NewsDigest: OMS avertizează că trebuie să ne pregătim pentru „mai rău”
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Dezinformarea și efectul „amintirilor false”
Dezinformarea poate îmbina toate formele de manipulare și fabricare a conținutului, de la text sau imagine, până la audio și video. Un experiment realizat de o revistă din SUA a arătat că din 1000 de participanți, circa 50% au răspuns că își amintesc sau recunosc întâmplările prezentate în câteva fotografii care, de fapt, erau false. Conform experților, creierul uman este predispus la formarea unor amintiri false, chiar și în baza unor imagini fabricate, iar noile tehnologii de manipulare grafică facilitează alterarea memoriei. Astfel de fotografii false pot schimba modul în care oamenii își aduc aminte de un eveniment din trecut, iar actorii rău intenționați ar putea profita de această vulnerabilitate umană, pentru a ne schimba percepțiile sau atitudinile cu privire la un eveniment, un partid sau o personalitate politică.
Citește mai mult:
theconversation.com – ‘The Mandela Effect’ is the perfect film for our age of distrust and doubt
buzzfeed.com – How To Spot A Deepfake Like The Barack Obama–Jordan Peele Video
Adolescenții preiau inițiativa
verywellfamily.com – A Parent’s Guide to Instagram
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: https://www.nord-stream2.com/
Camera Reprezentanților a Congresului SUA respinge veto-ul lui Trump la legea pentru bugetul apărării.
- Camera Reprezentanților a respins luni cu o amplă majoritate veto-ul impus de președintele Trump. Pentru a respinge un veto prezidențial, Camera are nevoie de o majoritate de 2/3. 212 democrați și 109 republicani au votat pentru respingerea veto-ului, o premieră în mandatul lui Donald Trump. Acest vot în Camera Reprezentanților deschide calea pentru un vot similar în Senat. Reamintim că președintele Donald Trump și-a manifestat de la început ostilitatea față de acest proiect de lege, deoarece el ar amâna sau chiar anula dorința lui de a retrage trupe din Germania. (Agerpres)
Rusia expulzează un diplomat bulgar.
- Administrația președințială a Rusiei a anunțat ieri expulzarea unui diplomat bulgar, după ce autoritățile de la Sofia au hotărât expulzarea unui diplomat rus acuzat de spionaj. Diplomatul rus a fost acuzat de a căuta informații despre prezența militară americană în Bulgaria. (Hotnews)
Heiko Maas: Germania nu va ceda față de Statele Unite în disputa privind Nord Stream 2.
- Ministrul german de externe a anunțat că guvernul german nu își va schimba poziția față de proiectul de conductă Nord Stream 2, după ce Statele Unite s-au pronunțat împotriva acestui proiect și au îndemnat Germania să renunțe la el, stârnind astfel o reacție puternică a Moscovei. “Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul”, a declarat ieri Maas. Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream. Conducta este în momentul de față construită la 94%. (Hotnews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice la sfârșit de an
„Big Bang-ul” Brexit-ului va declanșa o ruptură comercială tectonică în Europa.
- Europa va vedea cel mai mare transfer de tranzacționare de acțiuni în mai mult de două decenii, când bursele de valori vor fi deschise pentru 2021, Brexitul mutând centrul de greutate de la Londra înspre alte centre europene.(Reuters)
Turcia crește salariul minim cu 22%, departe de realitatea din piață.
- Salariul minim al Turciei va crește cu 22% anul viitor, provocând eforturile de menținere a inflației în timp ce constrânge sindicatele care au considerat că este insuficient pentru a aborda dificultățile economice cauzate de coronavirus.(Bloomberg)
2020 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru scăderi de petrol.
- Industria petrolieră a înregistrat anul acesta pierderi de 145 miliarde dolari anul acesta, pe fondul unei recesiuni fără precedent și a unor provocări asupra cererii din timpul restricțiilor.(WSJ)
Business & Tehnologie
Producătorul de cipuri AI Graphcore obține 222 milioane de dolari la o evaluare pe piață de 2,77 miliarde de dolari.
- În primul rând, Graphcore va folosi banii pentru a-și continua extinderea tehnologiei, bazată pe o arhitectură pe care o numește „IPU” (Intelligence Processing Unit), care concurează împotriva cipurilor de la Nvidia și Intel, de asemenea, optimizate pentru aplicații AI. Și, în al doilea rând, Graphcore va folosi finanțarea pentru a-și consolida finanțele înainte de o posibilă listare publică la bursă.(Techcrunch)
SUA va permite dronelor mici să zboare noaptea peste orașe.
- FAA a declarat că regulile sale mult așteptate pentru drone, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot, vor rezolva problemele de securitate prin necesitatea unei tehnologii de identificare la distanță, în majoritatea cazurilor, pentru a permite identificarea lor de la sol.(Reuters)
Societate
Sursă foto: The Guardian
Covid-19
OMS avertizează că trebuie să ne pregătim pentru „mai rău”.
- Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că, în ciuda severității pandemiei de Covid-19, care a ucis peste 1,7 milioane de persoane și a infectat zeci de mii de oameni într-un an, este nevoie să ne pregătim pentru “mai rău”. “Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm”, a spus consilierul OMS, Bruce Aylward, într-o conferință de presă. (HotNews)
Borrell acuză Rusia că dezinformează ca să-și vândă vaccinul anti-Covid.
- „Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt batjocoriţi pe faţă în media ruse, în mai multe limbi, controlate de stat, ceea ce în unele cazuri a dus la afirmaţii absurde conform cărora vaccinurile vor transforma oamenii în maimuţe”, a scris Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. Rusia a trimis săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 în Argentina, în baza unui contract de 10 milioane de doze. (Radio Europa Liberă)
Platforma pe care românii se pot programa online pentru a se vaccina.
- Platforma informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operaţională, a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva noului coronavirus. Începând de luni, în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa I. (G4 Media)
Alte știri
Maia Sandu, după consultările cu partidele parlamentare.
- Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat luni seara, după consultările pe care le-a avut cu reprezentanții grupurilor parlamentare, că nicio formațiune politică „nu-și asumă deschis o coaliție majoritară în parlament care să propună un guvern” și că va anunța o decizie în scurt timp, amintind că „oamenii cer alegeri anticipate”. (G4 Media)
Sol de pe Lună, inteligenţă artificială, artă rupestră: descoperiri ştiinţifice ascunse de Covid-19.
- Dacă pandemia de Covid-19 a ocupat toată scena în 2020, trebuiesc salutate şi alte rezultate, în special în lupta împotriva bolilor infecţioase. Poliomielita a fost declarată în mod oficial eliminată de pe continentul african în august, cel puţin în varianta cea mai agresivă, căci persistă unele versiuni de virus ce scapă de vaccinurile existente în prezent. Iar în Franţa, specialiştii sunt optimişti că vor putea eradica hepatita C până în 2025. Un alt succes este crearea unui sistem ce poate prezice intensitatea seismelor. (RFI)
Gospodăriile din România cheltuie cel mai mult din UE pe alimente și băuturi non-alcoolice.
- În anul 2019, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, pe primul loc în UE fiind gospodăriile din România care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, arată datele publicate luni de Eurostat. Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%). (Calea Europeană)
Sursă foto: Nursing Times