NewsDigest: Premierul Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti-fake
Fact checking-ul săptămânii: Declarație incompletă și scoasă din context pentru a susține că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 sunt ineficiente
Mai multe articole și postări pe rețelele sociale susțin că directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, „a recunoscut că vaccinurile nu sunt eficiente împotriva COVID-19”. Acesta ar fi declarat că „primele două doze oferă protecție limitată sau deloc, nici 3 nu imunizează”, alternativ, cu o exprimare mai colocvială, că primele două doze sunt „frecție la un picior de lemn”. De fapt, declarația lui Albert Bourla a fost scoasă din context pentru susține eronat că vaccinurile sunt ineficiente împotriva coronavirusului. În timpul unui interviu din 10 ianuarie, Albert Bourla a declarat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit „protecție foarte limitată” împotriva infecției cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Acesta a susținut că trei doze de vaccin protejează împotriva formelor severe de infectare cu varianta Omicron și nu a făcut referire la protecția împotriva infectării cu alte variante ale coronavirusului sau la protecția oferită de vaccinuri până în momentul apariție variantei Omicron.
Citiți fact checking-ul integral pe antifake.ro.
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Atlantic Council
Germania invocă o „responsabilitate istorică” prin refuzul de a vinde arme Ucrainei în cazul unui război cu Rusia
- Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat că situaţia tensionată de la graniţa ruso-ucraineană poate fi rezolvată printr-o soluţie paşnică şi a declarat că „diplomaţia reprezintă singura soluţie viabilă”, în ciuda faptului că liderii ucraineni au solicitat în repetate rânduri ajutoare militare concrete din partea Germaniei, care să ajute astfel Kievul în cazul unei invazii ruseşti. (Digi 24)
NATO și Ucraina au semnat un acord de consolidare a cooperării împotriva atacurilor cibernetice
- NATO şi Ucraina au semnat luni la Bruxelles un acord care prelungeşte şi consolidează cooperarea împotriva atacurilor cibernetice, la trei zile după un masiv atac informatic care a vizat site-urile web ale mai multor ministere ucrainene. Duminică, Ucraina a afirmat că dispune de “dovezi” privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic de amploare, care intervine într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova. (Calea Europeană)
UE: Scopul Rusiei pare a fi integrarea “de facto” în Rusia a regiunii Donbas
- Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borell, a declarat luni că se teme de o “integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev. “Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat el în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. (G4 Media)
Parlamentul European îşi desemnează noul preşedinte, favorită fiind eurodeputata malteză Roberta Metsola
- Funcţia a fost deţinută de italianul David Sassoli, decedat în urmă cu o săptămână la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, unde fusese spitalizat în 26 decembrie ca urmare a unei ”complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar”. Dacă va fi aleasă preşedinte al PE, Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, ar deveni cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
China a redus neaşteptat rata dobânzii, pe fondul încetinirii economiei
- Pentru a sprijini economia, Banca Centrală a Chinei a anunţat că reduce rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu în valoare de 700 de miliarde de yuani (110 miliarde de dolari) până la 2,85%, prima astfel de decizie din aprilie 2020. (Agerpres)
Franţa: Deficitul bugetar în 2021 va fi mai redus decât se estima, datorită evoluţiei peste aşteptări a economiei
- Executivul a adoptat măsuri de stimulare a economiei de 100 miliarde de euro, majoritatea în investiţii publice, ca parte a planului de redresare în urma pandemiei.În pofida acestor măsuri, deficitul bugetar din 2021 ar urma să se situeze la 7% din PIB, după ce anterior Guvernul de la Paris estimase un deficit de 8,2%. (Agerpres)
Prețurile de consum din SUA cresc cu cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
- Cererea puternică și oferta limitată pentru articole cheie, cum ar fi mașinile, provoacă o inflație puternica, ceea ce pune presiune pe factorii de decizie să acționeze și să crească rata dobânzii în 2022. (BBC)
Business & Tehnologie
Vânzările de mașini în Europa scad cu 22%, punctând cel mai rău an din ultimele decenii
- Înmatriculările de mașini au scăzut cu 22% luna trecută, la 950.218 vehicule, a anunțat marți Asociația Constructorilor de Automobile. Vânzările de mașini noi au scăzut cu 1,5% anul trecut, când producătorii de automobile au avut cel mai rău rezultat de când asociația a început să urmărească piața la începutul anilor 1990. (Bloomberg)
Payflow din Spania, un start-up care oferă un avans salariaților a obținut investiții de 9,1 milioane de dolari
- Startup-ul vinde angajatorilor un serviciu de avans salarial pentru a-l oferi personalului – percepând companiilor un comision pentru tehnologie, mai degrabă decât să perceapă o taxă utilizatorilor pentru a-și retrage mai devreme o parte din salariu. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Vocal Europe
De ce se tem democrațiile? Și câteva vești încurajatoare pentru Europa
- Un amplu sondaj realizat de mai multe institute de cercetare și fundații din întreaga lume, privitor la felul în care democrațiile percep lumea, vine cu câteva date surprinzătoare și, în același timp, generatoare de optimism: cetățenii chestionați și-au confirmat loialitatea față de libertăți și democrație. Veștile sunt încurajatoare în condițiile în care, așa cum spun autorii studiului, democrația globală este pusă în fața celor mai puternice amenințări din ultimii 30 de ani. (RFI)
Premierul Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie
- Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. Decizia liderilor coaliției este să nu reducă TVA-ul de 19%, măsură cerută de PSD și anunțată anterior de prim-ministru pentru 1 aprilie. (Digi 24)
La un an de la arestarea sa, Navalnîi nu regretă nimic
- Alexei Navalnîi a fost reținut de autoritățile moscovite la 17 ianuarie 2021, ziua în care s-a întors din Germania, unde se recupera după o tentativă de otrăvire împotriva sa care-i putea fi fatală și în urma căreia s-a aflat o perioadă în comă. La un an de la eveniment, el a spus că nu regretă că s-a întors în țară și că s-a „alăturat acelor oameni cinstiți care nu vor să fie sau nu mai pot fi speriați.” (Radio Europa Liberă)
Candidatul de extremă dreaptă la prezidenţiale Eric Zemmour, condamnat pentru incitare la ură
- Candidatul de extremă dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa Eric Zemmour a fost condamnat luni, la Paris, la 10.000 de euro amendă pentru incitare la ură prin afirmaţiile sale despre migranţii minori izolaţi. Absent la anunţarea verdictului ca şi la procesul din noiembrie, acest obişnuit al procedurilor judiciare este judecat de tribunalul corecţional pentru că i-a numit pe migranţii minori izolaţi „hoţi”, „asasini” şi „violatori”, la televiziune. (G4 Media)
Sursă foto: Emerging Europe