#Buletin de știri
NewsDigest: Numărul de migranți trecând prin Balcanii de Vest pentru a pătrunde în UE s-a dublat în 2020
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: IDF
Orient mijlociu
O serie de atacuri a avut loc în Orientul mijlociu, în contextul în care administrația Trump a anunțat retragerea unui număr important de trupe staționate în regiune.
Ambasada SUA din Bagdad atacată cu rachete.
- 7 rachete au fost trase în direcția «zonei verzi» din Bagdad, unde se află ambasada Americii. Numai 4 rachete au căzut în acest district, celelalte trei au căzut în restul Bagdad-ului, cauzând moartea unei fete și rănind mai mulți civili. O miliție pro-Iran ar fi la originea atacului, încălcând astfel armistițiul care fusese declarat de forțele pro-Iran în Irak. Acest atac intervine scurt după ce președintele american Donald Trump ar fi discutat cu consilierii săi posibilitatea unui atac asupra instalaților nucleare iraniene. (HotNews)
Armata israeliană a lovit ținte siriene și Iraniene pe teritoriul Siriei.
- Tsahal, armata israeliană, a anunțat azi dimineață că a bombardat mai multe obiective strategice pe teritoriul Siriei, în răspuns la descoperirea unor explozive menite să atace trupele israeliene lângă frontieră. Armata a declarat că a țintit obiective ale Forței Kuds, o unitate a Gărzilor Revoluționare iraniene prezente în Siria, precum poziții ținute de forțele guvernamentale siriene. Presa guvernamentală siriană a condamnat atacul «inamicului sionist», deplorând 3 morți și pagube materiale. (Agerpres)
Statele Unite vor reduce semnificativ prezența lor militară în Irak și Afganistan.
- Șeful interimar al Pentagonului Christopher Miller a anunțat că Statele Unite urmau să își reducă prezența militară în Irak și Afganistan la 2500 de militari în fiecare țară până pe 15 ianuarie, adică până la sfârșitul mandatului lui Trump. Christopher Miller anunțase cu câteva zile în urmă dorința președintelui Trump de a pune capăt «războaielor neterminate». Deși o retragere totală fusese considerată, consilierii militari din administrația Trump au obținut menținerea unui număr minim de trupe în regiune. (CNN)
Alte știri
Frontex: numărul de migranți trecând prin Balcanii de Vest pentru a pătrunde în UE s-a dublat în 2020.
- Agenția europeană de protecție a frontierelor Frontex a anunțat ieri că numărul trecerilor prin Balcanii de Vest a explodat în 2020, în timp ce numărul trecerilor prin marea Mediterană au scăzut semnificativ. Circa 20.000 de migranți ar fi folosit ruta balcanică în 2020. (HotNews)
Henry Kissinger: deteriorarea relațiilor SUA-China ar putea provoca ”o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”.
- Fostul secretat de Stat Henry Kissinger, renumit pentru doctrina lui de realpolitik, care a fost și în spatele apropierii dintre SUA și China lui Mao în anii 70. El a avertizat că după escaladarea tensiunilor cu China cauzate de politica administrației Trump, Joe Biden va trebui să restabilească canalele de comunicare cu Beijing pentru a evita un conflict armat. „Pericolul este că ar putea avea loc vreun fel de criză care să meargă mai departe de retorică și să ajungă la conflict armat”. Recent, tensiunile între China și SUA au crescut în privință cu chestiunea Taiwanului, conducătorul chinez Xi Jinping lăsând de crezut că o soluționare militară a problemei era printre opțiunile Beijing-ului. (HotNews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
FMI-ul se apropie de un consens cu privire la finanțarea suplimentară pentru țările sărace afectate de pandemie. Germania acordă 5 miliarde de euro pentru a încuraja deblocarea sectorului auto, iar Marea Britanie va interzice noile mașini pe benzină până în 2030.
Germania acordă 5 miliarde de euro pentru a încuraja repornirea sectorului auto.
- Guvernul cancelarului Angela Merkel a oferit industriei auto afectate din Germania 5 miliarde de euroîn ajutor pentru a face față crizei coronavirusului și pentru a investi în tranziția către mașinile electrice.Berlinul va extinde bonusurile pentru achiziționarea de vehicule electrice până în 2025 și va extinde rețeaua de încărcare a țării. (Bloomberg)
Marea Britanie va interzice noile mașini pe benzină până în 2030 pe drumul către un viitor nepoluant.
- Marea Britanie va interzice vânzarea de mașini și autoutilitare noi pe benzină și motorină din 2030, cu cinci ani mai devreme decât era planificat anterior, ca parte a ceea ce premierul Boris Johnson numește „revoluția verde” pentru a reduce emisiile la zero până în 2050.(Reuters)
G20 se apropie de creșterea finanțării FMI pentru țările sărace, spune ministrul saudit.
