NewsDigest: În ciuda vaccinărilor, nu vom atinge imunitatea de turmă în 2021.
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Cum să navigăm prin infodemia COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește infodemia ca fiind „o supraabundenţă de informaţii – unele corecte, altele nu – care îngreunează accesul oamenilor la surse de încredere tocmai când au mai multă nevoie de ele”.Astfel, pentru o bună gestionare a infodemiei COVID-19, OMS propune câteva acțiuni concrete pe care oamenii să le aibă în vedere:
1. să verifice sursa care transmite informațiile;
2. să citească informațiile în profunzime, dincolo de titlu (care, de multe ori, poate avea o tentă senzațională);
3. să verifice dacă există date despre autorul care transmite informațiile;
4. să verifice informațiile contextuale (de exemplu, data publicării unei știri);
5. să analizeze dacă există dovezi care să justifice anumite informații;
6. să analizeze în ce măsură sunt ei înșiși părtinitori (și dacă propriile lor convingeri pot afecta ceea ce ei evaluează ca fiind de încredere sau nu);
7. să consulte informațiile puse la dispoziție de organizațiile care realizează fact-checking.
Citește mai mult:
theguardian.com – „Misinformation ‘superspreaders’: Covid vaccine falsehoods still thriving on Facebook and Instagram”
politico.com – „Misinformation about the vaccine could be worse than disinformation about the elections”
Autopsia infirmă că decesul ar fi avut loc în urma vaccinului.
În primele zile ale acestui an, câteva publicații online internaționale au publicat o știre despre moartea unei asistente medicale din Portugalia, la două zile după ce i-ar fi fost administrat vaccinul BioNtech/Pfizer. Investigațiile realizate de organizațiile internaționale de fack-checking au arătat că persoana decedată nu era asistent medical, ci asistent operațional și că nu au fost găsite dovezi clare dacă marca vaccinului a fost BioNTech/Pfizer. Ulterior, pe baza rezultatelor autopsiei medico-legale, guvernul portughez a declarat că nu există legătură între administrarea vaccinului și moartea respectivei persoane. Această situație ilustrează eroarea logică denumită „succesiunea implică legătura cauzală” (post hoc ergo propter hoc).
Citește mai mult:
firstdraftnews.org – Vaccine trials are leaving misinformation in their wake
theconversation.com – Misinformation on social media fuels vaccine hesitancy: a global study shows the link
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Ambasada Ucrainei la Chișinău
Maia Sandu, vizită oficială în Ucraina.
- Noul președinte ai Republicii Moldova Maia Sandu efectuează astăzi prima sa vizită oficială în Ucraina, la invitația președintelui ucrainean Volodymir Zelenski. Maia Sandu a ales să se deplaseze cu mașina, renunțând la charter. Vizita are ca scop relansarea relațiilor bilaterale între Moldova și Ucraina. (Agerpres)
Mike Pompeo, în vizită la Bruxelles.
- Secretarul de Stat american va efectua miercuri și joi o vizită la Bruxelles cu scopul de a reafirma «sprijinul neabătut» al SUA către NATO. El se va întâlni cu secretatul general al NATO Jens Stoltenberg, în ceea ce va fi probabil ultima lui deplasare în calitate de șef al diplomației SUA. (Agerpres)
Cuba, trecută din nou pe lista neagră a SUA.
- Cu câteva zile după anunțul administrației Trump, Cuba a fost din nou trecută pe lista neagră a «statelor care sprijină terorismul». Cuba a fost retrasă de pe această listă în 2015 de către președintele Obama. Mike Pompeo a declarat că «Cu această măsură, vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei». (Agerpres)
Discuții între Turcia și Grecia privind diferendul din marea Mediterană de Est.
- Turcia și Grecia vor relua negocierile pentru rezolvarea disputei privind explorarea zăcămintelor din Mediterana de Est pe 25 ianuarie, după luni de tensiuni înnoite. Discuțiile au fost întrerupte din 2016. (Agerpres)
Nouă reuniune euro-arabă pentru procesul de pace israelo-palestinian.
- Miniștrii de externe francez, german, egiptean și iordanian s-au întâlnit ieri la Cairo cu scopul de a relansa procesul de pace israelo-palestinian. Negocierile între Israel și autoritățile palestiniene au stagnat din 2014, iar președinția lui Donald Trump marcată de sprijinul fără condiții acordat Israelului a antagonizat palestinienii. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Euronews
Evenimente economice la început de an
Comerțul UK-EU: Prețurile peștelui se prăbușesc în Scoția pe măsură ce birocrația afectează exporturile Marii Britanii către UE.
- În Peterhead, prețurile au scăzut cu până la 80% din cauza blocajelor de export. Un astfel de scenariu era de așteptat în contextul noilor reglementări care au nevoie de timp pentru a fi adaptate noii realități post BREXIT. (Euronews)
Zona euro se îndreaptă către o recesiune dublă pe măsură ce se reimpune carantina.
