Securitate și relații internaționale

Sursă foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

România extrădează capul responsabil pentru trafic de persoane în SUA

 • Ministrul de interne al României, Marcel Vela, a anunțat vineri arestarea și extrădarea în SUA a unei persoane căutată în SUA pentru opt acuzații legate de imigrație ilegală. Acuzatul „se află în vârful unei rețele de trafic internațional de persoane [bande care operează] în România, Mexic și SUA”, a spus Vela de la aeroportul din București, cu câteva minute înainte ca avionul care l-ar fi escortat pe bărbat să decoleze. (Balkan Insight)

Acordul dintre Israel şi Emiratele arabe unite este destinat să formeze un front mai solid în faţa Iranului

 • Acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele arabe unite, anunţat joi seara, a provocat stupoare şi furie în rândul palestinienilor. Palestina se simte trădată, uitată de acest acord. Dealtfel, Mahmoud Abbas a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţăa Ligii arabe şi Organizaţiei de cooperare islamică. Pentru mulţi analişti, normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele arabe se face în detrimentul palestinienilor. (RFI)

Vară de nemulțumire în Europa de Est

 • Din Bulgaria, până în Serbia, Ungaria și până la nord, în Polonia și Belarus, zona puțin definită din estul Europei este departe de a avea o vară liniștită. Pe fundalul pandemiei coronavirusului, al măsurilor de restricții și al vârfurilor de infecție, țările din regiune au fost implicate în proteste și revolte în urma alegerilor, corupției și intervențiilor guvernamentale discutabile. (EUObserver)

Declinul lent al libertății mass-media în Ungaria și Polonia

 • În unele dintre regimurile mai iliberale ale regiunii emergente din Europa, jurnaliștii nu își asumă un rol critic, ci mai degrabă acționează ca niște piese de suport pentru partidele aflate la guvernare. Pluralitatea devine din ce în ce mai subservantă statului și la fel sunt și verificările și reglările de conturi. În acest sens, starea mass-media poate fi un test pentru rezistența democrației. Un test pe care Ungaria pare să-l pice, exemplificat de demisia la începutul acestei luni a peste 70 de angajați de la Index.hu, unul dintre ultimele site-uri de știri independente ale țării. (Emerging Europe)

Drumul greu înapoi la putere pentru social-democrații din Germania

 • Săptămâna trecută, social-democrații germani au surprins națiunea prin numirea ministrului finanțelor Olaf Scholz drept candidat pentru poziția de cancelar și, prin urmare, a dat startul campaniei electorale de anul viitor. Cu Angela Merkel, în cel de-al 15-lea an în funcția de cancelar, ghidând rolul Germaniei de șase luni în președinția rotativă a UE și care se bucură de aprobarea de 70% pentru gestionarea calmă și eficientă a pandemiei, s-ar putea aproape să uităm că țara ei nu este o monarhie. Dar doamna Merkel a exclus să candideze pentru un al cincilea mandat. Inexorabil, Epoca Angelei se apropie de sfârșit. (Financial Times)

Economie

Sursă foto: Getty Images

În zona euro se înregistrează cea mai mare pierdere a locurilor de muncă, 4,5 de milioane din totalul european de 5,5 milioane.În Germania, autoritățile lansează o noua investigație legată de impactul Amazon asupra setării prețurilor.Pe de altă parte, Uniunea Africană ar putea avea prima tranzacție din cadrul acordului de liber schimb la începutul anului 2021.

Piața forței de muncă din UE suferă o pierdere record de 5,5 milioane de locuri de muncă

 • Pierderile de 5,5 milioane de locuri de muncă din UE, care au inclus 4,5 milioane de pierderi de locuri de muncă în zona euro, au fost „cele mai puternice scăderi observate din 1995”, a spus Eurostat. La sfârșitul primului trimestru erau 209,1 milioane de angajați în UE, inclusiv 160,4 milioane în zona euro.(Financial Times)

Africa: Cel mai mare pact de liber schimb din lume vizează prima tranzacție în 2021

 • Proiectat să fie pe deplin operațional până în 2030, ar putea fi cea mai mare zonă de comerț liber din lume , cu o piață potențială de 1,2 miliarde de persoane și un produs intern brut combinat de 2,5 trilioane de dolari.(Bloomberg)

Autoritățile din Germania au lansat o nouă investigație privind relația Amazon cu comercianții terți.

 • “În prezent investigăm dacă și cum influențează Amazon modul în care comercianții stabilesc prețurile pe piață”, a declarat Andreas Mundt, președintele Oficiului Federal.Germania este a doua cea mai mare piață a Amazon după Statele Unite.(Reuters)

Business & Tehnologie

Din lumea business-ului Pwc una dintre cele mai mari firme contabile din lume își pregătește o strategie de tranziție post pandemie la lucrat de la distanță.În același timp start-urile unicorn evaluate la peste 1 miliard de dolari își pregătesc listarea publică până la sfârșitul anului.

