#Buletin de știri
NewsDigest: O doză suplimentară de vaccin Johnson&Johnson ar crește numărul anticorpilor de nouă ori
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: New York Times
Status quo în Afganistan
Cel puțin 1 500 de americani vor rămâne în Afganistan după finalizarea evacuării
- Termenul limită de 31 august este la numai câteva zile distanță, iar Statele Unite înțeleg că nu este posibilă salvarea tuturor celor care vor să părăsească Afganistanul și mulți americani, ce ar putea suferi represalii sub noul regim, vor fi lăsați în urmă. De la 14 august și până în prezent, peste 82 000 de oameni au fost evacuați, dintre care 4 500 cetățeni americani. Guvernul încearcă să contacteze aproximativ încă o mie despre care se crede că ar fi în Afganistan, dar care nu au răspuns apelului la evacuare. (The New York Times)
Talibanii vor permite afganilor cu documente valide să părăsească ţara după 31 august cu zboruri comerciale
- Diplomatul Markus Potzel, trimis special al Germaniei în Afganistan, a primit asigurări de la talibani că afganii vor putea părăsi ţara cu avioane comerciale după retragerea trupelor americane la 31 august. Potzel a precizat că a discutat despre necesitatea unui aeroport funcțional la Kabul drept o condiţie prealabilă pentru munca ONG-urilor şi a diplomaţilor în Afganistan. (G4 Media)
Alte știri
Moscova trimite rachete Kornet la baza sa din Tadjikistan
- Agenţia rusă de presă Interfax a relatat marţi că Rusia îşi consolidează baza militară din Tadjikistan cu rachete ghidate antitanc de tipul ,,Kornet”. Rachetele sunt destinate să distrugă tehnică blindată și ţinte aeriene, inclusiv elicopterele şi drone, și au raza de acţiune cuprinsă între de 5,5 km şi 100 m. Baza rusă nr.201 din Tadjikistan este desfăşurată în capitala Duşanbe şi în orașul Bohtar și a găzduit recent un amplu exerciţiu militar, la care au participat peste 1 000 de militari ruşi. (Security News)
CEDO cere Letoniei și Poloniei să acorde ajutor migranţilor care se află la frontiera cu Belarusul
- Miercuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut autorităţilor letone şi poloneze „să furnizeze tuturor solicitanţilor hrană, apă, haine, îngrijiri medicale adecvate şi, dacă este posibil, adăposturi temporare”. „Această măsură nu trebuie înţeleasă ca impunând Poloniei sau Letoniei să-i lase pe solicitanţi să intre pe teritoriul lor”, au precizat judecătorii europeni. Migranţii care au sesizat CEDO sunt 32 de afgani şi 41 de kurzi irakieni. (G4 Media)
Klaus Iohannis va participa la aniversarea a 30 de ani de la independența Republicii Moldova
- Președintele Klaus Iohannis efectuează vineri o vizită la Chișinău, unde va participa la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova și va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu și cu omologii săi din Polonia și Ucraina, Andrzej Duda și Volodimir Zelenski. Aceasta va fi cea de-a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis la Chișinău după instalarea în funcție a președintelui Maia Sandu. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Bloomberg
Știri economice
MIPE: Acord între Guvernul României și Banca Europeană pentru investiții pentru sprijinirea proiectelor 2021-2027
- Memorandumul de înţelegere propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru colaborarea dintre Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea sprijinirii proiectelor cu finanţare europeană 2021-2027 a fost aprobat miercuri, în şedinţa de Guvern. Potrivit acordului, Guvernul României va beneficia de sprijinul şi expertiza unor experţi din cadrul unor reputate instituţii financiare internaţionale şi BEI în două domenii de intervenţii. (Agerpres)
Economistul șef al BCE: Europa este în grafic pentru o creștere solidă
- Răspândirea rapidă a variantei Delta a COVID-19 va avea probabil doar un impact limitat asupra economiei zonei euro, care rămâne în grafic pentru o creştere robustă anul acesta şi anul viitor, a afirmat miercuri economistul şef al BCE, Philip Lane. Campania avansată de vaccinare şi măsurile din sistemul sanitar fac din Europa o excepţie, în timp ce alte ţări introduc noi restricţii în urma creşterii numărului de cazuri, a explicat Lane. (Agerpres)
