Securitate și relații internaționale

Sursă foto: BBC News
 • Ungaria va accepta să aprobe constituirea fondului de redresare al UE în urma pandemiei COVID-19 numai dacă Bruxelles-ul va pune capăt procedurii articolului 7 împotriva acestei ţări, care de asemenea nu va accepta stabilirea unor condiţii pentru accesarea banilor din fondul propus, întrucât acesta urmează să fie creat prin emiterea de datorie comună de către statele UE, au declarat joi oficiali ungari, citaţi de MTI, înaintea summitului european din 17-18 iulie. ”Procedurile articolului 7 împotriva Ungariei trebuie să se termine”, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, Katalin Novak, vicepreşedinta partidului Fidesz al premierului Viktor Orban. (Agerpres)
 • Regatul Unit a acuzat joi Rusia că a încercat să se amestece în alegerile parlamentare din 2019, achiziţionând ilegal şi difuzând online documente sensibile referitoare la proiectul de acord de liber schimb cu Statele Unite. Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că o anchetă guvernamentală a stabilit că Moscova a încercat de mai multe ori să intervină în alegerile din decembrie anul trecut. El nu a indicat obiectivul final al tentativelor, dar a afirmat într-un comunicat că “este aproape sigur că actori ruşi au încercat să se amestece în alegerile generale din 2019 prin amplificarea online a unor documente guvernamentale achiziţionate şi dezvăluite ilicit”. (Agerpres)
 • Organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică a acuzat joi un grup de hackeri ruşi că atacă organizaţii britanice, americane şi canadiene pentru a le sustrage cercetările despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus şi consideră ”aproape sigur” că acest grup acţionează pentru serviciile secrete ruse. ”Grupul periculos cunoscut sub numele APT29”, sau ”Ducs” sau de asemenea ”Cozy Bear”, ”operează aproape sigur în cadrul serviciilor de informaţii ruse”, afirmă într-un comunicat National Cyber Security Centre (NCSC), adăugând că instituţiile similare din SUA şi Canada au ajuns la aceeaşi concluzie, iar atacurile cibernetice sunt în desfăşurare. (Agerpres)
 • Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri împotriva guvernului naţionalist polonez pentru subminarea democraţiei, a susţinut joi Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), după realegerea lui Andrzej Duda în funcţia de preşedinte al Poloniei, relatează Reuters. LIBE a adoptat, cu 52 voturi pentru şi 15 împotrivă, un raport care cere celorlalte 26 de state membre ale UE să adopte împotriva Varşoviei o procedură privind statul de drept, ceea ce teoretic ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Karolina Grabowska

Situația economică – SUA

SUA înregistrează o stabilizare a situației economice, unul dintre principalii jucători bancari, Morgan Stanley, raportând o creștere a câștigurilor cu 45%, în timp ce vânzările în retail cresc în 7.5% față de luna iunie. În același timp, rata medie a dobânzii pentru o ipotecă de 30 de ani scade pentru prima dată sub 3% datorită măsurilor de relansare economică.

 • Câștigurile Morgan Stanley au crescut cu 45%în timp de pandemie. Banca a raportat venituri în valoare de 13.4 miliarde de dolari și profit în valoare de 3.2 miliarde, 1.96$ pe acțiune. Cifrele depășesc previziunile Wall Street care estimau un profit de 1.77 miliarde de dolari și 1.12$ per acțiune.(WSJ)
 • Consumul și încrederea în imobiliare cresc în SUA, semnalând debutul relansării economice. Indexul pieței locuințelor a urcat la 72 în iulie, ajungând la cifrele din martie și depășind cu 12 puncte estimările analiștilor. Biroul de Recensământ SUA declara că vânzările din retail au crescut cu 7.5% față de luna precedentă, datorită relaxării restricțiilor și reluării activității economice.(Financial Times)
 • Rata medie a dobânzii pentru o ipotecă cu rată fixă de 30 de ani în SUA a scăzut sub 3% pentru prima dată, a declarat joi, compania de finanțe ipotecare, Freddie Mac.nCifra istorică reflectă modul în care măsurile de relansare au redus costurile de împrumut, contribuind la redresarea pe piața locuințelor din SUA chiar și în cazul în care alte părți ale economiei se confruntă cu o redresare mai incertă.(Financial Times)

Situația economică – Asia

Intern, principalele companii de telecomunicații din Japonia decid să intre în cursa de dezvoltare a tehnologiilor 5G. Ministerul economiei intenționează să investească 70 de miliarde de yeni in companiile japoneze care dezvoltă echipamente și rețele 5G.

Extern, industria auto japoneză trebuie să se adapteze noului acord UMSCA, care ridică taxele vamale la 2.5% la expedierea în SUA dacă 75% din valoarea pieselor nu este produsă în SUA, Canada sau Mexic.

 • Japonia – Industria auto japoneză are de făcut o alegere grea. În baza acordului SUA-Mexic-Canada, care a intrat în vigoare la 1 iulie, companiile trebuie să producă 75% din valoarea părților sale în SUA, Mexic sau Canada sau să plătească taxe vamale de 2,5% atunci când le expediază în SUA. Fostul acord, NAFTA, stabilise o limita de 62,5%. Pentru companii precum producătorul japonez de piese Showa, care furnizează unele materiale din Japonia și nu îndeplinește noul prag, urmează decizii de relocare a producției.(Asian Review)
 • Giganții japonezi NEC și NTT se alătură competiției 5G. NEC, principalul producător japonez de echipamente de telecomunicații și NTT, cel mai mare operator de rețele de telecomunicații din țară, au anunțat planuri de dezvoltare și comercializare globală a retelelelor de tip 5G și a altor produse din domeniul telecomunicatiei optice și wireless. Ministerul Economiei intenționează să ofere 70 de miliarde de yeni către NEC, Fujitsu și alte companii japoneze pentru a dezvoltă echipamente și rețele 5G.(Asia Times)

Societate

Sursă foto: BBC

Răspunsul autorităților la criză Covid-19

După o perioadă prea lungă în care am trăit într-o lacună legislativă, parlamentarii s-au întrunit pentru a vota noua lege a carantinarii și izolării. Legea presupune o perioada de carantină de 14 zile la domiciliu pentru pacienții asimptomatici, timp în care vor fi verificați de către Poliția Locală. Deși legea vine mult prea târziu și capacitatea polițiștilor de a verifica sute de persoane zilnic este cel puțin îndoielnică, este totuși un început pentru a încerca să gestioneze pandemia fără să ia măsuri neconstituționale. Datorită fostelor măsuri ce au fost contestate cu succes la CCR, criză a luat amploarea la care asistăm în momentul de față și țările europene au răspuns prin a lua fel de fel de măsuri de restricții pentru români. Printre acele țări se află și Malta care a interzis total accesul persoanelor care vin din România pe o perioada nedeterminată de timp.

 • Legea carantinei, adoptată de Senat. Legea carantinei a fost schimbată substanțial în Senat, după îndelungi negocieri, însă mai este nevoie de încă cinci zile pentru a intra în vigoare. O distincție importantă a noii legi este că cei infectați pot refuza tratamentul, însă trebuie să accepte izolarea pentru cel puțin 48 de ore. Pacienții asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile, timp în care Poliția Locală va efectua verificări. Persoanele care nu respectă izolarea/carantina vor fi pasabile de amenzi și dosar penal.(Radio Europa Liberă)
 • 20 de state din Europa au impus restricții sau au interzis accesul pentru români.  Aceste restricții vin ca răspuns la înrăutățirea situației pandemice din România. Cele 20 de state din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria. (Digi24)

Noi recorduri pandemice în India și Brazilia

O prima cauza pentru aceste cifre covârșitoare ar fi, în mod evident, proasta gestionare a crizei. În Brazilia, Jair Bolsonaro a luat încă din primele momente ale pandemiei o poziție vehemență anti-coronavirus. Mai exact, acesta i-a desconsiderat gradul de severitate și a acționat, sau mai bine zis, nu a acționat, că atare. În cazul Indiei, Narenda Modi a fost printre primii care au instituit carantină în țară să, dar și printre primii care au ridicat-o. Așadar, deși intenția poate a fost una bună, acesta a reușit să afecteze economia țării în dezvoltare fără să limiteze împrăștierea virusului. Încă un factor major ce trebuie luat în considerare este acela că ambele țări au un număr de locuitori foarte mare și că orașele lor principale sunt printre cele mai dens populate din lume.

 • India atinge pragul de 1 milion de infectari. Guvernul Prim Ministrului Narenda Modi a fost printre primele din lume care au instaurat carantină națională. Întrucât carantina a avut efecte economice devastatoare pentru India, Modi a ridicat starea de urgență. Acum, India are în jur de 30,000 de cazuri noi pe zi, de trei ori mai multe decât acum o luna. Având în vedere faptul că numărul de teste este foarte mic, raportat la populația statului, cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Criticii lui Modi au spus că acesta a impus carantină înainte să fie necesară și a ridicat-o prea devreme. (New York Times)
 • Brazilia, lovită sever de Covid-19, a deposit 2 milioane de cazuri. Experții au dat vina atât pe președintele Jair Bolsonaro pentru lipsa de coordonare națională cât și pe măsurile incoerente luate de către guvernele locale și naționale. Cu toate acestea, specialiștii de la mai multe instituții academice din Brazilia sunt de părere că numărul de infectari este mult mai mare în realitate. O estimare a lor, bazată pe numărul de morți, este că Brazilia are în momentul de față în jur de 10 milioane de cazuri active de Covid-19. (euronews)

Sursă foto: Mother Jones

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here