NewsDigest: Noi amenințări Gazprom cu sistarea livrărilor de gaze către R. Moldova
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti-fake
Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin organisme vii, paraziți sau hidre
În spațiul online circulă mai multe videoclipuri, realizate în limba engleză și traduse în limba română, în care diverse persoane susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin „organisme translucide, structuri inelare asemănătoare unor organisme în mișcare, creaturi cu tentacule care se autopropulsează, paraziți, hidre, organisme nemuritoare, organisme care se pot reproduce și înlocui organele unei persoane vaccinate”.
În România, aceste clipuri și imagini circulă pe site-uri, grupuri pe rețelele sociale și canale de pe platforma Bitchute care au promovat, de la începutul pandemiei, informații înșelătoare despre criza sanitară globală. Mai mult, aceste informații se regăsesc și pe unele site-uri, pagini și grupuri de pe rețelele sociale axate pe subiecte legate de sănătate, alimentație, practici sau diete pentru „purificarea organismului”.
Citiți restul fact checking-ului pe antifake.ro.
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Atlantic Council
Conflictul din Ucraina
Ceva nou pe Frontul de Est: Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022?
- De câteva zile, spionajul occidental pare tot mai convins că Vladimir Putin încearcă să rupă o bucată din teritoriul Ucrainei. Mai mult, șeful spionajului militar ucrainean a avansat, într-un interviu acordat Military Times, chiar și data la care Rusia ar pregăti un astfel de atac în forță, care ar implica lovituri, aeriene, artilerie și blindate: „sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie” 2022. (Digi 24)
Cât de pregătită e Ucraina în fața atacului „iminent” al Rusiei?
- Rusia are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi la granița Ucrainei, iar până în luna februarie a anului viitor va ataca. Declarația îi aparține şefului agenţiei de informaţii pentru apărare a Ucrainei. Într-un interviu acordat Military Times, oficialul de la Kiev a susținut că Rusia îşi construieşte treptat capacitatea de atac, crescând nivelul trupelor din Crimeea și punând în funcțiune sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar. „Pericolul rus de la granița Ucrainei este cât se poate de real”. (RFI)
Alte știri
Noi amenințări Gazprom cu sistarea livrărilor de gaze către R. Moldova
- Compania rusă Gazprom a avertizat, luni, că va sista livrările de gaze în Republica Moldova peste 48 de ore dacă Guvernul de la Chişinău nu achită plăţile restante, informează postul BFMTV. “Data-limită pentru efectuarea plăţilor este luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, conform termenilor contractului, a informat partea moldoveană că livrările de gaze către Republica Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov. (RFI)
Marea Britanie şi SUA doresc să recupereze înaintea Rusiei epava unui avion F-35
- Avionul decolase de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth înainte de a cădea în mare. Pilotul său a reuşit să se ejecteze la timp. Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de către Rusia şi cu riscul ca acesta să pună mâna pe tehnologia avionului. (Agerpres)
Maia Sandu, vizită oficială, marți, la București
- Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla marţi în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, în contextul celebrării în 2021 a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări. „Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova…”. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Cel mai mare număr de salariaţi şi 50% dintre întreprinderile active se înregistrau în sectorul serviciilor de piaţă, în 2020
- Aproape jumătate dintre întreprinderile active în România (49,1%) aveau ca activitate principală Servicii de piaţă, în 2020, domeniu în care se consemna şi cel mai mare număr mediu de salariaţi, arată datele provizorii publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Statistica oficială relevă faptul că, în comparaţie cu anul 2019, numărul total de întreprinderi a crescut cu 4,9%, anul trecut. (Agerpres)