- Cele mai bogate țări ale lumii se îndreaptă spre un consens cu privire la deblocarea fondurilor suplimentare ale FMI pentru țările mai sărace ale căror economii au fost afectate de criza coronavirusului, potrivit unui oficial din G20.(Financial Times)
Business & Tehnologie
Unilever pe calea viitorului și prevede vânzări de peste 1 miliard de euro pentru vânzările bazate pe vegetale până în 2027. În același timp, start-up-ul malaysian Food Market Hub strânge finanțări de 4 milioane de dolari pentru platforma sa de inventar bazată pe cloud.
Unilever își propune vânzări de 1 miliarde de euro de la produse vegetale până în 2027.
- Unilever își propune să își mărească vânzările anuale de carne și produse lactate pe bază de plante la 1 miliard de euro în cinci până la șapte ani, intensificând lupta pentru sectorul consumatorilor eco-friendly.(Financial Times)
Start-up-ul malaysian Food Market Hub strânge finanțări de 4 milioane de dolari.
- Multe restaurante încă se bazează pe foi de calcul pentru a-și urmări inventarul de produse, carne și alte ingrediente. Dar folosirea metodelor manuale duce adesea la risipa de alimente și la costuri mai mari. Food Market Hub, cu sediul în Malaezia, este o platformă bazată pe cloud care conectează punctele de vânzare de alimente și băuturi (F&B) direct la furnizori, facilitând comunicarea și gestionarea comenzilor. Startup-ul a anunțat astăzi că a închis o rundă de serie A de 4 milioane de dolari de la Go-Ventures.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Radio France International
Vaccinul anti-Covid-19
Contract Comisia Europeană – CureVac pentru 225 de milioane de doze de vaccin.
- Contractul de astăzi cu CureVac extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiile preliminare cu Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru campania de vaccinare de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. (Radio Europa Liberă)
Livrarea vaccinului Moderna către statele UE riscă să fie întârziată.
- Directorul companiei farmaceutice americane Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marţi Uniunea Europeană că prelungirea negocierilor pentru achiziţia vaccinului împotriva COVID-19 produs de această companie riscă să întârzie livrările către statele UE, alte ţări care au semnat deja contracte având prioritate, ultima fiind Regatul Unit, care a încheiat tot marţi contractul cu Moderna. ”Avem discuţii, dar nu avem contract” cu UE, a declarat Stéphane Bancel. (G4 Media)
Trebuie să avem o strategie posibil a fi adaptată oricărui vaccin care va apărea în România.
- Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus va fi făcută publică săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut marți seară de președintele Klaus Iohannis care a mai spus că la nivel european există motive de optimism, iar România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona campania de vaccinare. Personalul din unitățile sanitare, persoanele din grupele de risc precum și cele care lucrează în unități strategice, precum educația sau armata, vor avea prioritate la vaccinare. (Radio France Internationale)
Alte știri
Dodon, abandonat de parteneri, grăbit să-și facă bagajele.
- După pierderea alegerilor, Dodon a spus că vrea să consulte grupurile parlamentare pentru a evita o criză politică. Și dacă, până acum, convins că va obține un nou mandat, insista asupra extinderii atribuțiilor șefului statului, acum, după înfrângere, Dodon îi amintește președintelui ales, Maia Sandu, că Moldova e republică parlamentară și că președintele își poate îndeplini angajamentele doar dacă are susținerea Legislativului și Executivului. (Deutsche Welle)
România pe ultimul loc în UE după ponderea locuinţelor cu toaleta în interior.
- Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, România fiind de altfel singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, arată datele publicate miercuri de Eurostat. Statele membre care stau cel mai prost la acest capitol pe lângă România sunt: Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) şi Ungaria (3,1%). (Agerpres)
Franţa a devenit prima ţară europeană care a depăşit 2 milioane de cazuri de infecţii.
- În prezent, Franţa se află pe locul patru în lume la numărul de infecţii raportate, de 2.036.755, după Statele Unite, India şi Brazilia. Cu un bilanţ al deceselor provocate de coronavirus de 45.000, Franţa se află pe locul şapte în lume. În Europa au fost raportate în total aproape 14,5 milioane de cazuri de Covid-19, fiind cea mai afectată regiune din lume şi reprezentând peste 26% din totalul infecţiilor. (G4 Media)
Sursă foto: European Parliament
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
#Buletin de știri
NewsDigest: China contracarează împotriva sancțiunilor SUA cu noi reguli
#Buletin de știri
NewsDigest: Joe Biden s-a vaccinat în public împotriva Covid-19
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Armenia și Georgia în impas democratic
#Buletin de știri
NewsDigest: Alertă la Capitoliu: Poliția americană anunță un nou posibil atac
#Analize