- Economiștii Bloomberg estimează că economia zonei euro se va micșora cu aproximativ 4% în primele trei luni ale anului 2021, pe baza ipotezelor „pesimiste” cu privire la cât timp vor dura restricțiile. Anterior, a prognozat o creștere de 1,3%. Indicatorii macroeconomici arată că, deși activitatea economică a zonei euro a crescut în prima săptămână a acestui an, pe măsură ce oamenii s-au întors la muncă, este mult mai mică decât în urmă cu un an.(Bloomberg)
Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 837.400 de lei în perioada 4-9 ianuarie.
- Acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă au rezultat în aplicarea a 228 de sancţiuni, din care amenzi în valoare totală de 77.500 lei. Din 575 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 145 şi s-au dispus 288 de măsuri de remediere a neconformităţilor.(AgerPres)
Business & Tehnologie
Autoritatea de reglementare din Marea Britanie avertizează că investitorii cripto riscă să piardă „toți banii ”.
- Autoritatea de supraveghere financiară are un avertisment puternic pentru consumatorii care doresc să profite de pe ultimul boom cripto: fiți gata să pierdeți totul.„Investiția în cripto-active sau investiții și împrumuturi legate de acestea implică, în general, asumarea unor riscuri foarte mari cu banii investitorilor”.(Bloomberg)
Vânzările BMW au scăzut cu 8,4% în 2020, pe măsură ce pandemia s-a înrăutățit.
- BMW a declarat că a înregistrat o scădere cu 8,4% a vânzărilor de vehicule în 2020, deoarece izbucnirea coronavirusului și-a luat efectul și multe puncte de vânzare din întreaga lume au fost închise de luni de zile. Cu toate acestea, cererea clienților a crescut în cel de-al patrulea trimestru, crescând cu 3,2% față de restul anului, a declarat BMW marți.(Reuters)
Societate
Sursă foto: TechCrunch
Twitter și campania de închidere a conturilor
Angela Merkel: Decizia Twitter și Facebook de a închide conturile lui Donald Trump este ”problematică”.
- Angela Merkel crede că Parlamentul este cel care ar trebui să stabilească regulile care guvernează aceste platforme, a transmis luni purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert. “Cancelarul consideră că închiderea definitivă a conturilor unui președinte ales este o chestiune problematică”, a spus Seibert. Amintim, săptămâna trecută, Twitter a închis definitiv contul lui Donald Trump, invocând faptul că tweet-urile sale riscau să incite la violență, în contextul asaltului suporterilor săi asupra Capitoliului. (RFI)
Twitter închide 70.000 de conturi afiliate QAnon.
- Platforma de social media Twitter a anunţat luni că a “suspendat în mod permanent” 70.000 de conturi afiliate QAnon – o mişcare conspiraţionistă pro-Trump implicată în revoltele recente din Washington – încă de vineri, când a decis să blocheze definitiv contul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că şi-a încurajat susţinătorii să perturbe validarea de către Congres a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. (HotNews)
Vaccinarea anti-Covid-19
OMS: În ciuda vaccinărilor, nu vom atinge imunitatea de turmă în 2021.
- „Chiar dacă vaccinurile încep să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021”, a spus Soumya Swaminathan, om de știință în cadrul OMS. „Chiar dacă acest lucru se va întâmpla în câteva regiuni, în câteva țări, asta nu va proteja oamenii din întreaga lume”. Din Europa până în America și Asia, virusul s-a dovedit rezistent, în ciuda lunilor de restricții care au vizat înăbușirea pandemiei. (Radio Europa Liberă)
Când vorbim de campania de imunizare, să nu uităm că avem vecini mai puțin norocoși!
- Statele care nu fac parte din Uniunea Europeană ar vrea ele să aibă acces la vaccinuri, dar se văd nevoite să mai aștepte. Cât timp ar putea trece până la o imunizare în masă, nu se știe. Republica Moldova, de pildă, a adoptat ieri Strategia națională de vacinare și așteaptă primele doze la sfârșitul acestei luni. România a promis, prin vocea președintelui Iohannis, 200.000 de doze din cota ce-i revine prin mecanismul de distribuție al Uniunii Europene. Printre țările ghinioniste din acest punct de vedere se afla și Ucraina și statele din Balcanii de Vest. (RFI)
Restricții în România
CNSU propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile.
- Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat luni hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent. Hotărârea va fi supusă aprobării Guvernului în şedinţa de marţi. Starea de alertă ar urma să fie prelungită cu încă 30 de zile începând cu data de 13 ianuarie. (Agerpres)
Ministrul Educației despre începerea semestrului doi.
- „În a doua jumătate a lunii ianuarie, în ultima decadă mai exact a lunii ianuarie, în funcție de evoluția ratei de infectare, adăugăm evoluția campaniei de vaccinare – ne dorim să fie cât mai mulți profesori vaccinați -, în funcție de măsurile adoptate de alte state și în funcție de acțiunile remediale pe care trebuie să le facem și care necesită prezența fizică în școală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe școala pe 8 februarie.”, a declarat Sorin Cîmpeanu. (G4 Media)
Sursă foto: The Conversation