Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Telegram

Situația din Belarus

Lukaşenko și fiul său de 15 ani, cu veste antiglonţ şi înarmați cu AK-47, la reşedinţa prezidențială.

 • Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a sosit, duminică seară, cu un elicopter la reşedinţa sa din Minsk, lângă care a avut loc un protest. Într-un videoclip postat pe un canal Telegram de către serviciul de presă al lui Lukaşenko, preşedintele apare purtând o vestă antiglonţ şi cu o puşcă de asalt Kalaşnikov. Videoclipul îl prezintă pe Lukaşenko purtând o vestă rezistentă la gloanţe şi ţinând o armă Kalaşnikov, coborând din elicopter şi mergând spre reşedinţa sa, Palatul Independenţei. (Deschide.md)

Opoziția din Belarus organizează un miting în masă la Minsk, în ciuda interdicțiilor.

 • Susținătorii opoziției din Belarus au organizat o adunare în masă în capitala Minsk, la două săptămâni după ce alegerile disputate i-au acordat președintelui Alexander Lukashenko un alt mandat în funcție. Corespondenții din oraș au spus că zeci de mii de oameni au umplut piața centrală în ciuda unei prezențe grele a poliției. Protestatarii spun că domnul Lukashenko a furat alegerile și doresc ca acesta să demisioneze. (BBC News)

Joseph Borrell: UE nu vrea să transforme Belarus într-o a doua Ucraină.

 • Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a atras atenţia asupra riscului de a asista la o transformare a Belarusului într-o “a doua Ucraină”, considerând necesar să se discute cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. UE nu a recunoscut rezultatul scrutinului prezidenţial de la 9 august din Belarus, ţară zguduită de o mişcare de protest după realegerea contestată a lui Lukanşenko, lider care se află la putere de 26 de ani şi care mizează pe sprijinul Moscovei. (Agerpres)

Starea lui Alexey Navalny

Disidentul Alexey Navalny, aflat în comă, este mutat la spitalul din Berlin.

 • Liderul opoziției ruse, Alexey Navalny – care este grav bolnav în urma unei intoxicații suspecte – a ajuns la un spital din Berlin în urma unui zbor de evacuare medicală din orașul siberian Omsk. Criticul Kremlinului a fost dat evacuat din Rusia sâmbătă dimineață pentru a primi tratament în capitala Germaniei. Jaka Bizilj, președintele Fundației Cinema for Peace, care a organizat evacuarea medicală, a declarat pentru CNN că Navalny se află într-o „stare stabilă”. (CNN)

Raport: Navalny, s-a aflat sub supraveghere de către agenții de securitate ruși în timpul călătoriei sale în Siberia.

 • Criticul Kremlin, Aleksei Navalny, care este tratat într-un spital german după o posibilă otrăvire, s-a aflat sub supraveghere de către agenții de securitate federali ruși în timpul călătoriei sale recente în Siberia, potrivit unui raport al unei publicații rusești. Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a monitorizat mișcările lui Navalny, a spus ziarul Moskovsky Komsomolets, adăugând că supravegherea a constat în ofițeri îmbrăcați în civili și camere CCTV. (Radio Free Europe)

Alte știri

Trump are în vedere lansarea unui vaccin COVID-19 din Marea Britanie înainte de alegerile americane.

 • Administrația Trump are în vedere ocolirea standardelor normale de reglementare ale SUA pentru lansarea rapidă a unui vaccin anti-coronavirus din Marea Britanie pentru a fi folosit în America înainte de alegerile prezidențiale, potrivit a trei persoane implicate. O opțiune care este explorată pentru a accelera disponibilitatea unui vaccin ar implica acordarea unei „autorizații de utilizare de urgență” (EUA) în octombrie unui vaccin dezvoltat în parteneriat între AstraZeneca și universitatea din Oxford, pe baza rezultatelor obținute într-un studiu relativ mic din Marea Britanie (Financial Times)

Susținătorii QAnon, încurajați de Trump, organizează miting la Hollywood pentru a răspândi conspirații periculoase.

