Securitate și relații internaționale

Sursă foto: BBC News

Negocieri la nivelul Uniunii Europene

Discuțiile UE care au avut ca scop ajungerea la un acord privind un fond imens de recuperare economică post-coronavirus s-au întins deja într-a patra zi. Diviziunea principală este între țările cel mai puternic afectate de virus – precum Italia și Spania – și unii membri ai UE care doresc să limiteze dimensiunea fondului și controale mai stricte asupra utilizării acestuia.

 • Preşedintele Consiliului European Charles Michel a făcut presiuni duminică seara asupra liderilor din statele membre UE pentru ca aceştia să nu prezinte imaginea “unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus pentru a evita un eşec al negocierilor. “Întrebarea este următoarea: cei 27 lideri responsabili în faţa popoarelor Europei sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană? Sau, printr-o ruptură, vom prezenta chipul unei Europe slabe, subminate de neîncredere?”, a spus Charles Michel în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, care se află în negocieri dificile la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului European care a început vineri. (Agerpres)
 • Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ‘frugale’, au sugerat duminică seară, în reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni. Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi. (Agerpres)
 • Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să ”pedepsească financiar” Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc. “Nu ştiu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur. Şi el spune foarte clar că din cauza faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, că ea trebuie să fie pedepsită financiar”, a declarat Viktor Orban de la Bruxelles. (Agerpres)
 • Negocierile dintre liderii europeni cu privire la un pachet masiv de recuperare în urma coronavirusului intră acum în „faza crucială”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, întrucât discuțiile vor fi reluate luni după-amiază pentru a patra zi consecutivă. Liderii au părăsit summit-ul maraton luni dimineață devreme, fără un acord și urmează să reia discuțiile la ora 16:00 CET. Summit-ul a fost inițial planificat să se încheie sâmbătă. Von der Leyen le-a spus reporterilor că „după trei zile și trei nopți de maraton de negocieri, intrăm acum în faza crucială, dar am impresia că liderii europeni doresc într-adevăr un acord”. (Euronews)
 • Preşedintele francez Emmanuel Macron a “bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi. Ţinta sa au fost aşa-numitele state “frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Evenimente economice internaționale

Băncile private europene au raportat profituri în scădere în 2019,  pentru al doilea an consecutiv, lăsând sectorul financiar vulnerabil înaintea pandemiei.

China și Iranul se apropie de semnarea unui acord istoric în valoare de 400 de miliarde de dolari extins pe 25 de ani. În același timp, națiunile înstărite din G20 amână plata datoriilor din acest an pentru țările sărace în contextul pandemiei.

 • Câștigurile au scăzut anul trecut la 13,3 miliarde de euro, cu o zecime mai putin față de apogeul din 2017. Băncile private europene au suferit un al doilea an succesiv de profituri în scadere, în ciuda câștigurilor puternice pe piețele financiare, lăsând sectorul într-o poziție vulnerabilă chiar înainte de atacarea coronavirusului.(Financial Times)
 • Acordul China-Iran în valoare de 400 de miliarde de dolari se apropie de finalizare. Beijingul este în ultimele etape ale aprobării unui acord economic și de securitate în valoare de 400 de miliarde de dolari cu Iranul. În principal, presupune investiții masive în infrastructură și în sectorul energieie, dar acordul prevede și o cooperare mai strânsă în domeniul apărării și al schimbului de informații. (Forbes)
 • G20: Cele mai sărace țări din lume beneficiază de suspendarea datoriilor pentru anul 2020. Suma care va fi suspendată de 5.3 miliarde de dolari este mult mai mică decât suma de 11,5 miliarde de dolari așteptată de la creditorii oficiali. În plus, nicio țară nu a solicitat creditorilor privați un tratament similar, în ciuda încurajărilor puternice de a face acest lucru din partea G20. (Financial Times)

Business 

În timp ce numarile de infectari cresc rapid la nivel global, Microsoft decide să folosească platforma Linkedin pentru a oferi instruire gratuită pentru recalificare digitală gratuită a peste 25 de milioane de oameni.În același timp, Disney se alătură boicotului Facebook stârnit de lipsa reglementărilor gigantului social media în domeniul hate speech-ului.