Coreea de Sud devine prima economie asiatică majoră care crește ratele dobânzilor
- Coreea de Sud a devenit prima economie asiatică majoră care a ridicat ratele dobânzilor de la începutul pandemiei de coronavirus. Banca Coreei și-a majorat rata de bază a dobânzii de la un nivel record de 0,5% la 0,75%. Măsura vizează reducerea datoriei gospodăriilor din țară și a prețurilor locuințelor, care au crescut în ultimele luni. Băncile centrale din întreaga lume încearcă să echilibreze impactul infecțiilor continue cu Covid-19 împotriva riscurilor economice, cum ar fi inflația ridicată. (BBC)
Business & Tehnologie
Covid: Qantas spune că pandemia va costa miliarde de venituri pierdute
- Șeful companiei Qantas a spus că pandemia va costa probabil o pierdere de venituri de 20 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021. Alan Joyce a făcut comentariile în timp ce compania aeriană australiană a anunțat o pierdere anuală înainte de impozitare de 1,83 miliarde de dolari. Pierderea a fost pentru anul până la sfârșitul lunii iunie și nu include ultimul blocaj din Sydney. Cu toate acestea, Qantas spune că există speranța că unele călătorii internaționale se vor redeschide la timp pentru Crăciun. (BBC)
Huawei primește aprobarea SUA pentru a cumpăra cipuri auto
- Oficialii americani au aprobat cereri de licență în valoare de sute de milioane de dolari pentru ca marea companie chineză de telecomunicații de pe lista neagră Huawei să cumpere cipuri pentru afacerea în creștere cu componente auto. Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, a fost afectat de restricțiile comerciale impuse de administrația Trump asupra vânzării de cipuri și alte componente utilizate în companiile sale de echipamente de rețea și smartphone-uri. (Reuters)
Societate
Sursă foto: BBC
Gestionarea pandemiei
O doză suplimentară de vaccin Johnson&Johnson ar crește numărul anticorpilor de nouă ori
- Compania americană Johnson & Johnson, care produce vaccinul anti-COVID-19 administrat în monodoză, a anunţat miercuri că cel mai recent studiu realizat în SUA a arătat că administrarea unei doze suplimentare generează cresterea nivelului de anticorpi de nouă ori. Rezultatele testelor clinice nu au fost încă supuse analizei comunităţii ştiinţifice. (Digi 24)
SUA: dozele de consolidare ar putea fi administrate la șase luni după vaccinare, și nu opt precum se preconiza
- În vreme ce administrația Biden pregătește schema de vaccinare, sursele spun că intervalul dintre ultima doză și doza de consolidare va fi redus de la cel puțin opt luni, la șase. Reprezentați ai Casei Albe și ai Administrației Alimentelor și Medicamentelor refuză să comenteze știrea, însă autoritățile au suplimentat stocul de seruri cu un miliard de unități și au declarat că dozele de consolidare vor începe să fie distribuite mai larg la jumătatea lunii septembrie. (The Wall Street Journal)
Alte știri
Germania: social-democrații i-au depășit în sondaje pe creștin-democrați
- Susținerea pentru Partidul Social Democrat (SPD) a crescut la 23 de procente, în timp ce partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU), a scăzut la 22 la sută în rândul preferințelor cetățenilor germani. Astfel, pentru prima dată în ultimii 15 ani, social-democrații sunt primii în opțiunile alegătorilor. Olaf Scholz este candidatul SPD la funcția de cancelar. (Radio Europa Liberă România)
Primul interviu cu Aleksei Navalnîi din închisoare – condițiile de detenție sunt o ”violență psihologică”
- Într-un interviu publicat în „New York Times”, dizidentul rus Aleksei Navlnîi a descris condițiile din închisoare: ,,Imaginați-vă ceva de genul unui lagăr chinezesc de muncă, unde toată lumea merge în șir indian și sunt camere de luat vederi peste tot.’’. Tot el detaliază cum decurg zilele, dedicate în principal vizionării televiziunii de stat din Rusia sau a filmelor de propagandă – „Să citești, să scrii sau să faci altceva este interzis.”. (RFI)
Sursă foto: Open Access Government
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize