Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Pexels.com
 • Germania a anunţat vineri că a decis suspendarea tratatului de extrădare dintre Berlin şi Hong Kong, în contextul amânării cu un an a alegerilor din regiunea administrativă specială a Chinei şi al recentei adoptări de către forul legislativ suprem de la Beijing a unei noi legi privind securitatea ce afectează acest teritoriu . Anunţul Berlinului vine după ce mai devreme în iulie şi Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie au luat o decizie similară ca urmare a adoptării la Beijing a noii legi privind securitatea. (Agerpres)
 • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședinta Executivului, Vera Jourova, și Comisiarul European pentru egalitate, Helena Dalli, au adus un omagiu celor 500.000 de romi uciși de regimul nazist. Consiliul Europei desfăşoară, de câţiva ani, ceremonii cu prilejul acestei importante zile pe esplanada Palatului Drepturilor Omului de la Strasbourg. Europa are datoria de a proteja minoritățile sale de rasism și discriminare. Trebuie să înlocuim ura față de romi cu deschiderea și acceptarea, discursul de ură cu toleranța și respectul pentru demnitatea umană și intimidarea cu educația despre Holocaust. (Calea Europeană)
 • Cum ocolesc oligarhii ruși sancțiunile în SUA. Doi oligarhi, frații Arkadi și Boris Rotenberg, au putut încălca sancțiunile impuse Rusiei profitând de regimul achizițiilor operelor de artă. Un raport al Congresului SUA detaliază felul în care cei doi au cumpărat în SUA, prin companii intermediare, opere de artă în valoare cca. 18 milioane dolari. Regimul special al licitațiilor în face în SUA: cumpărătorii pot rămâne anonimi dacă doresc. Raportul consideră că folosind acest sistem, frații Rotenberg au deplasat în SUA peste 90 milioane dolari. (Politico)
 • Germania a aprobat livrări de armament în valoare de milioane de euro către Turcia, chiar şi după ce armata turcă a lansat o ofensivă în Siria. Din 9 octombrie 2019, când Turcia a început operaţiunile militare în Siria, şi până în 22 iulie anul acesta, guvernul de la Berlin a dat undă verde unor tranzacţii cu armament în valoare de 25,9 milioane de euro, însă – susţine Ministerul Economiei german – nu este vorba de arme de război. Exporturile de arme către Turcia sunt controversate şi din cauza implicării acestei ţări în conflictul din Libia. Potrivit ONU, Turcia este una din ţările care încă nu respectă embargoul asupra armamentului pentru Libia, deşi şi-a asumat un angajament în acest sens la summitul din ianuarie, de la Berlin, dedicat conflictului libian. (Agerpres)
 • Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, se află într-o situație mai dificilă ca oricând: se confruntă cu proteste masive în țară şi are dispute cu Rusia, în contextul în care încearcă să obţină un nou mandat, potrivit unei analize realizate de cotidianul britanic The Guardian, citat de Mediafax. “Alexandr Lukaşenko este supus unor presiuni mai mari ca niciodată. În ultima săptămână, în Belarus au avut loc scene uimitoare: un miting al Opoziţiei, considerat cel mai mare de după destrămarea URSS; în plus, 33 de mercenari ruşi care ar fi fost trimişi să destabilieze ţara au fost arestaţi; iar Lukaşenko a recunoscut că este infectat cu noul coronavirus, după câteva luni în care a minimizat epidemia”, comentează The Guardian în articolul intitulat “Este acesta începutul sfârşitului pentru ultimul dictator al Europei?”. (RFI)
 • Protestele din Habarovsk, în estul Rusiei, continuă împotriva noului guvernator numit de Kremlin. Sute de susținători ai ex-guvernatorului arestat al regiunii Habarovsk din Rusia, Serghei Furgal, s-au strâns, de această dată cerând demisia președintelui țării, Vladimir Putin. Protestatarii au sentimentul că autoritățile de la Kremlin refuză să accepte rezultatul alegerilor locale din 2018, când fostul guvernator a câștigat în fața contracandidatului susținut de Putin. (Financial Times)

Economie

Sursă foto: Getty Images/ Canva

Microsoft asteaptă hotărârea Casei Albe pentru semnarea acordului de preluare a Tik Tok în SUA

Tehnologie & relații internaționale

Tik Tok încearcă să își continue activitatea în SUA, încheiând un parteneriat cu Microsoft pentru cedarea drepturilor de administrare a datelor utilizatorilor.În același timp, Samsung își retrage fabricile din China, în urma taxelor crescute pe care le întâmpină în SUA ca urmare a razboiului taxelor vamale.Apple deschide săptămâna drept cea mai valoroasă companie listată public, întrecând Saudi Aramco.

 • Acordul dintre ByteDance și Microsoft asupra TikTok așteaptă hotărârea Casei Albe. ByteDance din China a fost de acord să cedeze operațiunile TikTok în SUA, potrivit unui raport din Reuters. În cadrul acordului, Microsoft ar prelua administrarea datelor utilizatorilor din SUA.(TechCrunch)
 • Samsung Electronics Co va opri operațiunile ultimei sale fabrici de calculatoare din China, cel mai recent producător care va schimba producția din a doua cea mai mare economie din lume.Aproximativ jumătate din cei 1.700 de angajați vor fi afectați, excluzând cei implicați în cercetare și dezvoltare, a raportat vineri South China Morning Post, citând o notificare către personalul Samsung.(Reuters)
 • Apple Inc a crescut cu peste 10% până la un nivel record vineri, ajutând producătorul de iPhone să eclipseze Saudi Aramco să devină cea mai valoroasă companie cotată public. Apple a încheiat sesiunea la 425,04 dolari, punându-și cota de piață la 1,82 trilioane de dolari, conform numărului de acțiuni furnizat de Apple. (Reuters)

Top evenimente economice

Siemens Healthineers va achiziționa Varian Medical pentru 16,4 milarde de dolari în scopul dezvoltării de tratamente și dispozitive care tratează cancerul.Pe de altă parte, scandalul Wirecard pavează drumul către reglementări mai dure din partea Comisiei Europene pentru consolidarea comitetelor de audit și prevenirea fraudei.

 • Grupul german Siemens Healthineers a declarat că va achiziționa Varian Medical Systems într-un acord care apreciază producătorul american de dispozitive și software pentru tratamente împotriva cancerului la 16,4 miliarde  de dolari. În condițiile acordului anunțat duminică, Siemens Healthineers va achiziționa toate acțiunile din Varian pentru 177,50 USD pe acțiune în numerar. (Financial Times)
 • Scandalul Wirecard conduce la revizuirea măsurilor de supraveghere prin consolidarea comitetelor de audit. Wirecard a fost forțat să intre în insolvență la sfârșitul lunii iunie, după ce a admis că suma de 1,9 miliarde de euro din banii săi probabil „nu exista”, într-unul dintre cele mai mari scandaluri corporative din istoria UE. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru politică economică a declarat că Bruxelles-ul examinează modalități de consolidare a rolului comitetelor de audit la companiile listate pentru a se asigura că fac suficientă diligență.(Financial Times)

Societate

Sursă foto: dw.com

Apriga bătălie între țări și platformele de social media

Deși această bătălie a pornit acum mai mulți ani, criticile și ciocnirile legislative s-au intensificat în ultima vreme. În Brazilia, Facebook este judecat pentru faptul că nu a luat măsuri destul de devreme în combaterea multitudinii de știri false prezente pe platforma lor. Aceasta e o critică adusă frecvent la adresa gigantului din California, fiind acuzat că a contribuit in mod indirect la influențarea rezultatelor mai multor alegeri din lume, printre care și scrutinul prezidențial american din 2016. Polemica zilei, în schimb, este legată de compania chinezească TikTok. Deși a apărut relativ recent pe piață, platforma a devenit aproape instant un hit, având mai bine de 800 de milioane de useri în lume. Această popularitate a formulat o întrebare în mințile liderilor vestici: este sigur ca un segment considerabil din populație să folosească o platforma chinezească de social media? Unele guverne sunt încă sceptice în această privință, dar nu și administrația Trump. Aceasta a fost prima care s-a poziționat vehement împotriva platformei, iar acum Trump amenință să o interzică. Viitorul platformei este incert momentan, deci rămâne de văzut în zilele următoare dacă această amenințare se va materializa sau nu.

