#Buletin de știri
NewsDigest: Opt state cer ca UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Getty Images
Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă medie sau lungă în cazul acestui război
- Un înalt oficial român a declarat că războiul din Ucraina ar putea fi de durată „medie sau lungă” și că ar trebui să ne pregătim de acest lucru în condițiile în care, „dacă statele reușesc să ajute în continuare, sunt șanse reale ca Ucraina să reziste”. Războiul din Ucraina ar putea dura, pe termen mediu, câteva luni, însă dacă se ajunge la scenariul în care ar ajunge să dureze o perioadă lungă, el ar putea durea chiar doi-trei ani. (Digi 24)
Kievul în luneta armatei ruse. Convoiul militar lung de 64 de km ajunge la periferia orașului
- Cea mai covârșitoare forță militară de atac care a străbătut Europa de la Cel de-al Doilea Război Mondial încoace se întinde de la Kiev până la granița cu Belarus. Ofensiva armatei ruse s-a intensificat în cea de-a șasea zi de război în timp ce membrii Congresului american avertizează că „ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”. Este concluzia unui briefing restrâns al guvernului american. Informațiile arată că Rusia va încerca să încercuiască și să cucerească Kievul în următoarele săptămâni. (RFI)
Armata ucraineană anunţă că a doborât mai multe avioane ruseşti
- În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda; informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters nu a reuşit să o verifice din surse independente. Se pare că avioanele ruseşti au fost doborâte în timpul unor atacuri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari din apropiere de Kiev. Tot lângă capitală, apărarea ucraineană a mai doborât un elicopter şi o rachetă de croazieră. (Agerpres)
Parlamentul Finlandei dezbate marți o petiție civilă privind aderarea la NATO
- Petiţia a întrunit luni cele 50.000 de semnături necesare pentru sesizarea Parlamentului. Partidele politice îşi vor face cunoscute poziţiile faţă de demersul cetăţenesc, dar „dezbaterea nu vizează o discuţie mai amplă despre poziţia finlandeză de a adera sau nu la o alianţă militară”, a spus Marin. Ea a adăugat că „este util să aflăm punctele de vedere ale partidelor asupra acestei chestiuni. Din această perspectivă, chestiunea va fi pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare” de marţi. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Taiwanul anunţă blocarea băncilor ruseşti din SWIFT şi trimite ajutoare medicale Ucrainei
- Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei în semn de sprijin pentru “tabăra democratică” a comunităţii internaţionale. (Reuters)
Ucraina va vinde „obligațiuni de război” pentru a finanța forțele armate
- Guvernul Ucrainei a declarat că intenționează să vândă obligațiuni de marți pentru a-și plăti forțele armate în timp ce acestea apără țara de o invazie rusă. Anunțul vine după o scădere a prețurilor obligațiunilor existente ale Ucrainei. Ministerul de Finanțe al Ucrainei a încercat, de asemenea, să liniștească investitorii internaționali că nu va plăti datoriile existente. (BBC)
SUA interzic tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi fondul său suveran
- Administraţia preşedintelui Joe Biden a interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe. Deciziile adoptate de Departamentul american al Trezoreriei vor conduce practic la “imobilizarea imediată” a activelor Băncii centrale a Rusiei deţinute în SUA sau de către cetăţenii americani, se precizează într-un comunicat al Trezoreriei americane. (Bloomberg)
Comisia Europeană recomandă statelor membre să taxeze profiturile excepţionale ale companiilor energetice
- Comisia Europeană va propune ca statele membre UE să taxeze profiturile excepţionale pe care companiile energetice le-au făcut de pe urma recentei creşteri explozive a preţului gazelor iar veniturile strânse de pe urma taxei să fie investite în energii regenerabile şi renovări care permit economisirea energiei. (Reuters)
Business & Tehnologie
Disney, Warner, Sony opresc lansarea de filme în Rusia
- Warner Bros, Disney și Sony au oprit lansarea de filme în cinematografele rusești, după invazia Ucrainei. Anunțurile înseamnă că lansările de filme majore The Batman, Turning Red și Morbius nu vor avea loc acum așa cum era programat în țară. Aceste măsuri vin în timp ce guvernele din întreaga lume și-au intensificat sancțiunile împotriva Moscovei. (BBC)
Shell va vinde investiții rusești din cauza conflictului din Ucraina
- Shell urmează să înceteze toate asocierile sale în comun cu compania energetică rusă Gazprom în urma invaziei Ucrainei. Mișcarea va include participația de 27,5% deținută de gigantul petrolier într-o uzină majoră de gaze naturale lichefiate. Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, a declarat că gigantul petrolier este „șocat de pierderea vieții în Ucraina”. (BBC)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Putin, cel mai urât dintre pământeni
- Războiul pe care Vladimir Putin îl poartă deja de cinci zile împotriva Ucrainei, soldat cu victime civile, zeci de mii de refugiați și atacarea unor zone rezidențiale, l-a transformat pe acesta într-o paria al lumii occidentale. E vorba de o schimbare de atitudine de proporții. Vladimir Putin și regimul său sunt complet izolați de restul lumii, singurii săi „prieteni” fiind în acest moment Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus, și Bashar al-Assad din Siria. Nici măcar Xi Jinping, președintele Chinei, nu s-a poziționat clar în favoarea lui Putin, fiind precaut. (Radio Europa Liberă)
Opt state cer ca UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată
- Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut luni tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE. Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia. Mai mult, Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o postare pe Twitter că România susține atât aderarea Ucrainei, cât și a Republicii Moldova și a Georgiei. (G4 Media)
Cum vântură propaganda Kremlinului amenințarea nucleară la tv
- De la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, posturile tv rusești (care pot fi vizionate și în Republica Moldova) folosesc o terminologie specifică. Practic, cuvântul „război” este interzis și înlocuit cu “operaţiunea militară specială de eliberare”. În același timp, arsenalul nuclear al Rusiei ocupă un loc aparte. Prezentarea potenţialului nuclear al Federației Ruse şi amenințările directe la adresa SUA și NATO, în loc de editorial al unui program informativ. Așa a arătat principalul buletin săptămânal al postului de televiziune “Rossia 1”, retransmis inclusiv în Republica Moldova. (HotNews)
Germania susţine Ucraina
- „Nu suntem responsabili doar pentru ceea ce facem, ci şi pentru ceea ce acceptăm fără să ne opunem”. Se pare că guvernul german şi-a însuşit acum această afirmaţia atribuită filozofului Schopenhauer. La această concluzie puteau să ajungă toţi cei care au urmărit declaraţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz şi aplauzele prin care cuvîntarea sa a fost întreruptă de mai multe ori. Dacă până acum câteva zile, guvernul a refuzat să ajute Ucraina şi cu armament, invazia a determinat executivul să facă o întorsătură de 180 de grade. (RFI)
Sursă foto: Comisia Europeană
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize
Războiul din Ucraina continuă
#Buletin de știri