#Buletin de știri
NewsDigest: Premierul Florin Cîţu prezintă astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Middle East Institute
NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată în regiunea Mării Negre.
- În prezența mai multor parlamentari din Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, șefi ai apărării din mai multe state membre ale NATO și a amiralului Robert Burke, comandantul Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli, se desfășoară în România exerciții și verificări NATO, ca parte a celei de-a treia etape a exercițiului Steadfast Defender 2021. Ministrul român al apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, a exprimat sprijinul consistent pentru procesul NATO 2030, ca efort fundamental pentru adaptarea Alianței la coordonatele și cerințele prezente și viitoare de securitate, la nivel global și regional. (Security News)
Noi orizonturi în cooperarea trans-atlantică, sub administrația Biden.
- După ce fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a criticat țările europene pentru finanțarea insuficientă a sectorului militar și a pus la îndoială utilitatea NATO, sub administrația Biden, relațiile dintre cele două părți par a se regenera. Discuțiile care au vizat provocările ridicate de regimuri autoritare, ca Rusia și China, au avut loc în pregătirea summit-ului care va avea loc pe 14 iunie la Bruxelles. (Bloomberg)
Alți doi dizidenți ruși arestați. Kremlinul pregătește noi pedepse pentru ,,indezirabili’’.
- Dmitri Gudkov, fost deputat în camera inferioară a parlamentului rus, și Andrei Pivovarov, activist de opoziție, au fost arestați ca parte a unei acțiuni mai ample de represiune înaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc în septembrie. Gudkov a fost reținut ieri sub pretextul neplății unei datorii și riscă 5 ani de închisoare, iar în aceeași zi, apartamentul lui Pivovarov a fost percheziționat, după ce activistul a fost ridicat dintr-un avion și arestat cu o zi în urmă. (G4 Media)
Parchetul European își începe activitatea.
- La 1 iunie, cu ocazia discursului de inaugurare, procurorul general european, Laura Codruța Kovesi, a subliniat independența instituției. Primele cazuri înregistrate sunt din Germania și Italia, iar estimarea numărului de cazuri pe care le va investiga Parchetul European este de 3000 pe an. Instituția își propune să preia și cazurile care erau în curs în statele membre. În ce privește statele care și-au exprimat dezacordul în legătură cu înființarea Parchetului, Kovesi speră că în timp se vor replia. Ungaria a semnat deja un tratat de lucru cu Parchetul European. (Europa Liberă România)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Sistemul de operare Huawei apare pentru smartphone-urile din Asia.
- O interdicție comercială impusă de SUA anul trecut a împiedicat în mod eficient dispozitivele Huawei să funcționeze pe deplin cu platforma Android Google, deoarece a blocat accesul la aplicații esențiale precum Gmail. Acum Huawei este pregătit să lanseze alternativa proprie a unui sistem de operare. (BBC)
Dilema de 15 miliarde de dolari cu care se confruntă CEO-ul Boeing.
- CEO-ul companiei Boeing Co, Dave Calhoun, se confruntă cu o dilemă de miliarde de dolari cu privire la modul de reconstruire a vânzărilor în afacerea sa principală de avioane, care a stârnit o dezbatere internă și a pus viitorul celui mai mare exportator american la multe îndoieli, spun specialiștii din industrie. (Reuters)
Știri economice
China poartă discuții economice cu al doilea oficial de top al SUA într-o săptămână.
- Vicepremierul chinez Liu He a făcut schimb de opinii cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, cu privire la chestiuni de „îngrijorare” reciprocă. Discuția a avut loc în cel de-al doilea apel virtual într-o săptămână cu oficiali economici și comerciali de top din cadrul administrației americane Biden. (Reuters)
UE: Acord politic pentru creșterea transparenței fiscale a multinaționalelor.
- Europarlamentarii şi Consiliul European, care reprezintă statele membre ale UE, au ajuns marţi seară la un acord politic privind consolidarea transparenţei fiscale a multinaţionalelor, pe măsură ce presiunea internaţională creşte în favoarea unei impozitări mai mari. (Agerpres)
România: Prețurile producției industriale s-au majorat cu 8%, în aprilie.
- Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 7,9%, în aprilie 2021 faţă de intervalul similar din anul precedent, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). (Agerpres)
Economia Australiei revine la dimensiunea pre-pandemică.
- Cifrele oficiale arată că produsul intern brut (PIB) a crescut cu 1,8% în primul trimestru, depășind așteptările.Creșterea a fost stimulată de o cerere crescândă de mărfuri din întreaga lume și de cheltuieli ale consumatorilor și ale întreprinderilor.Anul trecut, Australia a intrat în recesiune după ce au fost impuse măsuri de blocare în toată țara. (BBC)
Societate
Sursă foto: BBC
Îmbătrânirea populației Chinei determină permiterea familiilor cu trei copii.
- Natalitatea Chinei s-a aflat într-o continuă scădere din 1949 și până în prezent, rezultând în fenomenul de îmbătrânire a populației – 264 de milioane de chinezi au peste 60 de ani. Populația activă este de numai 63%, iar guvernul se îngrijorează cu privire la problema plătirii pensiilor. Există un dezechilibru și între populația de sex feminin și cea de sex masculin. Autorităţile promit ajutoare pentru cuplurile care vor avea un al treilea copil. (RFI)
Premierul Florin Cîţu prezintă astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
- Astăzi, începând cu ora 16, premiul Florin Cîțu va face public Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). La conferință vor mai fi prezenți și vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Comisia Europeană va evalua planul în baza a 11 criterii, iar în urma acestei evaluări, i se va definitiva forma finală. Comisia a primit până acum planurile a 22 dintre statele membre. (G4 Media)
Peru este țara cu cea mai mare rată a mortalității asociată cu COVID-19.
- După noi verificări, Peru și-a dublat estimările cu privire la mortalitatea cauzată de îmbolnăvirea cu Covid-19, de la 69 342 de decese, la peste 180 000, plasându-se astfel pe locul unu la nivel mondial în ce privește numărul de morți în raport cu populația. Ministrul sănătății motivează acest contrast prin faptul că anterior, numai decesele celor testați pozitiv erau clasificate ca morți cauzate de virus. (The Times)
Organizația Mondială a Sănătății cere sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare în lupta cu coronavirusul.
- Organizația Mondială a Sănătății, alături de Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Organizația Mondială a Comerțului, solicită statelor bogate strângerea a 50 de miliarde de dolari pentru achiziționarea de doze de vaccin care să fie distribuite în țările în curs de dezvoltare, susținând că ar fi suficient pentru vaccinarea a 60% din populația lumii în următorul an. Apelul se face mai ales către membrii G7. Liderii celor patru instituții susțin că atingerea acestei cote de vaccinare ar permite o creștere economică de 9 miliarde de dolari până în 2025. (The Wall Street Journal)
Dezastru natural în Sri Lanka.
- O navă comercială a ars timp de 12 zile pe coasta Sri Lankăi, poluând apa și plajele cu substanțe chimice toxice și tone de plastic. Căpitanul navei spune că aceasta transporta 1486 de containere, multe dintre ele conținând substanțe precum acid nitric, sodă caunstică, metoxid de sodiu și metan. Nava era încărcată cu 350 de tone de combustibil, deși este devreme de certificat daca au avut loc și scurgeri, căpitanul navei nu exclude posibilitatea. (The New York Times)
Sursă foto: HotNews
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Fonduri de 1,9 miliarde de euro intră în contul României, prin PNRR
#Analize
Soarta PNRR: Bani din occident, implementare balcanică?
#Analize