 • Sute de susținători ai teoriei conspirației periculoase QAnon s-au raliat sâmbătă la Hollywood, la doar câteva zile după ce președintele Donald Trump a lăudat grupul de cult. Demonstrația, care se presupunea a fi o sensibilizare a traficului de copii, a fost în mare măsură o ocazie pentru susținătorii QAnon de a răspândi diverse teorii ale conspirației nefondate; grupul a utilizat sloganele anti-trafic copii pentru a atrage mai multe persoane pe site-ul său conspiraționist. Majoritatea manifestanților nu au purtat măști în timp ce au mers prin Los Angeles, unde mii de oameni au murit din cauza COVID-19. (Huffington Post)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Business & Tehnologie

În lumea business-ului, start-up-urile unicorn își continuă planurile de listare publică, în ciuda incertitudinii specifice pandemiei.Decizia este susținută de valul de încredere de la bursa americană care indică o stabilizare a pieții. Pe de altă parte, principala platformă de e-commerce suedeză Boozt se extinde sub amenințarea intervenției Amazon pe piața nordică.

6 start-up-uri unicorn se pregătesc de listarea publică.

 • Airbnb împreună cu alte 5 start-up-uri care depășesc valoarea de 1 miliard de dolari se pregătesc pentru listarea pe piață. Starturile tehnologice din America au adus 10 miliarde de dolari în 2020. Pe 19 august, Airbnb a depus cerere pentru IPO. Se presupune că alte „unicornuri” private precum Snowflake Computing, DoorDash și Instacart urmează același proces.(The Economist)

Firma de e-commerce suedeză Boozt își continută creșterea sub amenințarea intrării Amazon pe piața nordică.

 • Boozt a declarat că vânzările din trimestrul al doilea au crescut cu 38% de la un an mai devreme la 1,22 miliarde de coroane suedeze (140,2 milioane dolari)datorită platformei sale principale Boozt.com care a crescut cu 29%.Boozt și alți retaileri nordici vor trebui să reziste concurenței după ce gigantul american de comerț electronic Amazon.com a declarat la începutul acestei luni că se pregătește să lanseze un site suedez, confirmând zvonurile de lungă durată.(Reuters)

Evenimente economice internaționale

În Uniunea Europeană industria din zona euro resimte o încetinire a ritmului de recuperare din lunile precedente, concentrată în Franța, Italia și Spania.În același timp, serviciul poștal din SUA primește aprobarea unui bailout în valoare de 25 de miliarde de dolari.În Africa,se ridică interdicția asupra vânzării de vinuri. Industria vinurilor reprezintă o parte esențială a economiei sud-africane, dar a fost grav afectată de restricțiile impuse în ultimele luni.

UE: Industria din zona euro resimte o încetinire a ritmului de recuperare.

 • Activitatea și producția de producție din zona euro au continuat să crească în luna august, conform indicelui de fabricație flash IHS Markit publicat vineri, dar cu un ritm mai mic decât în lunile anterioare.Economiștii și retailerii semnalează principalele contracții în Franța, urmată de Italia și Spania.(Financial Times)

SUA: Camera Reprezentanților aprobă bailout-ul serviciului poștal american de 25 miliarde de dolari.

 • Parlamentarii au aprobat un proiect de lege care acordă 25 miliarde de dolari către oficiul poștal, blocând măsurile de reducere a costurilor și impunându-le să acorde prioritate livrărilor legate de alegeri, cu 257 voturi pentru 150 împotrivă.(Financial Times)

Africa: Africa de Sud ridică interdicția vânzării de vinuri.

 • Industria de vinuri de 1,5 miliarde de dolari din Africa de Sud este în cădere liberă după o serie de șocuri induse de pandemie, inclusiv interdicții succesive privind vânzarea alcoolului timp de 14 săptămâni. Brandurile Chardonnays și Cabernet Sauvignons celebre la nivel mondial sunt printre cele mai de succes și profitabile industrii din Africa de Sud.(WSJ)

