#Buletin de știri
NewsDigest: Poate Molnupiravir să învingă pandemia?
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Telegram, un paradis al dezinformării
- Telegram, platforma de mesagerie instant creată de antreprenorul rus Pavel Durov, a crescut mult în popularitate în ultimii ani. Telegram a devenit aplicația preferată de anumite grupuri care se simt cenzurate pe alte rețele sociale, deoarece este una dintre puținele platforme care nu luptă în mod activ pentru limitarea dezinformării. Acest fapt permite amplificarea facilă a narațiunilor înșelătoare. Dacă WhatsApp limitează numărul de persoane către care poate fi transmis un mesaj în lanț, Telegram pune la dispoziție funcțiile „Channels” și „Mega-groups”, prin care postările care dezinformează ajung instant la sute de mii de oameni. În acest context, Reuters Institute recomandă jurnaliștilor câteva măsuri de precauție când folosesc Telegram ca sursă de documentare: să studieze conținutul și, mai ales, răspândirea acestuia; să analizeze critic canalele Telegram, ca surse secundare de informații, și să fie atenți la posibilele interese financiare sau de altă natură, din spatele mesajelor virale.
Citește mai mult:
nytimes.com – Are Private Messaging Apps the Next Misinformation Hot Spot?
codastory.com – Who is behind Spanish Telegram’s storm of Covid-19 disinformation?
Securitate și relații internaționale
Lovitură de stat în Sudan
Trei oameni au murit și 80 au fost răniți în Sudan după ce armata a deschis focul împotriva protestatarilor
- Oamenii au ieșit în stradă după ce armata a arestat membrii civili ai guvernului de tranziție și a proclamat o dictatură militară, luni. Conform informațiilor din presa internațională, soldații au mers din casă în casă pentru a aresta organizatorii locali ai protestelor. Un protestatar rănit le-a spus reporterilor că a fost împușcat în picior în apropiere de sediul armatei. Imagini din spitalele din Sudan arată oameni răniți grav, cu haine însângerate. Chiar și în aceste condiții, protestele continuă, iar demonstranții au blocat drumuri cu cărămizi și cauciucuri incendiate. (Digi 24)
Lovitură de stat în Sudan: Marți se așteaptă o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU
- Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, au indicat luni surse diplomatice pentru AFP. Această sesiune a fost solicitată de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa. (G4 Media)
Alte știri
Israelul organizează ”cel mai mare” exerciţiu aerian militar, alături de Emiratele Arabe Unite
- Acest exerciţiu survine în timp ce planul strategic al armatei pentru 2022 face din Iran ameninţarea numărul unu, nu numai din cauza programului său nuclear, ci şi a dezvoltării capacităţilor sale în materie de drone armate şi rachete. Statul evreu organizează la fiecare doi ani, din 2013, exerciţiul ”Steag albastru”, anul acesta cu participarea aviaţiei militare din alte şapte ţări, între care Franţa, Statele Unite, India, dar şi aviaţia germană (Luftwaffe) şi cea britanică (Royal Air Force, RAF) care efectuează primele zboruri în Israel de la crearea acestui stat, în 1948. (Agerpres)
Germania trimite sute de polițiști la granița cu Polonia. Efectele valului de migranți din Belarus
- Ministrul de Interne Horst Seehofer a declarat, duminică, pentru ziarul Bild că nu va ezita să mobilizeze chiar mai mulți polițiști la graniță dacă acest lucru va fi necesar. El a exclus varianta închiderii graniței cu Polonia și anterior i-a propus omologului său polonez sporirea patrulelor comune de-a lungul frontierei. În partea germană a graniței, polițiștii au fost nevoiți să intervină deja pentru a dispersa un grup de 50 de militanți de extremă dreapta înarmați, care doreau să îi împiedice pe migranți să treacă granița. (Radio Europa Liberă)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Deficit bugetar de 3,77%, după primele 9 luni
- România a înregistrat un deficit bugetar de 3,77% din PIB, în primele 9 luni din acest an, în scădere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar în creștere cu 0,42 puncte procentuale comparativ cu cea din august. Scăderea față de anul trecut provine din aceleași motive pe care l-am tot menționat în decursul ultimelor luni: efect de bază, eșalonarea simplificată (recuperarea taxelor ce nu au fost încasate în 2020). Ca sumă, deficitul se ridică la 44,2 miliarde lei. (HotNews)
Peste jumătate dintre analiştii CFA estimează că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV 2022
- Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în septembrie 2021 cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioară, mai mult de jumătate dintre analişti anticipând că impactul economic al coronavirusului va dura până în ultimul trimestru din 2022, conform unui comunicat remis marţi. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Câştigurile trimestriale ale Facebook au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
- Câştigurile trimestriale ale Facebook au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, chiar dacă veniturile au fost sub aşteptări, iar acţiunile reţelei de socializare au crescut la Bursa de la New York cu peste 4%În trimestrul trei din 2021, profitul companiei cu sediul în California a urcat la 9,19 miliarde de dolari, sau 3,22 dolari pe acţiune, de la 7,85 miliarde de dolari, sau 2,71 dolari per titlu anul trecut. Analiştii se aşteptau la câştiguri de 3,19 dolari pe acţiune. (BBC)
O companie din două derulează în prezent proiecte de digitalizare în România
- Una din două companii derulează în prezent proiecte de digitalizare, care încep de la 2.000 euro şi pot ajunge chiar şi la 10 milioane de euro, în timp ce o treime dintre ele se află în stadiul de evaluare a opţiunilor privind digitalizarea, potrivit unui studiu Beck et al. derulat cu sprijinul MKOR Consulting, dat marţi publicităţii. Rezultatele studiului relevă faptul că 54% dintre companiile participante se află în stadiul de implementare a iniţiativelor de digitalizare, iar impactul digitalizării poate depăşi 30% din cifra de afaceri. (Agerpres)
Capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit 1.000 de miliarde de dolari
- Capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit luni 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, o tranzacţie care întăreşte ambiţiile producătorului american de automobile electrice de a fi liderul global al vânzărilor în următorul deceniu. Pentru Tesla şi investorii săi, decizia Hertz de a comanda 100.000 de vehicule până la finalul lui 2022 arată că vehiculele electrice nu mai sunt un produs de nişă, ci vor domina piaţa auto de masă în viitorul apropiat. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Curs de Guvernare
România nu are niciun plan pentru cheltuirea avansului din PNRR
- România nu are în prezent niciun plan pentru cheltuirea prefinanțării care îi revine prin planul național de redresare și reziliență (PNRR) și nici nu a demarat procedurile de implementare la nivel de instituții, avertizează fostul ministru al afacerilor europene Victor Negrescu, actualmente eurodeputat. Acesta mai punctează că vina aparține guvernanților concentrați pe întreținerea unei crize politice „fără soluții”. (Calea Europeană)
Poate Molnupiravir să învingă pandemia?
- EMA a anunţat luni lansarea unei examinări accelerate a pastilei împotriva covid-19 a laboratorului american Merck, un medicament uşor de administrat şi care ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca şi complementar vaccinurilor. Rezultate preliminare ale unor studii ale Merck şi unor studi clinice ”sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (…) de a se multiplica în corp, împiedicând astfel spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid-19”, afirmă EMA. (RFI)
Nou semnal de alarmă tras de ONU privind gazele cu efect de seră
- Cu câteva zile înaintea reuniunii COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM, o agenţie ONU) trag un nou semnal de alarmă. În ciuda avertismentelor experţilor, previziunile privind încălzirea climei sunt mai departe catastrofale. Emisiile principalelor 3 de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O) şi metan (CH4) – au atins noi cote record anul trecut. (G4 Media)
YouTube a suspendat pentru o săptămână canalul preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro
- YouTube a suspendat luni pentru o săptămână activităţile canalului preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, după ce a retras o înregistrare video în care el menţiona informaţii false asociate vaccinului anticoronavirus şi bolii SIDA. Este pentru a doua oară când preşedintele Bolsonaro încalcă “normele comunităţii”, ale platformei YouTube. Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au suprimat înregistrarea video luni, din acelaşi motiv. (Agerpres)
Sursă foto: CNN
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Măsurile de relaxare de sărbători „pregătesc terenul pentru valul...
#Buletin de știri
NewsDigest: Ce știm despre Omicron la câteva zile de la descoperirea noii tul...
#Buletin de știri