#Buletin de știri
NewsDigest: Partidul Maiei Sandu (PAS) câștigă detașat și are majoritate absolută în Parlament
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Bloomberg
Direcții în politica externă a Chinei
Xi Jinping, într-un discurs public – adversarii vor „avea capetele sparte însângerate”.
- După subestimări și acuze că Washington-ul incită nejustificat la un război rece cu China, discursul ținut joi de președintele chinez Xi Jinping în Piața Tiananmen din Beijing face mai bine cunoscută amenințarea reprezentată de China. Xi afirmă că a „creat un nou model de progres al umanității”, pe care intenționează să-l răspândească pe întreaga planetă. Soarta Taiwan-ului nu a putut lipsi din discurs, cucerirea sa fiind „o misiune istorică și un angajament neclintit”. (Security News)
Coreea de Nord şi China au denunţat la unison ostilitatea statelor străine.
- În cadrul aniversării tratatului de prietenie semnat în 1961, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că relaţia cu vecinii chinezi este vitală în faţa forţelor străine ostile. Omologul său chinez, Xi Jinping, a promis că va aduce cooperarea „într-o nouă etapă”. Sancţiunile internaţionale impuse Phenianului pentru programele de arme nucleare şi rachete balistice au făcut Coreea de Nord mai dependentă ca niciodată de Beijing pentru comerţ şi alte beneficii. (RFI)
Șeful diplomației UE a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Chinei.
- Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, și ministrul de externe chinez, Wang Yi, au trecut în revistă evoluțiile recente din cadrul relațiilor UE-China. Aceștia au avut un schimb de opinii cu privire la regimul de sancțiuni al UE privind drepturile omului și la anunțul privind contramăsurile chineze din 22 martie. Ministrul chinez de externe i-a adresat Înaltului Reprezentant invitația de a vizita China. Borrell și-a exprimat disponibilitatea de a organiza dialogul strategic periodic UE-China la începutul toamnei. (Calea Europeană)
Alte știri
După o prezență de 20 de ani, Australia încheie retragerea ultimilor militari din Afganistan.
- După ce a anunțat în aprilie că își va retrage trupele din Afganistan, guvernul australian a confirmat duminică încetarea angajamentului militar de 20 de ani în această țară. ,,Aceasta nu înseamnă că nu vom mai participa la campanii împreună cu Statele Unite (…) acolo unde va fi în interesul nostru naţional sau în cel al aliaţilor noştri să o facem’’, a declarat ministrul apărării australian, Peter Dutton. În total, 41 de militari australieni au murit în Afganistan. (G4 Media)
Ministrul de externe israelian, invitat la ședința Consiliului de Afaceri Externe al UE.
- Yair Lapid va fi principalul invitat la ședința Consiliului de Afaceri Externe al UE, ce are loc astăzi, la Bruxelles. Ca finalitate a ședinței, se așteaptă reluarea relațiilor UE-Israel, sub tutela Consiliului de Asociere, și participarea Israelului în programul Europa Creativă. Invitația ministrului de externe, după doar o lună de la inaugurarea mandatului său, semnifică poate dorința de a regenera relațiile stagnante ale ultimilor ani dintre UE și Israel. (Haaretz)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
G20 a convenit asupra taxării globale a multinaționalelor.
- Statele G20 au anunţat sâmbătă un acord istoric, care stabileşte la nivel mondial un impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaţionalelor. Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă. (EuroNews)
China acuză sancțiuni ”nerezonabile” pe măsură ce SUA extinde lista neagră a companiilor.
- China a declarat duminică că se opune puternic adăugării a 23 de entități chineze la lista neagră comercială a SUA cu privire la chestiuni precum presupuse abuzuri ale drepturilor omului și legături militare. Ministerul Comerțului a declarat într-un comunicat că includerea entităților chineze este o „încălcare gravă a normelor economice și comerciale internaționale” și o „suprimare nerezonabilă” a companiilor chineze. (Reuters)
ANPIS: Numărul beneficiarilor de ajutor social în scădere.
- Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în mai, de 165.666 persoane, în scădere cu 4.024 persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Suma medie plătită în mai de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 261,41 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 43,306 milioane de lei. (Agerpres)
Canalul Suez anunță profituri uriașe, în ciuda blocajului provocat de nava Ever Given.