 • Lupta TikTok în urmă declarațiilor lui Trump. Pe fondul criticilor aduse platformei chinezești de social media, conform cărora prezența acesteia ar fi o amenințare pentru securitatea națională, Trump a amenințat că i-ar putea interzice în SUA printr-un ordin executiv. Răspunzând la atacul președintelui, reprezentanții TikTok au declarat că nu reprezintă un risc pentru securitate și au insistat că nu furnizează date către guvernul de la Beijing. (The Independent)
 • Facebook blochează mai multe conturi ale susținătorilor președintelui brazilian, Jair Bolsonaro. Compania bazată în California și-a aparat decizia, declarând că aceștia erau implicați într-o anchetă ce viza distribuția de fake news. Mai exact, aceste conturi au fost folosite pentru a distribui știri false în cadrul scrutinului prezidențial din 2018 în urma căruia Jair Bolsonaro a ieșit învingător. Un judecător din cadrul Curții Supreme din Brazilia a amendat Facebook deoarece compania inițial a blocat acele conturi doar în Brazilia, ele putând fi accesate în continuare prin VPN. Cu toate acestea, Facebook s-a aliniat cu dorințele Curții Supreme și a blocat conturile la nivel global.(Reuters)

Proteste noi și vechi: instabilitate în țări dezvoltate

Deși cele două mișcări sociale menționate în știrile de mai jos au cauze și scopuri diferite, acestea au un efect asemănător. Specific, efectul este instabilitatea creată de nemulțumirea indivizilor. În Germania a pornit o mișcare socială ce este împotriva măsurilor de prevenție Covid-19. Acest fapt ar putea fi surprinzător la prima vedere, însă Germania a mai avut un val de proteste împotriva restricțiilor în luna mai a acestui an. Așadar, o întrebare răsare: dacă nici o țară dezvoltată precum Germania nu este imună la conspirații și știri false atunci cine este? În Izrael oamenii sunt nemulțumiți de corupția existența în administrația Netanyahu, iar protestele împotriva acestuia au devenit o tema recurentă în societatea izraeliana. Un alt factor major ce a alimentat protestele este rata de șomaj. Țara din Orientul Mijlociu, care în luna februarie avea o rată modestă de 3.4%, a ajuns acum la un minim istoric de peste 20%, iar Netanyahu este blamat de către cetățeni pentru acest procent.

 • Proteste la Berlin față de restricțiile impuse de coronavirus. Poliția germană a anunțat, în această dimineață, că 18 polițiști au fost răniţi după ce au încercat să disperseze protestul organizat sâmbătă la Berlin, iar trei poliţişti au fost internaţi. Protestele au urmat după un discurs al lui Michael Ballweg, un antreprenor și un aspirant politic care a organizat mitinguri similare la Stuttgart și care promovează teorii conspiraționiste. Protestatarii nu au purtat măști, împotriva cărora au scandat lozinci, și nici nu au respectat distanța socială.(Radio Europa Liberă)
 • Mii de israelieni s-au adunat în stradă să protesteze. Scopul protestului a fost acela de a cere demisia premierului Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie şi de o proastă gestionare a pandemiei noului coronavirus şi a crizei economice generate de aceasta. Au fost organizate demonstraţii în mai multe localităţi din Israel, iar protestatarii purtând măşti de protecţie au afişat pancarte în care l-au acuzat pe Netanyahu de eşecul acţiunilor sale. Israelul se confruntă cu un al doilea val de contaminări, iar rata şomajului a depăşit 20% în ultimele luni, comparativ cu 3.4% în luna februarie.(G4 Media)

Sursă foto: BBC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here