PwC ar putea face definitiv tranziția către lucratul de acasă

 • PwC, una dintre așa-numitele firme de contabilitate din Big Four, prevede o divizare mai uniformă între timpul petrecut la birou și acasa al angajaților săi conform purtătorului de cuvânt Richard Pain.(Bloomberg)

Start-up-urile unicorn își accelerează tranziția către listarea publică

 • Start-up-urile create de generația Z care valorează peste 1 miliard de dolari precum Wix,Airbnb, Cloudinary ar putea să fie listate public pana la sârșitul anului.În acest fel, generația Z ar începe sa aibă un impact din ce in ce mai pregnant în economia tradiționalp.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: Washington Post

Noi presiuni asupra regimului de la Minsk

În cursul zilei de sâmbătă a avut loc la Minsk cel mai mare protest  de opoziție față de președintele Aleksandr Lukașenka din istoria Belarusului ca urmare a fraudei electorale săvârșită de către acesta. Așadar, pe zi ce trece șansa de supraviețuire a regimului pare să fie din ce în ce mai mică. Deși președintele încearcă să își agite suporterii, spunând că NATO este în spatele protestelor, acest lucru pare să nu funcționeze. Este cert că oamenii s-au săturat de traiul într-un sistem autoritar și vor cu orice preț ca Belarusul să se întoarcă la constituția din 1994, ce limitează puterile președintelui.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus

 • Mulțimi imense de belaruși s-au adunat în capitala Minsk, dar și în alte orașe, pentru „Marșul Libertății”, cel mai mare protest de opoziție față de președintele Aleksandr Lukașenka, aflat la conducerea țării de 26 de ani. Reporterii agențiilor de presă străine au estimat numărul participanților la peste 100.000, chiar până la 200.000. Protestatarii au cerut demisia președintelui Aleksandr Lukașenka și au purtat pancarte pe care scria „Suntem anti-violență” și „Lukașenka trebuie să răspundă pentru tortură și morți”. (Radio Europa Liberă)

Opoziția din Belarus intenționează să facă presiuni pentru eliberarea protestatarilor arestați

 • Maria Kolesnikova, fosta şefă de campanie electorală a candidatului de opoziţie Viktor Babariko, arestat înaintea scrutinului din 9 august, a declarat că luni vor fi depuse acuzaţiile penale pentru moartea a doi protestatari şi pentru răspunsul violent al poliţiei şi al forţelor de securitate împotriva protestatarilor şi a prizonierilor. Un număr de aproximativ 4.000 de persoane sunt încă în arest după protestele sângeroase declanşate săptămâna trecută, a spus Kolesnikova. Peste 2.000 au fost eliberaţi.(G4 Media)

Protestele din SUA: o America divizată

De-a lungul weekend-ului au avut loc mai multe proteste în orașe majore din State, iar aproape toate dintre acestea s-au desfășurat similar. Protestele au început în timpul zilei și s-au desfășurat pașnic, iar apoi aceste proteste au fost deturnare de către diferite grupuri violente ce se situează la extrema dreaptă a spectrului politic. Unul dintre motivele pentru care aceste grupuri au protestat violent ar putea fi pentru a denatura protestele pașnice și pentru a le face să își piardă legitimitatea în fața americanilor și a instituțiilor de stat. Un alt motiv ar putea izvorî din disprețul pe care îl au față de protestele și activiștii “Black Lives Matter”. Oricare ar fi cauzele, cel mai probabil aceste ciocniri vor continua și vor diviza și mai mult o societate deja puternic scindată.

Ciocniri violente între grupuri de extremă dreapta și protestatari în Portland și alte orașe

 • Un grup ce are legături cu organizații de extremă dreapta s-au strâns în Portland pentru a flutura steagul Statelor Unite și pentru a contrabalansa protestatarii ce contesta brutalitatea poliției. În cadrul ciocnirilor au fost trase două focuri de armă. Violențele s-au reaprins și în alte orașe americane după ce grupuri mici de indivizi au deturnat protestele pașnice.(Washington Post)

Proteste violente în Chicago: 24 de oameni arestați și 17 polițiști răniți

 • Protestele ce au început pașnic au fost deturnate de grupuri violente, fapt ce a dus la mai multe arestări. Poliția nu a făcut niciun arest în timpul zilei, toate fiind făcute în timpul unui protest separat ce a avut loc noaptea. Poliția a declarat că mai multe persoane au atacat ofițerii cu skateboard-uri, sticle, biciclete și spray paralizant.(CNN)

Sursă foto: The Financial

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here