- Autoritatea Canalului Suez a anunţat duminică că în exerciţiul financiar 2020-2021 a înregistrat venituri record în istoria sa, de 5,84 miliarde dolari, cu 2,2% mai mari faţă de cele din anul anterior, în pofida faptului că timp de şase zile canalul a fost blocat din cauza eşuării portcontainerului Ever Given, relatează agenţia EFE. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Joe Biden semnează un nou nou ordin executiv împotriva Big Tech.
- Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care vizează reprimarea marilor firme de tehnologie și promovarea concurenței. Această mișcare indică dorința lui Biden de a controla mai îndeaproape Big Tech, pe care administrația a acuzat-o că subminează concurența. Ordinul include 72 de acțiuni și recomandări care implică zece agenții. (BBC)
Virgin Galactic și Richard Branson celebrează lansarea primilor pasageri în spațiu.
- Virgin Galactic și-a dus cu succes primii pasageri în spațiu, inclusiv fondatorul său miliardar Richard Branson. Evenimentul, care a avut loc la Spaceport America în New Mexico, a fost o zi de teren pentru presă și angajați, completat cu un mic concert susținut de Khalid dimineața devreme și o plimbare demnă de un erou pentru Branson și echipaj. (TechCrunch)
Societate
Sursă foto: Europa FM
Alegeri în sud-estul Europei
Alegeri parlamentare în Moldova: partidul Maiei Sandu câștigă detașat și are majoritate absolută în Parlament.
- După procesarea a peste 99% din procesele-verbale transmise de secțiile de vot, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintei Maia Sandu are majoritate absolută, cu 52,37% din sufragii. Opoziția din Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) are 27,48% din voturi, în timp ce Partidul Șor a scăzut la 5,80%. La acest scor, PAS ar obține 63 de mandate din cele 101 ale Parlamentului. În diaspora, succesul partidului Maiei Sandu este covârșitor: 85,9 la sută. (DIGI 24)
Alegeri parlamentare în Bulgaria: diferență de 2 procente între socialiștii lui Borisov și noul partid al vedetei de televiziune.
- Partidul anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN), al vedetei de televiziune Slavi Trifonov, a câștigat scrutinul cu 26% din voturi, în fața partidului Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), al fostului prim-ministru Boyko Borisov, care a obținut un procent de 24,2. Un sondaj Alfa Research prezice că 6 sau 7 partide vor trece de pragul necesar pentru a intra în Parlament. (Radio Europa Liberă România)
Alte știri
Au loc proteste fără precedent în Cuba.
- Capitala Havana și cel puțin încă 14 orașe găzduiesc proteste de amploare pentru abolirea dictaturii vechi de 62 de ani. Cozile pentru procurarea alimentelor de bază, întreruperile energiei electrice și rata mare de infectare sunt parte din dezastrul care i-a adus pe cubanezi în stradă. Într-o apariție televizată, președintele Miguel Díaz-Canel a pus manifestațiile pe seama influenței SUA, care și-ar dori să destabilizeze economia și societatea cubaneză. (The Wall Street Journal)
Lituania va construi un gard la granița cu Belarus.
- Lituania acuză Belarusul că permite refugiaților din Irak și alte câteva țări să intre ilegal în Uniunea Europeană prin granița comună, ca răspuns la sancțiunile impuse de UE în ultimele săptămâni. Conform Poliției lituaniene de frontieră, „majoritatea migranților arestați recent au sosit la aeroportul din Minsk cu zboruri directe de la Istanbul și Baghdad”. Armata a început să instaleze un gard de sârmă pentru a controla influxul de imigranți. Construcția va costa 41 de milioane de euro. (Radio Europa Liberă România)
Israelul permite cuplurilor gay să recurgă la mame surogat pentru a avea copii.
- Duminică, Curtea Supremă a Israelului a hotărât să permită cuplurilor de acelaşi sex să recurgă la mame surogat pentru a avea copii. Decizia este privită de unii ca vitală pentru asigurarea egalității în drepturi, iar de alții este înțeleasă ca atentat la valorile familiei tradiţionale. „Nu putem accepta daunele persistente şi contrare drepturilor omului”, a indicat preşedinta Curţii, Esther Hayut, în decizia sa. (G4 Media)
Sursă foto: Ziarul Unirea
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Ajutorul internațional pentru Republica Moldova
#Buletin de știri
NewsDigest: Republica Moldova a ajuns în pragul unei drame demografice
#Buletin de știri