 • Disney se alătură altor companii precum Starbucks Corp , Unilever, Adidas, care au decis să boicoteze Facebook. Walt Disney (DIS.N) a devenit cea mai recentă companie care și-a redus cheltuielile publicitare pe Facebook Inc (FB.O), pe măsură ce gigantul social media se confruntă cu un boicot publicitar în ceea ce privește gestionarea hate speech-ului și a conținutului controversă. (Reuters)
 • Microsoft estimează că 250 de milioane de oameni își vor pierde locul de muncă în 2020. Microsoft a anunțat recent un plan pentru a oferi abilități și instruire către 25 de milioane de oameni la nivel mondial în acest an.Acesta va oferi instruire, abilități, certificări și va ajută la găsirea unui loc de muncă.Firma va face acest lucru cu ajutorul platformei LinkedIn, deținuta de Microsoft. Cu toate acestea, Brad Smith, președintele Microsoft,  a recunoscut că multe locuri de muncă sunt în afară recalificării digitale. (BBC)

Societate

Sursă foto: BBC News

Evoluția scrutinului prezidențial din SUA

În momentul de față, atât organizații guvernamentale, cât și non-guvernamentale își pun o întrebare: “Cum poate fi securizat mediul informațional”. Deși șansele ca sistemul de vot în sine să fie spart sunt mici, șansele ca populația să fie ținta unor campanii de dezinformare sunt foarte mari. După incidentele de la alegerile din 2016 și până acum se pare că nu s-a găsit un răspuns la întrebarea menționată mai sus. Astfel, diverși actori statali sau independenți ar putea influența procesul votanților de a alege candidatul preferat pentru următorii patru ani. În altă ordine de idei, decizia lui Kanye West de a candida la alegeri este reprezentativă pentru criza politică prin care trece federația nord-americană de câțiva ani încoace. În pofida faptului că a fost diagnosticat cu bipolaritate și că nu are niciun fel de experiență în politică și economie, candidatura acestuia tot este valida dacă reușește să strângă destule semnături de la populație.

 • Secretarul de stat Mike Pompeo despre implicarea țărilor străine în alegerile din SUA. Acesta a declarat că este sigur de faptul că anumite țări străine, precum China și Rusia, vor încerca să influențeze rezultatele scrutinului prezidențial din noiembrie 2020. Secretarul a menționat și faptul că instituțiile de securitate ale Statelor Unite au capacitatea de a respinge astfel de atacuri, pregătindu-se încă de la alegerile din 2016. Declarațiile lui Pompeo vin la două zile după discuția sa cu ministrul de externe al Rusiei, Sergey Lavrov. (The Hill)
 • Atacurile cibernetice de pe Twitter au evidențiat potențiale riscuri pentru alegerile prezidențiale. Incidentul care s-a materializat prin spargerea conturilor mai multor persoane publice din SUA a atras atenția asupra faptului că acest lucru s-ar putea întâmpla și în seara alegerilor. Astfel de atacuri ar putea afecta sfera informațională din perioada scrutinului din noiembrie 2020, influențând deciziile și opiniile votanților, la fel cum s-a întâmplat și în 2016. (NPR)
 • Kanye West își lansează campania prezidențială într-un mod neconvențional. Rapperul a apărut la adunarea din Carolina de Sud purtând o vestă antiglonț și având o tunsoare cu inscripția “2020” pe ceafă. Kanye a abordat, printre altele, subiectul avorturilor, spunând că nu ar trebui să fie interzis, dar că toți oamenii care fac copii ar trebui să primească un milion de dolari. De asemenea, a declarat și că Harriet Tubman, o aboliționistă și un militant pentru drepturile afro-americanilor, nu a eliberat sclavi, ci doar i-a trimis să lucreze pentru alți oameni albi. (BBC)

Implementarea și aplicarea măsurilor de restricție

După mai multe luni în care respectarea normelor și regulilor de protecție împotriva Covid-19 a devenit aproape irelevantă și desconsiderată de o bună parte din populație, instituțiile statului au reînceput să acționeze. Unul dintre motivele pentru care oamenii au renunțat la măști și distanțare socială este neputința autorităților de a acționa pentru a asigura ordinea și siguranță publică. Acum însă, văzând mai multe inițiative din partea instituțiilor de ordine, lucrurile s-ar putea să se schimbe. Cu toate acestea, răul a fost deja făcut și o să fim martori la o creștere semnificativă în săptămânile care vin.

 • Raed Arafat anunță posibile măsuri de restricție regionale. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat duminică seară că nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie ”zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-Cov-2. Şeful DSU a explicat că astfel de măsuri s-au mai ”practicat în perioada care a trecut” (de exemplu la Suceava, municipiu carantinat), iar legea recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi care va intra în vigoare săptămâna viitoare permite acest lucru. (G4 Media)
 • Poliția Capitalei a efectuat acțiuni de verificare la metrou. Controalele s-au desfăşurat atât în în staţii, cât şi în garniturile de metrou, având ca efect aplicarea mai multor amenzi pentru nerespectarea regulilor de protecție împotriva infectării cu Covid-19. Poliția a declarat că aţiunile vor continua, pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru menţinerea unui climat de linişte publică. (Agerpres)

Sursă foto: France24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here