Societate

Sursă foto: Educational International

Redeschiderea școlilor în Europa occidentală

În momentul de față Germania se regăsește într-un impas dificil de depășit. În Berlin după două săptămâni de cursuri fizice în școli și licee, au fost raportate infectari în cel puțin 41 de unități. Oare aceasta este soarta orașelor mari în care se vor redeschide școlile fizic? Deși autoritățile din UK declara că elevii nu prezintă un risc major pentru complicații, problema e că acei elevi vor merge acasă la rude după ce termină cursurile. Astfel, problema principala până acum nu a fost neapărat siguranță elevilor, cât a persoanelor din jurul lor. În acest caz, care sunt măsurile corecte ce trebuie luate? Este atât de dăunător pentru elevi un an în care nu o să aibă parte de socializare fizică încât merită pusă în pericol starea de sănătate a mii de oameni? Probabil că nu, dar de aici mai izvorăște o problema: elevii, în special cei de clase primare, nu au aceeași capacitate de a învăța online precum alte grupe de persoane. Peste câteva sapamani o să începem să vedem efectele ambelor situații școlare (învățământ fizic versus online). Cu toate acestea, adevărul trist este că la 6 luni după începerea pandemiei încă nu există un răspuns clar pentru a rezolva problema elevilor de pretutindeni.

Cazuri de infectare cu coronavirus, raportate în cel puțin 41 de școli din Berlin.

 • Aceste raportări vin la doar două săptămâni de la reluarea cursurilor. Anunţul făcut de autorităţile de învăţământ din oraşul Berlin conform cărora sute de elevi şi profesori au trebuit să intre în carantină arată încă o dată cât de puţin se ştie despre riscul de infecţie în mediul şcolar, în ciuda insistenţei guvernelor şi a experţilor, inclusiv în Marea Britanie, de a redeschide şcolile, cu respectarea unor măsuri de siguranţă. Conform rapoartelor de la Berlin, toate grupele de vârstă au fost afectate, inclusiv în şcolile elementare, liceele şi şcolile profesionale. (G4 Media)

Principalul consilier medical al UK-ului a declarat că absența elevilor de la școală e mai gravă decât infectarea.

 • Mai exact, acesta a declarat că șansele ca elevii să moară de Covid-19 sunt mici, dar absența fizică de la școală ar putea cauza efecte îndelungate asupra copiilor. Astfel, guvernul se așteaptă ca toți copiii să se reîntoarcă la școală începând cu luna septembrie. Mai mult, în Scoția s-au redeschis deja școlile. (BBC)

Alte știri:

TikTok va lua măsuri legale împotriva lui Donald Trump.

 • Aceste demersuri vin după ce președintele Statelor Unite, prin ordin executiv, a interzis companiilor americane să tranzactioneze cu platforma de socializare și cu ByteDance, compania mama a acesteia. Ordinul executiv i-a impus companiei să își vândă platforma în maxim 90 de zile, iar aceasta se află în discuții de achiziție cu mai mulți giganți, printre care se numără Microsoft și Oracle.(The Telegraph)

Protestele continuă la Minsk: zeci de mii de oameni manifestează împotriva lui Lukașenko.

 • Cu drapele alb și roșu, mulțimea de oameni s-a adunat în piața Independenței și pe străzile din jur, strigând “Libertate!”. Presa și conturile de mesagerie Telegram legate de opoziție evocă peste 100.000 de oameni în capitala belarusă, pentru a doua duminică consecutiv. Oamenii denunță realegerea considerată frauduloasă a lui Lukașenko, în 9 august, precum și represiunea brutală a protestelor care au urmat. “Dacă au câștigat într-adevăr alegerile (cu 80% din voturi) atunci pentru ce atât de mulți oameni sunt în stradă împotriva lui?”, se întreabă Evgheni, un manifestant de 18 ani.(HotNews)

Focar de coronavirus pe un șantier cu muncitori străini din București.

 • Circa 100 de muncitori străini, proveniți în special din Nepal sau India, sunt blocați pe un șantier de construcție a unui ansamblu rezidențial din zona Metalurgiei din Capitală după înregistrarea unui focar de coronavirus. Conform surselor medicale citate de G4Media, 34 dintre cei în jur de 200 de muncitori ar fi avut teste pozitive pentru coronavirus. Ei au fost transportați la spital. Restul muncitorilor rămân însă sub supravegherea jandarmilor blocați în carantină pe șantierul de construcție.(Radio Europa Liberă)

Sursă foto: SERGEI GAPON/AFP VIA GETTY IMAGES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here