Marea Britanie va gestiona un furnizor de utilități care aprovizionează 1,7 milioane de gospodării
- Guvernul britanic va gestiona, temporar, furnizorul de gaze şi electricitate Bulb, prima naţionalizare forţată a unei companii britanice după criza bancară din 2008. Guvernul de la Londra şi Autoritatea de Reglementare din Energie (Ofgem) se vor asigura că acei 1,7 milioane de clienţi ai Bulb nu vor suferi întreruperi în aprovizionarea cu gaze şi electricitate prin numirea unui administrator special. (Bloomberg)
Ucraina a semnat cu SUA un contract pentru construcţia a două reactoare la centrala atomoelectrică Hmelniţki
- Compania ucraineană de stat Energoatom a semnat cu compania americană Westinghouse un contract pentru construcţia a două reactoare nucleare în Ucraina, potrivit unui anunţ al guvernului de la Kiev. Două reactoare AP1000 urmează să fie construite la centrala atomoelectrică Hmelniţki, în vestul Ucrainei. Valoarea contractului şi termenul de realizare a proiectului nu au fost deocamdată precizate public. (Agerpres)
Business & Tehnologie
FMI recomandă El Salvador să nu utilizeze bitcoin ca monedă oficială
- El Salvador nu ar trebui să adopte bitcoin ca monedă oficială, având în vedere riscurile asociate cu această criptomonedă, a apreciat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI). Acest avertisment al FMI vine la o zi după ce preşedintele salvadorian, Nayib Bukele, şi-a anunţat dorinţa de a construi un ‘Bitcoin City’, un nou oraş alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi construit prin emiterea de obligaţiuni în bitcoin. (Reuters)
Atom Bank introduce o săptămână de lucru de patru zile fără a reduce salariul
- Banca online Atom Bank a introdus o săptămână de lucru de patru zile pentru cei 430 de angajați fără a le reduce salariul. Angajații lucrează acum 34 de ore pe parcursul a patru zile și au liber luni sau vineri, când anterior făceau 37,5 ore pe parcursul întregii săptămâni. Șeful Mark Mullen a declarat pentru BBC că a fost inspirat de pandemie și că va ajuta la îmbunătățirea bunăstării și la păstrarea personalului. (BBC)
Societate
Sursă foto: McGill University
România și vaccinarea: lipsă de solidaritate cu Europa, deficit de credibilitate
- „Nimeni nu este în siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță. Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine”. Această declarație de duminică seara, a coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ar putea să le pară multora doar o înșiruire de cuvinte banale. Și totuși, ar trebui să vedem avertismentul din spatele lor. (RFI)
Expert ONU: Controlul puterii din Ungaria asupra media, un risc pentru alegeri
- O expertă a ONU a avertizat luni împotriva controlului excesiv al puterii asupra media în Ungaria, subliniind importanţa unei acoperiri mediatice „imparţiale” de către presa publică în perioada premergătoare alegerilor legislative din primavara anului 2022. Premierul suveranist Viktor Orban şi partidul său Fidesz se pregătesc pentru un scrutin foarte strâns împotriva candidatului unic al opoziţiei, Peter Marki-Zay. (Digi 24)
Firmele din SUA îi penalizează financiar pe antivacciniști
- Unele dintre companiile americane mari au decis să crească sumele plătite pentru asigurările medicale de angajații care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, într-o încercare de a diminua riscurile financiare aduse firmei de decizia lor de a nu se inocula. Potrivit informațiilor, sumele suplimentare pe care angajații acestor companii care refuză să se vaccineze trebuie să le plătească variază între 60 și 200 de dolari lunar. (G4 Media)
Israel: Proiect de lege pentru a limita mandatele prim-ministrului
- Parlamentarii israelieni au adoptat luni seară în primă lectură un proiect de lege pentru limitarea numărului de ani la putere ai unui prim-ministru, considerat de opoziţie drept lege “anti-Netanyahu”, deoarece l-ar putea împiedica pe fostul premier să revină la putere. În prezent, nicio lege în Israel nu limitează numărul de mandate ale unui prim-ministru. (Agerpres)
Sursă foto: Kafkadesk