorită proprietății sale chineze.Nu este clar dacă Twitter va urmări o tranzacție cu TikTok, care va întâmpina provocări semnificative. O tranzacție ar implica operațiunile americane ale TikTok.(Wall Street Journal)

În timp ce e-commerce-ul este din ce în ce mai populari, roboți devin esențiali industriei

 • Pandemia Covid-19 și explozia cererii de mărfuri livrate la domiciliu, a înseamnat că FedEx și alți expeditori împing limitele a ceea ce pot face cu ajutorul roboților.Aproximativ 87 de miliarde de colete au fost livrate în toată lumea în 2018 și acest volum se va dubla până în 2025.(Wall Street Journal)

Societate

Sursă foto: Agerpres

Mișcările sociale continuă în țările autoritare

În Belarus putem observa acum repercusiunile deciziei lui Lukashenko de a falsifica alegerile pentru a câștiga încă un mandat. Astfel, oamenii s-au strâns în mai multe orașe pentru a încerca să rectifice acest atac asupra dreptului de vot. Trupele de ordine au răspuns și ele, aruncând grenade de șoc și trăgând gloanțe de cauciuc în protestatari. În momentul de față este destul de clar că nicio parte nu va ceda și că violențele cel mai probabil se vor intensifica. Următoarele câteva săptămâni vor fi cruciale pentru viitorul Belarusului. În Rusia, lucrurile rămân neschimbate: oamenii protestează în extremitatea sud-estică, iar guvernul de la Moscova îi ignoră. În această situație, ar fi chiar surprinzător ca Putin să dea înapoi, să îl elibereze pe guvernatorul arestat și să îl reinstituie în poziție, dar oamenii încearcă indiferent de rezultat. În Polonia, lucrurile par a se înrăutăți pe zi ce trece, fapt ce m-a motivat să îi alătur Rusiei și Belarusului în privința nerespectării drepturilor de bază ale omului. Așadar, deși încă nu poate fi numită o țară autoritară, Polonia pare a se îndrepta în acea direcție.

Peste 120 de persoane reţinute în Belarus după ciocnirile violente cu forțele de ordine

 • Ciocnirile au început după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era gata să câştige un al şaselea mandat consecutive. Unii susţinători ai candidatei opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivităţi neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.    Aceasta a refuzat să accepte înfrângerea întrucât sondajele independente arătau că ea conducea în rezultate. La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.(Agerpres)

Zeci de mii de oameni continuă să mărșăluiască în Rusia

 • Oamenii au ieșit pe străzi, în orientul îndepărtat al Rusiei, în al cincilea weekend consecutiv de manifestări antiguvernamentale. Protestele din Habarovsk, un oraș cu aproximativ 600.000 de persoane de la granița cu China, au izbuncit după arestarea bruscă a guvernatorului provinciei, foarte popular în zonă, și care a fost transferat într-un penitenciar din Moscova. “Aici noi suntem puterea“, strigau mii de oameni în timp ce împânzeau străzile din centrul orașului weekendul trecut. “Aici nu e Moscova, nu e Sankt Petersburg, e Extremul Orient“.(G4 Media)

Arestare în masă a activiștilor LGBT în Polonia

 • Poliția a reținut 48 de oameni în Varșovia care protesteau în semn de solidaritate față de arestarea unei activiste LGBT. Vineri s-au strâns mai mulți oameni în fața ONG-ului “Campaign against Homophobia” pentru a asista la arestarea lui Margot, care este acuzată de vandalizare și de insultarea a diverse sentimente și monumente religioase prin atârnarea steagului curcubeu. Arestările au început efectiv atunci când protestatarii au blocat poliția pentru a-i împiedică în a aresta-o pe Margot.(Balkan Insight)

Lupta împotriva companiilor chinezești

În Statele Unite, Trump și administrația sa au devenit din ce în ce mai vehemenți în legătură cu aceste companii. La sfârșitul săptămânii trecute, WeChat a fost trecut pe lista așa-ziselor companii “non-grata” în SUA alături de Huawei și TikTok. Astfel de acțiuni se vor revărsa, cel mai probabil, și asupra Europei. Nu este exclus ca Trump să pedepsească țările Uniunii Europene dacă acestea refuză să acționeze precum SUA în privința companiior bazate în China.

Companiile chinezești de tehnologie ar putea avea probleme în Europa

 • După Huawei, toate privirile s-au îndreptat spre TikTok, dar în acest context, mai multe companii chinesti au intrat sub lupa statelor occidentale. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, plănuiește să se folosească de vizită să în Europa Centrală pentru a se poziționa vehement împotriva companiilor chinezești și pentru a convinge și alte state să i se alăture în interzicerea giganților tehnologici chinezești. Printre aceste companii se numără: Huawei, TikTok, WeChat, Alibaba, Nuctech, DJI și Hikvision.(Politico)

Interzicerea platformei de comunicare WeChat de către Trump

 • Pentru comunitățile chinezești de pretutindeni, WeChat este principala unealtă folosită pentru a rămâne în contact cu prietenii și familiile din China. Așadar, decizia lui Trump de a interzice companiilor americane colaborarea cu WeChat a făcut ravagii. Cu toate acestea, WeChat are și o parte mai puțin inocența. Platforma este văzută ca un instrument principal de supraveghere pentru regimul de la Beijing. (BBC)

Sursă foto: Misha Friedman/Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here