#Buletin de știri
NewsDigest: Militar ucrainean ucis de separatiștii pro-ruși
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Kiyv Post
Militar ucrainean ucis de separatiștii pro-ruși
- Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi duminică într-un atac al separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei. În ultimele zile, în înregistrări video postate pe reţelele de socializare se pot vedea trenuri militare ruseşti şi convoaie de camioane care transportă tancuri şi rachete în sud-vestul Rusiei, în apropierea teritoriului ucrainean. Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 13.000 de morţi. (G4 Media)
Brexitul readuce violența în Irlanda de Nord
- Patru bărbaţi au deturnat şi au incendiat duminică seara un autobuz într-o comunitate unionistă pro-britanică din Irlanda de Nord. Un atac similar a avut loc săptămâna trecută. Presa locală a scris că incidentul are legătură cu tensiunile legate de barierele comerciale post-Brexit, despre care există temeri că vor reaprinde conflictele. (Digi 24)
UE și SUA condamnă tentativa de asasinat a premierului irakian Mustafa al-Kadhimi
- Tentativa de asasinare a premierului irakian, Mustafa Al-Kadhimi, duminică, la Bagdad, a fost comisă de „trei drone, dintre care două au fost doborâte” de către gărzile şefului guvernului. Atacul nu a fost încă revendicat, iar un oficial de securitate din cadrul grupării Kataib Hezbollah din Irak, susţinută de Iran, a respins duminică sugestiile potrivit cărora grupări irakiene s-ar afla în spatele atacului împotriva premierului. (Calea Europeană)
Israelul declară oficial ilegale şase ONG-uri palestiniene calificate recent drept teroriste
- La 22 octombrie, Ministerul Apărării a anunţat că a plasat şase ONG-uri palestiniene, dintre care unele activează pentru apărarea drepturilor omului şi a drepturilor deţinuţilor, pe lista neagră din cauza presupuselor legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP). Amnesty International, Human Rights Watch şi numeroase organizaţii israeliene şi-au exprimat imediat regretul pentru această decizie, care ar putea avea drept consecinţă blocarea finanţării respectivelor ONG-uri, unele dintre ele primind fonduri europene, şi limitarea deplasărilor membrilor lor. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: BBC
Știri economice
Rusia ţine sub control piaţa europeană a gazelor, în pofida angajamentelor lui Putin
- Preşedintele rus Vladimir Putin a promis Europei mai multe gaze începând de luni, dar până acum nu sunt semne că se va vedea o îmbunătăţire a livrărilor. Comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe indică o mică creştere a livrărilor începând de luni, deşi la licitaţiile de duminică nu a fost rezervată capacitate suplimentară pentru a ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa. (Bloomberg)
INS: Producţia de cărbune a crescut cu aprope 30% în primele opt luni din 2021
- Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele opt luni ale acestui an, 2,118 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 22,9% (394.800 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, România a importat 295.500 tep cărbune net, cu 39.100 tep (15,2%) mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului anterior. (Agerpres)
Grupul OPEC+ poate majora livrările de ţiţei dacă există cerere pe piaţă
- Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) poate majora livrările de ţiţei dacă există cerere pe piaţă, a afirmat luni Suhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (UAE). Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a livra pe piaţă volume suplimentare de ţiţei dacă este necesar şi dacă acest fapt este convenit în cadrul OPEC+, a explicat oficialul într-un interviu acordat postului de televiziune Asharq din Dubai. (Reuters)
Business & Tehnologie
Sondajul Twitter îi cere lui Elon Musk să vândă 10% din pachetul de acțiuni Tesla
- Alegătorii dintr-un sondaj de pe Twitter l-au îndemnat pe Elon Musk să vândă 10% din participația sa din Tesla pentru a plăti impozit. Peste 3,5 milioane de utilizatori Twitter au votat în sondajul, lansat sâmbătă de Musk, aproape 58% votând în favoarea vânzării acțiunilor. Votul l-ar putea determina să dispună de aproape 21 de miliarde de dolari din stocul producătorului de mașini electrice. El a promis că va respecta rezultatul, ca răspuns la „taxa miliardarului” propusă de democrații americani. (BBC)
Producătorii de cipuri din Coreea de Sud vor trimite date despre semiconductori în SUA
- Firmele sud-coreene Samsung Electronics și SK Hynix vor dezvălui unele date despre semiconductori guvernului SUA, a anunțat Ministerul Sud-coreean al Economiei și Finanțelor. Potrivit unei declarații publicate duminică de ministerul de finanțe, producătorii de cipuri din Coreea de Sud se pregătesc pentru o „depunere voluntară” pentru a preda datele lor interne către SUA.Cu toate acestea, Samsung și SK Hynix nu vor furniza nicio informație sensibilă pentru a proteja secretele comerciale în timp ce trimit datele la Washington. (TechCrunch)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Paris, Sydney, Nairobi, Londra, Varșovia: Ample proteste pe mai toată planeta
- Motivele de protest au fost din cele mai diverse. Din Sydney la Paris, trecând prin Londra, Nairobi și Mexico, mai bine de 200 de manifestații au avut loc pe glob împotriva inacțiunii climatice. Zeci de mii de oameni au protestat cu această ocazie. Apoi, la Paris s-a cerut, pentru a 17-a săptămână consecutiv, renunțarea la pașaportul sanitar. Iar în Polonia, mii de persoane au mărșăluit pe străzile Varșoviei, protestând împotriva legii care interzice orice avort. (RFI)
Ucraina primește aproape 3 milioane de doze de vaccin COVID-19
- Ucraina a primit aproape 3 milioane de doze de vaccin COVID-19 de la Moderna printr-un fond ONU, pe fondul creșterii numărului de noi cazuri în țară. UNICEF, cunoscut și ca Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, a livrat medicamentul antivirus pe 7 noiembrie. Livrările fac parte dintr-un program ONU menit să ajute la stoparea răspândirii virusului în țările care nu au resurse financiare pentru a le cumpăra. (Radio Europa Liberă)
Eric Zemmour s-ar califica în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale franceze
- Zemmour, jurnalist politic şi realizatorul emisiunii Face à l’Info de la CNews, între 2019 şi 2021, a dominat media franceză în ultimele luni, cu comentarii provocatoare referitoare la islam, imigranţi şi femei. El ar urma, potrivit sondajului, să o depășească în cursa electorală pe lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen. (G4 Media)
Cum s-au hotărât companiile să salveze Planeta
- Se vorbește foarte mult în aceste zile despre obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Dar, în ultimă instanță, cele care trebuie să aplice aceste politici sunt firmele. Sunt pregătite companiile să investească, să schimbe tehnologiile și procedurile de lucru astfel încât să atingă obiectivul ca în anul 2050 să aibă un nivel net zero de emisii de carbon? Un studiu al firmei Accenture arată că multe dintre marile companii sunt încă departe de ținta de la orizontul anului 2050. (RFI)
Sursă foto: Deutsche Welle
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: De ce sunt liderii AUR din ce în ce mai agresivi
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize